albo inne [bies]czadowe kwałki
KSU i album "moje bieszczady".
Dla chętnych udostępniam na soulseek`u [www.slsk.prv.pl] pod loginem koza35.
Odp: Bieszczadzka muzyka...
Tak, to ja może na forum podziękuję Anyczce, za podsunięcie mi czegoś...... Może i mało to bieszczadzkie, ale .... Bielo Dugme "Pljuni i Zapjevaj". W dodatku po obejrzeniu "The savior" zacząłem wyszukiwać wszystko co "Jugoslavia" i "Domace". Rozmaite różności mi się natrafiły, ale ogólnie niczego nie żałuję, no może po za serbskim hip- hopem (ale i to mi się kiedyś przyda!)
W czasie moich już 2 miesięcznych przeszukiwań i żerowaniu na łączach ludzi z dziwnych kątów świata mogę polecić
1. Mielnica (melnitsa)- nie wiem o czym śpiewają, bo nie po mojemu, ale melodie są niesamowite!!! http://www.melnitsa.net/ Co ciekawe, w przeciwieństwie do wykonawców zza naszej zachodniej granicy melodię nadaje wokal, a wszystkie piosenki na wszystkich albumach są najlepsze!!!
2. Bajaga. Przyzwoity wykonawca, zaśpiewał nawet coś pod melodię "lewe loff" Kazika.
3. Bilja Krstic- wykonawczyni kołysanki z "The Savior", zuch kobieta!! Ładnie śpiewa!!!
4. Goran Bregovic- jego muzyka bardzo pasuje do ..... A do czego nie pasuje?
Zdaję sobie sprawę, że nawet korzystając z soulseeka nie łatwo jest znaleźć niektóre piosenki, a nie chcąc być goło- słownym wrzucam na czas jakiś dla was moim zdaniem dobrą propozycję....
Mielnica Piszcie proszę jak wrażenia.....
Odp: Bieszczadzka muzyka...
Ostatnio dla mnie mistrzostwo swiata "Kiedy Góral umiera" w przeróbce Harlemu.