W Bieszczadach nawet kamienie kłamią
Tak jestem obrażony na " naukowców " z Lutowisk i " uczonego psora z Leska
To ładnie że w tych stronach wraca sie do dawnych nazw miejscowości ale obawiam sie że komus może się cos pomylić .
Ale chodzi mi o tablice przy kosciele w Lutowiskach . Tą na której miejscowi niby "upamiętnili " zagładę 650 tutejszych mieszkańców rozstrzelanych przez Niemców i ich tutejszych pomocników w czasie wojny .
Śmieszna to pamięć skoro nawet daty - tej prawdziwej nie znają .
W odpowiedzi na pytanie konkursowe podałem prawdziwą , znaczy dobra date ale komisja odpowiedzi mi nie uznała , jako dowód pokazali mi zdjecie tablicy / pomyłka jest bardzo wielka / . Później wypowiedział się psor - uczyciel z jkiegoś Liceum / ale poziom tam musi być / ze on to sie urodził w lesku i on to wie lepiej niz ja . Oczywiście potwierdził datę z ...tablicy . Straciłem sporo kasy bo napewno bym wygrał .
Gdyby od razu powiedział ze jest z Leska to miałbym szansę sie odwołać ale to powiedział dopiero po konkursie .
Nie wiem czy wiecie ale w dawniejszej Polsce mieszkańcy Leska uchodzili za ...synonim galicyjskiej głupoty . Nawet w Sączu / Nowym Sączu / Krakowie i Warszawie pisano o tym w gazetach .
Przypuszczam ze datę zmieniono celowo to w ramach naprawiania stosunków polsko innych . A w gminie w L odpowiedziano mi
A cóż pan taki naukowiec , my chyba lepiej wiemy ...
No cóż ta pani tez chyba z Leska rodem
a kto wie jak było naprawdę ?
Odp: W Bieszczadach nawet kamienie kłamią
Ciekawy temat,wiem ze zmieniono tablice na pamiatkowym kamieniu,ale czy date zmieniono,tego przyznam sie nie pamietam a bylem tam w tym roku,
Pozatym pamietam ze dawniej plyta upamiatniajaca to wydarzenie byla dalej od glownej ulicy niz jest teraz,
gdzies wyczytalem ze tak naprawde te 650 osob spoczywa na dnie wawozu ktory znajduje sie za kosciolem w Lutowiskach.
W ksiazce "Na dnie jeziora" autor pisze ze rozstrzelano nie tylko zydow ale rownierz cyganow,uratowala sie jedna osoba pochodzenia zydowskiego mloda dziewczyna,
ktora na poczatku byla ukrywana co ciekawe nie przez ksiedza polskiego ale przez ksiedza prawoslawnego z Krywego,pozniej ksiadz oddal ja pod oslone polskiej samoobrony przed ukrainskimi nacjonalistami i na gorze Stoly dolaczyla do sowieckich partyzantow pochodzenia zydowskiego,
stara tablica nic nie mowila o zydach to fakt,bywajac tam na wycieczkach klasowych(raz w roku obowiazkowo) myslalem ze niemcy zamordowali tam samych polakow,
pozatym Lutowiska juz dlugo przed wojna stracily prawa miejskie i bynajmniej nie dlatego ze malo ludzi mieszkalo ,ale dlatego ze w czasie wojny polsko-ukrainskiej byly centrum dowodzenia ukrainskich powstancow,
Nawet w starej szkole do ktorej zreszta uczeszczalem:) bylo wiezienie i wieziono tam wielu polakow(do dzis pamietam jak na przerwie wygrzebalismy amunicje i stare helmy obok wejcia do podziemi
O podziemiach sie duzo mowilo,ale mysle ze to plotki,podobno byla trasa od starej cerkwi tej nieistniejacej dzis az do kosciola,i pozniej do starej szkoly.
Cytat:
Zamieszczone przez
szepczący_wiatr
dziekuję za zdjęcie , zgłoszanie wójtowi nie wiele da , Jak widac na tablicy nie ma wzmianki o Żydach , z tego co wiem to początkowo o zbrodnię oskarżono Ukrańców a ofiarami mieli byc głównie Polacy i widząc taka tablice łatwo to wmówić .
Myslę że zmiana tablicy , napisu na tablicy jest konieczna nawet dla poprawy wizerunku gminy i stosunków polsko - ukraińskich . Tablice wmurowano w 1969 roku , a mój znajomy / juz nie zyje , to ten co odsiedział 25 lat za UPA / pisał o tej tragedii dużo wcześniej . Pisał o rozstrzeliwaniu Żydów , widział jak ich zwożono . Na jego procesie też podobno wypytywano o mord w Lutowiskach . Oskarzyciel chciał go przyp[isac UPA .
Ofiar zapewne było wiecej , egzekucja miała miejsce po zachodzie słońca .
Strzelali tylko dwaj gestapowcy !!!
Johan Backer / a umlaut / i Arnold Doppke .
w 1973 roku Arnold Doppke został skazany przez sąd w Berlinie na dożywocie
Pochodził z Cisnej , tam mieszkał jego ojciec a przywędrował dziadek .
hmm.....
z Twoich postów śmiem twierdzić iż próbujesz podawać w wątpliwość udział Ukraińców z tej zbrodni.
Ten link podawałem już kiedyś ;
http://bojky.wordpress.com/2009/07/1...ny-z-lutowisk/
poczytaj ..szczególnie rok 42 .... i nie mów o zacieraniu śladów - bo coś mi tutaj w Twoich postach tym zalatuje .
:sad:
dokładnie.......
prowokator !