[Wetlina] Zaplata calej gotowki za nocleg
Bylem na weekend w Wetlinie i spalem w "Zajazd pod polonina". Na poczatku chcialem powiedziec,ze bylo super,wycieczka bardzo sie udala,bede coraz czesciej odwiedzal Bieszczady. Z noclegu rowniez jestem zadowolony,bylo dobrze:pokoj,lazienka....itp wszystko ok. Jedna sprawa mnie nurtuje,a mianowicie gdy poinformowalem o rezerwacji pokoju,powiedziano mi ze musze zaplacic z gory za dwie noce (na tyle bylem w Bieszczadach) i ze nie ma mozliwosci zaplaty za jeden nocleg a nastepnego dnia za drugi. Zaplacilem,ale gdy wrocilem do domu to wtedy przypomnialem sobie o tym i doszedlem do wniosku ze to nie ma sensu! Przeciez jak mozna wymagac od kogos zaplaty z gory za caly pobyt jesli:
-po pierwsze nie wiem czy dozyje ostatniego dnia w ktorym rezerwowalem pokoj
-po drugie rownie dobrze moglbym dojsc do wniosku ze warunki mi nie podobaja i nastepnego dnia chcialbym sobie szukac cos innego
Prosze mi powiedziec czy w Bieszczadach takie sposob zaplaty jest norma? Nie spotkalem sie nigdy z takim zwyczajem. Nie podrozuje duzo,ale bylem pare razy w Pieninach,Tatrach,nad morzem,w kilku wiekszych miastach czesto bralem noclegi i zawsze placilem z gory ale za jeden dzien lub cala kwote na koncu.
Re: Zaplata calej gotowki za nocleg
Cytat:
Zamieszczone przez galliano78
Prosze mi powiedziec czy w Bieszczadach takie sposob zaplaty jest norma?.
Nie jest żadną normą, po częsci zresztą sam sobie odpowiedziałeś. Zaproponowano Ci takie warunki a Ty się zgodziłeś - w czym problem? Widocznie w tym miejscu mają taki kaprys - zabezpieczają się w ten sposób. Turysta się na to godzi lub nie. Osobiście nigdzie nie spotkałem się z żądaniem zapłaty z góry za cały pobyt, zresztą płacić całą kwotę powinno się za usługę wykonaną, a nie oczekiwaną. Nie mniej - zaakceptowałeś te warunki. Poza tym na pewno wynikło to z tego, że były to 2 noce, gdybyś rezerwował na dłużej nie wydaje mi się,aby żadali apłaty z góry.
Jak na razie w każdym gospodarstwie agroturystycznym w jakim przyszło mi mieszkać płaciłem całą kwotę z góry i mi akurat to nie przeszkadza. Inna sprawa, że chyba nie miałbym sumienia wyjeżdżając do domu budzić gospodarzy o jakiejś 4.00 rano i siadać z nimi do stołu aby się rozliczyć, tym bardziej, że wszyscy na których ja trafiłem okazywali się ludźmi bardzo w porządku.
Takie mechanizmy stosowane są coraz częściej z jednego powodu. Coraz więcej ludzi po prostu nie płaci za nocleg wynosząc się cichaczem w nocy albo na koniec robiąc awanturę, że w sumie te warunki to miały być zupełnie inne. Niestety... są ludzie i... "parapety".
Mnie w to lato uderzyła inna sprawa. Zamawiałem dla siebie i rodzinki obiado-kolacje i co ciekawe nikt nie chciał ode mnie żadnych pieniędzy przed posiłkiem. Argumentem gospodyni było to, że jak nie będzie nam smakowało to nie będziemy musieli płacić! :) Co więcej to za koniki też płaciłem dopiero na koniec i to jeszcze dostałem spory rabat na posiłki i na te konie. I żeby było tak na koniec jeszcze śmieszniej to jednego dnia pomimo nie zamawianego posiłku zostaliśmy napchani przez gospodynię pysznymi naleśnikami z serem :)
Nie liczę tu też imprezy zorganizowanej dla gości przez gospodarzy na której było tyle żarcia na ruszcie, że nie było komu pozjadać do końca tego wszystkiego.
Ogólnie opłata "z góry" za noclegi wcale mi nie przeszkadza bo to nie jest jakiś poważny problem, który uniemożliwiałby wyjście rano na połoniny :)
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Maciek
Cytat:
Zamieszczone przez BebeK
Co więcej to za koniki też płaciłem dopiero na koniec i to jeszcze dostałem spory rabat na posiłki i na te konie. I żeby było tak na koniec jeszcze śmieszniej to jednego dnia pomimo nie zamawianego posiłku zostaliśmy napchani przez gospodynię pysznymi naleśnikami z serem :)
Nie liczę tu też imprezy zorganizowanej dla gości przez gospodarzy na której było tyle żarcia na ruszcie, że nie było komu pozjadać do końca tego wszystkiego.
Czy mozesz powiedziec mi gdzie spales? Nocleg ktory opisujesz wydaje sie byc rajem na ziemi :) Jesli bedziesz tak dobry i zdradzisz mi te informacje to jeszcze w tym roku pojade w Bieszczady :)
Cytat:
Zamieszczone przez galliano78
Czy mozesz powiedziec mi gdzie spales? Nocleg ktory opisujesz wydaje sie byc rajem na ziemi :) Jesli bedziesz tak dobry i zdradzisz mi te informacje to jeszcze w tym roku pojade w Bieszczady :)
No dobra... popełnię tutaj reklamę. Mieszkałem w gospodarstwie agroturystycznym "Pod Łopiennikiem" państwa Jadwigi i Stanisława Wethacz.
Czy to jest raj na ziemi? Nie wiem. Wiem, że następnym razem też tam się zatrzymam :) Było bardzo sympatycznie, miło i smacznie.
Maciek