Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)
TERMIN AKCJI NA KIRKUCIE W BALIGRODZIE:
1 - 7 SIERPNIA 2006.
chętnych, którzy się jeszcze nie zgłosili proszę o zgłoszenia, będę jeszcze komunikował z chętnymi na akcję
Zakładam wątek, który chciałbym aby był poświęcony inicjatywie renowacji cmentarzy żydowskich, grekokatolickich w Bieszczadach. (Kontunuacja z wątku: "Baligród - cerkiew, kirkut")
Zapraszam do tej akcji wszystkich chętnych, którzy chcą zostawić swój wkład pomocy Bieszczadom.
Chciałbym aby na tym wątku znajdywały się propozycje:
- zgłoszenia osób które chciałyby pomóc w akcji,
- inne oferty pomocy i konkretne propozycje,
Mile będą widziane zgłoszenia zarówno indywidualne i grupowe.
A w najbliższych tygodniach zwłaszcza osoby do 22 roku życia (chętnym wyjaśnię na PW).
Będę się starał nawiązywać osobisty kontakt z osobami które się zgłoszą (przez PW).
Czy pierwsza akcja obejmie tylko kirkut w Baligrodzie, czy jeszcze inne obiekty? (co szczerze bym chciał) - zależeć będzie tylko od nas, od ilości chętnych osób, ilości poświęconego czasu nas wszystkich.
Na dzień dzisiejszy skontaktowałem się z NGK Magurycz (zajmującym się taką działalnością od wielu lat), który wstępnie zgodził się współdziałać w tym temacie.
Umówiliśmy się na osobiste spotkanie 25.III w Krakowie - więc po tym powinno być nieco więcej szczegółów o planach.
Na razie tylko wstępnie określiliśmy datę akcji: nie prędzej niż 15.VII (Magurycz sam planuje inne podobne akcje w wakacje.)
Co do dotychczasowych już pojawiających się rozbieżności (krótko wyjaśniam):
- Były sugestie innych dat: wcześniej na wiosnę. Nie jestem temu przeciwny, ale musiałby wtedy ktoś inny się zadeklarować pociągnąć temat. Ja jeszcze wtedy nie dam rady.
- Są też rozbieżne oceny w ilości potrzebnego czasu na ten jeden obiekt w Baligrodzie. Na forum pojawiały się szacunki że w Baligrodzie to praca na 3 dni. Wg oceny Magurycza to jednak słabo możliwe, ale wszystko zależy od ilości osób.
--------
Pozdrawiam i zapraszam do inicjatywy.
malo
ps: te osoby które już zgłosiły swoją chęć nie muszą tego już powtarzać
(do dyspozycji też kontakt: mieszko1313@op.pl)
Re: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)
Cytat:
Zamieszczone przez malo
A w najbliższych tygodniach zwłaszcza osoby do 22 roku życia )
Ale dlaczego akurat do 22 roku? A jak ja niedługo skończe 22 (w maju), znaczy już nie bedę mogła? (trawki wyskubywac?) a uuu :( :( :( :( :( Dlaczego?
5 załącznik(ów)
Dokumentacja foto z kirkutu (część I - zarośnięta)
Trochę zajęło mi czasu zanim obrobiłe zdjęcia, ale teraz w końcu mogę ukazać obiekt naszych zabiegów.
Na zdjęciach będzie się pojawiała niebieska teczka A4 - jest to prowizoryczny sposób aby uchwycić skalę elementów fotografowanych (Profesjonalnie używa się "łaty" ze skalą). Dla ułatwienia od razu jako tytuł pliku stosuję krótki opis.
Zacznę od zdjęć zajmujących sedno problemu - czyli macew zwłaszcza na niewykoszonej części kirkutu. Prace z macewami będzie organizował oczywiście Szymon z Magurycza. Pozostałe odcinki prac to - uporzadkowanie zieleni oraz zorganizowanie ogrodzenia.
Kirkut wg spisu gruntów ma powierzchnię 0,91ha, z czego ok.1/4 gmina własnym nakładem wykosiła, pozostałe 3/4 to praktycznie gęsto zarośniety, zakrzaczony las.
5 załącznik(ów)
Dokumentacja foto z kirkutu (część II - zarośnięta)
...i jeszcze kilka fotografii z części zarośniętej
5 załącznik(ów)
Dokumentacja foto z kirkutu (część III - wykoszona)
Teraz kilka fotografii z tej 1/4 obszaru kirkutu wykoszonej już przez gminę.
5 załącznik(ów)
Dokumentacja foto z kirkutu (część IV - szersze spojrzenie)
I jeszcze szersze spojrzenie na kirkut i jego okolicę.
Przydatne dla tych którzy mają watpliwość czy dobrze trafią. Ale drogowskazy od rynku także dobrze wskazują tam drogę.
(Widzę że Długi właśnie też wkleja fotki z kirkutu, mam nadzieję że się nie powielimy.)
3 załącznik(ów)
Cegiełka i Zapisy na akcję.
Witam
Właśnie przygotowania do akcji wkroczyły w ostateczną fazę.
Do 13 lipca (po tym terminie nieco trudniej) będę chciał ustalić skład ekipy która będzie działała na kirkucie w Baligrodzie.
(TERMIN AKCJI: 1-7 SIERPNIA 2006)
Do tych którzy już wstępnie wyrażali chęć roześlę w najbliższym czasie zapytanie o potwierdzenie wraz z krótką ankietą.
Kto jeszcze ma ochotę - może się zgłaszać. (W przypadku nadmiaru będzie decydowała kolejność lub dodatkowe osobiste kompetencje, np. jeśli ktoś jest pilarzem bo drzew do wycięcia na kirkucie jest sporo.)
Dla tych którzy chcieli by wesprzeć ale nie mogą tego zrobić osobiście swoją osobą są CEGIEŁKI WSPIERAJĄCE za (10, 20, 30 zł). Budżet akcji domyka się aktualnie w ok. 80%, więc niewiele brakuje.
(Ze wzgl na wymogi formalne o formie zakupu cegiełek będę infomował po otrzymaniu sygnału w PM-prywatnej wiadmości lub mejlem lub GG - namiary są wpisane w moim publicznym profilu po naciśnięciu mojego loginu. Jeśli będzie zwłoka, to przepraszam bo nie zawsze będę w zasiegu sieci. Cegiełki będę wysyłał pocztą po nadejściu wpłaty.)
*Info dla osób czytających forum bez zalogowania: - dane kontaktowe w osobistym profilu, zdjęcie cegiełki i pozostałe zdjęcia z kirkutu są widoczne tutaj po zalogowaniu. Kontakt także pod mejlem mieszko1313@op.pl
Akcja renowacji bardzo potrzebna...
Dziś wróciłem z Bieszczadów i co zobaczyłem po powrocie na skrzynce tylko utwierdza mnie w akcji. Sami spójrzcie:
Od: ZZMJO@aol.com 2006/07/02 1:05:42
Do: mieszko1313@op.pl
"CO wy robicieve czy nie wystarczy ze Juda morduje PALESTYNE a Ty hcesz spszontac ich smieci Jesli chcesz sie podlizac za one cent then goes to hell!!!!! "
[żadnego więcej podpisu - dop.wł.]
Więc tym goręcej zachęcam do wspierania akcji zapisywaniem na akcję lub cegiełekami
(kontakt: mieszko1313@op.pl , GG 6541008 )
Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)
Ten pan/pani chyba nie chce brać udziału w akcji :mrgreen:
Zresztą po co nam analfabeci :) Ani to instrukcji wykaszarki nie przeczyta,ani tym bardziej inskrypcji nagrobnych:-?
A tak poważnie:czym tu się przejmować..jak świat światem,jak Bliski Wschód Bliskim Wschodem a czlowiek- świnią mamy do czynienia z podobnymi wybuchami nienawiści,niezrozumieniem i głupotą.
Nabierajcie sił,Renowatorzy!:grin:
Jeszcze raz malo: jesteś WIELkI
Reszta bez komentarza. Po twoim ostatnim poscie zrobę wszystko żeby na ten jeden dzień przyjechać i pracować z WAMI. Jestem zwolennikiem dbania o groby niemieckie w Poznaniu, o groby radzieckie w Poznaniu i o wszystkie inne groby na całym świecie.
Pozdrawiam
Informacje zgłoszeniowe rozesłane, kto nie dostał....?
Inofrmacje (garść szczegółów + krótka ankieta) zgłoszeniowe już porozsyłałem do tych, co już uprzednio wyrazili zainteresowanie.
Kto jeszcze nie dostał -a jest chętny do wzięcia udziału- niech da znać, a niezwłocznie prześlę. Mam wielką prośbę o nieodwlekanie zgłaszania, powninienem mieć ustalenia porobione do 13 lipca, później będzie mi ciut trudniej.
(mejla już podawałm kilka razy, a inne kontakty: GG są po nacisnięciu mojego loginu i publicznego profilu).
Dzięki Ci Bertrandzie za dobre słowo.
Wow, rozchodzą się już pierwsze cegiełki. No no... tylko chwalić :smile:
Ale przydałoby się jeszcze nieco zgłoszeń uczestników do akcji.
Liczę na Was forumowicze :wink:
Takich ludzi to tylko ignorowac...masz racje w/w wypowiedzi tylko umacniaja ,31 Lipiec widzimy sie na miejscu :) co do pilarki posiadam takowa tylko bylby problem z transportem ;/ zawodowym pilazem nie jestem ale jakies jablonki bez problemu na podworku scinam :) co do prac budowlanych to, na niejednej budowie pracowalem wiec jakies doswiadczenie mam
Czy jedzie ktoś z Trójmiasta lub okolic w przeciągu najbliższych dwóch tygodni? (w przeciągu od 15 do 31 lipca).
Mam prośbę o podrzucenie w Bieszczady wykaszarki na akcję na kirkucie w Baligrodzie.
Tylko że odpowiedź muszę dostać do jutra popołudnia, bo już jutro po południu muszę startować (choć sama akcja jest od 1 sierpnia).
No miałem wątpliwpości... ale jak zobatrzyłem te drzewka do wycięcia..... mmmm
Mogą być i drzewka..Ale niech jednak coś Was tam ciągnie!! Ja sama nie dam rady..chlip,chlip..myślę,że fajnie byloby zrobić niespodziewajkę Malo,który tak się już napracował w związku z akcją i przyjechać jakąs większą ekipą...Prawda,że to całkiem sympatyczna opcja? :) No dobra,wezmę gitarrę :) hmmm...jak jeszcze mogłabym zachęcić... A w ogóle czy ktoś się wybiera w poniedziałek (tj 31.VII)?
Witam!
Mogę zabrać 1 osobę + bagaż z Krakowa w niedzielę 30.07.2006 ok 15.00. Będę przejeżdżał przez Baligród. Proszę o kontakt na Prywatną Wiadomość.
pozdrawiam
J.Lupino