Fotki zwierząt i roslin bieszczadzkich
Witam
Mam do was wszystkich ogromną prośbę potrzebuje zdjęć takich oto gatunków zwierząt i roślin które znajdują się poniżej:
1. zaskroniec zwyczajny
2. żmija zygzakowata
3. jaszczurka zawinka
4. padalec zwyczajny
5. zdjęcie biocenozy gadziej (nasłonecznione miejsca, kamienie, pnie drzew)
6. ropucha szara
7. kumak górski
8. traszka karpacka
9. rzekotka drzewna
10. zdjęcie biocenozy płazów (rozlewisko, stawik itp.
11. jeleń
12. wilk
13. niedźwiedź
14. ryś
15. bóbr
16. wydra
17. panorama środowiska leśnego, połonina, łąka,
18. portret ptaka drapieżnego-myszołów-, pisklę ptaka - drozda, gniazdo ptaka
19. dzik
20. buk
21. jodła,
22. śnieżyca,
23. wawrzynek wilczełyko
24. jakaś ładna panoramka-Dwernik-Kamień
25. buk zwyczajny
26. jodła pospolita,
Wybrane zdjęcia Autora ukażą się na tablicach informacyjnych na ścieżce przyrodniczo historycznej tworzonej wokół Lutowisk „Ekomuzeum Trzy Kultury” z podpisem Autora zdjęcia.
Zdjęcia proszę przesyłać na adres:
mirek@lutowiska.com
Wysyłając zdjęcie autor wyraża zgodę na umieszczenie zdjęcia na tablicach informacyjnych.
Zapraszam również do konkursu:
http://lutowiska.com/ekomuzeum/konkurs2.htm
Pozdrawiam
Mirosław :)
Ps. Zdjęcia które otrzymam będe opisywać na forum aby sie nie powtarzały
1 załącznik(ów)
Odp: Fotki zwierząt i roslin bieszczadzkich
Witajcie dziękuje za nadesłane fotki potrzebuje jeszcze jednego info
dane osoby co przesłała mi takie oto zdjęcie załączone w załączniku wiem że to Wojtek ale nei wiem jaki prosze o kontakt na
mirek(malpa)lutowiska.com
Poizdrawiam
Możesz znależć ciekawe objekty do fotki w Rymanowie Zdroju, to miejsce Aktywnej Ochrony Płazów. Znajdziesz je przy wyjściu czerwonego szlaku w kierunku Wisłoczka i Pulaw. Tuż za leśniczówką po prawej stronie...! Hej
Fajna trasa i fajny pomysł. Byliśmy tam wiosną ub roku. Niestety, żadnych niespodzianek nie zastaliśmy. Takie same gatunki jak u nas. Na "rzadkości" lepiej wybrać się na Pogórze Przemyskie. Tam występuje traszka karpacka, żaba zwinka i żaba dalmatyńska. Nie miałam szczęścia. Ani jednego z wymienionych gatunków nie spotkałam.
W Rytrze znajduje sie w Roztoce Ryterskiej kompleks ochronny płazów i gadów. Można by coś podobnego zrobić w Bieszczadach np. w Lutowiskach. Tam na ekomuzeum można spotkać kilka ciekawostek np. padalca w odmianie barwnejturkusowej.
Już nie wspomnę o ścieżce spacerowej Tarnawa-Dćwiniacz. 17 żmij wylegujacych się na ścieżce w różnych odmianach barwnych. Kilkanaście uciekło przed nami.
Cytat:
Zamieszczone przez
TQT
a była fota wilka? :D
A'propos fotek wilka. Czasami jest to zwykła ściema. Właśnie naraziłam się na straty. Kupiłam rozreklamowany i ponagradzany album. Miały tam być fenomenalne zdjęcia wilków. Kilka osób powiątpiewało w to. Kupiłam sprawdziłam i będę miała prezent urodzinowy dla jakiegoś miłośnika fotografii.
Wątpliwości były moim zdaniem uzasadnione. Zdjęcia wilków w niewoli m.in. z Orelaca usunięto na fotkach ogrodzenie. Wiem już, że prawdą były pogłoski o ogrodzeniu w worku bieszczadzkim terenu i wpuszczeniu tam wytresowanych wilków ciut:mrgreen: podobnych do wilków szarych. Tylko zdjęcia ofiar wilczych i tropów wg mnie są fotografowane bez sztuczek.
Sam album muszę przyznać, ze piękny.
1 załącznik(ów)
Co to jest jakaś kuna leśna ?
Moim zdaniem to jest łasica.
Widzisz lucyna, jaka jest potęga fotografii cyfrowej. Kiedyś przy fotach analogowych tego by nie zrobili, ale o ile mniej byłoby pięknych albumów ....
Cytat:
Zamieszczone przez
irek
Co to jest jakaś kuna leśna ?
Wygląda na gronostaja, w letniej szacie
Długi
Właśnie-też mi się wydawało,że to moze być gronostaj.Czy ktoś rozstrzygnie ostatecznie? Gronostaj czy łasica?
Gronostaj.
Kiedyś miałam w ogródku mamcię gronostajową. Często obserwowałam jej rodzinkę. Niestety, Budda mój nieżyjący już kotożbik pozabijał je.
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
A jednak łasiczka!
Zdecydowanie tak ,... widziałem jakie Irkowi towarzyszyły "Łasice" :lol: na Wetlińskiej, i nie tylko.
ps. Irek Tobie to dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
A jednak łasiczka!
Nie podejmuję się rozstrzygać. Latem różnią się końcem ogona. U gronostaja czarny koniuszek. Tu na zdjęciu niewidoczny.
Ale fotka śliczna
Długi
Mi na gronostaja wygląda.