Człowiek na codzień jeździ samochodem, więc odwykł o transportu publicznego.
Ale, może ktoś jeździł tę trasę i ma doświadczenie, czym i jak można dojechać do Bieszczad z Lublina powiedzmy do Ustrzyk Górnych?
(PKP, PKS, Bus czy cokolwiek jeszcze)
Wersja do druku
Człowiek na codzień jeździ samochodem, więc odwykł o transportu publicznego.
Ale, może ktoś jeździł tę trasę i ma doświadczenie, czym i jak można dojechać do Bieszczad z Lublina powiedzmy do Ustrzyk Górnych?
(PKP, PKS, Bus czy cokolwiek jeszcze)
Kto by się spodziewał, że takim przyjacielem w poszukiwaniach jest Google :mrgreen:
http://rozklad.pkp.pl/
http://www.pks.lublin.pl/
http://www.pks.rzeszow.pl/
http://www.rozklady.com.pl/
Widać, że dojechać się da, tylko czasu to zajmie conajmniej 2 razy tyle co autem... :roll:
A moze jednak ktoś w praktyce pokonuje tą trasę?
w ciągu wakacji (chyba do końca września) jest połączenie bezpośrednie Lublin - Ustrzyki Dolne bardzo wygodnym autobusem. nie jedzie się tak długo (zależy z kim się jedzie :-) ) pociągiem nie wiem czy do ustrzyk jest co z lublina. może do zagórza będzie. polecam też z lublina do rzeszowa, a stamtąd autobusem do ustrzyk z warszawy - facet zap... bo uwielbia jeździć w Bieszczady :-) jego nikt nie kontroluje na Podkarpaciu i jak się dobrze zagada to za połowęceny się dojedzie.
Najlepiej autobusem - powinien być o 5.40 z Lublina. Jedzie ok 6h do Ustrzyk Dolnych. Jest jeszcze jeden, koło południa ale jedzie trochę dłużej i jest dosyć późno na miejscu i może być problem z transportem do Ustrzyk Górnych. Z Dolnych do Górnych też jakimś autobusem. Oczywiście dobre rozwiązanie to łąpać stopa :-)
Pozdrawiam Świdnik!!
ale ten autobus o 5.40 jezdzi tylko w okresie letnioch wakacji (tak jest napisane na stronie pks) A ten o 13.55 jezdzi caly rok... wiec niestety, ale jesli ktos chce jechac to tylko tym pozniejszym.
Pociągiem nie polecam.... z tego co przejzalam, juz nie ma bezposredniego pociagu ani do Sanoka, ani do Zagorza... a przesiadac sie ilestam razy.. to nie wiem czy komus sie chce marnowac caly dzien na dojazd.
Jesli pasuje Ci wyjazd 18 września to możemy z Łysym robic za Twoj transport publiczny.... Jedziemy do Mucznego.....
pozdrav
PS. Znalazłam ewentualnie połączenie z Lublina do Rzeszowa o godzinie 00:45 , i o 4:49 z Rzeszowa do Zagórza i to by było chyba tyle, jeśli idzie o jedną przesiadkę.....
Miło mi za zaproszenie do transportu publicznego. Dobry pomysł na przyszłość, jak będą konkretne plany wyjazdowe. Tym razem muszę w tym czasie ciężko pracować w lubelskiej energetyce ;)
Byłem w czerwcu w sumie w Ustrzykach Górnych, ale też zajrzeliśmy do Mucznego na pstrąga w Wilczej Jamie.
Wtedy postanowiliśmy ze znajomymi pojechać we wrześniu własnie do Mucznego, żeby stamtąd pójść jednego dnia na Bukowe Berdo, drugiego do Sianek i żródeł Sanu. Ale praca i inne obowiązki każdemu komplikuje taki wyjazd.
Ponieważ Bieszczady są jak choroba, więc myślałem nawet sam pojechać sobie w Bieszczady, przejść szlak czy dwa, czy choćby posiedzieć przy piwie i popatrzeć na góry i tą cudowną dookoła przyrodę. Ale też się układa że w pracy jest tyle pracy... Przynajmniej zajrzę tu posłuchać bieszczadzkich opowieści ;)
no trudno.... właśnie jedziemy do Wilczej Jamy..... między innymi na pstrąga....>>>ja coprawda nie jadam :P ale Łysy pochłania ..... mam nadzieje, że po powrocie uda mi się napisać coś w relacjach..... ;) no i obiecuje, że napewno beda zdjecia.......
ja tam co prawda nie jeżdzę z tamtego kierunku, ale przypadkiem natrafiłam kiedyś na rozkłady busów z Lublina (http://www.angelfire.com/jazz/mlawa/busy/lublin.htm)
wg której są busy do Sanoka o 8.30D 16.30D (konieczna rezerwacja tel. 507 267 438 ). podobno jadą 4,40. tylko gorzej jest potem z Sanoka, bo jesli nie trafisz na busa to dopiero o 16:15 jedzie do UG...
pozdrawiam
honti
8-) Powiedz tylko że chcesz jechać w Biesy a załatwie ci każdy urlop w LUBZELU 8-)
Choroby oczywiście nie lecz. To miła i raczej nieszkodliwa przypadłość:wink:
Ja jadę prawdopodobnie 22.09 i być może będe miał wolne miejsce w samochodzie. To sie jeszcze okaże :grin:
Pozdrawiam
Krzysiek
To forum jest extra :grin:
Bieszczadnicy nawet z Lublina czy Świdnika są jak rodzina :mrgreen:
Jak zakładałem topik, nie sądziłem, że dostanę tyle praktycznych wskazówek dojazdu czy też konkretnych propozycji zabrania się w Bieszczady.
Zobaczę jeszcze jak się ułoży sytuacja, ale widać, że warto być na tym forum, m.in na towarzystwo życzliwych osób które też kochają te góry :wink:
no tak, skoro spotkanie nie wyszlo w Lublinie to moze chociaz w bieszczadach :-D i tak trzymac
....achchchch..... coby sie wszystko dobrze poukładalo to i ja 23.09 odpalam w bieski....zabrac na stopa nie moge bo jedziemy całą rodzinką ale bagazu ewentualnie moge troche zabrać....żeby tylko wypalilo....bo jak nie :evil: to w październiku na 10 dni i nic mnie nie powstrzyma :smile:
Pozdrawki dla wszystkich lublinobiesołazów
O jak wam fajnie :)
Ja coprawda już była w tym roku w czerwcu ale strasznie tęsknię, chetnie pojechałabym nawet na weekend ale narazie żaden wyjazd się nie zapowiada :sad:
Pozdrówcie ode mnie Bieszczady :wink:
hehehehehehe .... a trzeba zawieszać ? Sadziłam, że to tylko wymiana pogladów..... :P hehhee więc jak :D ?
kb- jednak bedziemy w sobote w Lublinie ;)))
Witam Bieszczadowników z Lublina . :) Ja w Ustrzykach Dolnych miałam przyjemność być w sierpniu zeszłego roku cały tydzień,i pobyt był zakończony koncertem KSU. Mam nadzieję,że uda mi się w lutym nawiedzić ponownie UD. :)
Ale na pewno nie będę jechać pociągiem z Lublina do Ustrzyk,za długo :)
Póki co, to pociągiem do Ustrzyk Dolnych to tylko przez Ukrainę można dojechać.
Z Lublina miałyśmy pociąg do Sanoka.W Sanoku 4 godziny czekania na przesiadkę do pociągu ,który jechał przez Ustrzyki gdzieś na Ukrainę,do jakiej miejscowości już nie pamiętam.
Do Chyrowa ;)
// apropo pytania zadanego w pierwszym poście - busy Galicja Express; Lublin (odjazd z PKSu, stanowisko 12) - Sanok (ul. Dworcowa - obok dworca PKP) o 7:00 i 13:40 (powrotne o 5:40 i 13:00). Rezerwacja miejsc (a przydaje się) 601 212 617
jeździłem kiedyś PKSem: Lublin -> Krosno, potem Krosno -> UG.
http://pks.krosno.ustrzyki.gorne.e-p...48.pks#veryTop
pozdrawiam! :)
To chyba lepiej, szybciej i taniej PKS-em bez przesiadki:
- 14.20 (pon, pt, sob) lub
- 0:45 (nocnym) i potem pierwszym autobusem o 7:35 jedziesz dalej z Sanoka do Ustrzyk Górnych. I tak po 9-tej jesteś już na szlaku nie tracąc dnia na dojazd i oszczedzając na noclegu, bo masz go gratis w autobusie :wink:
Ja tam ostatnio jeździłem busami "Galicja". Z Lublina wyjazd rano o 7.00, w Sanoku około 11.30.
Według rozkładu PKS Lublin (Wschód) są jeszcze:
- kurs w poniedziałki z Lublina do Sanoka o 1:15 w nocy (w wakacje wydłużony do Polańczyka!).
- kurs do Sanoka o 16:45
Nie wiem czy faktycznie jeżdżą - nie korzystałem. A z rozkładem lubelskiego PKS-u różne cuda sie dzieją, więc lepiej wcześniej upewnić się telefonicznie lub w okienku.
http://web.pkswschod.pl/przewozy_pasazerskie.php
Kursy Lublin-Sanok, o których była mowa wyżej tj. busy o 7:00 i 13:40 oraz PKS o 14:20 i 0:45 mam sprawdzone i można na nie zawsze liczyć.
Będąc dziś w Sanoku zauważyłem na dworcu rozkład Galicji, z którego wynika, że istnieje jeszcze kurs z Lublina do Sanoka o 16.45.
Informacje od Was bardzo pomogły i mi, dziękuję!
Wyjeżdżamy 1 maja do Cisnej i nie będziemy zmotoryzowani.
Pomimo mojej miłości do PKP musiałem stwierdzić, że w tym przypadku byłaby beznadziejnym wyborem, zatem (auto)busy. Potwierdzałem kursy telefonicznie, może jeszcze komuś się przyda :)
Lublin 7:00 - Sanok http://www.galicjaexpress.pl/rozklad.htm
Czas podróży: 4,5 h
Sanok 13:30 lub 16:55 - Cisna
http://www.vtbieszczady.pl/tabliczki...utobusowy.html
Im bliżej wyjazdu tym bardziej tęsknię za Bieszczadami. Czy ktoś mógłby zrobić magiczne "pstryk", którym sprawi, że będzie już 1 maja? ;-)
Dodatkowe wakacyjne(!) połączenie (Veolia Transport) Lublin - Wołosate odjazd 0:35 (przyjazd do Wołosatego 7:50)
Przejazd przez Solinę, Polańczyk, Terkę, Buk (!), Wetlinę i Ustrzyki Górne.
Praktycznie połowa Bieszczadów w zasięgu... kilku godzin jazdy i to bez przesiadki.
Kurs powrotny: wyjazd Ustrzyki Górne 17:00 - przyjazd Lublin 0:43 (ciekawe dlaczego powrót nie jest z Wołosatego - tego nie wiem...)
Kurs z Lublina 0:35 (relacja Warszawa-Sanok) skrócono po wakacjach do Sanoka i jeździ nadal we WSZYSTKIE dni tygodnia. przyjazd do Sanoka ok. 5:00 rano. Dogodne połączenie na pierwsze autobusy do Maniowa, Komańczy, Ustrzyk Dln. czy Ustrzyk Górnych (7:00). Sprawdziłem osobiście. Powrót Sanok - Lublin/Warszawa odjazd 20:00.
Ostatnia szansa na wyskok na kolorki, może ktoś skorzysta..?
A może ktoś w przyszłym tygodniu się wybiera?:)
Oświeżam, bo wakacje w pełni i pogoda też ma się poprawić...
Wakacyjne połączenie (Veolia Transport) Warszawa Zach. D.A. (odjazd 20:30) - Lublin (odjazd 0:35) - Wołosate (przyjazd 7:50) aktualne i sprawdzone na własnej skórze :)
Przejazd przez Solinę, Polańczyk, Terkę, Buk (!), Cisną, Wetlinę i Ustrzyki Górne.
Praktycznie połowa Bieszczadów w zasięgu... kilku godzin jazdy i to bez przesiadki.
Kurs powrotny: Ustrzyki Górne (wyjazd 17:00) - Lublin (przyjazd 0:43) - Warszawa Zach (przyjazd 4:50)
Uwaga! Powrót jest z Ustrzyk Górnych a nie jest z Wołosatego (ciekawe dlaczego...?)
Na odcinku Ustrzyki Górne - Terka w środku tygodnia jechało nas tylko kilka osób, ale w Polańczyku i Solinie wsiadło sporo kuracjuszy i był prawie komplet czyli ok 40 osób. Przy powrocie w niedziele może być więc problem z wolnymi miejscami.
To jedyne znane mi połączenie z Lublina w Bieszczady nie licząc kursów Galicja Express (busy) Lublin - Sanok.
Czy trzeba rezerwować bilety na ten autobus, czy po prostu wystarczy stawić się w nocy na pksie?
Rezerwować też można (kierowca miał listę), ale nie wiem gdzie dzwonić - chyba do Veolia Transport. Ja zawsze z Lublina jadę bez rezerwacji i do tej pory się udawało, ale nigdy w weekend!
W Warszawie i w Lublinie bilet pewnie można kupić w przedsprzedaży w kasie, ale na powrót to lepiej chyba dla pewności zrobić telefoniczną (bezpłatną) rezerwację.
Dzięki za info :)
Próbowałam dzwonić pod znalezione przeze mnie numery, ale nikt nie odbierał... Wybieram się raczej na tygodniu, więc możliwe problemy z weekendem mnie nie dotyczą :)
Pani w kasie na pksie w Lublinie powiedziała mi, że bilety kupuje się u kierowcy a nie u nich, więc raczej nie da rady ze wcześniejszym zakupem.
Witam,
Wątek stary ale chciałbym odświeżyć temat przejazdu Lublin -> Bieszczady.
Czy macie może informacje na temat środka transportu publicznego , który jeździ miedzy wspomnianym Lublinem a Bieszczadami?
Jedyne co znalazłem to GalicjaExpres.
http://www.bieszczadywysokie.com/dojazd/
Bez przesiadki raczej trudno będzie