-
2 załącznik(ów)
Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Zachęcony popularnością wcześniejszego wątku o bieszczadzkich detalach
zapraszam wszystkich do zabawy w odgadywanie roślin rosnących w naszych kochanych Bieszczadach.
Wędrując po tym szczególnym regionie na pewno nieraz natknęliście się na okazy które Was zastanowiły a czasami zachwyciły.
Okazy roślin , a więc może to były kwiaty, grzyby , czy zaplątane krzewy, bądź drzewa - wszystko co obejmuje flora.
Mnie osobiście bardzo wkurzało własne niemoctwo w określeniu , (nazwaniu) tego co zwraca szczególną uwagę, co jest ozdobą tej krainy.
Nieraz próbowałem zaglądać do jakichś encyklopedycznych wydawnictw aby odnaleźć interesującą mnie roślinkę.
Niestety , najczęściej bezskutecznie, bo obejmują one roślinność całej Polski, a często są to przedruki zachodnie a więc nie mające przełożenia na Bieszczady.
Zapraszam więc wszystkich do umieszczenia zagadek. Mogą być to zagadki na które znamy odpowiedź jak i te na które sami szukamy odpowiedzi.
Może z tego powstanie pomocny przewodnik .
Proszę wszystkich zachęconych do zabawy aby jeśli to możliwe umieszczali informację w jakim okresie roku dane zdjęcie zostało zrobione.
Jeszcze lepiej by było gdyby pojawiła się informacja w jakim rejonie Bieszczadów natknęliście się na tą zagadkę ?
Jako zagadka nr 1 idzie kwiat (zioło?) na jaki spotykałem w wielu miejscach , najczęściej były to leśne łączki oraz połoniny .
Te zdjęcia były robione w sierpniu i wrześniu. Nie wiem jak długo kwitnie ani jak się nazywa.
-
1 załącznik(ów)
Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Z rozpędu dołożę jeszce drugą zagakę.
Te czerwone owoce można spotkać na krzewach rosnących w niższych partiach.
Koniec września , okoloce Łupkowa.
-
Popularna w górach goryczka trojściowa Gentiana asclepiadea, druga to bez koralowy nie pamiętam nazwy łacińskiej
-
Zgadza się,a to drugie to chyba jarząb pospolity,jarzębina (Sorbus aucuparia).Niestety liście są słabo widoczne więc może to być ewentualnie kalina hordowina,ale to mało prawdopodobne.
-
Hmm jarzębina to raczej nie jest kolor i sprężystość owoców, kalina prędzej.
-
A to - to pewnie kwiatuszki !
-
2 załącznik(ów)
Pierwsza zagadka rozwiązana.
Jak podaje wikipedia jest to "Goryczka trojeściowa" występująca głównie w Karpatach.
Z drugą zagadką mam problem. Byłem przekonany że jest to kalina.
Jednak teraz , po przeglądnięciu żródeł okazuje się że jest to tak jak pisała Lucyna -bez koralowy- przesądziły o tym liście.
Dlaczego bez koralowy (dziki bez) nie jest czarny tego już nie wiem.
Spróbujmy dalej :
Zagadka nr 3 (rośnie na połoninach) jest w nawiązaniu do 2
Zagadkę nr 4 spotkałem w okolocy Komańczy we wrześniu
-
Jeżeli pozwolisz to pierwszą zagadkę potraktuję jako pytanie retoryczne. Druga -znam nazwę regionalną. W Olszanicy ten grzyb nazywany jest baranimi rogami. Napewno gałęziak tylko który. Stawiam na gałęziaka złocistego Romaria aurea. Zobacz jak nazwa łacińska pięknie brzmi.
-
2 załącznik(ów)
A teraz zagadka ode mnie : co to za roślinka?
dla uproszczenia: ta roślina podlega ochronie ścisłej
-
Bardzo łatwa, cała Połonina Wetlińska jest nią porośnięta. Dziewięćsił bezłodygowy
-
zgadza się :smile: - dodam jeszcze że tą roślinę dawniej używano w leczeniu zaburzeń trawienia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pieter
A teraz zagadka ode mnie : co to za roślinka?
dla uproszczenia: ta roślina podlega ochronie ścisłej
Dodam, że ta roślina, dziś ściśle chroniona, nie rosnąca tylko na Wetlinie :razz: , miała znaczenie na przednówku jako pokarm dla mieszkańców Bieszczadów. Jest smakowita o pewnej porze roku i niezwykle pożywna...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Jeżeli pozwolisz to pierwszą zagadkę potraktuję jako pytanie retoryczne. Druga -znam nazwę regionalną. W Olszanicy ten grzyb nazywany jest baranimi rogami. Napewno gałęziak tylko który. Stawiam na gałęziaka złocistego Romaria aurea. Zobacz jak nazwa łacińska pięknie brzmi.
Chyba źle postawiłaś.Gałęziak złocisty faktycznie jest złocisto-żółty,poza tym jest bardzo rzadki.W takim łososiowym kolorze podobny jest gałęziak żółtawy(R. flavescens) ale najpewniej jest to gałęziak strojny(R. formosa).Tylko u g. strojnego kształt dolnych rozgałęzień przypominają literę U,u innych gałęziaków jest to V.A to całe szczęście dobre zdjęcie,jest litera U i kolor odpowiedni - wyrok:gałęziak strojny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Chyba źle postawiłaś.Gałęziak złocisty faktycznie jest złocisto-żółty,poza tym jest bardzo rzadki.W takim łososiowym kolorze podobny jest gałęziak żółtawy(R. flavescens) ale najpewniej jest to gałęziak strojny(R. formosa).Tylko u g. strojnego kształt dolnych rozgałęzień przypominają literę U,u innych gałęziaków jest to V.A to całe szczęście dobre zdjęcie,jest litera U i kolor odpowiedni - wyrok:gałęziak strojny.
Nie byłam pewna co to jest za gatunek. Niestety, nie jestem biologiem i nie zwróciłam nawet uwagi na szczegóły o których wspomiałeś. Zasugerowałam się kolorem i... nazwą. Rzeczywiście gałęziak złocisty jest gatunkiem rzadko spotykanym. Mam mały problem. W sierpniu mniej więcej w tym czasie, gdy jest pierwszy wysyp kurek bardzo często widuję gałęziaki. Raczej to też nie są złociste.
Mam prośbę. Browar proszę daj kilka zdjęć roślinek. Bardzo fajny wątek nam Henek zafundował. Zastanawiam się nad wydaniem atlasu roślin bieszczadzkich. Muszę pogadać na ten temat z kolegami. Co sądzisz na ten temat?
-
1 załącznik(ów)
Sorki za jakość zdjęcia ale to zrzut z kamery.Co to za grzyb? Oficjalnie w Bieszczadzie nie występuje ;-)
-
->Lucyna
Również nie jestem biologiem.
Ten atlas to chyba dobry pomysł,aczkolwiek jest już niejeden "atlas roślin górskich","rośliny gór polskich" itp.Ale z powodu bliskości Niziny Pannońskiej skład flory Bieszczadu i Beskidu Niskiego jest trochę odmienny niż w reszcie gór naszych.
-
:-o No i doczekałam się. Nie wiem. Nigdy nie widziałam podobnego. Idę szukać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Sorki za jakość zdjęcia ale to zrzut z kamery.Co to za grzyb? Oficjalnie w Bieszczadzie nie występuje ;-)
Strasznie czarny... nic nie widać...a tak się chciałem wykazać:P
-
5 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
a tak się chciałem wykazać:P
A no to masz okazje, bo ja za nic nie wiem co to a bardzo by mi się przydało wiedzieć:
-
Odpowiedzi:
1. Nie wiem, co za licho, wygląda jak rozwinięta opieńka:P
2. lebiodka czyli oregano
3. cuś jak arcydzięgiel może?
4. cykoria [podróżnik
5. sadziec konopiasty
6. dzwonek brzoskwiniolistny
7. grzybek li to? A może porost? Ale raczej grzybek - do Browara po odpowiedź:)
8. starzec ale gatunku nie pamietam...
9. czosnaczek pospolity - Alliaria petiolata vel officinalis
Chyba się wykazałem połowicznie;) Ale dziękuję za daną mi szanse:D
-
4 cykoria podróznik
6 dzwonek brzoskwiniolistny
Derty mnie ubiegł
-
Derty ostatnie zdjęcie. Jesteś pewien.
-
Ostanie zdjęcie wydaje mi się, że to jest miesięcznica trwała Lunaria rediviva charakterystyczna dla zbiorowisk olszynek. Piotrze nie pamiętasz gdzie było zrobione zdjęcie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Moja mama stwierdziłą, że to jest smardz. Stawiam na smardz wyniosły Morchella elata
-
Moim skromnym zdaniem zdjęcie Browara przedstawia smardz jadalny - morchella esculenta.
-
Bingo Lucyna.
Smardz stożkowy(wyniosły),Morchella conica(syn. M.elata,M.deliciosa)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Odpowiedzi:......
7. grzybek li to? A może porost? Ale raczej grzybek - do Browara po odpowiedź:)......D
Jeżeli ten grzyb (pasożyt) rósł pod osłabionym starym bukiem to może być Owocnik żagwi okółkowej - spotkałem w listopadzie (a może pażdziernik )takiego, ale w Beskidzie.- "rzuca się zdecydowanie w oczy "
Nie znam nazwy regionalnej
-
->Piotr
Ten dolny grzyb to na pewno szmaciak.Niestety zdjęcie za mało czytelne żeby rozpoznać na 100% który - wygląda jak gałęzisty(Sparassis crispa) a kolor ma jak krótkotrzonowy(S.laminosa).Oba podobne i duże,chronione,ale krótkotrzonowy rzadki więc obstawiam szmaciaka gałęzistego.
-
->Piotr
Grzyb w górnym rzędzie to najpewniej (daję 80%) łuskwiak złotawy(Pholiota aurivella) ale ewentualnie może to być też łuskwiak nastroszony(P.squarrosa).
-
-> Piotr
Trzecie górne zdjęcie przedstawia dzięgiel leśny (Angelica sylvestris).Z jego pustych łodyg robi się świetne lufy do plucia borówkami :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
-> Piotr
Trzecie górne zdjęcie przedstawia dzięgiel leśny (Angelica sylvestris).Z jego pustych łodyg robi się świetne lufy do plucia borówkami :-)
No blisko byłem:P Faktycznie na studiach niektórzy z tego strzelali nie borówkami, a owocami czarnego bzu. Efekty były makabryczne:D
Wciąż zastanawiam się nad tą miesięcznico-czosnaczkiem. Sam już nie wiem, bo Lunaria jest taka nabiegła purpurą czy fiolecikiem, a czosnaczek zwykle biały. Chyba Lucyna jest bliższa prawdy:)
Najbardziej zamećza mnie to żółte cuś...Chyba zajrzę wreszcie do ksiązki...
-
Dzięki za odpowiedzi, nieźle Wam idzie - muszę jeszcze coś poszukac ;)
Dla uporządkowania: niejasne są dwa ostatnie zdjęcia.
Ten żółty to raczej nie starzec, chyba że jakis inny bo górski wygląda tak: http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/S...subalpinus.htm
Jeśli to pomoże to rósł na wysokości ok.1100m n.p.m. na skalistym podłożu.
Ostatnia fotka - kwiat ten rósł na skraju lasu bukowo-olchowego, typowego, w dolinie, na drodze Obłazy - Tworylne, fotka z maja.
-
2 załącznik(ów)
Ten żółty to może być starzec długolistny(Senecio papposus),w Polsce występuje tylko w Bieszczadzie i na Pogórzu Przemyskim.
Nie jestem pewien co do tego starca.
To ostatnie zdjęcie Piotra to miesiącznica trwała(Lunaria rediviva),w jesieni takie srebrne łuszczyny po chaszczach to ona(na zdjęciu).
Drugie zdjęcie to smardz (znalazłem lepsze i zamieszczam)
-
:lol: Jeszcze , jeszcze proszę. Tak starzec pamiętam go ze szkoleń. Przez cały czas zastanawiałam się dlaczego botanicy zwracali na nam na niego uwagę. No cóż skleroza nie boli.
-
2 załącznik(ów)
Prościutkie,ale takie wiosenne :-) Co to?
-
Fiołek trójbarwny Viola tricolor, nie jestem pewien?
-
Starzec długolistny bywa nazywany srebrnikami Judasza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Starzec długolistny bywa nazywany srebrnikami Judasza.
Z tego co wyczytałem to Judaszowe srebrniki to miesiącznica trwała. Dawniej jej nasiona umieszczano w torebeczkach na choince (zwyczaj leśników) - jak piszą na stronach RDLP - co miało chronić lesniczówkę przed wilkami.
Czy zatem ten starzec i miesiącznica to jedno, tylko ma 2 nazwy, czy jak?
-
Hm-chyba dałam się zwieść podobieństwu,A może to rzeczywiście dwie różne roślinki?
-
1 załącznik(ów)
W międzyczasie dorzucę zielona zagadkę.
Co to za okazałe (prawie 1m) zielone rośliny o charakterystycznych liściach.
Spotkałem je w Połoninach Pikuja w czerwcu. Czy ktoś natknął się na nie również po polskiej stronie ?