-
1 załącznik(ów)
Bieszczadzkie puzzle
Dzięki avatarowi jednego z forumowiczów zalęgła się w głowach kilku entuzjastów taka zabawa w odgadywanie miejsc w bieszczadach na podstawie niewielkich wycinków z map Google Earth, Google maps czy Geoportal...
Wstępne zasady są takie:
- wycinek mapy powinien zawierać przynajmniej jedno ciekawe bądź charakterystyczne miejsce ( szukanie duzej jodły na zboczach Krąglicy raczej sobie narazie odpuśćmy:razz: )
- osoba która pierwsza odgadnie zadaje zagadke następną
- proponuję jakiś limit czasu na odpowiedź np 24h max po upływie którego nastepuje podpowiedź
- unikamy dygresji i agresji:-P
zagadka na rozruch: gdzie to?
-
Odp: Bieszczadzkie puzzle
Kurde Jabol, a miałam iść spać...ale się zawziełam 8-) Czy to jest Skorodne? A tak w ogóle fajna zabawa :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Anyczka20
Czy to jest Skorodne? A tak w ogóle fajna zabawa :lol:
Skorodne - możesz już zapodawać następną ;)
-
1 załącznik(ów)
W takim razie gdzie to jest?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Anyczka20
W takim razie gdzie to jest?
Łopienka - baza stud.
-
Dobrze :-) Cerkiew też się załapała.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Anyczka20
Dobrze :-) Cerkiew też się załapała.
Zgodnie z "regulaminem" kolej na mnie -- konsekwentnie ( mam przygotowane z Google Earth ,ale następnym razem ) teraz czarno-białe, z pytaniem co to? -- proste jak "parasol"
-
Jeziorka Duszatyńskie
Pozdrówka - Bazyl
-
1 załącznik(ów)
Hej!
Teraz przeczytałem o regulaminie, więc zapodaję (tak troszkę na szybko - pakuję plecak by rankiem czmychnąć w Bieski):
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Hej!
.. więc zapodaję ....):
więc odpowiadam -Kalnica
życze przyjemnego wędrowania
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Jeziorka Duszatyńskie
Pozdrówka - Bazyl
Ta zagadka była z okazji setnej rocznicy "narodzin" jeziorek -- a tak było przed "narodzinami" wg. mapy CK z ok 1877 roku w zał.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Hej!...tak troszkę na szybko ...
Wstwiam następne .. i pytam gdzie to :lol: ;-) ??
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
- proponuję jakiś limit czasu na odpowiedź np 24h max po upływie którego nastepuje podpowiedź
Zgodnie z zasadą jw...... podpowiadam, załączając rozszerzone obrazy tego samego miejsca i widok w kier południowo -wschodnim :wink:(trzeci zał.) . Rzeczywiście, może poprzednio za bardzo "tajemniczo" to ująłem.Pisamna podpowiedż - przełęcz 712 Petry...
-
1 załącznik(ów)
Ooo widzę miejsce w którym zeszłej jesieni prawie wymiotowałem ze zmęczenia po podjeździe rowerkiem... Czyżbys wybierał się na geocacha Jawor? wielka jodła na przełęczy pod Jaworem, interesujace rumowisko skalne dla Klopsa i pare innych ciekawych miejsc...
teraz odskoczymy w inne okolice cudne widokowo lecz obrosniete tabliczkami "teren prywatny wstep wzbroniony"...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
..... Czyżbys wybierał się na geocacha....
Czas już najwyższy wybrać się - na razie "trenuję" ;-) tu i tam..
Wiem gdzie są te tablice "teren prywatny", nie podpowiadaj. Jeżeli nikt mnie nie wyprzedzi z odpowiedzią to odp.jutro wieczorem.
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Anyczka20
Kurde Jabol, a miałam iść spać...ale się zawziełam ....A tak w ogóle fajna zabawa :lol:
Czyżby tylko Ala się zawzieła :wink: , no i my też .... (Jabol i ja) "zapalńcy zawzięci " w czytaniu map.. a gdzie Inni ???
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
teraz odskoczymy w inne okolice cudne widokowo lecz obrosniete tabliczkami "teren prywatny wstep wzbroniony"...
Odpowiadam "obrazkami" - Paniszczów
-
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
więc odpowiadam -Kalnica
życze przyjemnego wędrowania
Co racja - to racja.
Dzięki za życzenia, wędrowało się jak zwykle wspaniale. Co do zawzięcia się innych, to tak gdybam sobie, że być może doba na rozwiązanie to zbyt krótko, więc może Jabol jako założyciel wątku poluzuje regulamin i zgodzi się na doby dwie?
Pozdrówka - Bazyl
-
Joorg:) zaliczone:))) Chodziło mi głównie o Carki i Bukowinę ale Paniszczów sie załapał. Bazyl:) Luzik zioom! Zatem 48 godzin bo ja tez ostatnio niepotrzebnie załapałem sie na podpowiedź od Joorga. nie zdążyłem na czas z gór wrócic... Zarzucajta nowy zagadok ...
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Co racja - to racja..... może Jabol jako założyciel wątku poluzuje regulamin i zgodzi się na doby dwie?
Jabol już się zgodził .(jw)
Bazyl przepraszm , zapomniałem poprzednio Ciebie jak i Pastora ,wymienić w gronie " pozytywnie zakręconych czytaczy map wszelakich"
(Kto następny -- zapraszam)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
... Zarzucajta nowy zagadok ...
Nie ma sprawy , przenosimy się teraz w PIĘKNY REJON............ i do tego jest tam na szczęście ,mniej tabliczek z napisem " teren prywatny"
-
1 załącznik(ów)
Hej!
Nie podaję gdzie, może się inni wkręcą, ale jesienią stały tam te rajcowne gabloty:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Hej!
Nie podaję gdzie, może się inni wkręcą, ale jesienią stały tam te rajcowne gabloty:
Mój post dotyczył oczywiście terenów z ostatniej zagadki Joorga. Z miejscem tym wiąże się dla mnie następujące wspomnienie:
Działo się to w pewien październikowy łykend roku ubiegłego. Wraz z Pietrasem po całym dniu spędzonym na podniebnych szlakach postanowiliśmy zakotwiczyć na noc w tej dolince na jednej z okolicznych polanek. Po chwili namiocik już stał, drwa w ognisku radośnie trzaskały, a my zalegając w kręgu światła na karimatach zapijaliśmy pieczoną kiełbaskę i grzaneczki z serem złocistym destylatem, gorzkim tylko z nazwy. Już po zachodzie słońca, na kilka, kilkanaście minut przed pojawieniem się na nieboskłonie księżyca rozpoczął się wspaniały koncert wilczych braci. „Uuu…Ale zawyły! Ja jeszcze słyszę to wycie…Ono w powietrzu zostało zapisane i jeszcze długo będzie się niosło”.
Koncert minął zbyt szybko, zbyt szybko wyschło też źródełko, a nas wzięły smaki na litra.:-D
Nagle w oddali, ni stąd ni zowąd, tuż nad ziemią pojawiły się dwie jaśniejące gwiazdy, które przeleciawszy nad potokiem jęły zbliżać się do nas bieszczadzką łąką. Wpatrywaliśmy się w nie jak zahipnotyzowani, do czasu, gdy okazało się że to pędzi w naszym kierunku land rover straży granicznej. Na ucieczkę nie mieliśmy już ani sił, ani czasu, a przede wszystkim ochoty. Pozostało więc z uśmiechem powitać nocnych gości. Po kurtuazyjnych powitaniach musieliśmy wykazać się posiadaniem dokumentu ze zdjęciem, po czym zostaliśmy poinformowani o tym, o czym z racji pełnionego przez pograniczników zawodu poinformować nas wypadało. Ponieważ Panowie byli bardzo kulturalni i po prostu ludzcy, szerokim gestem zaprosiliśmy ich do wspólnej biesiady, z czego migając się służbą niestety nie skorzystali. Wobec powyższego nie pozostało nam nic innego jak życzyć im na dalszą część nocy spokojnej służby. I tak oto minął na bieszczadowaniu jeden z wielu wieczorów, które jakże miło powspominać.
Pozdrówka - Bazyl
-
:))) Takie dygresje lubię... ładnie napisane. Z klimatem. Jeszcze jak sie ma przed oczami tamte miejsca. Piszemy gdzie to, czy czekamy na nowych do zabawy?
P.S. a fotke z gablotami zapraszam do Bieszcadzkich monstrów bo sie niebawem zagubi...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
:))) Takie dygresje lubię... ładnie napisane. Z klimatem. Jeszcze jak sie ma przed oczami tamte miejsca. Piszemy gdzie to, czy czekamy na nowych do zabawy?
P.S. a fotke z gablotami zapraszam do Bieszcadzkich monstrów bo sie niebawem zagubi...
Poczekajmy jeszcze. Fotkę wrzucę wieczorem.
-
Uwielbiałem to miejsce(no nie w centrum fotki, ale o tej samej nazwie) podziwiać z kolejki.
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
Joorg:) zaliczone:))) Chodziło mi głównie o Carki i Bukowinę ale Paniszczów sie załapał....
Dla poszerzenia tematu załączam trzy "obrazki"
1 Tak było - przed 1938 WIG
2 Tak jest - "dzisiejsza" mapa (najlepsza)
3 Widok z satelity - google -- 1 Paniszczów , 2 Carki , 3 Bukowina
ps. może w ten sposób odpowiadać ?
-
No tak, wszyscy wiedzą gdzie to i mają świetne wspomnienia a nikt nie napisze, że to okolice Balnicy.
Ale miejsce faktycznie jedno z niezwykłych dla mnie...i jakoś tak blizej do Czechów, Słowaków...a muzyka Nohavicy pasuje tam tak, jak nigdzie indziej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Anyczka20
No tak, wszyscy wiedzą gdzie to i mają świetne wspomnienia a nikt nie napisze, że to okolice Balnicy.
Ale miejsce faktycznie jedno z niezwykłych dla mnie...
Tak zwlekali, tak zwlekali ,że Anyczka ich wyprzedziła z poprawną odpowiedzią .
Miejsce jedno z niezwykłych , masz rację, ale teraz na Ciebie kolej w "układance puzli"
-
1 załącznik(ów)
Głównie chodzi mi o to, co jest w centrum tego zdjęcia. To "coś" w prawym górnym rogu jest tutaj podpowiedzią :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Anyczka20
........ To "coś" w prawym górnym rogu jest tutaj podpowiedzią :-)
Wbrew pozorom, ten szczegół po prawej to nie zabudowania ……:smile:
-
A jaki stamtąd kapitalny widok!Siedzieliśmy tam kiedyś samotrzeć kilka dni gapiąc się na góry.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
A jaki stamtąd kapitalny widok!Siedzieliśmy tam kiedyś samotrzeć kilka dni gapiąc się na góry.
Cytat:
No nie,widzę tu wyraźnie zabawę:wiem ale nie powiem.Wiecie to pisać,a nie to ... Komu chcecie dać zgadywać??
Cytat:
Ok,wiesz a nie chcesz powiedzieć to się nie odzywaj i tyle.
Kto mógłby być autorem tych cytatów???. Tylko na taką zagadkę mnie stać.
Nie żebym się czepiał,po prostu przypomniało mi się pewne przysłowie!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pastor
Tylko na taką zagadkę mnie stać.
Nie żebym się czepiał,po prostu przypomniało mi się pewne przysłowie!
Hej! Kurcze, Pastor! To się troszkę postaraj, a nie mąć wody.
Pozdrówka - Bazyl
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Anyczka20
Głównie chodzi mi o to, co jest w centrum tego zdjęcia. To "coś" w prawym górnym rogu jest tutaj podpowiedzią :-)
No dobra,to Otryt a zwłaszcza szczyt gdzie jest Chata Socjologów.
-
Eee... Browar:))) oklaski juz umilkły :))) A zagadok? Twoja kolej...
-
1 załącznik(ów)
Ponieważ Browar się obcyndala, więc żeby wypełnić chwilową lukę:
Go tam nie ma, nie było i nie będzie! - gdzie?
-
1 załącznik(ów)
->sir Bazyl
Jakiś basen?Ale gdzie to nie wiem.
Moja zagadka prosta:bardzo lubię to miejsce.Gdzie to?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
->sir Bazyl
Jakiś basen?Ale gdzie to nie wiem.
Moja zagadka prosta:bardzo lubię to miejsce.Gdzie to?
Na pierwszy rzut oka potok Roztocki i Bahna, ale zaraz się przyjrzę lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Na pierwszy rzut oka potok Roztocki i Bahna, ale zaraz się przyjrzę lepiej.
Brawo,zapodawaj
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
No dobra,to Otryt a zwłaszcza szczyt gdzie jest Chata Socjologów.
Tak dla porównania co jest na mapie ,a co widać z satelity .Widać jeszcze na zdjęciu sat. że w tym przypadku było robione póżnym popołudniem. Słońce było już "dość daleko i nisko " na południowym zachodzie , o czym swiadczą oświetlenia południowo zachodnich zboczy.
-
Ten basen, przynajmniej z tego co pamietam znajdował się na mapie Ruthenusa 2004 pod Falową?