-
Pogórze Przemyskie oraz Góry Sanocko-Turczańskie
Pogórze Przemyskie oraz Góry Sanocko-Turczańskie.
Zapraszam do obejrzenie około setki moich zdjęć z autokarówki szkoleniowej po Pogórzu Przemyskim & okolicach.
http://picasaweb.google.com/basia.zy...rWkaSKPBLublin
Bardzo dziękuję koleżankom i kolegom z SKPB Lublin za kapitalną atmosferę na szkoleniu, za to, że udało mi się zobaczyć sporo ciekawych obiektów i dużo się nauczyć, zwłaszcza z historii kościoła i symboliki religijnej.
Szczególnie Kubie dziękuję za zaproszenie na tą imprezę i mam nadzieję, że współpracę jeszcze będziemy kontynuować.
Pozdrowienia
Basia
-
Odp: Pogórze Przemyskie oraz Góry Sanocko-Turczańskie
Byliście we wnętrzu cerkwi w Posadzie Rybotyckiej! Z kim trzeba zagadać, żeby tam wpuścił? Niby muzeum, ale miejscowi mówią, że cerkiew oddana prawosławnym i do muzeum nie ma co dzwonić... Możesz nakierować na właściwy szlak? ;-)
Pozdrawiam
Bartek
-
(...oraz Pogórze Dynowskie naturalnie)
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
i mam nadzieję, że współpracę jeszcze będziemy kontynuować.
jeśli znów, pomimo upomnień, będziesz pomagając przeszkadzać trenującym
(no i robić mi fotki na których wyglądam jeszcze idiotyczniej niż w rzeczywistości)
- to nie ma na to najmniejszych nawet szans ((-;
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Byliście we wnętrzu cerkwi w Posadzie Rybotyckiej! Z kim trzeba zagadać, żeby tam wpuścił? Niby muzeum, ale miejscowi mówią, że cerkiew oddana prawosławnym i do muzeum nie ma co dzwonić...
Bez problemu - kontakt telefoniczny przez siedzibę MNZP
do Pani mieszkającej w Posadzie blisko cerkwi;
na: http://epodkarpacie.com/index.php?pa...section_id=151
są zresztą jakieś godziny zwiedzania - ale nie sprawdzaliśmy ich aktualności.
W cerkwi ukorzenione już niemal rusztowania, żadnych dalszych prac
się nie prowadzi, ani nie planuje; a chcą ją przekazać ponoć grekokatolikom.
Serdeczności,
Kuba
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
kontakt telefoniczny przez siedzibę MNZP
do Pani mieszkającej w Posadzie blisko cerkwi;
[...]
a chcą ją przekazać ponoć grekokatolikom.
No to ja chyba na złośliwego miejscowego trafiłem ;-) A nie był to jakiś zabłąkany przechodzień a właśnie mieszkaniec jednej z sąsiadujących z cerkwią "posiadłości". Dziękuję za info.
Pozdrawiam
Bartek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
jeśli znów, pomimo upomnień, będziesz pomagając przeszkadzać trenującym
(no i robić mi fotki na których wyglądam jeszcze idiotyczniej niż w rzeczywistości)
Ty się ciesz, że nie opublikowałam wszystkich, które zrobiłam.
:wink:
A co do cerkwi w Posadzie Rybotyckiej - na jednym ze zdjęć mam wiszącą na wejściu kartkę, że czynna jest "oficjalnie" w soboty od 8.00-16.00 w inne dni po uzgodnieniu telefonicznym z dyr. muzeum tel. 016 678-33-25.
Pozdrowienia
Basia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Ty się ciesz, że nie opublikowałam wszystkich, które zrobiłam.
A co do cerkwi w Posadzie Rybotyckiej - na jednym ze zdjęć mam wiszącą na wejściu kartkę, że czynna jest "oficjalnie" w soboty od 8.00-16.00 w inne dni po uzgodnieniu telefonicznym z dyr. muzeum tel. 016 678-33-25.
Basiu - daj na priva te wszystkie, co zrobiłaś, hihi :))
A co do godzin otwarcia - byliśmy pod cerkwią w godzinach oficjalnego otwarcia i nic. Kartka sobie spokojnie wisiała, a drzwi zawarte na głucho i żywej duszy dookoła. Szkoda, że mieliśmy tak mało czasu na interwencje, może by się udało tam wejść. Fajne jest to wnętrze.
madzia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
Basiu - daj na priva te wszystkie, co zrobiłaś, hihi :))
Nie zrobię tego Kubie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
A co do godzin otwarcia - byliśmy pod cerkwią w godzinach oficjalnego otwarcia i nic. Kartka sobie spokojnie wisiała, a drzwi zawarte na głucho i żywej duszy dookoła. Szkoda, że mieliśmy tak mało czasu na interwencje, może by się udało tam wejść. Fajne jest to wnętrze.
Ja z kolei byłam tam z moimi synami w czasie rowerowego objazdu Pogórza Przemyskiego ponad 6 lat temu (sierpień 2001). Cerkiew była po prostu otwarta i bez żadnej wcześniejszej zapowiedzi dało się wejść do środka i obejrzeć, nie było również u kogo kupić biletu. Pani teraz powiedziała że się ją po prostu czasem wietrzy.
Tak w ogóle to zachwyciła mnie przede wszystkim cerkiew w Piątkowej Ruskiej - jest przepiękna.
Nie miałam okazji zobaczyć jej wcześniej.
Pozdrowienia
Basia
-
..o tak..co do Piątkowej to również polecam ;-)
-
z tego co pamietam to jakies 8 lat temu trafilam na otwarta cerkiew w posadzie, nacisnelo sie klamke, sie pozwiedzalo i nikogo nie bylo...myslalam ze po prostu jest zawsze otwarta, choc nie powiem, bylismy troche zdziwieni ze taka wypasna cerkiew i stoi otwarta na takim odludziu...a byliscie moze jakos przy okazji przy cerkiewce w kopysnie??? bardzo mnie ciekawi jak tam teraz wyglada :) a wiecie moze czy cerkiewki w babicach, koniuszy i kotowie jeszcze stoja???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
a wiecie moze czy cerkiewki w babicach, koniuszy i kotowie jeszcze stoja???
Rok, dwa lata temu te w Babicach i Kotowie stały. W tym roku nie byłem ani w jednej ani w drugiej.
Pozdrawiam
Bartek
-
3 dom od cerkwi w gore wsi od cerkwy tam sie pytaj o klucze.
-
Tytuł wątku nie jest precyzyjny, ze zdjęć wynika że wycieczka obejmowała też fragment Pogórza Dynowskiego. A w samym Przeworsku warto zwiedzic muzeum w pałacu Lubomirskich, w lecie także znajdujący się obok park dworski , także muzeum pożarnictwa. Tak tylko podpowiadam na wypadek, gdyby pogórza Przemyskie i Dynowskie stały sie "modne", bo na to zasługują.
PS. Z Pogórza Dynowskiego pochodze, natomiast Pogórze Przemyskie przemierzam po drodze w Bieszczady.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
naive
Tytuł wątku nie jest precyzyjny, ze zdjęć wynika że wycieczka obejmowała też fragment Pogórza Dynowskiego.
Tytuł wątku założonego przeze mnie był inny a mianowicie "Nie tylko Bieszczady ...".
Nie wiem dlaczego go zmieniono, przecież nie było w nim nic złego.
A dopiero poniżej w treści posta napisałam że zwiedzaliśmy Pogórze Przemyskie i okolice.
Cytat:
Zamieszczone przez
naive
A w samym Przeworsku warto zwiedzic muzeum w pałacu Lubomirskich, w lecie także znajdujący się obok park dworski , także muzeum pożarnictwa. Tak tylko podpowiadam na wypadek, gdyby pogórza Przemyskie i Dynowskie stały sie "modne", bo na to zasługują.
Wiemy, wiemy, nie jest to dla nas terra incognita. Niestety nie mieliśmy na to czasu, program był i tak bardzo przeładowany.
Jaki był program pierwotny - pisał w innym wątku Kuba, udało się zrealizować około 3/4 co i tak uważam za duży sukces. No i zwiedzaliśmy od 8.00 rano do 8.00 wieczorem.
Zanim dołączyłam do grupy w programie był jeszcze Leżajsk i Łańcut, na zdjęciach nie mam tez Kańczugi (prozaicznie zapomniałam aparatu).
Cytat:
Zamieszczone przez
naive
PS. Z Pogórza Dynowskiego pochodze, natomiast Pogórze Przemyskie przemierzam po drodze w Bieszczady.
Pogórze Dynowskie to przecież również Zamek Kamieniec i Prządki, Blizne, Haczów, Stara Wieś, Jasielnica Rosielna, również cały teraz zamieszkały kiedyś przez Zamieszańców z ciekawymi cerkwiami.
Miałam okazję być tam w marcu z "Wyprawą" SKPG Kraków "Korona Pogórzy".
Wg mnie rejon super ciekawy a niestety jeszcze słabo znany.
Pozdrowienia
Basia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
naive
Tytuł wątku nie jest precyzyjny, ze zdjęć wynika że wycieczka obejmowała też fragment Pogórza Dynowskiego. A w samym Przeworsku warto zwiedzic muzeum w pałacu Lubomirskich, w lecie także znajdujący się obok park dworski , także muzeum pożarnictwa. Tak tylko podpowiadam na wypadek, gdyby pogórza Przemyskie i Dynowskie stały sie "modne", bo na to zasługują.
tytuł 'uzupełniony' już w trzecim poście wątku
świadomie, acz z bólem, pominęliśmy wiele obiektów i muzeów
- same Łańcut, Przeworsk, Jarosław czy Sanok - to lekko po pół dnia zwiedzania każde,
a w Przemyślu całego byłoby mało (bez twierdzy nawet)
pogórza są w SKPB Lublin 'modne' od zawsze
- standardowo autokarówka i wycieczka kondycyjna (także ze zwiedzaniem)
kursu przewodnickiego odbywają się na ich terenach,
także trasy rajdów 'Bieszczady" i "Beskid Niski" czasem tam zaczynają lub kończą bieg,
kiedyś organizowaliśmy osobne pogórzańskie rajdy
(jeden z lubelskich klubów studenckich robi to także obecnie),
a jeszcze wcześniej były regularne obozy wędrowne ("W gorę Sanu")
w oparciu o prowadzone przez nas bazy namiotowe (Kreców, Wybrzeże Dubieckie, Krasiczyn)
BTW:
nieco pogórzańskich fotek (mocno różnej jakości, kolejności i wyboru)
na: http://galeria.nigdy.pl/ -> kolejne kursy -> autokarówka & kondycyjka
Serdecznosci,
Kuba
-
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
a wiecie moze czy cerkiewki w babicach, koniuszy i kotowie jeszcze stoja???
Byłam w Kotowie w maju - jeszcze stała. Ale juz chwiejnie. Dachu połowy nie było, ale kopuła wciąż się trzymała. Szkoda jej... Jak wielu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
nieco pogórzańskich fotek (mocno różnej jakości, kolejności i wyboru)
na:
http://galeria.nigdy.pl/ -> kolejne kursy -> autokarówka & kondycyjka
Nie ma tam jeszcze galerii z ostatniej autokarówki, a zdjęcia robiło ze 20 osób :-(
Ja polecam serwis http://www.pogorza.pl
Dużo zarówno informacji teoretycznych, jak i zdjęć.
No i warto zrobić sobie test.
Pozdrowienia
Basia
-
Za przeproszeniem szanownej koleznaki ale na stronie pogorza.pl jest jedna wielka KUPA informacji, niestety tak jakos one sa szczatkowe. Pragne poinformowac Basie iz pogorza karpat po polskiej stronie, maja bogatszy dorobek kulturowy niz beskidy polskich karpat, na cale szczescie nieopracowany niespisany nieskatalogowany poprzez co do dzis wygrzebuje sie rozne cudownosci. Na poczatek polecam pana Kotlue "Po rzeszowskim pogorzu bladzac", potem poswiecic tak z 8 lat zycia na zjezdzenie pogorzy dosc pobieznie by poznac i zlazic co ciekawsze miejsca jedynie, W kazdym razie zadanie masz Basia na zime znajdz kopalnie alabastru oraz wegla brunatnego w rejonie pogorzy , jak znajdziesz kopalnie brunatnego to stawiam flaszke wypijemy przy ognisku palonym na kopalinie tylko daj znac coby sie spotkac przy szybie
-
Hej:)
Czyżbyś miał na myśli pokłady gipsu w okolicach Kańczugi? 'Najznańszy' jest chyba w Łopuszce. Ale to niemal w Rzeszowie...
Pozdrawiam,
Derty
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
W kazdym razie zadanie masz Basia na zime znajdz kopalnie alabastru oraz wegla brunatnego w rejonie pogorzy , jak znajdziesz kopalnie brunatnego to stawiam flaszke wypijemy przy ognisku palonym na kopalinie
("spoiler", by Basia miała co robić zimą...)
u
w
a
g
a
!
B
a
s
i
u
n
i
e
c
z
y
t
a
j
(((-;
Węgiel brunatny wydobywano od połowy XIX do połowy XX wieku
Grudnej Dolnej na pn.wsch. od Brzostku na Pogórzeu Strzyżowskim;
ponoć strajkujacy rolnicy w 80/81' domagali się wznowienia wydobycia,
ale było to nieopłacalne.
Kopalina zalega podobno i pod Pilznem (nie wiem czy była eksploatowana).
Alabaster - na pd. od Kańczugi w Łopuszce Wielkiej złoża ponoć największe w Europie,
eksploatowane jeszcze przy budowie wąskotorówki (pocz.XXw.)
oraz krótko po II wojnie, aktualnie - nie wydobywane;
także w okolicach Tyczyna/Hermanowej na pd. od Rzeszowa,
(Pogórze Dynowskie, względnie - tradycyjnie - Przedgórze Rzeszowskie);
naturalnie chodzi tu o alabaster gipsowy, nie kalcytowy.
Ewentualnej nagrody - jako, że nie używam destylatów
- zrzekam się z ochotą (-;
Serdeczności,
Kuba
-
Żłoża alabastru w Łopuszce Wielskiej były ekspoatowane jeszcze w latach 80-tych XX wieku, ostatnim właścicielem była chyba firma rzeszowska zajmująca się wydobywaniem kruszywa / miejscowi wiedzą jaka to forma/. A wydobycie rozpoczęto w 1928 r. czyli juz po wybudowaniu wąskotorówki / która po raz kolejny jest zagrożona ostateczną zagładą/.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
Za przeproszeniem szanownej koleznaki ale na stronie pogorza.pl jest jedna wielka KUPA informacji, niestety tak jakos one sa szczatkowe. Pragne poinformowac Basie iz pogorza karpat po polskiej stronie, maja bogatszy dorobek kulturowy niz beskidy polskich karpat, na cale szczescie nieopracowany niespisany nieskatalogowany poprzez co do dzis wygrzebuje sie rozne cudownosci. Na poczatek polecam pana Kotlue "Po rzeszowskim pogorzu bladzac", potem poswiecic tak z 8 lat zycia na zjezdzenie pogorzy dosc pobieznie by poznac i zlazic co ciekawsze miejsca jedynie,
Święta prawda. Coraz bardziej pociągają mnie Pogórza. Od dwóch lat staram się poznać Pogórze Przemyskie. Przecudna kraina jakże bogata w unikatową przyrodę i orginalną kulturę. Właśnie przygotowuję się do stworzenia bibliografii pogórzy. Masę książek, część przeczytałam ale niestety mogę powtórzyć zapewnym Grekiem: "wiem, że nic nie wiem".
PS.
Niestety, nie udało mi się, a raczej nam zrealizować tegorocznego programu szkoleń. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będziemy mogli na Ciebie liczyć. Najbardziej mi żal sztolni i jaskiń w Czarnorzecko-Strzyżowskim Parku Krajobrazowym.:-(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
naive
Żłoża alabastru w Łopuszce Wielskiej były ekspoatowane jeszcze w latach 80-tych XX wieku [...] wydobycie rozpoczęto w 1928 r. czyli juz po wybudowaniu wąskotorówki.
Mea culpa (-;
początek kojarzyłem z wykorzystaniem dla kolejki (nie pomnę źródła),
ale i rozgooglnięcie naturalnie potwierdza rok '28;
oczywiście powinno być też, że krótko po wojnie znów rozpoczęto,
a nie krótko wydobywano
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Właśnie przygotowuję się do stworzenia bibliografii pogórzy.
Urocza (znów) inicjatywa, ino - sądząc po innych Twych bibliografiach
- prędzej przybywać chyba będzie nowych pozycji na rynku,
niż na Twych listach, o starszych wydawnictwach już nie wspominając (-;
Serdeczności,
Kuba
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
Za przeproszeniem szanownej koleznaki ale na stronie pogorza.pl jest jedna wielka KUPA informacji, niestety tak jakos one sa szczatkowe. Pragne poinformowac Basie iz pogorza karpat po polskiej stronie, maja bogatszy dorobek kulturowy niz beskidy polskich karpat.
W tym temacie to akurat dobrze poinformowana jestem :-)
Tyle, że moją "specjalnością" są Pogórze Wiśnickie i Wielickie i właśnie tam przez cały czas (chociaż jeżdżę tam od czasu, kiedy miałam rok) dokopuję się "różnych cudowności" jak to określiłeś.
Pamiętam jeszcze z wczesnego dzieciństwa chałupę mojej babci (Pogórze Wiśnickie) z klepiskiem w kuchni i bez prądu.
Niestety cały czas mam świadomość, że o wschodniej części Pogórz wiem zbyt mało, dlatego między innymi aby się dokształcić wybrałam się zarówno na tą autokarówkę, jak i wiosną na wyjazd z SKPG Kraków.
Mam nadzieję kontynuować w przyszłym roku.
Pogórza wspaniale nadają się do zwiedzania rowerem, Wiśnickie i Wielickie zjeździłam tam i z powrotem, na Przemyskim byłam raz.
Strona www.pogorza.pl mi się osobiście podoba.
Ile punktów wyszło Wam z testu ?
Kuba --> mam co robić zimą.
Pozdrowienia
Basia
P.S.
A może ktoś mi odpowie, gdzie na Pogórzu Wielickim są kurhany ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
Urocza (znów) inicjatywa, ino - sądząc po innych Twych bibliografiach
- prędzej przybywać chyba będzie nowych pozycji na rynku,
niż na Twych listach, o starszych wydawnictwach już nie wspominając (-;
Rozumiem Kubusiu, ze tym samym zdeklarowałeś się i mi pomożesz. Będę wdzięczna, masz dostęp do większej ilości pozycji. Mam nadzieję, że dobrze odczytałam twoje intencje. Chyba nie napisałeś tego aby mi dokopać. :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Rozumiem Kubusiu, ze tym samym zdeklarowałeś się i mi pomożesz. Będę wdzięczna, masz dostęp do większej ilości pozycji. Mam nadzieję, że dobrze odczytałam twoje intencje. Chyba nie napisałeś tego aby mi dokopać. :mrgreen:
Ależ naturalnie - pomogę, choć może nie tak, jak przypuszczasz (-;
Otóż najlepsze co mogę aktualnie zrobić dla Ciebie, to gorąco namawiać,
byś dała sobie spokój z anonsowaniem 'planowania tworzenia bibliografii' itd. itp.,
bo ino tromtadracją rozśmieszysz postronnych.
Dokąd podrzucałabyś ówdzie lokalnie drukowane wydawnictwa
- to miewa to sens i realny pożytek, zwłaszcza dla zamiejscowych.
Ale cokolwiek jakoś niby całościowego - w tym tempie i z tą wiedzą
- no mrzonka.
Przykładowo tzw. 'czerwona książeczka' mego kołowego Kolegi - Marka Okonia
("Beskidy - część wschodnia" - w formie pytań i odpowiedzi, Wyd. PTTK Kraj)
zawierała kilkaset publikacji źródłowych, a wydawnictwo warszawskiego SKPB
"Łemkowie i Łemkowszczyzna. Materiały do bibliografii" - samo było
niezłej grubosci broszurą.
A i to i to - już jakieś 20 lat temu...
Serdeczności,
Kuba
-
Tego właśnie Kubusiu spodziewałam się po tobie. Słowa, linki, linki i nic więcej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Tego właśnie Kubusiu spodziewałam się po tobie. Słowa, linki, linki i nic więcej
a cóż to jeszcze Lu!ciu
mógłbym Ci niby zapewnić na netowym forum dyskusyjnym
prócz słów i linków?
ciasteczko?! (no jak przepchać?!)
buzi?! (brrr! fuj!)
...
(((-;
Serdecznosci,
Kuba
-
Nie, nie tego. Nie interesuje mnie ani ciasteczko ani buzi. Masz coś do powiedzenia to mów ale posługuj się swoją wiedzą, a nie linkami. Masz uwagi do bibliografii to pomóż mi, a baw się w krytyka. Wpisuję tylko te publikacje, które posiadam. Do innych nie mam dostępu. Ty masz więc je dodaj do katalogu. Zwróć uwagę na jedno. Oprócz złośliwości, oceny wiedzy i umiejętności innych userów, ataków personalnych i podawanych linków nic tu nie wnosisz.
Koniec na dziś tych uprzejmości.
-
Proponuję zamiast się złościć obejrzeć piękne zdjęcia z Pogórza Przemyskiego:
http://www.ga.com.pl/przemysk.htm
Niestety nie moje, chciałabym umieć robić takie zdjęcia.
B.
-
02512x
na Kopystańce (najwyższy szczyt Pogórza Przemyskiego, 541 m npm)
To masyw Suchego Obycza już nie jest zaliczany do Pogórza Przemyskiego?
A choćby nawet to na wschód od Ulucza górki też są chyba wyższe od Kopystańki? Podobno zachodnią granicą Pogorza Przemyskiego jest San.
Jak to z tym jest?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
A może ktoś mi odpowie, gdzie na Pogórzu Wielickim są kurhany ?
W Krakuszowicach i jeszcze w Jawczycach chyba:) Po coś tam się kiedyś plątałem i teraz sobie przypominam:D Okolice Gdowa są piękne i piękne są stamtąd 'pohlady' na Beskid.
Pozdrawiam,
Derty
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Seba
02512x
A choćby nawet to na wschód od Ulucza górki też są chyba wyższe od Kopystańki? Podobno zachodnią granicą Pogorza Przemyskiego jest San.
Jak to z tym jest?
Najwyższy szczyt Pogórza Przemyskiego to Suchy Obycz 618 m npm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Najwyższy szczyt Pogórza Przemyskiego to Suchy Obycz 618 m npm.
Suchy Obycz leży na orograficznie prawym brzegu Wiaru i zalicza się do Gór Sanocko Turczańskich.
Wiar (i kilka innych drobnych potoków) stanowią w tym rejonie bardzo ważną granicę - pomiędzy Karpatami Zachodnimi i Wschodnimi.
Otóż zgodnie z podziałem geograficznym Karpat (wg. prof. Kondradzkiego, co można przeczytać w podstawowej przewodnickiej "biblii" pod tytułem "Karpaty") Pogórze Przemyskie zalicza się do rejonu Pogórze Środkowobeskidzkie (rejon 513.6) w Zewnętrznych Karpatach Zachodnich, zaś Góry Sanocko - Turczańskie do rejonu Zewnętrzne Karpaty Wschodnie --> Beskidy Lesite (razem z Bieszczadami, Gorganami i kilkoma innymi pasmami górskimi).
Tak to geografowie podzielili :-), a my się tego trzymajmy.
W praktyce ma to znaczenie o tyle, że charakter gór jest nieco inny. Góry Sanocko Turczańskie to typowe góry rusztowe, Pogórze Przemyskie to bardziej "rozlazłe" grzbiety.
Pogórze Przemyskie rozciąga się pomiędzy Sanem a Wiarem, a na południu te dwie jednostki fizjograficzne (a tym samym Karpaty Wschodnie od Zachodnich) oddziela od siebie kilka mniejszych potoczków.
Pisał o tym kilkanaście postów wyżej Kuba i Lucyna przyznała mu rację, a teraz znowu wraca do swojego błędnego przekonania.
Pozdrowienia
Basia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
W Krakuszowicach i jeszcze w Jawczycach chyba:) Po coś tam się kiedyś plątałem i teraz sobie przypominam:D Okolice Gdowa są piękne i piękne są stamtąd 'pohlady' na Beskid.
Pozdrawiam,
Derty
Miałam na myśli Jawczyce :-)
Faktycznie widoki są przepiękne. Sprzed starego domu mojej babci przy dobrej pogodzie widać na horyzoncie Tatry, a na ich tle cały Beskid Wyspowy i fragment Gorców.
Pozdrowienia
Basia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Seba
02512x
Jak to z tym jest?
Na wschód od Ulucza jednak nie są wyższe.
Zachodnią granicą Pogórza Przemyskiego jest San, ale wschodnią i południową - Wiar.
Pozdrowienia
Basia
-
:lol::lol::lol:
Już myślałam, że zasłużę na pochwałę. Sprawdziłam jak mi radził Kuba w wikipedii. Figuruje Suchy Obycz.
Basiu jak byś nie sprawdzała to najwyższym szczytem Pogórza Przemyskiego nie jest Kopystanka. Sprawdziłam jest to Wysokie pasmo w okolicy Dobrej Szlacheckiej i liczy 588 m npm. Drugi pod względem wysokości jesy Gródek w tymże paśmie 582 m npm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
:lol::lol::lol:
Już myślałam, że zasłużę na pochwałę. Sprawdziłam jak mi radził Kuba w wikipedii. Figuruje Suchy Obycz.
Basiu jak byś nie sprawdzała to najwyższym szczytem Pogórza Przemyskiego nie jest Kopystanka. Sprawdziłam jest to Wysokie pasmo w okolicy Dobrej Szlacheckiej i liczy 588 m npm. Drugi pod względem wysokości jesy Gródek w tymże paśmie 582 m npm.
Ja niestety nie mam tu przy sobie mapy aby sprawdzić dokładnie granicę (dolinami których potoczków przebiega), ale rejon nieco na południe od Dobrej Szlacheckiej to też już mogą być Góry Słonne, a te w całości zaliczają się do Gór Sanocko-Turczańskich, jako jedno z ich pasm.
Jednak dokładne granice w rejonie źródeł Wiaru mogłabym podać tylko z mapy.
W każdym razie podążając w górę Wiaru, nieco na południe od Trójcy przechodzi ta granica na inny niewielki potoczek, którego nazwy w tej chwili nie pamiętam, a który płynie z zachodu na wschód i wpada do Wiaru w jego górnym biegu. Potem granica idzie wzdłuż innej rzeczki wpadającej z kolei do Sanu.
Zresztą - skoro opieramy się na Wikipedii to proszę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B3...rcza%C5%84skie
Z tym, ze ja nie wierzę Wikipedii tak bezkrytycznie (zwłaszcza, że są w niej sprzeczności), musiałabym zajrzeć na mapę i do "Karpat" co pewnie wieczorem zrobię.
Pozdrowienia
Basia
-
Daj spokój. Skonsultowałam się z Wojtkiem Krukarem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Suchy Obycz leży na orograficznie prawym brzegu Wiaru i zalicza się do Gór Sanocko Turczańskich..
Ktoś tu coś miesza , sama polecałaś tą stronę
http://www.pogorza.pl/pogorze-przemyskie.htm#start
-
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Że polecałam jakąś stronę, to wcale nie znaczy, że się zgadzam ze wszystkim co jest na niej napisane.
W tym co piszę o granicach opieram się na zdaniu prof. Kondrackiego i książce "Karpaty", sama nie jestem geografem.
Ale w tej książce też jest sporo nieścisłości i niejednoznaczności (dotyczących np. Beskidu Średniego) i obecnie podział w rejonie Beskidu Średniego i Pasma Jałowieckiego wygląda trochę inaczej.
O ile dobrze pamiętam to Kondracki zaliczał całe Pasmo Jałowieckie do Beskidu Średniego. Ale aby się upewnić to też musiałabym sięgnąć po książkę.
Poza tym - nie twierdzę wcale, że Kopystańka na pewno jest najwyższa, ale 3 posty wyżej napisałam że wieczorem sprawdzę to w domu, bo nie mam przy sobie mapy.
Natomiast Suchy Obycz na pewno nie należy do Pogórza Przemyskiego.
Pozdrowienia
Basia