-
Bieszczady ale po stronie Słowackiej
Wiem ze do lata jest jeszcze duuuzo czasu ale juz planuje sobie urlop.
Tym razem interesują mnie szlaki po stronie słowackiej.
Którym szlakiem jest najbliżej do miejsca w którym można wynająć pokój dla 4 osób w tym małe dziecko a potem wracać ta sama droga.
Może ktoś już był i przeszedł jakieś fotki z drogi interesuje mnie wszystko co warto zobaczyć w Słowackich BIESZCZADACH
-
Odp: Bieszczady ale po stronie Słowackiej
Cytat:
Zamieszczone przez
GSSG
Którym szlakiem jest najbliżej do miejsca w którym można wynająć pokój dla 4 osób w tym małe dziecko a potem wracać ta sama droga.
Ale najbliżej skąd? (-;
Z niniejszego forum? ((-; to wszędzie blisko...
BTW: kupiłeś już może tzw. mapę? To sporo ułatwia (((-;
BTW^2: po NPPoloniny można i bez szlaków - drogami polnymi i leśnymi
Co do kwater:
http://www.limba.sk
(choć wiele w tym regionie pewnie nie będzie)
przyjemnym miejscem jest budynek Narodowego Parku Poloniny
w Novej Sedlicy, niestety nie znam kontaktu - może przez:
http://www.sopsr.sk/nppoloniny/
Cytat:
Zamieszczone przez
GSSG
Może ktoś już był i przeszedł jakieś fotki z drogi interesuje mnie wszystko co warto zobaczyć w Słowackich BIESZCZADACH
Ktoś już pewnie kiedyś był...
Pagóry mniejsze i IMVHO dużo mniej ciekawe niż u nas; warto zaś cerkwie:
Rusky Potok, Topol'a, Ulicske Krive, a ze spacerów - uroczą 'łychę'
w dolinę Stużycy szlakiem na Kremenaros i widok urwisk Rabiej Skały od pd.
No i pobliski Wychorlat (-;
Kup może ewentualnie (bo niezbyt rewelacyjne) przewodniki:
"Bieszczady, Bukovske vrchy" Darmochwała
"Karpaty Wschodnie" Fogasa i Kolara (wyd. Dajama)
a koniecznie mapę VKU Harmanec nr 118 Bukovske vrchy
(na miejscu może być o nią trudno, ostatnie wydanie bodaj 2003)
tudzież - jeśliś mocniej zainteresowany, to poza rewaszowskimi "Cerkwiami.."
- "Drewniane Cerkwie i kościoły. Piękno słowackiej kultury" (wyd.Dajama)
Serdeczności,
Kuba
-
Z baza noclegowa w Bukowskich Górach jest krucho oprócz pokoi w siedzibie NP Poloniny jest też pensjonat w Nowej Sedlicy "Kremenec" ale prawie zawsze brak wolnych miejsc. Niedaleko w Sninie jest parę hoteli. Dużo obiektów noclegowych jest w Sninskich Rybnikach - to fajne miejsce do wypadów w Bieszczady Słowackie i Vihorlat. Ale trochę bardziej skromne warunki znajdziesz w każdej wiosce u gospodarzy, niema co prawda tablic z napisem noclegi ale prawie każdy wynajmuje pokoje. W Bukowskich Vierchach szlaków nie za dużo i prawie wszystkie prowadzą do pasma granicznego. W Vihorlacie już jest gdzie pochodzić. Zaletą opisywanych miejsc jest to, że panuje tam znikomy ruch turystyczny.
Może coś znajdziesz tutaj:
http://www.bieszczady.net.pl/slowacja1.php
http://www.bieszczady.net.pl/newsphp...ews.php?id=756
http://www.bieszczady.net.pl/copperm...ndex.php?cat=7
-
Informacja turystyczna przy PC Unitur Snina unitur@stonline.sk 057/7685735
PN Połoniny Nova Sedlica poloniny@stonline.sk 057/7694246
PN Połoniny Snina 057/768561
Noclegi masz do wyboru w Sninie i w Novej Sedlicy. Mogę podać Ci namiary na pw.
Polecam:
obserwatorium astronomiczne, przesympatyczni ludzie tam pracują, karimata i śpiwór i masz przewspaniałą przygodę w nocy, największy teleskop na Słowacji
galeria w Sninie,
Porta Russica droga kamienna 6 km odcinek prowadzący z Halicza do Żupy zemplińskiej
Starina zapora wodna, tam możesz mieć problemy z poruszaniem się ale teren przecudny
cmentatrze wojenne i kirkuty
parki przydworskie przy zabytkowych pałacykach
dośc dużo zachowanej architektury drewnianej nie tylko cerkiewki.
l
-
Macie racje ze nie napisałem wszystkiego.
W zasadzie jest piec szlaków oznakowane dprzez granice.
czerwony, zielony, zółty prowadza do Nova Sedlica
jeszcze dwa ale nie mam na tej mojej mapie gdzie prowadza ( zaznaczam ze to jest mama polskich Bieszczad)
chodziło mi oto by sie dowiedzieć gdzie jest najbliżej do miejscowości w której mogę wynająć pokój po stronie słowackiej jako ze wybieram sie z rodzina cała to muszę napisać ze w Bieszczady pojedzie najmłodszy bo będzie miał 7 miesięcy.
Zdaje sobie sprawę ze to może nie wypalić wiec szukam innego rozwiązania
wycieczka samochodem szukam dobrego miejsca na bazę po stronie Słowackiej. A właśnie może ktoś SIE JESZCZE WYBIERZE NA WYCIECZKĘ MILE WIDZIANA CALA RODZINA TAKA WYPRAWA NA TYDZIEŃ
a mapę Bieszczad słowackich kupie
-
Na terenie PN Połoniny masz 8 szlaków pieszych
czerwony Grzbietem Połonińskich Karpat Nova Sedlica -Balnica 20 godz
niebieski Ruska Droga Runina-Ruskie dalej do Polski 6 godz
niebieski Szlak Ikon Ulicke Krive-Topola 4 godz
zielony Nova Sedlica-Ciertaż 3 godz
zielony Runina-Komurny 2 godz
zółty Dolina Udawy Osadne-Balnica 2 godz
żółty Doliną Hibokkeho ptoka Nova Sedlica-Riabia Skała 3 godz
Nova sedlica Kremenec lub w budynku parku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GSSG
chodziło mi oto by sie dowiedzieć gdzie jest najbliżej do miejscowości w której mogę wynająć pokój po stronie słowackiej jako ze wybieram sie z rodzina cała to muszę napisać ze w Bieszczady pojedzie najmłodszy bo będzie miał 7 miesięcy.
Zdaje sobie sprawę ze to może nie wypalić wiec szukam innego rozwiązania
wycieczka samochodem szukam dobrego miejsca na bazę po stronie Słowackiej.
Jak w takiej sytuacji - to jednak polecam dookoła i samochodem (np. przez Radoszyce).
Z grzbietu na stronę słowacką schodzi się dość długo, a doliny są bezludne.
Polecam tak dlatego, ze sama chodziłam po górach z dzieckiem 9-miesięcznym w nosidełku i trasa dłuższa niż około 1,5 godz. maluchowi bardzo nie odpowiadała.
Tak bardziej ogólnie - to z takim dzieciakiem polecam zamiast Słowacji, gdzie ilość atrakcji tupu krajoznawczego jest mała, a szlaki długie i w dolnych częściach niezbyt ciekawe - Pogórze - np. Przemyskie lub Dynowskie.
Dużo ofert agroturystycznych i bardzo dużo możliwości zwiedzania.
Pozdrowienia
Basia
-
Podjęta decyzja ze jedziemy w Bieszczady po stronie słowackiej w miesiącu Lipcu , Ale jak znam życie to zawsze coś sie może zmienić
A tak nawiasem to jak mapę polecacie w te rejony Bieszczad.
Mapa może być po słowacku
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GSSG
Podjęta decyzja ze jedziemy w Bieszczady po stronie słowackiej w miesiącu Lipcu , Ale jak znam życie to zawsze coś sie może zmienić
A tak nawiasem to jak mapę polecacie w te rejony Bieszczad.
Mapa może być po słowacku
Tylko i wyłącznie Harmanec "Bukovske Vrchy" (nr 118 lub 163).
118 zawiera więcej po stronie słowackiej, 163 - polskiej.
Ale chyba już ktoś o tym pisał ?
Mapy można kupić w Polsce w "Sklepie Podróżnika".
Jak pisał Kuba - na miejscu może być o nie trudno.
Przy okazji podrzucę parę linków do obejrzenia i ewentualnie skorzystania:
http://www.andywarhol.sk/
http://www.medzilaborce-urad.sk/
http://www.snina.sk/
http://www.kremenec.sk/
Pozdrowienia
Basia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
...Polecam:
obserwatorium astronomiczne, przesympatyczni ludzie tam pracują, karimata i śpiwór i masz przewspaniałą przygodę w nocy, największy teleskop na Słowacji
...l
a gdzie ono się znajduje ??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
Lucynie chodzi zapewne o obserwatorium ponad osadą Kolonica na przełęczy Kolonický vrch (441 m n.p.m.) na wschodnich stokach Wyhorlatu. Znajduje się tam obserwatorium astronomiczne, które posiada teleskop o promieniu głównego zwierciadła wynoszącym 1 m. Jest to największy teleskop optyczny na Słowacji. Został zainstalowany w obserwatorium w roku 2002. Kolonickie obserwatorium astronomiczne stale współpracuje z obserwatorium w Odessie na Ukrainie prowadząc wspólne obserwacje i badania.
Jeszcze link:
http://www.astrokolonica.sk/
Pozdrowienia
Basia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
Kolonicke sedlo pomiędzy miejscowościami Kolonica i Ladomirow.
-
A propos noclegów - znalazłam jeszcze interesujący link:
http://www.regionsnina.sk/index.php?...2Fimage.txt%3F
Nie wiem tylko jak dalece aktualny, ale zadzwonić w niektóre z tych miejsc - chyba warto.
Pozdrowienia
Basia
-
Dużo już przeczytałem, już nawet ułożony jest plan wycieczki.
Ale jakoś nie mogę odszukać na mapie tego miejsca "Sninské rybn*ky" Może znajdzie sie ktoś kto powie (napisze) gdzie tego szukać.
I może napisać co to jest na fotkach widać basen,
Ja poproszę wszystko o tym miejscu.
Z góry dziękuje i przepraszam za fatygę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GSSG
Ale jakoś nie mogę odszukać na mapie tego miejsca "Sninské rybn�*ky" Może znajdzie sie ktoś kto powie (napisze) gdzie tego szukać.
I może napisać co to jest na fotkach widać basen,
Ja poproszę wszystko o tym miejscu.
Z góry dziękuje i przepraszam za fatygę
To jest dokładnie na południe od Sniny, w kierunku Vyhorlatu.
Camping, hotel, basen.
Zapewne Kuba Ci napisze coś więcej, bo on akurat tam był.
Ja byłam w Vyhorlacie i na Sninskim Kameniu tylko od drugiej strony - od Morskiego Oka.
W Sninskich Rybnikach jest ten hotel:
http://www.kamei.sk/
Pozdrowienia
Basia
-
I jeszcze polecam znalezioną właśnie stronę:
http://www.rybniky.sk/
Pozdrowienia
Basia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GSSG
Ale jakoś nie mogę odszukać na mapie tego miejsca "Sninské rybnêky"
Ładnie połozony ośrodek, duża przestrzeń, ogrodzony, z basenem. Nocowałam tam tylko dwukrotnie, ostatnim razem coś z trzy lata temu. Spaliśmy w domkach. Czyste, kilkuosobowe, z łazienkami. Nie mieliśmy problemów z gorącą wodą. Jeżeli nadal jest tam ten sam kucharz to ośrodek gorąco polecam. Naprawdę dobrze karmią. Przepyszna węgierska zupa rybna, prawdziwy gulasz, bardzo dobre knedle podawane na sposób węgierski, ostre. W ogóle kuchnia w tym ośrodku jest? była pod wpływem węgierskim. Dobre wina, zarówno tokaje jak wino z okolicznych winnic. Zdradliwa galaretka z wina. Mały minus to śniadania. To standardowe: płatki na mleku, jakieś niezbyt dobre bułeczki mi nie smakowało. Na śniadanie jedliśmy zupy.
-
A co widać ze Sninskiego Kamienia? Domyślam się że Bukovske Vrchy i pasmo graniczne, ale czy może widać W.Rawkę, gniazdo Tarnicy czy Połoninę Równą?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Seba
A co widać ze Sninskiego Kamienia? Domyślam się że Bukovske Vrchy i pasmo graniczne, ale czy może widać W.Rawkę, gniazdo Tarnicy czy Połoninę Równą?
Niestety byłam tam przy nie najlepszej pogodzie.
Było gorąco i parno, chociaż był to początek maja.
Bieszczady ledwo ledwo majaczyły na horyzoncie, bez możliwości rozpoznania poszczególnych szczytów.
Pozdrowienia
Basia
-
Bazy w Rybnikach z autopsji nie znam; na Kamieniu byłem nocą (-;.
Jeszcze przy okazji natomiast mało AFAIR popularne,
a potencjalnie przydatne - zwłaszcza, gdy się mapy jeszcze nie ma - linki:
http://www.turistickamapa.sk/
http://hiking.sk/hk/li/sluzby-hikeplanner.html
Serdeczności,
Kuba
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Seba
Jako osoba nie specjalizująca się w górach Słowacji nie mogę powiedzieć, że widziałam ciemność. Niestety, miałam tam jeden z takich nieformalnych egzaminów w czasie kursu przewodnickiego. Za wyjątkowy grzech który non stop poepłniałam czyli mówienie, że najwyższym szczytem Gór Bukowskich jest Wielki Bukowiec. Widać pasmo graniczne z Kremenarosem i Rawkę, Połoninę Wetlińską. Nie widziałam Tarnicy, pokazaywałam tylko w jakim mniej więcej miejscu znajduje się. Połoninę Równą z tego co pamiętam też widać.
Natomiast Kmień Sniński bardzo dobrze widać z Połoniny Wetlińskiej .Znajduje w prawie lini prostej naprzeciw schroniska.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Jako osoba nie specjalizująca się w górach Słowacji nie mogę powiedzieć, że widziałam ciemność. Niestety, miałam tam jeden z takich nieformalnych egzaminów w czasie kursu przewodnickiego. Za wyjątkowy grzech który non stop poepłniałam czyli mówienie, że najwyższym szczytem Gór Bukowskich jest Wielki Bukowiec. Widać pasmo graniczne z Kremenarosem i Rawkę, Połoninę Wetlińską. Nie widziałam Tarnicy, pokazaywałam tylko w jakim mniej więcej miejscu znajduje się. Połoninę Równą z tego co pamiętam też widać.
Natomiast Kmień Sniński bardzo dobrze widać z Połoniny Wetlińskiej .Znajduje w prawie lini prostej naprzeciw schroniska.
Dzięki za szeroką odpowiedź bo miałem też pytać gdzie mniej więcej szukać Sninskiego Kamienia z naszych szczytów. O ile stojąc na na takiej Rawce nie mam problemów z nazwaniem górek po ukraińskiej stronie o tyle strona słowacka to terra incognita, może dlatego że brak tam wybitnych szczytów i trudno się połapać co jest co.
-
Zapoponuję trasę w mojej okolicy ! Zacząć od Jaślisk, na południe, przez Lipowiec ze stadniną koni. Dalej marną drogą do granicy 4km. Od granicy 1,5km do wioski Czertiżne, dalej 14 km do Medzilaborców. Tam wystawa prac Endy Warchola w jego muzeum i super festiwal w lipcu !
-
Praktyczne porady ; nie używać słowa "szukać" a chleb "czerstwy" znaczy- świeży !
-
Jeśli zdecydujecie się w te strony to proszę o kontakt ; mam sporo map i miłych kontaktów w tych stronach ! Stąd moja ksywa ; klobuk- to po słowacku, kapelusz, mój znak rozpoznawczy na wędrówkach !!!
-
praktycznie decyzja zapadla.
Jedziemy na Słowacje w miesiacu lipcu.
bedziemy zwiedzac cerkwie oraz bieszczady slowackie, nocleg planujemy w Sninskich Rybnikach , wpadniemy na Vihorlat
-
Jeśli wypadnie Wam droga wokolice Rymanowa, to zapraszam na nocleg i konsultacje o Słowacji ! Do dyspozycji duży ogród i bezpłatnie !
-
Alez misiu Wychorlat nie jest w bieszczadach slowackich to osobna jednostka geologiczna i geograficzna od bieszczad wychorlat przejdziesz turystycznie w 1 dzien nieturystycznie w 3 rejon aldny kupe cerkiewek , zapor i innych uroczych miejsc
-
Mimo że Edward Benesz właził w d... Stalinowi, to ten i tak nie zwrócił b. Czechosłowacji części jej terytorium - Rusi Zakarpackiej (anektowanej przez Węgry w 1939 r.).
A wielka szkoda, gdyż teraz mielibyśmy kawałek ziemi ukraińskiej w strefie Schengen. Należałby najpewniej do Słowacji.
-
Zwrócił tylko zachodni skrawek tejże Rusi. Granica węgiersko-słowacka w czasie wojny biegła bardziej na zachód od obecnej ukraińsko-słowackiej. Ciekawi mnie jak dokładnie przebiegała? Snina była chyba węgierska, a czy Humenne i Michalovce też? Może ktoś zna temat? Bo powszechnie wiadomo że na pn zaczynała się na Czereninie (słynne przejście graniczne na Węgry w Roztokach G.).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Seba
Zwrócił tylko zachodni skrawek tejże Rusi. Granica węgiersko-słowacka w czasie wojny biegła bardziej na zachód od obecnej ukraińsko-słowackiej. Ciekawi mnie jak dokładnie przebiegała? Snina była chyba węgierska, a czy Humenne i Michalovce też? Może ktoś zna temat? Bo powszechnie wiadomo że na pn zaczynała się na Czereninie (słynne przejście graniczne na Węgry w Roztokach G.).
Trochę znam, bo się interesowałam.
Ale mimo poszukiwań nie trafiłam na dobre mapy z okresu II wojny światowej.
Granica na południu przebiegała grzbietem Rudaw Słowackich. Cały rejon Kotliny Rożniawskiej i bardziej na południu (Słowacki Kras) przypadł Węgrom.
Zresztą obecnie żyje tam ogromna mniejszość węgierska (oraz Romowie, którzy podają się za Węgrów).
Koszyce były węgierskie, a granica przebiegała dokładnie grzbietem Rudaw Spiskich. Jak to było bardziej na wschodzie - tego już niestety nie wiem, a chciałabym wiedzieć.
(O Czerninie też rzecz jasna wiem ;-) ale w środku pomiędzy Czerniną a Koszycami mam "dziurę" )
Gdyby ktoś znał temat - bardzo proszę o informacje.
Pozdrowienia
Basia
-
Witam. Myślę, że z tak małym dzieckiem najlepiej przejechać przez przejście w Barwinku i zatrzymać sie w miasteczku Bardejov- tanie i z wygodami noclegi i termy w słynnym uzdrowisku.Ceny rewelacyjne, wyżywienie bardzo tanie. Polecam.
-
Za przeproszeniem cie popiescilo ??
KUTWA BAdiow tani ha ha ha ha ha ha ha :lol: to zart jest ?? JEdyny tani nocleg jaki jest w Bardiowie to schronisko interenat dla mlodziezy gdzie za 250 koron sie przespisz reszta to od 300 w gore
-
W Bardejov są świetne prywatne kwaterki przy samym centrum, taniej niż w tym molochu Ubytowni. Poza tym auto na zamkniętym podwórku przy domu. Do starówki 2 minuty. A starówka w Bardejov jest rewelacyjna, jest na liście unesco. No i sporo fajnych pubów... ;) Mogę poszukać namiary tą kwaterkę na której nocowałem, już ze trzy razy...
-
A w cukierni Babiczka dają rewelacyjne ciacha. Za kawę i duużą porcję tortu orzechowego ostatnio płaciliśmy 8 zł. Ciastka kosztują 2,2,50. Obok żydowskiego suburbium (lubie to określenie) w pizzerni w ub. roku za pyszny posiłek plus wino płaciliśmy średnio 15 zł. Oczywiście są i droższe knajpki.
W Medzilaborcach musze wypróbować knajpkę obok muzeum. Same dobre rzeczy o niej słyszałam. Duże, pyszne porcje i niedrogo. Podobno są tam rewelacyjne desery lodowe.
-
Pozwolicie koledzy i koleżanki że podepnę się pod temat. Chciałem dostać się na stronę słowacką jakimś transportem a potem górami na polską stronę z przejściem przez Krzemieniec, czy mogłoby szaanowne towarzystwo coś doradzić :smile:
-
Ptrzedwczoraj wróciliśmy ze słowackiej strony Bieszczadów. Wcześniej bywaliśmy po zakarpackiej. i ogromnieo mnie zdziwiło, że nikt z forumowiczów nie odkrył najlepszego z najlepszych miejsca noclegowego w całych słowackich Bieszczadach (Bukoske vrchy), w którym zatrzymaliśmy się na cały tydzień. Jest nim Obecny dom (Dom Gminny) w dużej wsi Stakczyn (Stakcin) położonej o 10 km na północny wschód od Sniny, w miejscu gdzie od drogi prowadzącej do przejścia granicznego w Ubli (granica słowacko-ukraińska) odgałęzia się droga do Ulicza a dalej do Nowej Sedlicy, prowadząca wgłąb Bieszczadów. W Domu tym, na trzecim piętrze, powyżej Urzędu Gminy zorganizowano dom noclegowy dla turystów (turisticka ubytovna). całkiem tani (7 euro od osoby za noc w pokojach dwuosobowych z łazienkami) i dużą kuchnią dającą możliwość sporzadzania posiłków.
Dogodny jest on zarówno dla zmotoryzowanych, jak i przybyłych na Słowację pieszo z plecakiem na plecach, jako, że ze Stakczyna do Nowej Sedlicy, odległej o 34 km jest 6 kursów autobusowych dziennie, a poza tym Stakczyn jest odległy o 6 km od Sninskich rybników (położonych przy samej szosie do Sniny) doskonałej bazy wypadowej w Wyhorlat. Do Sniny autobus chodzi ze Stakczyna co pół godziny, poza tym jest pociąg). Obserwatorium Astronomiczne znajduje się o niecałą godzinę drogi od centrum Stakczyna. Lepszego miejsca nie ma w Całych Bieszczadach po trzech stronach granicy.
Dołączam oficjalną informację Obecnego domu:
Turistická ubytovňa Obecný dom Stakčín poskytuje ubytovanie v dvoj a v trojposteľových izbách. Kapacita ubytovne je tridsať postelí. Na izbách sú k dispozícii sprchy s teplou vodou, toalety sú spoločné. V ubytovni je k dispozícii kuchynka a spoločenská miestnosť s televízorom.
Cena ubytovania: 7 EUR noc/osoba
Správca ubytovne Marián Kapraľ:
Tel : 0911610386, 057/4495389
Fax : 057/ 7674309
E- mail : oustakcin@stonline.sk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Paweł Zygmunt
...i ogromnieo mnie zdziwiło, że nikt z forumowiczów nie odkrył najlepszego z najlepszych miejsca noclegowego w całych słowackich Bieszczadach (Bukoske vrchy)
Człowieku o dwu imionach, a bez nazwiska - witamy Cię na tutejszym forum.
Jeśli tu chwilę pobędziesz, to przestaniesz się dziwić, i to nie tylko ogromnie, ale w ogóle przestaniesz się dziwić ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Człowieku o dwu imionach, a bez nazwiska
Może nie tak do końca, bo w pracy miałem kolegę który nazywał się Marian Zygmunt ,było z tego wiele zabawnych sytuacji ( drugi człon to nazwisko).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
blues
Może nie tak do końca, ...
Wiem. To miało być takie moje uprzejme zagajenie ;)