-
Nowe zasady zwiedzania BdPN.
Na obszarze Bieszczadzkiego Parku Narodowego funkcjonuje sieć oznakowanych szlaków turystycznych, ścieżek przyrodniczych i historyczno-przyrodniczych oraz ścieżek spacerowych, które są udostępnione dla zwiedzających.
W celu promowania wiedzy z zakresu ochrony przyrody w obszarze ścieżek przyrodniczych i podniesienia świadomości ekologicznej zwiedzających ustalono, iż wysokość opłat z tytułu udostępniania zasobów przyrodniczych na ścieżkach będzie niższa od opłat za wstęp do Parku.
O co chodzi z tym "Udostępnianie obszaru ścieżki przyrodniczej"?
Przecież wiekszość z scieżek biegnie wzdłuż szlaków turystycznych, a ceny za wstep na sciezke i szlak różnią się od siebie.
A co jeśli wykupie bilet wstepu na scieżke a po pewnym czasie znajde sie na szlaku?
Jesli chodzi o karnety to na co mam zwracac uwage przy kupowaniu karnety na 4 wejscia. Jesli bede mial w planie w jeden dzien isc na szlak to mam kupic karnet na szlaki czy na ściezki?
-
Odp: Nowe zasady zwiedzania BdPN.
Jesteś zbyt wymagający oczekując, że ktoś coś zrozumie z tego udostępniania. Jestem po teoretycznym szkoleniu w tym temacie i mówiąc wprost zrozumiałam tylko tyle, że skoro mogli wprowadzć takie opłaty to je wprowadzili. Zmiana koncepcji zarządzania ruchem turystycznym. Poprzedni dyr chciał budowy ceprostrad wyłożonych kamieniem na Wetlińką i Tarnicę i kocentracji ruchu turystycznego. Ten widocznie chce go rozproszyć. A mi się marzy wyprowadzić moich gości poza obręb BdPN. Dla turystów nic się nie zmieniło. Ścieżki biegną wzdłuż szlaków. Nie mam nic przeciw podwyżkom cen biletów ale nie podoba mi się takie zróżnicowanie. Na Przełęczy Wyżniańskiej w pasmo graniczne obowiązują trzy taksy: do schroniska, na Rawkę i na Kremenaros.
-
A idąc od tylca tyż tyle taryf jest?
Pozdrawiam:)
PS I nie waż się wyprowadzać tych stad poza te parę ścieżek;)
-
[QUOTE=lucyna;60469 A mi się marzy wyprowadzić moich gości poza obręb BdPN. [/QUOTE]
Mieszkancow przegnac przez San na druga strone park rozszerzyc do Komanczy na zachodzie i Soliny na polnocy, ogrodzic murem i postawic straznikow
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Erich
Mieszkancow przegnac przez San na druga strone park rozszerzyc do Komanczy na zachodzie i Soliny na polnocy, ogrodzic murem i postawic straznikow
Brawooo,właśnie o to chodzi,więcej miejsca dla partyzantów :twisted:
Ale po co się tak ograniczać-na zachód pociągnął bym do Krynicy,na północ sprytnie połączył z Turnicą.
-
Browar, popieram! Proponowałbym zostawić tylko do zwiedzania niziny. Reszta - pod klucz!!!
-
E tam..zaspawać:D Klucz można dorobić:)
Pozdrawiam,
Derty
-
a ja bym ogrodził to czymś co by uległo pod stężonym c2h5oh. Teren dla specjalistów swojego rodzaju- potem, wtórnie można by to rozrobić z wodą z potoku
-
Zaminować,nasypać szkła i gwoździ na drogi i szlaki.Oberwie pare nóg ,przebije wiele opon i sami przestaną przyjeżdżać.
-
Troszke chyba sie zrobil watek nie na temat.
Zainteresowaly mnie nowe pomysly zwiazane z wstepem na teren BdPN - udostepnianie sciezek i wejscie na szlak. W obu tych przypadkach cena sie rozni, chociaz w znacznej ich wiekszosci sciezi przebiegaja wzdloz szlaku. Wiec jesli wstep na sciezke jest tanszy to po co placic za wstep na szlak, skoro to jedno i to samo?
No i droga sprawa, jesli wykupie bilet na sciezke a po pewnym czasie znajde sie na szlaku to co wtedy? Czy tak mozna?
Nie wiem do konca jak z tym jest wiec chce sie dowiedziec. A co do wypowiedzi Lucyny, że "Na Przełęczy Wyżniańskiej w pasmo graniczne obowiązują trzy taksy: do schroniska, na Rawkę i na Kremenaros", to z lektury Opłat znajdujacego sie na stronie bdpn, wydaje mi sie, ze jesli chce isc na Rawki to wykupuje bilet na Rawki i nie musze wykupywac bilet pod schronisko.A jesli chce sie przespacerowac pod schronisko to wykupuje bilet pod schronisko, ktory jest o wiele tanszy niz na Rawki i ide pod schronisko. Sam pomysl takiego zroznicowania jest dla mnie troszke dziwny no ale ktos madry to wymyslil, wiec niech tak bedzie, tylko jak to wszystko ma zrozumiec zwykly turysta???
-
Masz rację. Tańszy pod schronisko, droższy na Rawki.
Hmm, jedno mnie zastanawia. Czy od odstępniania ścieżek należy odprowadzić owe 15 % dla GOPR?
-
Kto będzie chciał kupić bilet pod schronisko? Bo chyba klientela będzie mieć to w ramach opłaty za nocleg.
Może osoby chcące "zaoszczędzić"? Zwiedzić kilkaset metrów szutrówki? Wtaszczyć tam aparat, co by zdjęć Caryńskiej kilka strzelić?
Promocja ścieżek przyrodniczych jest zrozumiała, ale nie sądzę, by kuszenie turystów zniżką rzędu 1PLN było skuteczne.
Lepiej by było pieniądze te zainwestować.
Ktoś kto przyjeżdża w Bieszczady na wakacje, czy choćby na weekend ma głęboko w dupie to, czy zaoszczędzi kilka złotych na biletach wstępu. Inaczej mówiąc cena 5PLN zamiast 4PLN turystów nie odstrasza.
Nikt nie wybierze takiej a nie innej trasy dlatego, że bilet wstępu jest o złotówkę tańszy.
Ci o znacznie ograniczonym budżecie spróbują wejść za darmo.
No i co z kontrolą? Wystawią straże? Jaka kara grozi za pójście na Kremenaros "na rawkowym bilecie"? Chyba nie taka sama jak za poruszanie się po parku bez niego?
-
generalnie nie tak daleko mamy kraj(Slowacja), ktory w ogole nie pobiera oplat za poruszanie sie po swoich parkach narodowych, tylko jakos my zawsze musimy sie rzezbic nawzajem z pieniedzy
najbardziej podoba mi sie rozwiazanie z Magurskiego Parku, tam na drodze stoi stara skoda koloru bialego a w srodku siedzi smutna pani i inkasuje oplate od przechodzacych, a na tylnej szybie ma naklejona kartke z napisem: "Punkt Informacyjno - Kasowy MPN".....
-
Ja tak sobie myślę, że tam gdzieś w derektorskich gabinetach ktoś może obserwuje Wasze dumania nad biletami. Jeśli się nimi przejmie, to zacznie wcielać w życie nowe koncepcje, warianty, subwarianty, nad- i podsystemy. Bo niby dlaczego nie zrobić biletów w dni deszczowe, słoneczne, dla słabej kondycji turystów (zawrócą w pół drogi), może jeszcze jakiś podatek od nr buta, boć to numerem 46 na pewno depczę więcej niż najmilszy Czarcik 37.
A skutkiem tego wszystkiego będzie konieczność powołania w MinŚrod wpierw stanowiska, a z czasem departamentu controllingu ticketingu. Jeśli ideały ochrony przyrody zwyciężą całkowicie, to nawet Ministerstwo Biletów Wstępu może powstanie z uwagi na objęcie PRL...ups...RP w całości parkiem narodowym. TVP stworzy cykl programów polityczno-społecznych, kilku się dorobi, kilku zwariuje, a wszystko będzie oczywiście zgodne z twierdzeniami imć Parkinsona:D No...do UE też to wejdzie, bo w końcu prawa Parkinsona stworzył Parkinson z Anglii i niech mają jego rodacy karę za to, że wydali na świat takiego mądralę:D A kędy naszym świetlanym ideom na Wyspy, jak nie przez germańskie dziedziny...
Z poważaniem,
Derty
-
eee... nie przesadzajmy, kasy, jak już kto nie chce płacić, bo lubi diengi we własnej kiejdzie, nie cudzej, łatwo dziecinnie jest obejść, a co do ewentualnej kontroli biletowej, wyznam, że od początku istnienia kas i biletów, takowej nie napotkałem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
... wyznam, że od początku istnienia kas i biletów, takowej nie napotkałem :)
A ja chociaż widziałem z daleka, konni to byli, i to też bardzo dawno, oj dawno temu.
A wszystko to to mądrzy ludzie wymyślili w trosce o ochronę tychże żyjątek i roślinek biednych, co to je depczemy. Zupełnie jak w muzeum jakimś, Sala A 4 PLN, Sala B 5PLN, Sala C - ZAMKNIĘTE / lub dla nielicznych/.
A może już za stary jestem, aby te nowości i mądrości pojąć.
-
A ja dalej mysle i wciaz nie rozumie o co w tym wszystkim chodzi.
Czym sie rozni wstęp na piesze szlaki turystyczne od udostepnienia obszaru ścieżek przyrodniczych? Chyba wzdłuz wszystkich szlakow na terenie BdPN biegna sciezki przyrodnicze, wiec po co to zroznicowanie w cenie biletu i niepotrzebne zamieszania?
Dla mnie jest to niezrozumiale. Przy punkcie kasowym pan mi sie pyta czy chce bilet na szlak czy na sciezke, ja mowie ze na sciezke a on, ze i tak na Tarnice moge na tym bileciku isc (hhmmmm?) - wiec po co mam placic 6zl za szlak jak moge zaplacic 5zl za sciezke i isc tam gdzie mi sie podoba?
Wiec kto przy zdrowych zmyslach bedzie kupowal bilety na szlak? Moze 1zl komus roznicy nie robi ale moze komus robi. Na kilku wejsciach mozna zaoszczedzic np. na busa lub cos innego.
Mniejsza o 1zl i tak dalej nic z tego nie wiem.
-
Nie widzę nic złego w tym, że pobiera się opłaty - więc nawet wychodząc bardzo wczesnie, gdy Punkty Kasowe jeszcze śpią zawsze jakąś kasę w "sklepiku" zostawiam.
Wierzę, że środki te są wykorzystywane we właściwy sposób.
A skoro niszczę, to chociaż swoją cząstkę "kary" uiszczam.
Ja nie zbiednieję, a w park można wpompować kasę ogromną
Natomiast bez sensu są dla mnie przepisy, które pożytku nie przynoszą, a jedynie komplikują system, o niemożności właściwego kontrolowania i egzekwowania nie wspominając.
Zamiast tak więc tworzenia systemu ulg "zachęcających" może w jakieś publikacje "uświadamiające" lepiej było zainwestować?
-
Również nie widzę nic złego w pobieraniu opłat za wejście na szlak ale chciałbym aby te pieniądze były przeznaczone na utrzymanie szlaków lepsze ich oznaczenie oraz wytyczanie nowych. Różnicowanie opłat szczególnie tam gdzie ścierzki przyrodnicze pokrywają się z wytyczonymi szlakami daje to pole do popisu róznym cwaniakom. Uważam ten pomysł za chybiony.
pozdrawiam
Marek
-
Być może to jest faktycznie sposób pominięcia tych 15 % na GOPR.
O ile dobrze pamiętam dyrekcja BdPN od samego początku wprowadzenia tych 15 % na GOPR była przeciwna ich przekazywaniu.
Cytuję ze strony www.twojebieszczady.pl
Cytat:
Porozumienie BdPN i GOPR.
2005-09-23 09:54:22
Półtora roku. Tyle czasu trwał spór pomiędzy Bieszczadzkim Parkiem Narodowym a Górskim Ochotniczym Pogotowiem Ratunkowym. W końcu zakończył się porozumieniem. Na jego mocy GOPR dostanie zaległe pieniądze ze sprzedaży biletów do parku. Będzie je dostawał także w przyszłości - choć dyrektor bieszczadzkiego i szefowie sześciu innych polskich parków narodowych o nowych przepisach mówią krótko - to prawniczy bubel.
Już półtora roku temu nowa ustawa o ochronie przyrody nakazała parkom przekazywać 15 % wpływów ze sprzedaży biletów wstępu na rzecz ratownictwa górskiego. Problem w tym, że nowe przepisy weszły w życie w środku roku budżetowego i - zdaniem dyrektorów parków - są nieprecyzyjne.
Jan Komornicki, dyrektor Bieszczadzkiego Parku Narodowego
-„Nie sformułowano co to jest działalność ratownicza, a chodziło jednak o środki publiczne, które park miał przekazać GOPR-owi. No i trzecia rzecz - nie zdefiniowano co to są wpływy.”
Sprawa trafiła aż do Trybunału Konstytucyjnego i nadal tam tkwi. Mimo to obie strony sporu podpisały porozumienie. Turyści - odwiedzający góry - mogą się czuć bezpieczniej. Bieszczadzki GOPR zobowiązał się, że będzie informował na co wydaje pieniądze i od kogo je dostał. Na razie na jego konto wpłynie blisko 80 tysięcy złotych za ubiegły rok. Kolejne kwoty będą stopniowo wypłacane. Wcześniej podobne porozumienia podpisały Tatrzański, Karkonoski i Babiogórski Park Narodowy.
B.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pyra.57
Również nie widzę nic złego w pobieraniu opłat za wejście na szlak ale chciałbym aby te pieniądze były przeznaczone na utrzymanie szlaków lepsze ich oznaczenie oraz wytyczanie nowych. Różnicowanie opłat szczególnie tam gdzie ścierzki przyrodnicze pokrywają się z wytyczonymi szlakami daje to pole do popisu róznym cwaniakom. Uważam ten pomysł za chybiony.
pozdrawiam
Marek
Z tego co wiem wszystkie ścieżki z wyjątkiem Dzikiej jabłoni, Salamandry i ścieżki spacerowej Tarnawa-Dźwiniacz pokrywają się ze szlakami. Skorygowano przebieg niebieskiego szlaku na Tarnicę i poprowadzono go wraz ze sciężką. Tkże nie widzę nic złego w pobieraniu wejściówek na szlaki. Mogą nawet wzrosnąć. Przeważnie gościom jest żal tych kilku złotych na zapłacenie biletu ale nie mają problemów z wysłupłaniem stosunkowo dużych kwot na alkohol.
Z tego co ostatnio na szkoleniu mówił nam vice dyr od turystyki BdPN to pieniądze z biletów przeznaczają na remont tzw infrastruktury szlakowej. Widać pracujących parkowców na szlakach, a przede wszystkim widać efekty ich pracy. To jednak zbyt mało. Potrzeby są o wiele większe. Problemem jest zejście z Połoniny Wetlińskiej szlakiem czerwonym na Berehy Górne.
Do ciekawych prac prowadzonych przez park moim zdaniem należy zaliczyć odbudowę muraw alpejskich przy szlakach. Tam, gdzie były "największe łysiny" np. niebieski pod Tarnicą i Przełęcz Orłowicza są robione nasadzenia. Chyba kostrzewą. Na siatkę wysadzają młode roślinki. Naprawdę ładnie to wygląda. Nie wiem jednak czy długo utrzyma się. Jestem już po awanturze z pewnym małżeństewm, które na szdzonkach zorganizowało sobie popas.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Z tego co ostatnio na szkoleniu mówił nam vice dyr od turystyki BdPN to pieniądze z biletów przeznaczają na remont tzw infrastruktury szlakowej. Widać pracujących parkowców na szlakach, a przede wszystkim widać efekty ich pracy. To jednak zbyt mało. Potrzeby są o wiele większe. Problemem jest zejście z Połoniny Wetlińskiej szlakiem czerwonym na Berehy Górne.
Do ciekawych prac prowadzonych przez park moim zdaniem należy zaliczyć odbudowę muraw alpejskich przy szlakach. Tam, gdzie były "największe łysiny" np. niebieski pod Tarnicą i Przełęcz Orłowicza są robione nasadzenia. Chyba kostrzewą. Na siatkę wysadzają młode roślinki. Naprawdę ładnie to wygląda. Nie wiem jednak czy długo utrzyma się. Jestem już po awanturze z pewnym małżeństewm, które na szdzonkach zorganizowało sobie popas.
Z tego co piszesz Lucyno należy się tylko cieszyć. Będę miał okazję to zobaczyć już na początku czerwca. Dlatego chętnie wykupię karnet, łącząc przyjemne z pożytecznym, bo park dostanie ode mnie piniądze na dalsze praca a ja będę miał jedno wejście na szlak za darmo (jednak odzywa się ta pyrlandzka krew ???!!!)
pozdrawiam
Marek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Być może to jest faktycznie sposób pominięcia tych 15 % na GOPR. O ile dobrze pamiętam dyrekcja BdPN od samego początku wprowadzenia tych 15 % na GOPR była przeciwna ich przekazywaniu.
Basiu, dokładnie tak jest. Wczoraj rozmawiałem z panią od edukacji w BdPN.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WojtekR
Basiu, dokładnie tak jest. Wczoraj rozmawiałem z panią od edukacji w BdPN.
A jednak :-(.
Zdecydowanie wolałabym nie mieć racji.
I zupełnie nie potrafię zrozumieć dlaczego jedne parki narodowe (np. tatrzański) doskonale potrafią sobie ułożyć współpracę ze służbami ratowniczymi i regularnie przekazują im pieniądze zarobione na biletach (te ustawowe 15 %)
A drugie np, bieszczadzki - nie umieją wcale i usiłują za wszelką cenę obejść ustawę.
Pozdrowienia
Basia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
A jednak...
I zupełnie nie potrafię zrozumieć dlaczego jedne parki narodowe (np. tatrzański) doskonale potrafią sobie ułożyć współpracę ze służbami ratowniczymi i regularnie przekazują im pieniądze zarobione na biletach (te ustawowe 15 %)...A drugie np, bieszczadzki - nie umieją wcale i usiłują za wszelką cenę obejść ustawę...
Basiu , przecież wiesz ,że wszystko zależy od ludzi (od ich mądrości albo głupoty),od tych którzy decydują ;
-- pażerny i chytry traci dwa razy ... a taki w tym wypadku chyba jest BdPN
Takie działania BdPN mają "krótkie nogi" ,.. czy nie tak Panie dyrektorze BdPN ???...- oprócz bycia naukowcem ,na tym stnowisku trzeba być zarządzającym i ekonomistą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
I zupełnie nie potrafię zrozumieć dlaczego jedne parki narodowe (np. tatrzański) doskonale potrafią sobie ułożyć współpracę ze służbami ratowniczymi i regularnie przekazują im pieniądze zarobione na biletach (te ustawowe 15 %)
Sądzę, że chyba najwyższy czas uregulować finansowanie GOPR-u. Dlaczego służba, która ratuje zdrowie i niejednokrotnie życie górskich wędrowców ma ciągle stać z wyciągniętą ręką "po prośbie"? Mamy wiele przykładów durnoty ludzi, którzy mając wielkie mniemanie o swoich umiejętnościach i wiedzy o górach narażają swoje(?), a co gorsze, innych(!) życie! Po zastanowieniu, tak naprawdę, dlaczego park narodowy (pomijam różne układy, układziki i inne okoliczności) ma "odpalać" 15% GOPR-owi? Z jakiej racji? Czas wreszcie wprowadzić ubezpieczenie! Obowiązkowe? Nieobowiązkowe? Tego nie wiem. Wiem jedynie, że gdyby jeden z drugim, "giganci", zapłacili z własnej kieszeni za ratunek w górach, oj, następnym razem ubezpieczyliby się chyba w kilku firmach ubezpieczeniowych!
Oczywiście odrębną sprawą jest praktyka, jaką stosują niektóre parki narodowe, która bulwersuje nas (mnie też!), zwykłych-niezwykłych turystów. I "słusznie prawi" joorg, że to wszystko zależy od rozsądku ludzi, którzy o czymś decydują. A ponieważ podejmowane przez nich decyzje zwykle są przeciw ludziom, będą (i są!) protesty! Tak jak i mój...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WojtekR
Po zastanowieniu, tak naprawdę, dlaczego park narodowy (pomijam różne układy, układziki i inne okoliczności) ma "odpalać" 15% GOPR-owi? Z jakiej racji?
Np. z takiej że udostępnia szlaki/ścieżki komercyjnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
WojtekR
Czas wreszcie wprowadzić ubezpieczenie! Obowiązkowe? Nieobowiązkowe? Tego nie wiem. Wiem jedynie, że gdyby jeden z drugim, "giganci", zapłacili z własnej kieszeni za ratunek w górach, oj, następnym razem ubezpieczyliby się chyba w kilku firmach ubezpieczeniowych!
Czy nie jest to aby przerzucenie finansowania GOPR z Parku (czy czegokolwiek innego co finansowałoby GOPR) na nas wszystkich? Ja np. nie zgadzam się na nakładanie na mnie kolejnego podatku za korzystanie z Parku. Raz płace za bilet, to czemu mam jeszcze płacić drugi raz za ratowanie d... owym "gigantom" - przecież Towarzystwa Ubezpieczeniowe nie wypłacą tych pieniędzy z powietrza tylko z naszych składek!
Pojęcie "nieobowiązkowe" tu raczej miałoby niewielkie zastosowanie - ponieważ gdyby tak było, mało kto zaryzykowałby niepłacenie, wiedząc jak wysokie mogą być koszty akcji, krótko mówiąc byłoby nieobowiązkowe z nazwy, ale w praktyce należałoby go wykupić.
Cytat:
Zamieszczone przez
WojtekR
I "słusznie prawi" joorg, że to wszystko zależy od rozsądku ludzi, którzy o czymś decydują. A ponieważ podejmowane przez nich decyzje zwykle są przeciw ludziom, będą (i są!) protesty! Tak jak i mój...
Jeżeli potwierdzi się to co pisałeś wcześniej (pewnie jutro, pojutrze będzie już w GCN), to byłaby to najgorsza decyzja BdPN od bardzo długiego czasu. Park, który do znudzenia powołuje się na wszelkie możliwe ustawy, aby tylko uzasadnić swoje - często kontrowersyjne - decyzje, okazuje się hipokrytą. Wymaga przestrzegania przepisów od innych i zamiast w związku z tym świecić przykładem - sam obchodzi ustawę. Tym samym daje zielone światło na wszelkie kombinatorstwo pozwalające omijać regulamin Parku i wszystkie inne związane z tym przepisy.
No, ale to się musi potwierdzić. Wówczas pozostanie jedynie apelować do turystów, aby kupowali bilety na szlaki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WojtekR
Sądzę, że chyba najwyższy czas uregulować finansowanie GOPR-u. Dlaczego służba, która ratuje zdrowie i niejednokrotnie życie górskich wędrowców ma ciągle stać z wyciągniętą ręką "po prośbie"?
Wojtek - ale przecież ta ustawa o finansowaniu GOPR / TOPR (oczywiście jeżeli byłaby odpowiednio dopracowana, prawnie, gdyż być może ma jakieś luki - tego nie wiem) daje właśnie możliwość finansowania służb ratowniczych bez wyciągania jak piszesz "ręki po prośbie" i jest jak najbardziej słuszna.
Bo wtedy płacą za opiekę GOPR ci co potencjalnie mogą z niej korzystać wchodząc na szlaki.
Po prostu rodzaj ubezpieczenia jest w cenie biletu i tyle.
A że BdPN usiłuje się z tego wykręcić - nieprzyjemne.
Pozdrowienia
Basia
-
Piotrze, czy chcesz czy nie chcesz i tak płacisz za ratowanie "d..." komukolwiek, (15% z biletów wstępu), co jest śmieszną kwotą w "morzu potrzeb" GOPR-u. A przecież każdy chciałby w razie czego mieć do dyspozycji np. helikopter ratowniczy. Mylę się? Czyż nie lepiej, aby to ubezpieczyciele "odpalali" odpowiednio wysoką kwotę na służby ratownicze + za ratunek, a nie park narodowy? Przecież nikt nie musi płacić na GOPR, jak siedzi w domu w kapciach i ogląda tv. A tak się dzieje teraz (budżet!)... Decydujesz się na górską wędrówkę, bierzesz odpowiedzialność płacąc ubezpieczenie lub nie, ale ze wszystkimi tego konsekwencjami. Czyż nie bardziej uczciwe? Bez kombinowania - polskiej specjalności narodowej!
Basiu,
Zauważ, że TPN rozważa wprowadzenie ograniczenia liczby turystów wchodzących do parku. Spadną wpływy, spadnie wysokość kwoty "dofinansowania" TOPR-u (potrzeby jeszcze większe, sprzęt bardziej zaawansowany, warunki trudniejsze). W zeszłym roku, jak przechodziłem Tatry, nie było dnia, by nie latał na ratunek helikopter TOPR-u. A co w takim razie np. z Magurskim PN, małym, o niewielkim ruchu turystycznym. A tam też możesz ulec wypadkowi i co wtedy?
To jest tak jak ze "sztandarowym hasłem" - służbą zdrowia. Tu Piotrze też płacisz podwójnie; raz w postaci obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego (nie mogąc doczekać się na wizytę specjalisty), drugi, gdy musisz iść prywatnie! Czy to też jest w porządku? Według mnie nie, ale są "gusta i guściki"...
Sorry za post trochę tylko związany z tematem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WojtekR
Decydujesz się na górską wędrówkę, bierzesz odpowiedzialność płacąc ubezpieczenie lub nie, ale ze wszystkimi tego konsekwencjami. Czyż nie bardziej uczciwe? Bez kombinowania - polskiej specjalności narodowej!
Basiu,
Zauważ, że TPN rozważa wprowadzenie ograniczenia liczby turystów wchodzących do parku. Spadną wpływy, spadnie wysokość kwoty "dofinansowania" TOPR-u (potrzeby jeszcze większe, sprzęt bardziej zaawansowany, warunki trudniejsze). W zeszłym roku, jak przechodziłem Tatry, nie było dnia, by nie latał na ratunek helikopter TOPR-u. A co w takim razie np. z Magurskim PN, małym, o niewielkim ruchu turystycznym. A tam też możesz ulec wypadkowi i co wtedy?
Ależ właśnie płacąc pewien niewielki procent za wstęp na szlak w tym konkretnym miejscu płacisz pewnego rodzaju ubezpieczenie.
Nie płacisz go, jeśli siedzisz w fotelu. ;)
Nie uważam jednak że powinien to być jedyny dostępny sposób finansowania GOPR / TOPR
W Polsce bardzo mi brakuje takiej masowej organizacji górskiej jaką za miedzą stanowi np. DAV. Płacąc za członkostwo w DAV jednocześnie uzyskuje się prawo do zniżek w wielu schroniskach, wykupuje ubezpieczenie górskie, uzyskuje prawo do darmowych szkoleń i wycieczek.
Niestety u nas takiej organizacji nie ma.
PTTK nie jest w ogóle zainteresowane (kolega, który pracuje ww firmie zajmującej się ubezpieczeniami próbował już kilka lat temu rozmawiać), a towarzystwo ubezpieczeniowe może być zainteresowane współpracą, tylko wtedy jeśli organizacja która zechce z nim współpracować będzie na prawdę masowa.
W Niemczech do DAV należą zarówno zwykli "deptacze" i spacerowicze, jak i alpiniści i himalaiści, bo dla każdego t0o stowarzyszenie ma odpowiadającą mu ofertę.
Przez to ze jest to organizacja masowa wpływa dużo składek i towarzystwu ubezpieczeniowemu opłaca się zawierać umowę ze stowarzyszeniem.
Pozdrowienia
Basia
P.S.
Mocno odbiegliśmy od tematu
-
Wczoraj miałam dodatkowe szkolenie goprowskie. Spotkałam Kolegę Przewodnika-Zawodowego Goprowca i Instruktora, który stwierdził iż jestem niedoszkolona. Podczytuje nie tylko to forum.
Po 1. Zachowanie w czasie burzy. Sp... jak najszybciej w dół, w las i rozproszyć grupę. Nie wolno aby cała grupa "zbiła się w jednym miejscu" pod drzewem. Podawał kilka przykladów akcji ratowniczych. I co mnie zaskoczyło. Ponoć krzyże nie mają większego "udzialu" w ściąganiu piorunów. Podobnie złoża surowców. Mam nie słuchać młodych ratowników, bo opowiadają mi bajki, a ja jako ten ostatni naiwniak w to wierzę. To powiedzieł ten, który słynie ze specyficznego poczucia humoru.
Po 2 i w temacie. Cenę ubezpieczenia należy wg niego wliczyć w cenę biletu wstępu do parku. Dobre rozwiązanie tylko nie wiem czy w obecnej sytuacji do zrealizowania.
Po 3. Zamiast budować barierki na Tarnicy wystarczy aby tam przez kilka godzin dziennie zaglądała straż parku. Tych panów nikt od dawna nie widział na szlaku.
-
Co do pkt 3 to ja proponuję monitoring;-)
-
Czas jakis tu nie zaglądałem, więc dopoero teraz odnoszę się do radosnej "tfórczości" dyrektora BdPN. O ile mi wiadomo nie jest on prawnikiem i pewnie nie wie , że by być prawnikiem nie wystarczy posiąść umiejętność czytania ustaw. Te uwagi mi się nasunęły po lekturze "udoskonalonego" regulaminu a zwłaszcza załącznika w postaci cenników różnych opłat. Dyrektorowi pewnie się wydaje , że opłata za wstęp na ścieżkę przyrodniczą z Wołosatego na Tarnicę, nie jest opłatą za wstęp do parku i nie będzie musiał zapłacić z tego 15 % dla GOPR, niestety jemu sie tylko tak wydaje bo to w istocie to samo, wystarczy poczytać więcej niż jeden ustep w ustawie o ochronie przyrody. Ale widać w BdPN są tak zajęci robieniem dobrze przyrodzie, że nie mają czasu na czytanie jakichś tam ustaw. Obecny cennik jest tak napisany, że pewnie sami autorzy nie wiedzą o co chodzi. Np. gdy wejdę na szlak czerwony na Poloninę Caryńska to po dojściu do Berehów mogę iść dalej na Wetlińską, albo zejść na Przełęcz Wyzniańską a potem wrócić przez Rawki do Ustrzyk Górnych ? Ja wiem, że mogę, ale czy wiedzą to ci co ustawy o ochronie przyrody nie znają np. ci z BdPN ? Przykłady można mnożyć. Skoro dla nioch takim problemem jest płacenie tych 15 %, niech by ustalili nową opłatę za wstęp do parku wyższą o te 15 % , bo jeśli GOPR zechce to od tych opłat za scieżki przyrodnicze swoje 15 % też dostanie. Dyrektor Winnicki winien słuchać uważniej co mówią jego zwierzchnicy. A mówią oni, że obywatele chętniej płacą proste podatki/ opłata za wstęp jest czyms w rodzaju podatku na rzecz parku/. Tak przy okazji gdy bedę w UG pode3jde do nich zapytać o autora "genialnego" punktu dotyczacego lotniarzy , może napisałby coś dla mnie, założyłbym kabaret a autor tego zapisu ma wybitny talent do rozśmieszania.
-
po przegladnieciu cennika oplat za wejscia na szlaki i sciezki w BPN,zrobilem szybka kalkulacje...
otoz najdrozszy bilet za wejscie na szlak(Wolosate,Tarnica,Przel. Bukowska)=6pln odjac 15% na GOPR=0.9 pln wychodzi,ze dla BPN zostaje 5.1 pln.
za udostepnianie sciezek "orlik krzykliwy" i "Pierwiosnka dlugokwiatowa" kasuja 5 pln.
czyli generalnie sa o 10 gr "w plecy".podobnie jest na z innymi trasami...w sumie sesu brak.
czyz nie lepiej byloby wprawadzic oplaty "czasowe"??? na 1,2,3,4....dni z mozliwoscia wejscia na sciezki i szlak jaki sie zywnie komus podoba?( mozna co prawda wykupic karnet na 4 dni...-no ale ja np. bede 7 dni,a duzo osob przyjezdza na weekendy...)
pomyslec o tych co przyjechali samochodem i mogliby parkowac na wyznaczonych parkingach w czasie trwania waznosci karnetu ( coby uprzedzic sceptykow-za dod.oplata,rzecz jasna :-) ))) ?
a takze polaczyc to z wejsciami do muzeow,przejazdem busami......eeeee-tu juz sie zagalopowalem i bredze....:-)))
-
Warto zwrócić uwagę na to co w regulaminie ani cenniku nie napisano a co wynika z ustawy o ochronie przyrody. Rzecz w tym iz chcąc np. wejść sobie na Tarnicę / są przeciez tacy co lubią się umartwiać/, zamiast płacić w Wołosatem 6 zł, można gdziekolwiek indziej kupić bilet za 5 zł, wszak taki bilet uprawnia w danym dniu do wstępu na wszystkie szlaki na terenie BdPN.
-
dzieki naive-zmobilizowales mnie do przestudiowania w/w ustawy.stoi jak byk,ze oplata za jednorazowe wejscie na teren parku nie moze przekraczac 6pln... i tyle w temacie...
ale w ministerstwie tez sie nie popisali,bo na upartego,to kazdy moze sobie wejsc bezplatnie,gdyz cyt.:
"...Opłat za wstęp do parku narodowego lub na niektóre jego obszary nie pobiera się
od:
....
osób udających się do miejsc kultu religijnego..."
:-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wojtekk
"...Opłat za wstęp do parku narodowego lub na niektóre jego obszary nie pobiera się
od:
....
osób udających się do miejsc kultu religijnego..."
:-)
Czyli na Tarnice, Smerek, Halicz... wstęp za darmo... A tak narzekaliście na krzyże :)
-
http://www.pressmedia.com.pl:8080/sn...2551&Itemid=40
I wszystko jasne!
Zgodnie z ustawą o ochronie środowiska, GOPR ma dostawać piętnaście procent wpływów za bilety wstępu do parku narodowego - tłumaczy Tomasz Winnicki, dyrektor BPN. - Przepis nie nakazuje przekazywania pieniędzy za udostępnianie części parku.
Wchodząc na szlak turystyczny można kupić bilet wstępu do parku lub na wejście na ścieżkę przyrodniczą. Pierwszy bilet kosztuje 6 zł, a drugi 5 zł. Od pierwszego trzeba dać GOPR-owi 90 gr, od drugiego nic. Turyści kupują oczywiście tańsze bilety.
Dzięki takiemu zabiegowi park nie zapłaci GOPR-owi pieniędzy potrzebnych na sprzęt ratowniczy.
Oj nieładnie, nieładnie panie dyrektorze BPN.
-
Paranoja...
Pozostaje nam z zasady kupować bilety za 6zł.
EDIT:
I jeszcze jedno. Może po sobotniej nocy nie kontaktuję zbyt dobrze, więc może mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób 5.10 to mniej niż 5?
Wiem, że księgowość może być bardzo kreatywna, ale nie znam się na niej.
EDIT-bis:
3 lipca było jakieś spotkanie dyrekcji parku z mediami o "najważniejszych problemach parku" i kwestii BdPN-GOPR. Nic w na necie o tym nie widzę. Ktos coś aktualnego czytał, poza tym, co podrzucił Kelly?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kelly
Zgodnie z ustawą o ochronie środowiska, GOPR ma dostawać piętnaście procent wpływów za bilety wstępu do parku narodowego - tłumaczy Tomasz Winnicki, dyrektor BPN. - Przepis nie nakazuje przekazywania pieniędzy za udostępnianie części parku...
Heh - możesz podać dokładny paragraf i punkt? Ustawa? Która? O ochronie środowiska czy przyrody z 2004 roku?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kelly
Oj nieładnie, nieładnie panie dyrektorze BPN.
Pan dyrektor tyż kiedyś będzie potrzebował pomocy - nie ma mocnych! I dajmy na to Pogotowie Ratunkowe rzeknie mu, że brak środków na funkcjonowanie - na podstawie interpretacji ustawy, którą się ma w dupie.
A logika Panie Dyrektorze?
Mam nadzieję, że wszelkie działania na terenie Parku Narodowego są zgodne z zapisami Ustawy o Ochronie Przyrody. I wszelkie pozwolenia na wyburzanie, budowanie itp ma Pan do wglądu. I monitorowanie stanu środowiska tyż jest Ok. Itd, itp.
Sranie w banie z tą ochroną.
Pozdrówka