Tradycyjnie pytanko gdzie to jest?
Wersja do druku
Tradycyjnie pytanko gdzie to jest?
Podpowiedź:
Kamień ten jest elementem znanej sypiącej się budowli. Pewnie większość z Was tam była lub przejeżdżała obok.
Znana sypiąca się budowla kojarzy mi się tylko z cerkwią w Baligrodzie. Ale wątpię, żeby to było właśnie to...
Na tym kamieniu widać wyryty ukraiński tryzub (tak mi się wydaje) - jednak nic mi do głowy nie przychodzi. Może to jakiś pomnik?
Przewodnicy (młodzi i starzy) wyteżyć szare komórki, bo pewnie nie raz wycieczki tam prowadziliście.
Strzelam - Sobień?
Też obstawiam Sobień :)
Więc kolejna zagadka. Gdzie stoi ta bieszczadzka cerkiewka?
Niech za podpowiedź posłuży to zdjęcie:
Ostatnia podpowiedż:
Cerkiewka jest nie dalej jak 10km od polskiej granicy.
Cerkiew w hnyle???
Kolejna zagdka pod tytułem: "Gdzie to i co to?"
PS Dla jasności dodam, że chodzi o tą budowlę. Miło byłoby również usłyszeć od odpowiadających skąd to coś jest widziane na zdjęciu.
Z Cisowca
Ano z Cisowca Jabolu. Widzę, że tymi samymi scieżkami chodzimy. Rozumiem, że wiesz również cóż to, więc milczysz, by inni mogli sobie jeszcze poodgadywać.
No chyba kaplica??
Na moje oko, to Żernica NIżnia.
Gdzie możemy zobaczyć tą leśną kapliczkę?
Przyjmijmy, że jest to na szczycie dość znanej, choć niekoniecznie złażonej góry.
Przygladając się z bliska widać, że obiekt ma odpustowo-prowizoryczny charakter.
Ostatnia fotograficzna podpowiedź do tej zagadki:
a u stóp góry łeb ze spiżu na przeciw parkingu? Dawno tam nie byłem ostatnio objechałem ta górę rowerkiem taka niedokończona szutrówką... Taxus baccata mnie naprowadził...
Weronikówka? albo Jawor...stawiam na Jawor
Strzelam-Woronikówka.Na Woronikówce nie byłem,badaliśmy tam tylko wodospad.Oczywista,może to być również Jawor,ale obstawiam W.
Rację mają Ci, którzy obstawili górę Jawor. Florystyczna podpowiedź była tak sugestywna, że tylko pomiędzy Woronikówką a Jaworem można było wybierać. Choć przyznam szczerze, że cisy nie tylko na tych górach rosną dziko...
Gratuluję zwyciężcom. W nagrodę uśmiech autora zagadki: :smile:
Czas na kolejną zagadkę. Jak się nazywa wieś, którą widać na załączonym obrazku?
Co to za obiekt?
Cerkiew w Bystrem
Coś widzę, że potrzebna podpowiedź. Obiekt ten leży niedaleko drogi. Pewnie nie raz go mijaliście jesli nie dziesiątki lub nawet setki razy.
Czy obok niej stoją stare łemkowskie chyże?
Zrzęda!
M?aniów