Pytanie do MarkaM, ale nie tylko
Ponieważ wertowałem ostatnio sporo materiałów na temat okolic "worka", a pamietam, że Ty MarkuM, byłeś tam całkiem niedawno (ja ostatnio co prawda w kwietniu), moze bedziesz pamietał i wszyscy zresztą, którzy tam byli: czy zauwazyłeś na cmentarzu w Beniowej kamienna chrzcielnicę z wyraźnie wykutym na boku symbolem ryby? Ja za nic nie mogę sobie jej przypomnieć, a jeśli tak, to gdzie stała - czy na "cerkwisku" czy gdzies obok? Skleroza mnie widac łapie ;))
BTW mam drugie pytanko, może ktoś zaspokoi moją ciekawość - poszukuję konkretnego wyjasnienia słowa PAROH. Otóż nie trudno go skojarzyć z obrządkiem wschodnim, jakąś prawdopodobnie funkcją cerkiewną, ale chodzi mi kto to jest dokładnie: odpowiednik np. proboszcza? I jak się to ma do popa? Pytam w związku z charakterystycznym grobem na starym cmentarzu w Dźwiniaczu G (mogę wstawic dokładne zdjęcie samego nagrobka), ktory jest prawdopodobnie właśnie grobem paroha.
Zdrowia
Piotr
Re: Pytanie do MarkaM, ale nie tylko
w samym sercu cerkiwska, o tu:
aaaaaaaaa gdzie mó załącznik (co chwilę jakieś "schody"), no to jeścio raz:
Dzieki wielkie - widac slepota mnie dopadła ;)))
Czyli krzyż obok chrzcielnicy na Twoim zdjęciu musi byc krzyzem z kopuły cerkwi?
Załączam zdjęcie cerkwiska zrobione wiosną, wtedy nie było jeszcze tak zarośniete - czyli to zaznaczyłem na czerwono, to by musiała byc ta chrzcielnica?
Pozdrowienia
Piotrek
Masz rację, to właśnie TO!!
as
pozdro
p.s. chciałm powiedzieć, że jeszcze takiego dnia pod względem pogodowym nie przeżyłam. Przekładaniec: Słonko_burza_siecze deszczem_słonko_pioruny_słonko_sikawica_słonko itd ufffff...
p.s 2. JUTROOOOOOOOOOOO WETLINKAAAAAAAAAAAAAAAAA ;)
Witam
Sądzę, że znalezienie wyjaśnienia (etymologia) słowa PAROH zabierze Ci sporo czasu - źródła musiałbyś zacząć szukać w Bibli - zobacz Ksiega Exodus (angielska wersja - "MOSHE'S DEALINGS WITH PAROH" w sensie par`oh). W każdym z odłamów religii istnieje takie pojęcie (paroh, parohija itp) - nie wiązałbym tego wyłącznie z prawosławiem. Poza tym należy pamiętać, że wtedy nie używano pojęcia kościół a jedynie obrządek, a początki instytucji Kościoła zaczynały sie od tworzenie misji.
Dzisiejszym odpowiednikiem pojęcia PAROH jest proboszcz - ale to nie ma przeniesienia.
I gwoli RYBY - symbolu. To jasne, że to język symboli. Dlaczego? A można było inaczej w tamtych czasach? Nie. A wiadomo, że na początku chrześcijaństwa krzyż przedstawiany był jako kotwica bądź trójząb. Ryba to po grecku "ichtys" - Iesous Christos Theou Yios Soter (Jezus Chrystus, Syn Boży, Zbawiciel).
Myślę, że w dzisiejszych czasach, gdy nie ma potrzeby wyrażania się za pomocą symboli - bardzo trudno a wręcz nierealnie będzie odczytać przesłania z tamtych czasów.
Powodzenia
Paroh to proboszcz; np. w Polańczyku jest na cmentarzyku przy kościele, niegdyś cerkwi, stary grób paroha Polańczyka (napis oczywiście cyrylicą). Natomiast pop to ogólnie ksiądz prawosławny lub grecko-katolicki.
Pozdrawiam
SB
Witam, no cóż widać spóźniłem się, ale to nic . Ważne, że wszystko jest już wyjaśnione.
marekm
Ksiądz prawosławny, który parę lat temu odprawiał liturgie (nie msze!) w Komańczy i Turzańsku, zwrócił mi uwagę, że "pop" to określenie lekceważące.
Jeszcze raz pięknie dziekuję :)
A propos pogody - dzis to chyba wszędzie takie "cuda" :) A może to Propastnyk wypuścił się na polowanie? ;))
Pozdrawiam
Piotrek