Na początek coś łatwego...zdjęcie historyczne, co ono przedstawia??
Wersja do druku
Na początek coś łatwego...zdjęcie historyczne, co ono przedstawia??
Mnie to przypomina Sianki; w każdym razie w Siankach była bardzo podobna cerkiew (chyba pw.św. Stefana), przy czym na starych zdjęciach czasem podpisywana bywa jako kościół (kościół w Siankach był zupełnie inny) i pierwotnie miała chyba banie obitą gontem a tu jest blacha (albo tak widać bo zdjęcie małe).
Sianki, Sianki... Była kiedyś wydana widokówka z tym widoczkiem. Na dole był podpis: "SIANKI. Cerkiew"
Piotrze i Marcinie gratuluje wam rozwiązania zagadki!! ;) to są oczywiście Sianki
Idąc dalej tropem historii...co to, gdzie to?
Sianki - tartak parowy - funkcjonował do końca II w.ś.
(Zapomniane Bieszczady, III wydanie, Krosno 2008, strona 123)
A gdzie znajduje się ten przybytek??
Taki syf to chyba tylko w Polańczyku :twisted:
Podpowiedz: obiekt ten był kiedyś ośrodkiem wypoczynkowym FŁT Kraśnik
To może Myczkowce?
Ja jeszcze dołożę Ustrzyki Dolne i będzie chyba komplet miejsc gdzie to może stać :)
relawia Polańczyk
Browarze i Marcinie gratuluje - obiekt ten znajduje się w Myczkowcach;)
co do tematyki zagadki...chce podejść do zagadek troszkę z innej strony ;)
Kolejna zagadka historyczna..
Co to za wioska??
"Letnisko Olszanica koło Leska
Widok na piękne okolice Olszanicy.Jedyna miejscowośc dla letników szukajacych naprawdę powietrza balsamicznego,wodydo kapieli oraz ciszy i spokoju"
ps.Czyżbyś Misieg robił skany z wydawnictwa Ruthenus..Zapomniane Bieszczady Pawła Kusala ??
nie sądze, że masz oryginalne zdjęcia i widokówki z tamtych lat , choć ?.
Joorg gratuluję szybkiego rozwiazania zagadki, jak już mowiłem wcześniej nie mam tej książki, więc siłą rzeczy nie robie z niej skanów, a nawet nie wiem jakie są w niej pocztówki/zdjęcia...ja wstawiam skany pocztówek, co do tej pocztówki to w orginale była ona 2 częściowa, na tej części pocztówki zamieszczonej przeze mnie wyraźnie widać cerkiew a także oficynę/poźniejszy komisariat. Na dzisiaj tyle zagadek, jutro czegoś poszukam w zbiorach.
Gdzie znajduje się ta kapliczka?
Na zdjęciu nie widać całej kapliczki i trudno ocenić, pokazany fragment przypomina kapliczkę znajdującą się w okolicach Stężnicy
W okolicy Woli Górzańskiej chyba raczej. W sumie, to niedaleko Stężnicy;) Trafiłeś Polej:)
Pozdrawiam:)
A tak w zimowej szacie wygląda cała kapliczka:
Coś łatwego...fragment skanu z starej pocztówki, co on przedstawia?
Cmentarz wojskowy w Baligrodzie.
A oto kolejna łatwa pocztówkowa zagadka, gdzie to jest?? ( mam nadzieję,że nie ma tego w książce Pana Kusala, bo już mnie to stresuje :) )
Podobna tama była kiedyś na potoku Dwernik.
joorg zgadłes/sprawdziłeś w książce kusala....gratulacje..postaram się następnym razem sprawdzić czy dana zagadka tam jest ...
Gdzie patrząc do góry można zobaczyć owe malowidło??
Daj pokój... co druga cerkiew w regionie ma na suficie Trójce świętą... Dodaj ikonostas :)