-
Powsimordy 2009 – głosowanie
No to ruszamy!
Tegoroczna ordynacja wyborcza została stworzona obraz i podobieństwo ubiegłorocznej, czyli:
- Każdy użytkownik zarejestrowany na forum do 30 grudnia 2008 włącznie ma czynne i bierne prawo wyborcze (z wyjątkiem mua, który nie mam biernego prawa wyborczego).
- Jeden użytkownik ma do dyspozycji tylko jedną kartę do głosowania (czyli może głosować tylko jeden raz, a głosu nie może odwołać czy zmienić).
- Każdy głosujący może oddać głos tylko na jednego kandydata w każdej kategorii (czyli musi wybrać tego jednego, jedynego, najlepszego).
- Każdy użytkownik może oddać głos co najmniej w 1, a maksymalnie w 8 kategoriach (czyli nie ma obowiązku głosowania na wszystkie kategorie, głos z jednym kandydatem w jednej kategorii też się liczy),
- Podstawą oceny jest całoroczna aktywność forumowa, czyli przejawiona między 1 stycznia 2008 a 31 grudnia 2008.
I tura głosowania:
- trwa od teraz do 15 stycznia 2009 roku,
- polega na oddaniu głosu na dowolnego kandydata w każdej kategorii,
- odbywa się poprzez wysłanie do niżej podpisanego Prywatnej Wiadomości skomponowanej według następującego schematu:
Tytuł wiadomości:
I tura
a potem:
Forumowicz Roku – nick kandydata,
Doradca Roku – nick kandydata,
Detalik Roku – nick kandydata,
Korespondent Roku – nick kandydata,
Fotografik Roku – nick kandydata,
Satyryk Roku - nick kandydata,
Poeta Roku – nick kandydata,
Malkontent Roku – nick kandydata.
- „Karta do głosowania” wypełniona niewłaściwie zostanie jeden raz odesłana do głosującego z prośbą o poprawienie. Karta wypełniona niewłaściwie kolejny raz lub przesłana po 15 stycznia 2009 roku będzie nieważna.
- Po 15 stycznia 2009 nicki finalistów zostaną podane do publicznej wiadomości w kolejności alfabetycznej. Do II tury awansują automatycznie ci kandydaci, na których oddano więcej niż jeden ważny głos. Ponadto jeśli takich kandydatów będzie mniej niż trzech w jednej kategorii, do II rundy awansują także wszyscy pozostali kandydaci, na których oddano przynajmniej jeden ważny głos.
II tura głosowania:- trwa od 19 do 31 stycznia 2009,
- polega na oddaniu głosu na jednego z finalistów w każdej kategorii,
- polega na wypełnieniu karty do głosowania według schematu z tury I, ale z tytułem wiadomości: II tura,
- Karta wypełniona niewłaściwie zostanie jeden raz odesłana do głosującego z prośbą o poprawienie.
- Karta kolejny raz wypełniona niewłaściwie lub przesłana po 31 stycznia 2009 roku będzie nieważna.
Jeśli II tura nie przyniesie rozstrzygnięcia w którejś z kategorii, zostanie ogloszona tygodniowa dogrywka.
Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi w lutym 2009 roku na tutejszym forum. Wręczenie nagród odbędzie się podczas obrad głównych KIMB-u 2009. Zwycięzcy nieobecni zostaną poproszeni o podanie nazwiska i adresu do przesyłki lub o wskazanie KIMB-owego zastępcy, upoważnionego do odbioru prezentów. Jak zwykle nieodebrane nagrody łatwo tłukące się nie podlegają wysyłce ani przekazaniu pełnomocnikowi, ale zostaną niezwłocznie i komisyjnie zutylizowane przez uczestników KIMB.
Wasze głosy są tajne tylko do dnia KIMB-u. Wszystkie przesłane karty do głosowania zostaną wydrukowane i na KIMB-ie będą do wglądu dla zainteresowanych.
Jak zwykle regulamin może ulec nieznacznym modyfikacjom, stosownie do dynamicznie zmieniających się realiów. Zastrzegam sobie prawo do ostatecznej interpretacji zapisów ordynacji i do gaszenia w zarodku ewentualnych sporów ;)
Czekam na Wasze głosy i pozdrawiam, Dyktator Marcowy 8-)
-
Odp: Powsimordy 2009 – głosowanie
Ja mam pomysła. Debiotujący Powsimorda Roku
-
Może i fajny pomysł, ale raczej na przyszły rok. Kategorie 2009 zostały ustalone już jakiś czas temu :-)
-
Panie Dyktatorze, a jakimi kryteriami należy się kierować głosując na: Forumowicz Roku, Doradca Roku, Detalik Roku, Korespondent Roku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon1
jakimi kryteriami należy się kierować głosując na: Forumowicz Roku, Doradca Roku, Detalik Roku, Korespondent Roku?
Jakichś sztywnych kryteriów nie było i nie ma, ale - z tego co pamiętam - luźne założenia do tych kategorii były następujące:
- Forumowicz Roku - nagroda za całokształt działalności forumowej, czyli dla jednostki pod wieloma względami wybitnej,
- Doradca Roku - osoba wyróżniająca się na forum wiedzą oraz życzliwością wobec tych, którzy tejże wiedzy nie posiadają,
- Detalik Roku - forumowicz wybitnie dobrze rozpoznający bieszczadzkie detale w odpowiednim wątku,
- Korespondent Roku - lekkie pióro i ekstra relacja.
Pozdrawiam :-)
-
Chyba lekkie uderzenie klawisze ;)
-
No, jakąś tam nieznośną lekkość trzeba mieć... ;)
Wzorem roku ubiegłego - co czas jakiś (tytułem potwierdzenia) będę podawał do publicznej wiadomości nicki osób, które spełniły swój obywatelski obowiązek. Póki co głosy oddali:
1. Paszczak
2. Lucyna
3. Trzykropkiinicwiecej
Bierzcie z nich przykład!!! :mrgreen:
-
Marcowy, mam rozdwojenie jaźni, pomóż mi i odpowiedz na pytanie, czy można zagłosować na tego samego kandydata w dwóch różnych kategoriach?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piskal
czy można zagłosować na tego samego kandydata w dwóch różnych kategoriach?
Jak najbardziej. Można uhonorować kogoś nawet w ośmiu kategoriach :smile:
-
Kolejne głosy oddali:
4. Polej
5. Filiplesny
6. Recon1
7. Piskal
8. Ada3103
9. Basia Z.
10. Majka777
Do końca I tury pozostało 11 dni! Do urn!
-
w zeszłym roku było prościej w tym ja nie widzę osób zdecydowanie wybijających się, poczekam na dogrywkę może wtedy łatwiej będzie
-
A ja mam dokładnie odwrotnie niż Orsini.
Widzę na forumie wiele osób wybijających się, a głos mogę oddać tylko jeden.
Czy w przyszłym roku można by zmienić regulamin tak - aby w pierwszej fazie wyboru do nominowanych można było oddać kilka propozycji ?.
Jest tak wiele fajnych osób na forum. dokonując pojedynczego wyboru wydaje mi się że krzywdzę innych.
Przez to wybór jest podwójnie trudny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
A ja mam dokładnie odwrotnie niż Orsini.
Widzę na forumie wiele osób wybijających się, a głos mogę oddać tylko jeden.
No właśnie - ja tak samo i to w prawie każdej kategorii. ;)
A poza tym - Orsini - głosuj, w końcu w tej drugiej turze trzeba mieć z czego wybierać.
B.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
Czy w przyszłym roku można by zmienić regulamin tak - aby w pierwszej fazie wyboru do nominowanych można było oddać kilka propozycji ?.
Oczywiście, że można. Vox populi - vox dei :smile: Nowym pomysłom odnośnie tegorocznych Powsimord służył ten wątek, ale spotkał się ze znikomym odzewem, więc zostało (prawie) po staremu ;)
-
Jak mam głosować jak nie mam na kogo, więc spokojnie poczekam na Wasza pomoc :-P
-
@ Krysiu pamiętaj o nowozarejestrowanych. Ja swój głos oddałam w najważniejszych kategoriach Asi i Marcinowi Scelinie. Marcin wybija się na tle innych Userów, a nad postami Asi warto zatrzymać się na dłużej. Poza tym Hern. Nie chce pokazywać się ze swoją twórczością, bo jest ona szalenie osobista, dotyka Jego najbliższej sfery.
Poza tym ufundowałam nagrodę dla Powsimordki Bieszczadzkiej Sirówny Bazylówny. Za całokształt bieszczadzki ze szczególnym uwzględnieniem zimowego zdobycia nowa drogą Chryszczatej z zastosowaniem nowatorskiej metody plackowej (od plack na pupę).
-
Tytułem zachęty i uporządkowania - zwycięzcy poszczególnych kategorii otrzymają następujące nagrody (w nawiasach nicki sponsorów):
Forumowicz Roku:
- pamiątkowy dyplom i koszulka,
- tomik poezji Jasickiego (trzykropkiinicwiecej...),
- butelka wina z rocznika 2008 (Hero),
- mapa "Bieszczady" wydawnictwa Compass 2008 (bmiller),
Doradca Roku:
Detalik Roku:
- baniaczek jałowcówki z rocznika 2003 (Pastor),
Korespondent Roku:
Fotografik Roku:
- okazały album do zdjęć w wersji "special edition" (Henek i firma Marfot),
Satyryk Roku:
- butelka wódki do odkopania na Przełęczy Żebrak (Wojtek1121),
Poeta Roku:
Malkontent Roku:
- replika ciupagi wyrzeźbiona przez bieszczadzkich zakapiorów (Pastor),
Po raz pierwszy zostanie także przyznany honorowy tytuł Powsimordki Roku, która otrzyma pamiątkowy dyplom i koszulkę oraz upominek od Lucyny.
Jak zwykle dziękujemy i prosimy o więcej :-)
-
Dla Powsimordki mam już przygotowaną pełną torbę pięknych prezentów mam nadzieję, że godnych Prawdziwego Człowieka Gór.
-
Na tablicę przodowników pracy trafiają:
11. WUKA
12. Floydd
13. Bertrand 236
Dziękuję i pozdrawiam :!:
-
14. Henek
15. bmiller
3 dni do końca głosowania!!!
-
przepraszam a powsimordka po polsku to kogo oznacza?bo nie wiem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
orsini
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
poza tym ufundowałam nagrodę dla powsimordki bieszczadzkiej sirówny bazylówny. Za całokształt bieszczadzki ze szczególnym uwzględnieniem zimowego zdobycia nowa drogą chryszczatej z zastosowaniem nowatorskiej metody plackowej (od plack na pupę).
. .
-
A to nie taka mordka co po polu gania ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
orsini
no jak kogo ??po Polsku.. "Mordko ty moja":-)..
-
Hejka!
Ciężko było, ale też spełniłem już swój forumowiczowski obowiązek. Trzystu z hakiem aktywnych forumowiczów (nie wiem co to dokładnie znaczy ta aktywność i jakich sfer dotyczy, Jaro obiecał kiedyś to wytłumaczyć, ale milczy niczym...Jaro :wink:)a tu przy urnie taki marazm? Nie bądźta drętwiakami i głosujta! Howgh! - czy jakoś tak :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
orsini
To taki eufemizm od "powsinoga".
-
dzięki!
jakbym powsinogi używała na codzień;-))zaraz będzie powsiucho, powsistopa albo powsinos-znaczą dla mnie one tyle samo :-P
w związku z tym, że nie rozumiem nie będę głosować, bo nie wiem o co tu chodzi
-
Orsini, ja się tak tylko domyśliłem - poprzez następujące skojarzenie.
Skoro "powsinoga" oznacza tego, co łazi, to "powsimorda" (zdrobniale: powsimordka) tego, co lata z gębą - często się wypowiada. Np. na forum internetowym, chociaż niekoniecznie.
-
to ja jestem powsinos, bo dużo smarkam od kilku dni.
Ale ja dalej nie wiem czy to czasem nie jest pejoratywne określenie. Ja chyba bym nie chciała zostać wyzwaną od mordy czy mordki nawet powsi
-
Orsini no to możesz zostać jeszcze powsiryjkiem jak mordka Ci nie odpowiada :-)
-
no jeśli ryj/ryjek nie jest obraźliwym słowem...
dziwna ta Wasza gwara-nic nie rozumiem, a słowa, które rozumiem mają inne znaczenie :-o
-
To już prędzej: powsibuzia, powsibuźka.
Marcinie, nie zapominaj, że Orsini jest damą. Nie baw się w posła Palikota.
-
hahahaha no teraz to Marcina obraziłeś :lol: z tym Palikotem
-
16. Sir Bazyl
17. Aleksandra
18. Klopsik
Do urn!!!
-
Wygląda na to że zostało jeszcze kilka godzin.
O której jest zamykany lokal wyborczy ?
-
Oczywiście o północy :-)
BTW - kol. Klopsik proszony o sprawdzenie PW, bo nadesłał trochu felerny głos ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stały Bywalec
To już prędzej: powsibuzia, powsibuźka.
Marcinie, nie zapominaj, że Orsini jest damą. Nie baw się w posła Palikota.
To ja orsini słodzę od powsiryjaczków, a tu mnie od palikotów (nie spaliłem nigdy żadnego kota) wyzywają... Co za czasy... Już nawet dżentelmenem nie można być i czule się do kobiety zwrócić...
-
21. Gar
Oczko!!! :-) Trzy godziny do zamknięcia... hik... lokalu!!!
-
Panie, Panowie! Mamy za sobą I turę głosowania na Powsimordę 2009 :-)
Zgodnie z ordynacją do II tury awansowali kandydaci, na których oddano więcej niż jeden ważny głos. Jeśli takich kandydatów było mniej niż trzech w jednej kategorii, do II rundy awansowali także wszyscy pozostali kandydaci, na których oddano przynajmniej jeden ważny głos. Ta ostatnia sytuacja miała miejsce w przypadku kategorii Forumowicza i Satyryka Roku, stąd tylu finalistów.
Oddaliście 21 głosów, z czego 20 ważnych. Finaliści w kolejności alfabetycznej wyglądają tak :-)
Forumowicz Roku
- Asia999
- BasiaZ
- Bertrand236
- Jabol
- Lucyna
- Marcin Scelina
- Recon1
- Stały Bywalec
- Vm2301
Doradca Roku
- BasiaZ
- Marcin Scelina
- Piotr
Detalik Roku
Korespondent Roku
- Bertrand 236
- Recon1
- Stały Bywalec
Fotografik Roku
- Bmiller
- Machoney
- Marcin Scelina
Satyryk Roku
- Jabol
- Klopsik
- Michał
- Pastor
- Stały Bywalec
- Trzykropkiiinicwiecej
Poeta Roku
- Hern
- WUKA
- Trzykropkiinicwiecej
Malkontent Roku
II tura ruszyć miała w poniedziałek, ale sądzę, że możemy rozpocząć ją… JUŻ TERAZ!!! :grin: Kończymy 31 stycznia.
Przypominam, że teraz oddajecie głosy tylko na jednego z wymienionych wyżej finalistów. Prywatną wiadomość do mnie tytułujecie: „II tura”, pozostałe zasady są bez zmian.
[prywata on] Bardzo, bardzo dziękuję wszystkim, którzy oddali głosy na moją relację. Ale zgodnie z ordynacją odesłałem je z prośbą o wytypowanie kogoś innego. Pozdrawiam.[prywata off]