Baza namiotowa Rabe i takie tam
Witam.
Mam kilka pytan zwiazanych z Bieszczadami. Podstawowe dotyczy bazy namiotowej Rabe. Zdaje sobie sprawe, ze jak kazda baza czynna jest tylko latem. Mam jednak pytanie dla osob bardziej zorientowanych w tematyce - czy od pierwszych dni lipca? Jest to dla mnie o tyle istotne, ze wybieram sie juz lipca i nie chcialbym przekonac sie na miejscu, ze bazy jeszcze nie ma.
Druga kwestia jest juz bardziej ogolna. Do tej pory wedrowalem po Beskidach. W Bieszczady wybieram sie pierwszy raz. W zwiazku z tym mam pytanie - jak wyglada kwestia oznaczen szlakow. Na ile szlaki sa dobrze oznaczone? Jak to wyglada na tle Beskidow?
Bede wdzieczny za odpowiedz.
Pyzdro - Calagan
Odp: Baza namiotowa Rabe i takie tam
Tutaj sporo sie dowiesz http://www.skp4.pl/modules.php?name=...=article&sid=9
Szlaki są dobrze oznaczone, jak już łazisz to na pewno idąc szlakami dasz sobie radę.
O, to będzie dobry temat, żeby się zapytać.
Jak teraz jest z noclegiem w Suchych Rzekach? Słyszłem jakies plotki, że zarówno harcerze , jak i BPN mają się zamykać. Ktoś wie jak to wygląda?
P.S.
To chyba mój pierwszy post na forum, więc chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.
1 załącznik(ów)
Witaj Maćku. Po harcerzach, chyba chodzi o Ostoję, zostało to co na zdjęciu z lipca 2008. Jeśli chodzi o BPN to tutaj masz info http://www.bdpn.pl/index.php?option=...d=30&Itemid=57
Cytat:
Zamieszczone przez
Calagan
Witam.
Mam kilka pytan zwiazanych z Bieszczadami. Podstawowe dotyczy bazy namiotowej Rabe. Zdaje sobie sprawe, ze jak kazda baza czynna jest tylko latem. Mam jednak pytanie dla osob bardziej zorientowanych w tematyce - czy od pierwszych dni lipca? Jest to dla mnie o tyle istotne, ze wybieram sie juz lipca i nie chcialbym przekonac sie na miejscu, ze bazy jeszcze nie ma.
Druga kwestia jest juz bardziej ogolna. Do tej pory wedrowalem po Beskidach. W Bieszczady wybieram sie pierwszy raz. W zwiazku z tym mam pytanie - jak wyglada kwestia oznaczen szlakow. Na ile szlaki sa dobrze oznaczone? Jak to wyglada na tle Beskidow?
Bede wdzieczny za odpowiedz.
Pyzdro - Calagan
Co do Rabe to byłem w lipcu i baza pusta rok temu. Ale w chacie fajnie się spało:) Jacys ludzie sobie wewnątrz namiot rozbili i niezła impra była. Jak dla Ciebie to nie problem to nocleg na stole też jest fajny. Napisz do sp4 bo może być jak rok temu,że nikogo nie ma. Super są szlaki tam się nie da zgubić. Bo jak się zgubić na połoninach czy na grzbiecie granicznym;) Ogólnie jest fajnie
Dzieki wielkie za udzielone rady i praktyczne informacje. Poczatek trasy mamy juz w takim razie ustalony - tak pierwsze 5-6 dni. Nadal sie wacham z reszta.
Startuje z Komanczy. Pierwszego dnia ide do Raby. Nastepnie Cisne i bacowka Pod Honem. Pozniej skok na Jaworzec, a nastepnie Chatka Puchatka i wreszcie Ustrzyki Gorne. Tutaj napewno zostane z 1 dzien, bo chce isc na Tarnice i Przelecz Bukowska, ale bez calego ciezkiego plecaka, tylko z jakims podrecznym, malym. Klopot zaczyna sie po tej wycieczce. Nie zdecydowalem, czy wrocic w sobote, czy w niedziele. Kombinowalem pojsc z UG przez Rawke do Wetliny. Albo zostac jeszcze dzien i zrobic duza wycieczke przez Rawke, Przelecz Wyznianska i Przyslop Carynski i znow do UG. Pewnie jak zwykle bede decydowal na miejscu w zaleznosci od pogody i transportu miejscowego.
Będąc dziś na spacerze w parku na terenie Uczelni SGGW na Ursynowie jak zwykle podszedłem do tablicy ogłoszeń gdzie są wszelkie informacje turystyczne dla studentów. Co przeczytałem?
Dnia 27 i 28 czerwca 2009 studenci stawiali bazę namiotową w Rabe by już od 1 lipca 2009 roku mogła funkcjonować. Była też informacja, że baza ma funkcjonować do 15 września 2009 roku.
Informacja fantastyczna. Szkoda tylko, ze urlop ..... strzelil i musze zostac w pracy. Moze za miesiac uda mi sie wyrwac, ale to juz bardziej pobozne zyczenia niz real.
Ale mimo wszystko dzieki.
Thx 4 info. W końcu będzie jakiś klimat w wakacje :D
6 załącznik(ów)
Historia SBN Rabe spisana przez Bartosza Kozaka. Fot z książki "Zarys historii Koła PTTK na 4 SKP Czwórka"
szkoda tego spalonego domku "na gornym rabe" :( tyle lat minelo a nadal rozni "nieznani sprawcy" w ten sam sposob zwalczaja niewygodne im obiekty...
2 załącznik(ów)
Na portalu społecznościowym pojawiły się zdjęcia nowej bazy w Rabe. Nie ukrywam, że profil swój wykorzystuję w głównej mierze do tego, by oglądać zdjęcia i newsy zamieszczone przez Nadleśnictwo Baligród :)
Załącznik 34835 Załącznik 34836
foty: M. Scelina
Jimi, orientujesz sie czy taki piekny przybytek jest otwarty czy zamkniety na codzien? Dziekuje.
Oj tak... rzucic wszystko i w gory :)
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Petefijalkowski
Jimi, orientujesz sie czy taki piekny przybytek jest otwarty czy zamkniety na codzien? Dziekuje.
W dniu 13.06.14 r. ten piękny przybytek wyglądał tak
Załącznik 34837 Załącznik 34838
Na żółtej tabliczce napis: UWAGA WSTĘP ZABRONIONY.
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Na żółtej tabliczce napis: UWAGA WSTĘP ZABRONIONY.
choc nie mlody juz zupelnie, ani nie stary, to ja wciaz naiwny w pien jestem :(
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Bo to wciąż plac budowy, przy zdjęciach bazy jest informacja, że odbiór komina właśnie został zakończony ...
Poczekajcie, aż to będzie skończone, albo spytajcie u źródła, tj. Marcina.