Cztery koncerty Nohavicy w Polsce-styczeń 2010 ! W Bydgoszczy 11tego!
Wersja do druku
Cztery koncerty Nohavicy w Polsce-styczeń 2010 ! W Bydgoszczy 11tego!
Od przyszłego tygodnia bilety można kupować w bydgoskich EMPIKach!
Trasa koncertowa – styczeń 2010
11.stycznia 2010, godz. 19.00
BYDGOSZCZ ,
ul. Szwalbego 6
Filharmonia Pomorska
12 stycznia 2010, godz. 19.00
POZNAŃ ,
ul. Przybyszewskiego 37 a
Centrum Kongresowo-Dydaktyczne Uniwersytetu Medycznego
13 stycznia 2010, godz. 19.00
KALISZ,
ul. Nowy Świat 4a
Aula Collegium Novum PWSZ
14stycznia 2010, godz. 19.00
KONIN,
Plac Niepodległości 1
Koniński Dom Kultury
Słusznie,Bertrandzie!
Bilety, przynajmniej w Bydgoszczy, bagatela- 70 PLN
55 co w porównaniu z innymi wykonawcami jest naprawdę niewielką kwotą!
A przed koncertem warto skorzystać z takiej oferty (cena więcej niż sympatyczna !) :
LIMITOWANA EDYCJA pakietu JAREK NOHAVICA DOMA i JAREK NOHAVICA V LUCERNE ukaże się również w Polsce. Specjalnie dla polskich odbiorców, komplet dwóch CD i dwóch DVD opakowany jest w jeden kartonik z własnoręczną dedykacją Jarka. Pakiet w cenie 99zł. od 25 listopada będzie można kupić w salonach EMPIK
Nie wstydzę się przyznać, że w Jarku zakochałem się od pierwszego wejrzenia :oops: , a po obejrzeniu "Roku diabła" to już w ogóle zwariowałem na jego punkcie. Facet jest jedyny w swoim rodzaju i wymyka się wszelkim próbom szufladkowania. Trzeba go posłuchać i jeśli się go "kupi", to na całe życie. Naprawdę trudno znaleźć jego w Polsce jego odpowiednika, czyli kogoś, kto - reprezentując taki gatunek muzyki - tyle lat byłby obecny na scenie i trzymałby taki poziom.
No i warto wspomnieć, że koncert Nohavicy w Teatrze na Wodzie w Łazienkach (sierpień 2008) był pierwszym koncertem wysłuchanym live przez 9-miesięczną naonczas Marcównę. Co prawda przysypiała w trakcie niektórych kawałków, ale budziła się na oklaski i aktywnie się dołączała do aplauzu :grin: A koncert "Doma" od lat na stałe gości w naszych odtwarzaczach: domowym (DVD) i samochodowym (CD).
Jeszcze dodam, że na studiach miałem lektorat czeskiego, z którego niewiele wyniosłem, ale - po zapoznaniu się z Jarkiem - na stare lata wróciłem do podręczników.
Koniec peanu, cześć pieśni 8)
Mamy już bilety! Dla mnie to będzie już (dopiero) czwarty koncert Jarka. Dla Julii pierwszy. Na pewno napiszę recenzję:-D
PS. Koncert 11 stycznia- najlepszy czas, żeby się zaczął Rok Diabła.(vide film Petra Zelenki pod tym samym tytułem!)
No i po koncercie. Jarek Nohavica zagrał piękny koncert. Zagrał specjalnie dla Julii. WUKI, Wojtka Myśliwca i mnie. I dla paru innych osób (kilkuset). Ja miałem szczęście być na jego koncercie czwarty raz, miałem więc pewne wyobrażenie, ale ci, co byli pierwszy raz musieli być zachwyceni. Bo Jarek z płyt jest fantastyczny, ale Jarek na koncercie jest absolutnie rewelacyjny. Kto był, ten wie, a kto nie był, niech koniecznie pójdzie. Rzekłem!
A gdzie recenzja, zapytacie? W poście Marcowego, nic dodać, nic ująć.
A lud się zjechał na tę okoliczność nawet z Gdańska i Olsztyna.Wiedział co robi!!
powiem tak -Nohavica i bieszczadnicy- to przedziwna mieszanka..bo dlaczego On i Bieszczady ??...
" ..kto był, ten wie.." - oj, wie, wie...
tylko wam pozazdrościć żeście mogli Jarka posłuchać w ten srogi zimowy wieczór ;)
Ech!Wiadomość z pierwszej ręki -Jaromir będzie w kwietniu w Toruniu!!!!Przybywajcie!!!!
Bomba! Będzie o czym jutro rozmawiać!
http://www.nohavica.cz/_pl/koncerty/konc_aktual.htm koncerty kwietniowe!
SUUUPER !!
po raz drugi -dziś Wuka- DZIĘKI !:grin:
Bezskutecznie szukam muzyki z " Roku diabla", czy wie ktos przypadkiem gdzie moge kupic? Juz nie wiem gdzie szukac, naprawde poleglam:-(
Zapytaj może na stronie Nohawicy.Wydaje się,że tam mogą wiedzę o tym posiadać.Pozdrawiam!
Muzykę z "Roku diabła" kupiłem na Allegro ze dwa lata temu. Sprzedawcą jest firma [wyedytowano], która sprowadza wiele jego płyt. Zajrzałem - akurat tej nie mają, ale może warto do nich napisać?
Trasa koncertowa Jarka została odwołana. A sam Jarek napisał nam słów kilka.
http://www.nohavica.cz/_pl/koncerty/konc_aktual.htm
Trzeba się zastanowić, czy nie skrócimy majowego wypadu w Bieszczad.U nas zagra 20 maja.
Kolejny koncert tego wspaniałego artysty za nami (mój już piąty). Znowu piękny, dla mnie szczególny, bo przyjechała moja dawna, wielka miłość, z którą Jaromira dla siebie odkryliśmy.
Ale muszę podzielić się zdarzeniem, które doprowadziło mnie do łez, na szczęście łez ze śmiechu.
Jarek zapowiedział, że na drugi dzień będzie spacerował po Toruniu.
-O której. Gdzie?- rozległo się z sali.
Jarek na to (cytuję z pamięci):
- Ta się pyta "o której", ten "gdzie", a nikt się nie spyta "dlaczego?".
Wypiję kawę, lubię stare książki, może kupię jakiś rękopis Kopernika. Za wszystkie pieniądze z dzisiejszego koncertu. Kilka słów. "Drogi Jarku, dziękuję za wczorajszy koncert. Mikołaj Kopernik"
Taa...
..a ja właśnie wróciłem z warszawskiego koncertu...cóż tu powiedzieć ? ..po takiej dawce wrażeń ? ...chwila która trwa, głowa pełna muzyki .Warto było czekać !!!
No to ja Wam teraz troche pozazdroszcze.
Jarek znowu w Polsce
16 lipca 2010, godz. 21.00
Chorzowski Teatr Ogrodowy
Chorzów, ul. Piotra Skargi 34 D
bilety: 40 pln
przedsprzedaż biletów:
recepcja klubu „Sztygarka” - Chorzów, ul. Piotra Skargi 34 D
sprzedaż przed koncertem
szczegóły na www.sztygarka.pl
17 lipca 2010, godz. 21.00
XII Letni Ogród Teatralny
Katowice, Plac Sejmu Ślaskiego 2 (plac przed Teatrem Korez)
bilety : 15 pln
sprzedaż biletów wyłącznie przed koncertem
szczegóły na www.korez.art.pl
18 lipca 2010, godz. 20.00
IV Międzynarodowy Festiwal Piosenki Turystycznej KROPKA
Głuchołazy
szczegóły na www.kropka.art.pl
20 lipca 2010, godz. 21.00
Dziedziniec Zamku Książąt Pomorskich
Szczecin, ul. Korsarzy 34
bilety: 45 pln (w przedsprzedaży do 11 lipca), 65 pln ( od 12 lipca)
przedsprzedaż biletów:
www.eBilet.pl (dostępne w sieci EMPIK na terenie całego kraju)
szczegóły na www.zamek.szczecin.pl oraz www.teatrpolski.szczecin.pl
21 lipca 2010, godz. 21.00
Dziedziniec Różany CK Zamek
Poznań, ul. Św. Marcin 80/82
bilety: 45 pln (w przedsprzedaży do 11 lipca), 65 pln (od 12 lipca)
przedsprzedaż biletów:
kasy CK Zamek;
www.eBilet.pl (dostępne w sieci EMPIK na terenie całego kraju),
www.bilety24.pl;
CIM;
klub Pod Pretekstem
szczegóły na www.zamek.poznan.pl oraz www.podpretekstem.pl
I co na to Regiment Poznański?
http://www.nohavica.cz/images/list_m.jpg
Piskalu, jestem pewien, że przedstawicieli REGIMENTU POZNAŃSKIEGO:) nie zabraknie. Osobiście słucham i podziwiam Jaromira od kilku lat. 12 stycznia br. miałem okazję być z przyjaciółmi na jego koncercie w Poznaniu. Nie będę oryginalny jeśli powiem, że było fantastycznie! Bez wątpienia 21 lipca będzie podobnie...
Nie wiem jak u Was, ale u nas występ niestety przełożony z powodu choroby artysty.
Kolejny termin to w Chorzowie 14 sierpnia, a ja niestety nie mogę wtedy być.
B.
Wyglada na to, że tylko Chorzów i Katowice ucierpiały, a pozostałe koncerty odbędą się zgodnie z planem. Na poznański koncert wybiera się starsza Marcówna - przypilnujcie, żeby za dużo nie piła, co? ;)
Czy ktoś reflektuje na dwa bilety na 14 sierpnia w Chorzowie ?
Cena 40 zł, za tyle je kopiłam.
Z trudem je zdobyłam a teraz muszę oddać, bo w tym terminie będę już w drodze na Krym.
Oczywiście mogę je oddać, ale o piątku jeszcze poczekam.
B.
21.07. toć to już... dziś:)... w perspektywie wieczorne spotkanie z Jaromirem... Pozdrawiam sympatyków Nohavicy
No to życzę niezapomnianych wzruszeń i przeżyć muzycznych.
I koniecznie napisz recenzję!
Moja relacja z koncertu Jaromira na KROPCE wkrótce na Jego stronie!
Witam, hmmm... Piskal wywołał mnie do tablicy:-D Nie ma sprawy... w kilku zdaniach podzielę się moimi wrażeniami z wczorajszego spotkania z Jaromirem Nohavicą. Nie będzie to recenzja - zostawiam ją fachowcom, pozwolę sobie natomiast na skromną, krótką relację... zatem do dzieła:-D
Jest środa 21 lipca, wybija godzina 21.00. Jeszcze mała chwilka i na scenie pojawia się ...ON. Wita się z licznie zgromadzoną publicznością, przedstawia akompaniującego mu akordeonistę z Warszawy i tak rozpoczyna się kolejny z niepowtarzalnych wieczorów. Jarek gra, śpiewa, doskonale komunikuje się z publiką, żartuje, zachwyca... zaraża dobrym nastrojem...dla wielu - zwłaszcza tych strapionych, szukających odskoczni od trudów codziennego życia jest bez wątpienia "lekiem na całe zło":-D (zapożyczenie z utworu Krystyny Prońko).
"Czas na piosenkę erotyczną" - mniej więcej w połowie koncertu "zagaja" w swoim stylu Jaromir i zaczyna przybliżać tekst piosenki "Zatimco se koupes"... Po kilku zdaniach niespodziewanie przerywa swoją opowieść "łącząc" się ze swoim akustykiem - "Kubo, jakie wieści?... Jak Lech?...Dogrywka???" - kiwa głową, chwyta gitarę i spontanicznie tworzy melodyjną rymowankę, której - ot, tak na gorąco - nadaje roboczy tytuł "Tabu". Z uwagi na aktualny, niesprzyjający "Kolejorzowi" rezultat meczu pucharowego z INTEREM Baku, sugeruje by pojedynek wspomnianych zespołów potraktować chwilowo jako temat tabu. Na prędce stworzony hit kończy optymistycznym stwierdzeniem - "zobaczycie, Lech wygra po rzutach karnych... i znów napiszą w prasie, że Nohavica pomógł polskiej piłce". Chwilę później wrócił do uprzednio rozpoczętego wywodu wprowadzającego w utwór "Zatimco se koupes"...
To tylko, jeden z przykładów nieszablonowych zachowań Jaromira, jakie wielokrotnie prezentował podczas wczorajszego wieczoru. Ci, którzy bywają na jego koncertach znają doskonale te klimaty. Tych, którzy nie spotkali się "na żywo" z przesympatycznym Czechem szczerze zachęcam by nie przegapili takiej okazji.
Dla mnie i moich znajomych poznański koncert był kolejnym z niezapomnianych spotkań z Jarkiem... na pewno nie ostatnim:-D! Na koniec powrócę do tekstu Krystyny Prońko i wykorzystam go ponownie, bowiem zawarte w nim słowa - moim skromnym zdaniem - idealnie ukazują fenomen Jaromira Nohavicy - "Jesteś lekiem na całe zło i nadzieją na przyszły rok. Jesteś gwiazdą w ciemności, mistrzem świata w radości. Oto cały... Ty - Jaromirze:-D.
pozdrawiam
ps. Wracam do domu, sprawdzam wynik meczu "Lecha"... "Kolejorz" wygrał po serii rzutów karnych... hmmm Nohavica "Jasnowidz":-D
ps. Pyro, wzruszeń i muzycznych przeżyć nie brakowało - dziękuję
No tak. Na którymś z naszych koncertów żartował, że ani Czesi, ani Polacy nie poradzili sobie w eliminacja w grupie śmierci:-D
A teraz Kolejorz zagra ze Spartą Praga.
Ano...:-D teraz ze Spartą Praga. Jaromir odniósł się wczoraj także i do tej kwestii:-D. Przyznał, że - co powszechnie wiadomo - jest wrogiem Sparty - ale w przypadku konfrontacji prażan z "Lechem" ma dylemat, bo póki co jest Czechem...
Ale nas jest więcej ;)
Pozdrawiam
Hohavica wczoraj w Toruniu!
Fantastyczny koncert, zupełnie wyjątkowy, a wiem, co mówię, bo to już mój szósty raz. Pod nieco zachmurzonym toruńskim niebem w amfiteatrze muzeum etnograficznego przy chórze jaskółek. I pomylony tekst wizytówki Jarka-"Cieszyńskiej"!
I wreszcie mam Jarka na czarnej płycie!
Załącznik 35113Załącznik 35114Załącznik 35115Załącznik 35112Załącznik 35107