-
1 załącznik(ów)
Lepidoptera bieszczadensis
Wątek florystyczny kwitnie, więc proponuję by pobawić się również w rozpoznawanie tego, co w Bieszczadach lata. Nie chodzi mi oczywiście o muchy czy inne ptaki lub nietoperze, a latające kwiaty jak poetycko są czasem określane motyle. Na początek proponuję rozszyfrować to lazurowo lśniące stworzenie:
-
Odp: Lepidoptera bieszczadensis
posturę ma kraśnikową...
dopisane po minucie: i to skojarzenie mnie naprowadziło:)))
Lśniak szmaragdek:))))
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
posturę ma kraśnikową...
dopisane po minucie: i to skojarzenie mnie naprowadziło:)))
Lśniak szmaragdek:))))
Cytat:
Zamieszczone przez
kubaczartaluda
leśniak szmaragdek
Zgadza się to lśniak szmaragdek z rodziny kraśnikowatych. Zapodajesz Jabol.
-
yyy... moge narysować bo jakoś nie mam żadnego łuskoskrzydłego na podorędziu...Ale kubek czartowy... ten to ma śliczne makro. widziałem kiedyś. Zapodasz kubek?
-
2 załącznik(ów)
he he przerobiłem lśniaka na leśniaka:) mogłem jeszcze szmaragdka przerobić na szkaradka:)
niestety nie posiadam zdjęć motyli wykonanych w Bieszczadach, ale mogę wrzucić zdjęcie motylka (jeśli potrafię), który w Bieszczedach występuje.
-
Przepiękny niestrzęp głogowiec.
-
to nie była szczególnie trudna zagadka, oczywiście jest to niestrzęp głogowiec:)
-
1 załącznik(ów)
No to może dodamy trochę czarnych łatek. Co to?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
Polowiec szachownica :)
zwany galateą. Gratuluję Jabolu.
-
2 załącznik(ów)
Jabol chyba zgadł..więc ja mam pytanie:
A to co to za motylek? taki wystrzępiony...nie wiem czy on tak ma z natury czy coś go nadgryzło...;-)
-
Jak to się mawia fachowo okaz zlatany. Ptaszki swoje zrobiły, niepogoda...
-
cikawe jak wygląda niezlatany..;-)
-
Nie jest wygryziony ;) Poszukaj pod hasłem dostojka malinowiec.
-
Dzięki Marcin za nowy temat:grin:.
Ja z motyli to cienki jestem:mrgreen:.
Mam do Was pytanie czy można zapodać hurtem kilka-naście fotek z tymi latającymi cudami, czy też czekać na okazję.
-
Ok. Już sam sobie odpowiedziałem :mrgreen:. Będę czekał na okazję:mrgreen:.
Okazja się trafiła więc co to ?
http://images46.fotosik.pl/233/17326bb45fd8df4am.jpghttp://images44.fotosik.pl/234/26eac854277b0378m.jpg
-
2 załącznik(ów)
dam "jakąś" odpowiedź pośpieszną: jakieś karłątki i jakis mieniak ale chyba nie tęczowiec:)
ps po kilku minutach: tęczowiec:)
-
2 załącznik(ów)
mieniak jak najbardziej tęczowiec, a te dwa kopulanty to zapewne powszelatki brunatki:)
a teraz pora na prawidzwą perełkę wśród baterflajów:)
-
To strzępotek perełkowiec?
-
oczywiście jest to strzępotek perełkowiec.
-
-
2 załącznik(ów)
1. ostrolot muszlowiak
2. latolistek cytrynek
3. rusałka żałobnik
a na dobranoc jeden dziwak (fotka słaba, ale motyl ciekawy i chyba łatwy do oznaczenia) i jeszcze jeśli można dygresja mrówkowa dla fanów dużych mrów:)
-
piórolotek siakiś (powojniaczek?) i zwierze które jest raczej dorywczo hymenoptera:) ładne... z komórki lepiej nie rozpoznam ani tym bardziej foty nie zapodam... ktoś coś ma?
-
-
2. Pokłonnik kamilla - otrzepany z łusek weteran powietrzny
3. Przeplatka atalia - wielki szacunek dla rozpoznających rusałkowate na pierwszy rzut oka:)))
tą białą plamkę z pierwszej foty niechybnie oznaczy kubuś:))) ja nie dałem rady
-
A to pierwsze to nie latolistek cytrynek?
-
To drugie to nie pokłonnik tylko rusałka kratkowiec:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
2. Pokłonnik kamilla - otrzepany z łusek weteran powietrzny
Nabrałeś się Jabol
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
To drugie to nie pokłonnik tylko rusałka kratkowiec:)
U tego gatunku mamy do czynienia z dymorfizmem sezonowym - pierwsze pokolenie jest pomarańczowe, a drugie takie jak na zdjęciu. Zdarzają się również formy pośrednie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kubaczartaluda
a na dobranoc jeden dziwak (fotka słaba, ale motyl ciekawy i chyba łatwy do oznaczenia)
Cytat:
Zamieszczone przez jabol
piórolotek siakiś (powojniaczek?)
Gwoli wyjaśnienia, pełna nazwa to Śpicolotek pięćpiór.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
A to pierwsze to nie latolistek cytrynek?
Zgadłeś Browar - brawo.
-
-
-
A dwa następne to jakieś modraszki ;) Zabrałem się za trzeciego, ale wyszedł mi jakiś raczej nietypowy gatunek, a poza tym spore zróżnicowanie wewnątrzgatunkowe się w tej grupie obserwuje.
-
Ten trzeci to najprawdopodobniej Aricia (Plebeius) agestis czyli modraszek agestis. Trza by mieć spód krzydełek uwidoczniony, bo dopiero cechy spodu dają możność jednoznacznego rozpoznania gatunku w tej rodzinie (zresztą w innych często też).
-
Ufff,
Sekunda na pisanie się znalazła:) Ten środkowy to być może modraszek ikar - samica. Polyommatus ikar po łacińsku. Ale głowy nie dam...
Derty
-
Mi również trójeczka na Aricia agestis pasuje, a co do Polyommatus icarus to jest to bardzo zmienny gatunek, ale w tym przypadku w obszarze dyskalnym tylnich skrzydeł brakuje mi paru czarnych kropek, by obstawić pewnie na ten gatunek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
1.strzępotek ruczajnik,
Browarze nie neguję Twojej odpowiedzi, ja jednak postawiłbym na innego motylka np. na Przestrojnika jurtinie. Dlaczego hmm:?: podobnie jak ten którego nazwę podałeś ma na skrzydłach czarną plamkę o jasnym środku, lecz wydaję mi się że jego skrzydełka posiadają jakby karbki (nie jestem pewien czy dobrze to określiłem). Co wy na to.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Ufff,
Sekunda na pisanie się znalazła:) Ten środkowy to być może modraszek ikar - samica. Polyommatus ikar po łacińsku. Ale głowy nie dam...
Derty
A czy nie wydaje się Wam że motylek nr 2 i 3 to ten sam.
Wg. mojej kniżki na zdjęciu nr 3 jest samiczka Mnogooczaka ikara czyli wg. innych książek modraszki ikara.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
Browarze nie neguję Twojej odpowiedzi, ja jednak postawiłbym na innego motylka np. na Przestrojnika jurtinie. Dlaczego hmm:?: podobnie jak ten którego nazwę podałeś ma na skrzydłach czarną plamkę o jasnym środku, lecz wydaję mi się że jego skrzydełka posiadają jakby karbki (nie jestem pewien czy dobrze to określiłem). Co wy na to.
Wydaje mi się że przestrojnik nie ma tych delikatnych plamek na tylnich skrzydłach a strzępotek też ma te karbki. Ale jestem w tym temacie skrajnym ignorantem,więc się nie sprzeczam.