-
Powsimordy 2010 - głosowanie
Słowo się rzekło, Marcowy u płota... Wybory Powsimord 2010 zaczynają się... TERAZ!!! A ordynacja AD 2010 wygląda tak:
- Każdy użytkownik zarejestrowany na forum do 31 grudnia 2009 włącznie ma czynne i bierne prawo wyborcze (oprócz mnie - nie mam biernego prawa wyborczego).
- Jeden użytkownik = jeden głos, czyli karty do głosowania nie można uzupełniać, zmieniać czy anulować. Uprasza się o rozważne decyzje!
- Można oddać głos tylko na jednego kandydata w każdej kategorii - czyli trzeba wybrać tego jednego, jedynego, najlepszego...
- Można oddać głos minimum w 1, a maksymalnie w 5 kategoriach - czyli nie ma obowiązku głosowania na wszystkie kategorie, głos z jednym kandydatem w jednej kategorii też się liczy.
- Można oddać głos na tego samego kandydata w wielu (nawet wszystkich) kategoriach.
- Podstawą oceny jest aktywność forumowa przejawiona między 1 stycznia 2009 a 31 grudnia 2009 (np. oddanie głosu w kategorii Fotografik Roku na osobę, która w tym czasie nie zamieściła na forum ani jednej fotki spotkać się może z unieważnieniem głosu).
I tura głosowania:
- trwa od teraz do 17 stycznia 2010 roku,
- polega na oddaniu głosu na dowolnego kandydata w każdej kategorii,
- odbywa się poprzez wysłanie do niżej podpisanego Prywatnej Wiadomości skomponowanej według następującego schematu:
Tytuł wiadomości:
I tura
a potem:
- Forumowicz Roku – nick kandydata,
- Ekspert Roku – nick kandydata,
- Kronikarz Roku – nick kandydata,
- Fotografik Roku – nick kandydata,
- Poeta Roku – nick kandydata.
- „Karta do głosowania” wypełniona niewłaściwie zostanie jeden raz odesłana do głosującego z prośbą o poprawienie. Karta wypełniona niewłaściwie kolejny raz lub przesłana po 17 stycznia 2010 roku będzie nieważna.
- Po 17 stycznia 2010 nicki finalistów zostaną podane do publicznej wiadomości w kolejności alfabetycznej. Do II tury awansują automatycznie ci kandydaci, na których oddano więcej niż jeden ważny głos. Ponadto jeśli takich kandydatów będzie mniej niż trzech w jednej kategorii, do II rundy awansują także wszyscy pozostali kandydaci, na których oddano przynajmniej jeden ważny głos.
II tura głosowania:
- trwa od 18 do 31 stycznia 2009,
- polega na oddaniu głosu na jednego z finalistów w każdej kategorii,
- polega na wypełnieniu karty do głosowania według schematu z tury I, ale z tytułem wiadomości: II tura,
- Karta wypełniona niewłaściwie zostanie jeden raz odesłana do głosującego z prośbą o poprawienie.
- Karta kolejny raz wypełniona niewłaściwie lub przesłana po 31 stycznia 2010 roku będzie nieważna.
- Jeśli II tura nie przyniesie rozstrzygnięcia w którejś z kategorii, zostanie ogłoszona tygodniowa dogrywka według analogicznych zasad.
Ostateczne ogłoszenie wyników konkursu nastąpi w lutym 2010 roku na forum. Zwycięzcy zostaną poproszeni o formalne przyjęcie tytułu Powsimordy, co pozwoli zapobiec uszczęśliwianiu na siłę i marnowaniu się nagród. Oczywiście obowiązku przyjmowania tytułu nie ma - to wolny kraj, wolny Bieszczad, a dziś mamy wolną sobotę.
Finaliści, którzy trzeci rok z rzędu zostaną wybrani Powsimordą w tej samej kategorii, zostaną równolegle uhonorowani tytułem Superpowsimordy. Będzie toto równoznaczne z roczną karencją, czyli utratą biernego prawa wyborczego na jeden rok w danej kategorii.
Wręczenie nagród odbędzie się podczas obrad głównych KIMB-u 2010. Zwycięzcy nieobecni zostaną poproszeni o podanie nazwiska i adresu do przesyłki lub o wskazanie KIMB-owego zastępcy, upoważnionego do odbioru prezentów. Nieodebrane nagrody łatwo tłukące się nie podlegają wysyłce ani przekazaniu pełnomocnikowi, ale niezwłocznej utylizacji podczas KIMB-u.
Wasze głosy są tajne, ale tylko do dnia KIMB-u. Wszystkie przesłane karty zostaną wydrukowane i na KIMB-ie będą do wglądu dla zainteresowanych.
Jak zwykle regulamin może ulec nieznacznym modyfikacjom, stosownie do dynamicznie zmieniających się realiów. Zastrzegam sobie prawo do ostatecznej interpretacji zapisów ordynacji i do gaszenia w zarodku ewentualnych sporów
Czekam na Wasze głosy i pozdrawiam, Dyktator Marcowy :razz:
-
Odp: Powsimordy 2010 - głosowanie
Mamy pierwszy głos! Zgodnie z tradycją będę zamieszczał w jednym poście nicki osób, które spełniły swój obywatelski obowiązek :)
I tura
1. Trzykropkiinicwiecej
2. Piskal
3. Długi
-
Na każdym zebraniu jest tak, że ktoś musi zacząć pierwszy. Teraz będzie do Ciebie spływać tysiące głosów. Wysyłam swój, po co czekać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
Mamy pierwszy głos! Zgodnie z tradycją będę zamieszczał w jednym poście nicki osób, które spełniły swój obywatelski obowiązek :)
I tura
1. Trzykropkiinicwiecej
2. Piskal
3. Długi
Szanowny Panie Moderatorze!
Szacunek do współforowiczów nie może być zbyt przesadny. Być może pisząc swój nick z małej litery /bertrand236/ zrobiłem to celowo? A może trzykropkiinicwiecej, piskal i długi też mieli swoje powody? Proszę o zachowanie oryginelnego nazewnictwa. ;)
Pozdrawiam
bertrand236
-
..oj BERTRANDZIE nie czepiaj się.. mi się miło zrobiło ;p
-
O.K.
Przepraszam za oftopa.
Pozdrawiam
-
A ja się z Bertrandem (albo bertrandem236) zgadzam, pisownia powinna być oryginalna. Chociaż mnie też jest wszystko jedno.
-
Proszę uprzejmie, będę pisać nicki zgodnie z intencjami PT Nosicieli :)
I tura
1. trzykropkiinicwiecej
2. piskal
3. długi
4. WUKA
5. bertrand236
6. Hero
7. paszczak
8. Polej
9. bmiller
10. Pastor
Edit - czekam także na oferty hojnych sponsorów. Na razie w puli są pamiątkowe dyplomy i gadżety z logo konkursu.
-
-
Listę Powsimordowych JW, czyli Jawnych Współpracowników, otwiera Szanowny piskal, oferując zwycięzcom
- płynną poezję w specjalnych, okolicznościowych butelkach. Zarówno opakowanie, jak i zawartość - całkowicie hand made!
Dziękujemy bardzo i oby za Nim poszli inni! :razz:
-
Już tradycyjnie finalistom ufundował nagrody Czcigodny Hero. Są to również tomiki płynnej poezji pod postacią wina domowej roboty! Ależ będzie czytelnia! :razz:
Do urn przystąpili:
1. trzykropkiinicwiecej
2. piskal
3. długi
4. WUKA
5. bertrand236
6. Hero
7. paszczak
8. Polej
9. bmiller
10. Pastor
11. Floydd
12. darkangel79
13. Aleksandra
14. Pyra.57
15. don Enrico
16. Recon1
-
10 dni do końca I tury! Do urn!
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
10 dni do końca I tury! Do urn!
Trza ludzi zmobilizować :grin:
-
No i co ? To już wszyscy ? 16 osób tylko ? No nie mówcie, że forum ma tylko 16 aktywnych użytkowników. Weźcie się do głosowania! :)
-
Trzeba przypominać. Często przypominać. Wiem coś o tym ;) Aktywnych użytkowników jest przecież więcej. Są ludzie, którzy czekają do ostatniej chwili...
Pozdrawiam
-
17. tomas pablo
18. ARmia
-
rozmawiałem dzisiaj z forumowiczem zadając pytanie : czy już spełnił swój obywatelski obowiązek ?
Odpowiedział mi że nic nie wie o takowym.
Do rozdziału KIMB nie zagląda bo to jest jakaś tajemna sekta.
?:roll:
Czy wyjątkowo nie można by zamieścić przypomnienia w dziale
- praktyczne
-albo dyskusje
celem przypomnienia ?
Mówcie co chcecie, ale większość forumowiczów zagląda tu nie dla KIMB-u tylko dla informacji praktycznych.
-
Popieram i jeszcze jedno. Rozdział KIMB powinien być rozwinięty do pełnej nazwy. Wtedy nikt nie odbierałby rozdziału jako sektę ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Czy wyjątkowo nie można by zamieścić przypomnienia w dziale
- praktyczne
-albo dyskusje
celem przypomnienia ?
Dobry pomysł, zrobione :)
Edit:
19. kobieta_bieszczadzka
20. agnieszkaruda
-
Obywatelski obowiązek spełnili:
21. pioabram
22. Wędrowiec
23. blues
24. asia999
Jeszcze tylko tydzień do końca I tury!
-
25. Krysia
26. Stały Bywalec
27. jank
28. marcins
29. adamr
-
30. kamil.zeglarz
31. vm2301
Ostatnie pięć dni głosowania przed nami!
-
No i proszę. Dwa lata temu w I turze głosowało 16 osób, w zeszłym roku 21, a teraz już 31, a to jeszcze 5 dni do końca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piskal
No i proszę. Dwa lata temu w I turze głosowało 16 osób, w zeszłym roku 21, a teraz już 31, a to jeszcze 5 dni do końca.
Naród dojrzał do demokracji ;)
-
32. Derty
Cytat:
Zamieszczone przez piskal
No bo dopiero w tym roku wśród głosujących będzie rozlosowany range rover V8 8-)
A propos dojrzewania do demokracji - cytata z grupy Leningrad jako motto na dziś:
Сижу, не пью уже с утра
Завтра будут выбора.
Мне надо быть предельно трезвым,
Чтобы в графу поставить крест.
Эй, растёт правосознание! :-D
-
32 - malusio:/
G Ł O S O W A Ć !!! :)
Pozdrawiam
Derty
-
Zagłosuję na ostatni moment, bo tak poważny wybór wymaga zastanowienia, a na prawdę mam ostatnio bardzo mało czasu.
B.
-
Co nagle to po diable!:twisted: Ja też myślę i chcę nawet zapytać czy teraz to jest taka cisza wyborcza czy jeszcze mogę pytać, bo nie wiem jaka jest różnica między 2 podanymi kategoriami, a to może mieć duże znaczenie?
-
Tak naprawdę I-sza tura nie jest głosowaniem, jeno zgłaszaniem kandydatów do właściwego głosowania.
...a może się mylę ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Zagłosuję na ostatni moment...
a kiedy ten moment ?
-
pewnie 17.01.2010 godzina 23:59 ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez maciej_ka
Co nagle to po diable!:twisted: Ja też myślę i chcę nawet zapytać czy teraz to jest taka cisza wyborcza czy jeszcze mogę pytać, bo nie wiem jaka jest różnica między 2 podanymi kategoriami, a to może mieć duże znaczenie?
"Cisza na forum?" To taki więcej oksymoron 8-) Pytaj śmiało.
Częściowo uprzedzając pytanie, bo może innym się przyda: nie ma sztywnych, odgórnie ustalonych kryteriów wyboru w poszczególnych kategoriach. Jednakowoż dla orientacji pozwolę sobie przytoczyć wytyczne ubiegłoroczne:
- Forumowicz Roku – nagroda za całokształt działalności forumowej, czyli dla jednostki pod wieloma względami wybitnej (ale możecie wytypować do niej użytkownika, który np. zamieścił wybitną relację lub przejawił szczególnie cenną inicjatywę),
- Ekspert Roku – osoba wyróżniająca się na forum wiedzą bieszczadzką, ale i umiejętnością dzielenia się tąże (np. użytkownik święcący tryumfy w bieszczadzkich zagadkach czy rozpoznający bieszczadzkie detale w odpowiednich wątkach),
- Kronikarz Roku – lekkie pióro + super relacja,
- Fotografik Roku – ogólnie wiadomo, ale dotyczy zdjęć zamieszczanych na forum (w dowolnej formie, czyli zarówno załączniki, jak i linki do własnych albumów),
- Poeta Roku – też chyba wiadomo, choć np. w tej kategorii oddawano głosy na relacje prozą, z uzasadnieniem, że "są bardzo poetyckie" :-D
Jak widać, obowiązuje pełna dowolność interpretacji :-)
Cytat:
Zamieszczone przez don Enrico
Tak naprawdę I-sza tura nie jest głosowaniem, jeno zgłaszaniem kandydatów do właściwego głosowania. ...a może się mylę ?
W pewnym sensie racja, ale z drugiej strony: w niektórych sytuacjach zgłoszenie kandydata będzie efektywne dopiero wówczas, gdy uczyni to większa liczba osób, czyli jest jakaś cecha głosowania. Jak zwał, tak zwał, wiadomo, o co cho 8)
-
33. Wojtek1121
Wojtek ufundował - również tradycyjnie - nagrodę dla głosujących, którzy będą również na KIMB-ie. Zostanie wśród nich rozlosowana jedna z półlitrówek ukryta w Bieszczadach, do samodzielnego wykopu (w zależności od kondycji - w grę wchodzą różne lokalizacje i roczniki). Możliwa jest zamiana na małą whisky, która sezonuje się na czerwonym szlaku ponad dwa lata.
-
Witamy kolejnych sponsorów!
- Klub Rzeszowski (jego członkowie chcą pozostać anonimowi 8-)) ufundował wielofunkcyjny zestaw podróżnika z okolicznościowym grawerem dla Forumowicza Roku,
- czcigodny don Enrico - zgodnie z wielowiekową konkursową tradycją - ofiarowuje Fotografikowi Roku gustowny album na zdjęcia, jak zwykle pięknie oprawiony i opatrzony unikalnym tłoczeniem.
Dziękujemy i prosimy o więcej! :-D
-
Bardzo dziękuję Marcowemu za krótkie wyjaśnienie znaczenia kategorii, co jest zgodne z moim odczuciem, że forumowicz i ekspert roku bardzo się ze sobą zazębiają. Stąd mój dylemat, bo jeśli umieszczę mojego wszechstronnego faworyta nie w tej kategorii co inni, to straci on głos (czego mu nie życzę:mrgreen:).
Określenie ekspert jest dla mnie jasne, ale forumowicz to również może być ktoś, kto udziela się w każdym wątku, a zwłaszcza w shoutboksie:grin:
Bezpiecznie byłoby obsadzić mojego kandydata w podwójnej roli, ale widzę też innych do wyróżnienia. Tak więc traktując sprawę bardzo serio mam dylemat...
Rozpatrując wszystkie możliwe warianty sytuacji wyborczej, chyba wiem co zrobię, bylebym zdążyła:roll:
No i zawsze jest druga tura!
-
34. sir Bazyl
35. rafal
36. PiotrekF
-
Wielebny też sypnął jak z rękawa!
Jak twierdzi Pastor, jest kryzys, więc upominki będą drobne, jednolitrowe... noo, niechby dwulitrowe (góra trzy). Upominki te dostaną laureaci kategorii Forumowicz, Kronikarz i Poeta Roku. Gatunki: żurawinówka, wiśniówka i cytrynówka.
Serdeczne Bóbr zapłać!
-
Pozwolę sobie doprecyzować.
Nie wykluczam przygotowania upominków w dwóch pozostałych kategoriach,chyba że wygra jakiś nawiedzony (a), ortodoxyjny abstynent!
A więc moja deklaracja ma, mówiąc językiem komunikatów oficjalnych, charakter rozwojowy!
Zapraszam do głosowania i pozdrawiam wszystkich + Pastor ręką własną
-
37. dziabka1
38. shrek
39. joorg
40. Basia Z.
50-tka coraz bliżej 8)
-
a już myślałem żę wiadomość mi nie poszła i chciałem powtórnie słąć :pp ludziska brać udziął i wysyłać swoje propozycje - mam nadzieje że do 50 tki dobije