-
2 załącznik(ów)
Tak daleko stąd, a tak blisko ...
Relacje z Waszych wypraw. Jak napisać ciekawą relację że się było po raz ...nasty na Caryńskiej ?
A może znaleźć coś ciekawego ? nowego ? odkrywczego ?
Przecież wszystko już było.
Nieprawda. Ciągle są nowe miejsca do odkrycia. Ten wątek ma to pokazać.
Mijamy Ustrzyki Dolne zmierzając w wysokie górki. Żegnamy sanktuarium w Jasieniu i zaraz potem mamy Hoszów. Tu można przystanąć i zrobić parę zdjęć tej urokliwej cerkiewki do domowego archiwum.
Cerkiewki zapisanej na taśmie filmowej. Kto przypomni w jakim filmie grała ?
Mało kto ma świadomość że kilkanaście kilometrów stąd znajduje się obiekt z najstarszym (chyba) rodowodem w Bieszczadach.
Legenda mówi że już w VII wieku żyli prowadzący pustelniczy żywot mnisi.
Mieszkali w pieczarach wykutych w skałach na pobliskim wzniesieniu.
Pierwszy oficjalny monaster założony został w 1270 roku.
Oj dawno to było, dawno. A jak to się ma do cerkwi w Hoszowie która ledwie przed drugą wojną została sklecona ?
Więc wróćmy się te kilkanaście kilometrów dalej do tego starusieńkiego monastyru.
Legenda mówi że w 1301 roku złożono tu ciało księcia Lwa Daniłowicza, oj wielki to był pan !
A dziś ?!
Stajemy w miejscu z tak długą zapisaną historią. Nie sposób nie ukłonić się jej. Przysiąść w zadumie i zadać pytanie : dokąd się tak śpieszymy ?
.
.
Załącznik 19948
.
.\Załącznik 19949
Jeśli ktoś jest chętny dać odpowiedź - gdzie trafiliśmy - to bardzo proszę
-
Odp: Tak daleko stąd, a tak blisko ...
Ławrów - bo tutaj jesteśmy - był kiedyś sporą gminą, ale to dawno było, jeszcze przed wojną.
Dziś to wioska, zaledwie 500 mieszkańców, mała, zagubiona pomiędzy górami wioska.
Swą nazwę wzięła zapewne od słowa Ławra co wg wikipedii to
określenie używane w stosunku do większych męskich klasztorów w kościele prawosławnym
I tu w tej zwykłej wiosce nieprzeciętną budowlą jest ten klasztor pw. św. Onufrego gdzie kilku mnichów wznosi swe modły do nieba.
Skąd się wzięli ci Bazylianie ? i ile jest prawdy w tym co piszą
(może sir Bazyl wie ?)
Klasztor w miejscowości Ławriw Zakonu Św. Bazylego Wielkiego został założony jeszcze w XIII wieku. Według legendy w klasztorze ławrowskim zmarł książe Łew Danyłowycz (syn Daniela Halickiego). Na terenach klasztoru znajdują się groby rumuńskich i mołdawskich gospodarzy. W klasztorze ławrowskim są też grobowiec metropolity jerozolimskiego Makarija, biskupa Przemyśla oraz metropolity Kijowskiego Antonija Winnickiego, Georgija Winnickiego, Hieromina Ustrzyckiego. Na ścianach kruchty odsłonięto dawne malowidła XV wiek. Malowidła klasztoru ławrowskiego są unikatowym znaleziskiem, ponieważ zabytków tej epoki na terenach Ukrainy Zachodniej nie ma. Od czasów Rusi Kijowskiej, oprócz tego ujawniono dawne malowidła, zachowała się dzwonnica, na której był kiedyś zegar, a od strony zachodniej obok cerkwi rośnie dąb, który jest tak dawny, jak klasztor.
-
3 załącznik(ów)
Inne źródła mówią , że w 1675 roku zbudowano tu w Ławrowie cerkiew św. Onufrego z kamienia z siedmioma kopułami i podziemnymi sklepieniami w których spoczywały zwłoki 2 metropolitów jednego biskupa i wielu z pośród szlachty
W sierpniu r. 1883 widziałem już tylko w jednym grobowcu jedną trumnę drewnianą napełnioną kośćmi pozbieranymi.... pisze autor słownika geograficznego.
Ciekawe co dziś pozostało z tych podziemi.
A czas zmienia wszystko, wystarczy rzucić okiem na kamyczki w sąsiedniej wiosce.
Na starych widokówkach wznoszą się okazale na szczycie góry, a dziś ?
Proszę zobaczyć
Załącznik 19959
wszystkim zawładnął las, pokrył, otulił i trzeba się potrudzić aby dotknąć legendy o czarcie co niósł ten kamień z zamiarem zniszczenia pobliskiej świątyni itd. itd..
http://img84.imageshack.us/img84/9594/hm089879.jpg
.
Jak daleko stąd, a jak blisko. Spas , bo oczywiście tu jesteśmy może pochwalić się jeszcze wieloma innymi ciekawostkami, jak choćby to że jest rodzinną miejscowością biskupa Martyniuka o czym informuje ta tablica
Załącznik 19960.
Każdy może kolejne odkrywać samemu.
Na przykład zaglądnąć na miejscowy cmentarz i spróbować dowiedzieć się kto to jest buchhalter.
Załącznik 19961
i to wszystko ledwie kilkanaście kilometrów od drogi łączącej Ustrzyki Dolne z Górnymi.
-
3 załącznik(ów)
Będąc w Lutowiska warto się się rozglądnąć po okolicy. Tak daleko stąd a tak blisko.
Odwiedzić ten drewniany kościółek..
Zapukać to tych zapomnianych drzwi i ostrożnie je uchylić
Załącznik 19972
To tak jakby uchylić drzwi do minionego czasu, czasu który odszedł bezpowrotnie.
We wnętrzu przywitają nas resztki ołtarza i poprzewracane tralki balasek.
Załącznik 19973.
.Po sławetnej wizycie biskupa nie pozostało ani śladu
/a w kącie samotny konfesjonał który już od wielu lat nie wsłuchuje się w ludzkie niegodziwości
Załącznik 19974
tak daleko stąd a tak blisko
-
brakuje tylko cerkwi ludzkimi zębami inkrustowanej ...
-
Nie tylko tej cerkwi brakuje. Jeszcze wielu innych miejsc brakuje. Może uda się je wypełnić.
Np Arłamów, może słyszeliście o tej miejscowości położonej na bieszczadzkich rubieżach.
Spacerując po tamtejszych połoninkach można wypatrzeć charakterystyczny zarys Ślepej Góry i spróbować domyśleć się co ona skrywa albo i samemu dotknąć.
A skrywa sławę i wielkość, tą materialną i tą ludzką oraz przemijanie.
Szczęsny mu było na imię.
Oj wielki to był PAN i z zacnego rodu pochodził . Ród ten - o niemieckim brzmieniu- wiele dobrych uczynków dla Jaśnie Rzeczpospolitej dokonał przez całe wieki.
A Szczęsny ? a może nieszczęsny. Cóż uczynił ?
Swym niezwyczajnym, buńczusznym życiem cóż po sobie zostawił ?
Tak daleko stąd, a tak blisko.
kolega B.Miller w swej subiektywnej fotorelacji odsłania ruiny wielkości rodu.
http://forum.bieszczady.info.pl/show...relacja/page29
-
5 załącznik(ów)
Tak dla jasności :
http://img64.imageshack.us/img64/3268/hm103708.jpg
http://img199.imageshack.us/img199/5185/hm103719.jpg
.
jesteśmy w miejscowości ROSOCHY
(bo pytał mnie o to ob. Jacek Ż. znany pod pseudo-nickiem YoYo)
Czy daleko stąd ?
Czy blisko ?
Blisko, blisko. Niesamowicie blisko.
Wystarczy sięgnąć ręką i znajdziemy się w miejscu gdzie czas płynie innym rytmem.
.
Tu nikt nie maluje swej chałupy bo jest dofinansowanie z unii
Tu nikt nie narzeka w dziury w asfalcie . bo asfaltu nigdy tu nie było.
Czas tu wyznacza pasienie krów i zaganianie ich na południowe dojenie.
Można tu trafić po skręceniu na prawo ponad wodospadem którego nie ma na żadnych mapach.
No i co z tego że nie ma ?
Czyż nie można odkryć swojego własnego wodospadu i cieszyć się nim ?
Załącznik 20037
a ta stara opuszczona, przeciekająca szkoła ?
Nikomu już nie potrzebna.
Cóż z tego że pamięta przedwojenne czasy. Te czasy minęły bezpowrotnie.
Nie wrócą się.
Akceptujmy rzeczywistość, nowa szkoła podjęła swoją rolę współczesną.
Współczesność naznaczona jest religijnością.
Mijane krzyże pokazują że miejscowa ludność dba o mistycyzm
.Załącznik 20039
Zadbane krzyże mówią o pamiątkach religijnych
Za zakrętem za pagórca wyłania się widok cerkwii
Załącznik 20038
Widok jest niecodzienny , nawet dla bywalców cerkiewnych
To wygląda jak autentyczny bastion obronny.
Cerkiew obronna ?
Znamy to z Posady Rybotyckiej , ale ta jest naprawdę obronna, zamknięta szczelnie
ponad metrowymi murami.
Załącznik 20040
cdn.
-
6 załącznik(ów)
Ta niezdobyta cerkiew zobowiązuję aby ją zdobyć.
Nie miałem wewnętrznych sił , ale powrócę tu i zdobędę.\
Na razie chwilę odpoczynku przed miejscowym sklepem
Załącznik 20042
gdzie wkrótce miejscowa ludność zaczęła zdawać pytania
po co ?
Gdzie ?
dla czego ?
Próbuję wywiązać się ze wszystkich pytań obserwując dostawę świeżego chleba
Załącznik 20043
a miejscowa ludność chętna do rozmowy ciągle zadaje nowe pytania
Załącznik 20044
czas goni
ruszam dalej Załącznik 20045.
.kolejne obrazki
realne (ie ze skansenu)
Załącznik 20045
prawdziwa piwniczka
.
Załącznik 20046
. i suszenie ciuchów przed chałupą
Załącznik 20047
niesamowicie
tak daleko stąd ...... a tak blisko
-
I cóż dowiaduję się, jak donoszą Rozmaitości z 1834 na stronie 215 mowa jest że ....
W cerkwi jest hakownica , z której niejaki Terlecki miał zabić wodza Tatarów podczas napadu
.......jak sądzicie ?
......jest jeszcze ta hakownica ????
...... albo choćby ślady po niej .................. ????
-
Oj zacne rejony Heniu odwiedziłeś !!! Tak po mapie to pewnie Лібухова, Максимівка abo Wołoszynowa (ale to szczały bo nie byłem)
Ale tak mnie zaszczepiłeś zdjęćkami że na pewno będę (zawsze tam pędze na St. Smbor a tu takie cudeńko w okolicy). A hakownicy to penie już nie ma .....
-
4 załącznik(ów)
Tak, panie Jacku ! zacne rejony, tak bliskie a tak dalekie.
Ty chyba najlepiej wiesz bywając przez wiele lat w Michniowcu jakim cieniem kładzie się ta wielka góra.
Wielka , bo co by nie powiedzieć przekracza 1000 metrów
Tuż, tuż, i tylko trzeba się na nią wyspinać
.
Załącznik 20078
a na szczycie odsłoni się nam pomnik.
Szukałem informacji - coś więcej - o zdarzeniach które ma upamiętniać.
Jeśli ktoś coś ma to będę wdzięczny.
.
Załącznik 20079
tak niewiele wiadomo, a wówczas rodzą się domysły.
Wiadomo że zginęli tu żołnierze w czasie światowej wojny
ale coś więcej ????
?
Załącznik 20080
.
Niezwykłe musiały się tu dziać rzeczy jeśli taki monument tu powstał, ale kto o nich dziś pamięta.
.
Załącznik 20081
.
a wszystko to tak blisko a jednocześnie tak daleko od często odwiedzanych cerkwi w Bystrem i Michniowcu.
-
Za dużo to też nie wiem. Wiem tyllko od miejscowych z Michniowca że kiedyś dawno temu Łomnianska była łysa, a po szczycie jeździły cieżarówki. Tyle mniej więcej miejcowi wiedzą o górze pod którą spędzili blisko pół wieku swojego życia (bez roku). Bo tak jak słusznie Heniu zapodałeś: to tak blisko a jednocześnie tak daleko .... Z Michniowca wyszedłby do sołdata w niecałą godzinkę. A ja kiedyś z Michniowca z kolegą Rafałko cały dzień się bujałem żeby zobaczyć to "cudo". A tak na marginesie Heniu: Czy ten gościu na fotce nr 2 przy pomniku to nie jest właśnie Nasz Przyjaciel Rafałko ? (i na dodatek chyba targa mój ukochany 30 letni już plecak).
Znowu mnie zaszczepiłeś Heniu, muszę znowu ruszyć w te rejony ...
-
Na fotce nr 2 występują
* sir Bazyl (bliżej) i w dalszej perspektywie oczywiście Rafalko - a czyj on plecak targa to już nie wiem.
-
W tym roku wypadnie 140-sta rocznica gdy droga żelazna połączyła dwa sąsiednie miasteczka : Ustrzyki Dolne i Chyrów.
Nazwana została Pierwszą Węgiersko-Galicyjską Drogą Żelazną.
Teraz możemy śmiało powiedzieć : tak daleko stąd, a tak blisko.
Kiedyś te miasteczka były bliźniaczo podobne, dziś oddziela ich kosmos.
Jedno ciągle modernizowane, kolorowe, kwitnące a to drugie w tym samym czasie tkwi w szarości, bezładzie, nijakości z największymi na świecie dziurami w drodze.
Ale i tam wprawne oko poszukującego odnajdzie coś interesującego, choćby okazały barszczyk nad brzegiem Strwiąża
.
https://lh6.googleusercontent.com/-S.../hm12_1048.jpg
.
Budynek dworcowy prezentuje się bardzo okazale, za co chwała budowniczym z czasów Galicji.
Zrobili coś tak solidnego że nie rozleciało się do tej pory
Zastanawiające jest dlaczego tak ogromny budynek został zbudowany ?
Kubaturą i rozmachem przewyższa kilkakrotnie ten w Ustrzykach czy w Zagórzu.
.
https://lh6.googleusercontent.com/-3.../hm12_1026.jpg
.
a w środku poczekalnia ogrzewana unikatowym piecem
aż prosi się aby go dotknąć.
https://lh4.googleusercontent.com/-3.../hm12_1022.jpg
a czy ktoś jeszcze pamięta takie kasy biletowe ?
https://lh4.googleusercontent.com/-i...hm.12_1020.jpg
-
Dla mnie barszcz konkursowy! A piecyk żeby tylko nie uległ nowoczesności !
-
Okazałość dworca kolejowego w Chyrowie ilustruje taki obrazek
http://www.kolej.one.pl/foto/15/1239775910-2.jpg
-
donEnrico-czekam na więcej i dziękuję za podpowiedź.Już wiem gdzie następny pobyt w Bieszczadach spędzę:-)
-
Budynek dworcowy w odróżnieniu od wielu polskich dworców kolejowych czysty i zadbany.
Myślę że dlatego taki okazały, że była to ważna, w końcu węzłowa stacja w miejscu gdzie ta linia kolejowa z Przemyśla krzyżowała się z linią transwersalną.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Budynek dworcowy w odróżnieniu od wielu polskich dworców kolejowych czysty i zadbany.
Myślę że dlatego taki okazały, że była to ważna, w końcu węzłowa stacja w miejscu gdzie ta linia kolejowa z Przemyśla krzyżowała się z linią transwersalną.
Porównując czystość na obu dworcach (Ustrzyki D. i Chyrów) nie znajduję dużych rozbieżności wynikających choćby z tego że jeden jest ciągle żywy a drugi już niestety nie.
A co do Kolei Transwersalnej to wydaje mi się że powstała dużo później niż Węgiersko-Galicyjska, ale nie znam się.
Fakt jest faktem że budynek jest niczym pałac i inne stacje węzłowe w okolicy mogą się schować (Stryj, Zagórz, Jasło, Stóże, Rzeszów)
Tylko Przemyśl przebija wszystko przepychem.
-
Ogólnie dworce kolejowe na Ukrainie są dużo ładniejsze niż w Polsce. Lubię ukraińskie dworce i tamtejszą kolej.
Jeśli chodzi o Kolej Transwersalną to jest taki album:http://eurosprinter.com.pl/37,kolej-transwersalna.html
-
Piękny album , piękna cena
Nie wiem czy to dokładnie miał na myśli Diabeł pisząc
Cytat:
donEnrico-czekam na więcej i dziękuję za podpowiedź.Już wiem gdzie następny pobyt w Bieszczadach spędzę:smile:
Może nie do końca zrozumiał co pisałem że Chyrów to podłe galicyjskie miasteczko, do którego trzeba mieć cierpliwości i wnikliwości aby odnaleźć te interesujące szczegóły.
-
Gdyby jednak ktoś miał ochotę na zimowy spacer po Chyrowie to zapraszam do mini-galerii
https://picasaweb.google.com/1137487...5238729/Chyrow
/
Można zobaczyć m.in stary kościół przerobiony na socjalistyczny dom kultury w którym do mszy służą dziewczęta
-
te wiadra z pokrywkami ze święcona wodą - świetny motyw!
pierwsza myśl: święcą nimi aut podwozia
-
1 załącznik(ów)
Takie znane nazwy na drogowskazie, bo stąd tak blisko, choć daleko
Załącznik 27457
-
Dobromil? Gdzie to Donie "wykopałeś"?
No fakt do Przemyśla to teraz trochę daleko.
-
Jakześ Donie dotarł do Chyrowa? Masziną swoją, czy jakimś transgranicznym środkiem komunikacji ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jojo
Dobromil? Gdzie to Donie "wykopałeś"?
No fakt do Przemyśla to teraz trochę daleko.
Okazuje się , że po "tamtej" stronie też są miłośnicy przeszłości
.
Cytat:
Jakześ Donie dotarł do Chyrowa? Masziną swoją, czy jakimś transgranicznym środkiem komunikacji ?
Wydawało mi się, żem zaprawiony w pokonywaniu ukraińskich dziurawych traktów, ale teraz zaczynam wymiękać (i moja maszyna też)
Z każdym miesiącem jest coraz gorzej. Chyba przerzucę się na stopa w Krościenku.
-
Kto powiedział że nie da rady ?
Złamałsa ?! Wot nie ma problema.
Kak nie uwidisz , nie pojmiesz.
http://www.youtube.com/watch?v=t9aNGCnk0RY
-
Delikatna mżawka otula krajobraz, a my stoimy przed wysoką bramą.
Szlaban i pas zaoranej ziemi odgradza od kolorowych słupków granicznych.
Wciąż , jak mantra powraca pytanie : tak daleko stąd, a tak blisko ...
.
https://lh6.googleusercontent.com/-e.../hm12_2129.jpg
.
Tej zapory nie pokonam. Wracam się cały 1 kilometr i zatrzymuję przed inną bramą.
Bramą cmentarną
Spod wielu warstw farby olejnej wyłania się wizytówka wykonawcy.
Solidna firma, zrobiła coś co przetrwało dłużej od największych mocarstw
https://lh4.googleusercontent.com/--.../hm12_2092.jpg
Uchylona furtka zaprasza do wejścia.
Więc wchodzimy i słyszymy pytanie po ukraińsku
- Skąd wy prijechali ? - łagodne i pełne ciekawości pytanie - macie tu kogoś pochowanego ?
- Nie, my turysty
Starsza babcia przeprasza nas że zapomniała już języka polskiego, ale rozumie
- ale czy Wy mnie rozumiejetie ?
Tak , tak - potwierdzamy.
Bo ona bardzo się cieszy że tu jesteśmy i chce nam opowiedzieć o tym cmentarzu, który przez wiele lat był zaniedbany
- tut był lis (las)
A ona tu przychodziła i starała się opiekować grobami pochowanych tu Polaków i Ukraińców, bo przecież wszyscy wymagają szacunku, bez względu jak kto się rodził
Jej mówili - ty stara babo siądź se w chałupie , a nie łaź tutaj.
A ona co mogła to robiła, aby utrzymać ślady przeszłości.
-Teraz jest lepiej, od czasu jak nastał nowy, młody mer w tym miasteczku. Stare, rozłożyste drzewa wyciął, krzaki wyciął, położył chodniczek,
Teraz jest już dobrze. - mówi z ukontentowaniem że doczekała chwili potwierdzenia jej racji.
-A te młode to majątki robią i mówią że im cmentarz niepotrzebny -
Jakże dużo mądrości w tych słowach ? ,
a zarazem pogody ducha w usposobieniu tej kobiety - sami podziwiamy.
https://lh4.googleusercontent.com/-e.../hm12_2095.jpg
.
Mając w głowie to co powiedziała babcia, wchodzimy do środka.
Cmentarz ten jest przykładem wspólnoty tworzonej przez ludzi i czas na pograniczu.
Obok siebie, zgodnie poukładane stare okazałe nagrobki z polskimi inskrypcjami
i te bardziej współczesne z grawerowanymi portretami opatrzonymi cyrilicą
.
https://lh6.googleusercontent.com/-0.../hm12_2098.jpg
.
i skaczące wszystkie kolory świata na nagrobnych wieńcach
https://lh3.googleusercontent.com/--.../hm12_2103.jpg
.
-
chwila rozmowy z taką babcią warta wszystkich dziur ukraińskich ulic
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Miejscowy
chwila rozmowy z taką babcią warta wszystkich dziur ukraińskich ulic
zwlaszcza ze radosc z rozmowy z babcia z radoscia z dziurawych ulic zwykle bez trudnosci daje sie połączyc :-D
-
To wszystko ma miejsce w miasteczku Niżankowice.
Za szlabanem długa prosta linia szosy , która za 10 kilometrów nazywana jest ulicą Słowackiego w Przemyślu.
To odwieczna , najkrótsza droga w Bieszczady. To tu zawsze mawiano że wkraczacie w objęcia zielonych wzgórz.
Tędy poprowadzono linię kolejową węgiersko-galicyjską .
Tak, to niesamowicie blisko, a jednak tak daleko.
W czasach jak Orłowicz pisał przewodniki zaznaczył ze zyje tu 1000 Polaków, 900 Rusinów i 500-set Żydów.
Ot galicyjska mieszanka narodowościowa
Jak popatrzeć na współczesną mapę to widać że Niżankowice leżą w dziwnym wybrzuszeniu. Musiały się podobać Stalinowi że tak usilnie i nienaturalnie wygiął tu granicę, chcąc aby były cząstką Kraju Rad.
.
https://lh4.googleusercontent.com/-a.../hm12_2124.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Jak popatrzeć na współczesną mapę to widać że Niżankowice leżą w dziwnym wybrzuszeniu. Musiały się podobać Stalinowi że tak usilnie i nienaturalnie wygiął tu granicę, chcąc aby były cząstką Kraju Rad.
Don Enrico - zdaje się, że mogło być odwrotnie z tym Stalinem :-) - czytałem kiedyś, że na słynnej wymianie terytoriów Sokalszczyzna - Ustrzykowczyzna nie miało się skończyć. Ponoć ZSRR szykował się do kolejnej wymiany - Hrubieszów i kawał ziemi na dzisiejszym SE wybrzuszeniu lubelszczyzny w zamian za Dobromil, Chyrów i Niżankowice właśnie. Inicjatorem tej wymiany był nie kto inny jak Stalin i też z powodu jego (przedwczesnej?) śmierci do wymiany tej nie doszło...
-
Też o takich planach słyszałem, ale nie udało mi się znaleźć jakiegokolwiek sensownego potwierdzenia.
Nie pozostaje nic innego jak włożyć między bajki takie "informacje"
Zresztą bardziej interesuje mnie dzień dzisiejszy niż historyczne dywagacje.
Dzień dzisiejszy pogranicza jest pełen ciekawostek wart odkrywania. W wolnej chwili wrzucę ciąg dalszy, chociaż wiem ze mało kogo to interesuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
W wolnej chwili wrzucę ciąg dalszy, chociaż wiem ze mało kogo to interesuje.
no to ja ten Małokog jestem :D
-
:-(Byłem z naszej strony to zobaczyć...
Szkoda, że w czasie, budowy stadionów na wspólne igrzyska, wielkich słów, co my to razem nie robimy, stara droga wciąż dzieli :-(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
hallo,
Heniosławie ...ja jestem urodzonym optymistą (niestety)...;
przyglądam się Twojej fotografii ...i co widzę...brama jest zamknięta na łańcuch,a ten z kolei na...kłódkę...
made in china !!!
kołowrót historii ... więc nasze kraje tak naprawdę dzieli wytwór chińskich ,malutkich raczek...
a chińska stal jest jaka jest...wiec poczekajmy jeszcze chwilkę...a granica sama się otworzy !
:))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Dzień dzisiejszy pogranicza jest pełen ciekawostek wart odkrywania. W wolnej chwili wrzucę ciąg dalszy, chociaż wiem ze mało kogo to interesuje.
Heniu kokietujesz nas, dobrze wiesz że interesuje :)
-
To jest kura , panie generale ! - wyrwało mi się spontanicznie.
Jaki generał ? , jaka kura ?
https://lh4.googleusercontent.com/-j.../hm12_2133.jpg
Pusto i cicho na dworcu kolejowym w Niżankowicach. Nikogo nie ma.
Kura , która już zasiedziała dworcowe ławki ze zdziwieniem spojrzała w naszą stronę jakby nie wierząc że ktoś jej przeszkadza.
Mój generał, a raczej adiutant w osobie Czerwonego Kapturka też dziwnie spojrzał na mnie.
Cóż się tak wydzierać na widok kury ?
Uspokojony że życie nie zamarło całkowicie na stacyjce, ruszyłem oglądać świeżo i pięknie pomalowany obiekt.
Ten świeży kolor lilla-róż sugerował że Krysia maczała w tym palce i od razu przyszło mi na myśl że
każdy dworzec powinien być malowany na inny kolor. Podróż pociągiem byłaby wówczas jak w bajce.
.
https://lh3.googleusercontent.com/-f.../hm12_2135.jpg
.
Ten zapomniany dworzec na końcu tamtego świata ma wyjątkowo dużo torów,
w tym ten środkowy, najciekawszy bo składający się z czterech szyn.
Gówniarzem będąc pędziłem tędy słynnym naonczas międzynarodowym pośpiechem Warszawa - Zagórz
Czy ktoś jeszcze pamięta ?
.
https://lh4.googleusercontent.com/-0.../hm12_2138.jpg