-
Kapliczka "Koło Lipomana"
Kapliczka ta jest zaznaczona na mapach Ruthenusa jako zabytkowa, w górnym biegu potoku Ruchlin (tam gdzie są stare, ale zadbane sady). Ponieważ ostatnio tamtędy przechodziłem i jej nie napotkałem, więc chciałem się Was zapytać, czy ktokolwiek ją widział i wie jak ona wygląda? A może ktoś posiada jej zdjęcie i mógłby je zamieścić na forum? Wyraźna droga, taka raczej nowa, w tym miejscu odchodzi dość znacznie od potoku, lekko wspina się na niewysoki grzbiecik, po czym opada znów w dolinkę. Ponieważ chciałem odnaleźć tą kapliczkę, poszedłem starą, dość zarośniętą dróżką, biegnącą w miarę blisko potoku, ale nie zauważyłem żadnej kapliczki bądź jej ruin. Może istnieje tylko na mapach?
I tak przy okazji mam drugie pytanie, o krzyż zaznaczony po lewej stronie drogi zmierzając od Tyskowej ku Woli Górzańskiej. W tym rejonie są zaznaczone na mapie dwa krzyże, z których jeden oznacza w terenie taką mała kapliczkę po prawej stronie drogi, tuż obok potoku Jasienik, a drugi jest zaznaczony wcześniej po lewej stronie drogi. Ja go jakoś przegapiłem, choć jak teraz patrzę na mapy, to jego ikonka widnieje na lewym brzegu Wołkowyjki, a tak daleko mogłem nie spoglądać :)
Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi.
-
Odp: Kapliczka "Koło Lipomana"
Chodzi Ci o kapliczkę między Żernicą Wyżną a Bereżnicą Wyżną. Faktycznie miejscowi nazywają tą górkę Lipomanowe, bo ponoć te ziemie jak i sady należały kiedyś do człowieka o takim nazwisku. Faktycznie na mapach jest kapliczka, kiedyś tamtędy była droga z Bereżnicy do Żernicy tak jakby przedłużyć tą obecną w Żernicy do tej z Bereżnicy która idzie pod górę od obecnej kaplicy. Nie jestem pewien czy kiedyś wspominana przez Ciebie kapliczka nie wisiała na dość dużym jesionie który rośnie tam nad strumieniem. Najlepiej byłoby poszukać o tą porę, bo mało chwastów. Sam jestem ciekaw postawionego problemu więc tam zajrzę.
Pozdrówka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
janus
Chodzi Ci o kapliczkę między Żernicą Wyżną a Bereżnicą Wyżną. Faktycznie miejscowi nazywają tą górkę Lipomanowe, bo ponoć te ziemie jak i sady należały kiedyś do człowieka o takim nazwisku. Faktycznie na mapach jest kapliczka, kiedyś tamtędy była droga z Bereżnicy do Żernicy tak jakby przedłużyć tą obecną w Żernicy do tej z Bereżnicy która idzie pod górę od obecnej kaplicy. Nie jestem pewien czy kiedyś wspominana przez Ciebie kapliczka nie wisiała na dość dużym jesionie który rośnie tam nad strumieniem. ... Sam jestem ciekaw postawionego problemu więc tam zajrzę.
Pozdrówka
Na jesionie powieszona piszesz, a ja raczej wśród traw węszyłem, czy to czasem nie krzyż i czy się nie wywrócił. Trzeba będzie tam wrócić i wyżej głowę zadzierać :). Jak odnajdziesz, to proszę, daj znać. A może jest ktoś, kto ją widział i nam zdradzi jak wygląda?
-
Jeśli chodzi o kapliczkę między Żernicą Wyżną a Bereżnicą Wyżną to... 18 lipca 2008 roku chciałem i ja ją zobaczyć. Z Bereźnicy Wyżnej koło murowanej kaplicy skręciłem w lewo w polną drogę, która po małym wzniesieniu cały czas później sukcesywnie opadała w dół w stronę strumienia. Jeszcze przed lasem na polu spotkałem miejscową kobietę, która zbierała jakieś zioła i spytałem się o kapliczkę i wtedy właśnie zostałem poinformowany, że nie jest ona murowana tylko wisi na drzewie, jest koloru zielonego i trzeba bacznie patrzeć by ją zobaczyć. Niestety nie dotarłem do niej wtedy, bo po kilkudniowych opadach droga była zalana i to dość poważnie, mi sięgała do połowy łydek. Wtedy też pomyślałem sobie, że chyba miejscowi specjalnie w tym miejscu ją powiesili by uchroniła ich przed utknięciem na dobre. Opisałem trochę te zmagania w poście 54 http://forum.bieszczady.info.pl/show...eszczady/page6
Poszukiwania jej proponuję gdy jest dość sucho, swoją drogą to super wyzwanie by jednak ją znaleźć a droga tam się czasami kończy a czasami zaczyna. Trochę o tym zapomniałem a warto przetrzeć nieoznakowany szlak z Bereźnicy Wyżnej do Żernicy.
-
No to już dzięki Wam otrzymałem parę wskazówek jak jej szukać, choć jak pisałem ten odcinek gdzie jest zaznaczona przeszedłem, ale faktycznie po drzewach się nie rozglądałem, jakoś mi się pomyślało, że to będzie stojąca, murowana kapliczka bądź krzyż. A co z krzyżem nad Wołkowyjką? Widział go ktoś?
-
Postanowiłem dzisiaj zrobić dochodzenie w sprawie Lipomana... przejrzałem każde drzewko w sadzie..., przeszedłem jedną i drugą stroną potoku i nic... w sadzie jest kilka miejsc po piwniczkach (przy jednej były nawet cegły z Hoczwi).
BTW
pozmieniało się mocno w przeciągu ostatniego roku w Żernicy... coś mnie się wydaje że pan na włościach będzie chciał w końcu wyciągnąć jakiś kapitał z tej działki (bo bardzo dużo już w nią włożył). Żernica odpicykowana, odkrzaczona, zmeliorowana i świeżo wyrównane spychem zbędne nierówności.
-
...a wrzuć zdjęcia tych równości jak możesz
-
3 załącznik(ów)
1. Cegły przy jednej z ruin piwniczek w sadzie.
2. Takie wyrównywanie przy pomocy spycha jest obecne na niemal każdej Żernickiej polance. Albo się ktoś panicznie boi kurwatury terenu (kulturowo naznaczonego), albo coś tam się będzie działo na tych łąkach...
3. Drzewo które jest w miejscu oznaczenia na mapie kapliczki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Kapliczka ta jest zaznaczona na mapach Ruthenusa jako zabytkowa, w górnym biegu potoku Ruchlin (...) Może istnieje tylko na mapach?
Jest ona tylko na mapach i w nic innego nie uwierzę póki nie zobaczę zdjęć!
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
3. Drzewo które jest w miejscu oznaczenia na mapie kapliczki.
Być może jest to drzewo, na którym ona wisiała, ale co do miejsca oznaczenia na mapie, to Marcinie, niestety nie mogę się zgodzić, gdyż to drzewo z Twojego zdjęcia rośnie bliżej potoku spływającego wzdłuż wschodnich zboczy Horbu (574) a na mapie miejsce jest oznaczone znacznie bliżej następnego na wschód potoku. Ale nie bardzo bym ufał miejscu z map, gdyż na tej "Okolice Baligrodu" sady porastają całe wzgórze pomiędzy ww. potokami, a w rzeczywistości sady znajdują się tylko wzdłuż tego dłuższego, pierwszego potoku i rosną praktycznie niezbyt szerokim pasem absolutnie nawet nie zbliżając się do wierzchowiny tego działu.
-
2 załącznik(ów)
Na starych mapach też jest zaznaczona,na zdjęciu to wychodzi jakiś centymetr do góry od krzyża środkowego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Na starych mapach też jest zaznaczona,na zdjęciu to wychodzi jakiś centymetr do góry od krzyża środkowego.
O właśnie, a jesion Marcina rośnie dużo bardziej po prawej stronie zrzutu fotomapy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Macie tak wyśmiewane tu GPS-y? ;) Ściągnijcie wsp. z geoportalu (dla tego piktogramu bodajże środek kółka, zresztą przy takim symbolu bez znaczenia) i idźcie szukać w teren. Piktogram raczej nie wskazuje na kapliczkę wiszącą na drzewie - może ona powstała po zniszczeniu tej właściwej?
Często korzystam z geoportalu do planowania włóczęg w BN ale biorę tylko wsp. obiektów - udaje się je znaleźć bez pudła - no chyba że już nie istnieją. Zdjęciami satelitarnymi się nie kieruję - ze względu na sposób wykonania i opracowania mogą występować spore błędy na łączeniu pasów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Macie tak wyśmiewane tu GPS-y? ;) Ściągnijcie wsp. z geoportalu (dla tego piktogramu bodajże środek kółka, zresztą przy takim symbolu bez znaczenia) i idźcie szukać w teren. Piktogram raczej nie wskazuje na kapliczkę wiszącą na drzewie - może ona powstała po zniszczeniu tej właściwej?
Wyobraź sobie, że już szukaliśmy i nie piszemy ot tak sobie, i że można chodzić i szukać czegoś bez GPS-a i dopiero wtedy jest frajda jak się znajdzie to czego się szuka (a nie idzie jak po sznurku). Ale dla każdego coś miłego, może spróbuj jak masz i nam pokaż rezultaty, bo biciem piany kapliczki nie znajdziesz.
I skąd to przekonanie, że nie na drzewie skoro miejscowi tak twierdzą? Masz jakieś inne konkretniejsze informacje?
-
Moja uwaga do GPS-u w sumie nawiązywała do innego wątku. Nie mam zamiaru nakazywać Wam używania GPS-u tak do łażenia jak i szukania - po prostu urządzenie jest przydatne, w powiązaniu z danymi z geoportalu gdzie oprócz warstwy map topograficznych można włączyć również dane katastralne co jest przydatne w poszukiwaniu np. cmentarzy (o ile mają wydzieloną działkę a nie wszędzie tak jest). Ostatnio właśnie przy pomocy wsp. z geoportalu udało mi się odnaleźć na łące w wysokiej trawie powalony krzyż - nie było go widać i na miejscu zataczałem coraz większe koła ale dużo się nie nachodziłem - błąd był 8m.
W Bieszczady niestety jeżdżę bardzo rzadko, choć mam bliżej niż Ty ( :-) ) Ja odczuwam satysfakcję zawsze jak coś znajdę/obejrzę a jak nie to pozostaje radość z samego wypadu :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
I skąd to przekonanie, że nie na drzewie skoro miejscowi tak twierdzą? Masz jakieś inne konkretniejsze informacje?
Piktogram bardziej kojarzył by mi się z solidniejszą/większą kapliczką niż "tylko" na drzewie - oczywiście 100% pewności nie mam.
Jacy ludzie i z kiedy pamiętają tę kapliczkę na drzewie?
-
..kapliczka na drzewie.. a drzewo jest? może spadło... to i się kapliczka znajdzie w promieniu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
... Ja odczuwam satysfakcję zawsze jak coś znajdę/obejrzę a jak nie to pozostaje radość z samego wypadu :-)
No to mamy tak samo :)
Może ktoś kto ma jakieś zdjęcia tej kapliczki w końcu trafi na ten wątek i nam je pokaże?!
Poczekamy, zobaczymy :)
Trzykropku, powalonych drzew tam nie ma, a na tych co stoją nie ma kapliczki. Mam nadzieję, że jej jakiś "kolekcjoner" nie zachachmęcił.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
...
Piktogram bardziej kojarzył by mi się z solidniejszą/większą kapliczką niż "tylko" na drzewie - oczywiście 100% pewności nie mam.
Jacy ludzie i z kiedy pamiętają tę kapliczkę na drzewie?
Ja też tak myślałem, ale zawarte wypowiedzi w postach drugim i czwartym z pierwszej strony wątku świadczą, iż prawdopodobnie była to nadrzewna kapliczka.
-
#2 nic w sumie pewnego, #4 informuje tylko o jakiejś kapliczce na drzewie - też nie wiadomo czy to ona zaznaczona jest na mapie a jeśli ona to czy nie upamiętnia kapliczki starszej/większej.
Nie mam mapy Ruthenusa a ta, którą dorwałem online nie posiada legendy. Zgłupiałem trochę bo widzę tam mnogość podobnych piktogramów i nie za bardzo wiem co który oznacza. Nigdy nie używałem tej mapy w terenie więc o niej i sposobie (a raczej dokładności) oznaczania obiektów nic nie mogę powiedzieć.
Piszesz, że jest zabytkowa - na Compassie jest oznaczona jako zwykła, na WIG-ówce z 38 jej nie ma, jest na geoportalu na mapach z lat 70(?) - i nie wiem co myśleć. PGR chyba jej nie postawił?
Przeczekać do wiosny i przechaszczować dokładnie :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
#2 nic w sumie pewnego, #4 informuje tylko o jakiejś kapliczce na drzewie - też nie wiadomo czy to ona zaznaczona jest na mapie a jeśli ona to czy nie upamiętnia kapliczki starszej/większej.
Ano nie wiadomo, ale o ewentualnej innej wiadomo jeszcze mniej czyli nic.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Nie mam mapy Ruthenusa...
Piszesz, że jest zabytkowa - ...
Piszę, że na ww. mapie jest zaznaczona jako zabytkowa.
Co nie zmienia faktu, iż jak na razie nikt tam żadnej (czy to zabytkowej czy postawionej przez PGR) nie namierzył.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Przeczekać do wiosny i przechaszczować dokładnie :-)
Poczekamy, zobaczymy :)
-
Ten Jesion, którego sfociłem to raczej bardziej moje chciejstwo, aby zawieszona była tam kapliczka Lipomana, bo żadne inne drzewo w okolicy nie nadaje się do zawieszenia takiego sacrum, które w chwili obecnej nie istnieje. Teren pokazany na zdjęciu Browara bardzo szczegółowo przeszukałem i nic. Błędy na mapach to coś do czego się zdążyłem przyzwyczaić.
Ps. Osobiście wolę patrzyć się na teren niż na ekranik...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
....Teren pokazany na zdjęciu Browara bardzo szczegółowo przeszukałem i nic. ....
Czyli wszystko wskazuje na to że odeszła już w niebyt :-(
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
Ps. Osobiście wolę patrzyć się na teren niż na ekranik...
A tę uwagę mogłeś sobie już darować :-)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Ja też tak myślałem, ale zawarte wypowiedzi w postach drugim i czwartym z pierwszej strony wątku świadczą, iż prawdopodobnie była to nadrzewna kapliczka.
Na mapach Compassu jest zaznaczona ta kapliczka jako murowana. Dokładnie tu: N49 21.491 E22 21.146 - dla tych, co lubią giepeesy :-D
-
Mapę Compass-u można traktować tylko informacyjnie, często zdarzają się błędy choć i tak jest lepsza niż wiele innych map. Pozycję kapliczki z geoportalu względem pozycji z Compass-u dzieli odległość ok. 60m z tym że z doświadczenia bardziej ufałbym pozycji z geoportalu :-)
Swoją drogą to skasuj ten załącznik.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Mapę Compass-u można traktować tylko informacyjnie
No bez przesady :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Pozycję kapliczki z geoportalu względem pozycji z Compass-u dzieli odległość ok. 60m z tym że z doświadczenia bardziej ufałbym pozycji z geoportalu :-)
Rzeczywiście jest rozbieżność, ale błędy zdarzają się na wszystkich mapach. Compass akurat nie jest tu wyjątkiem. A geoportal, to prehistoria. Rastry dostępne na geoportalu datowane są na początek lub połowę lat 80-tych ubiegłego wieku i te dopiero zawierają masę błędów. I to raczej mapy z geoportalu należy traktować informacyjnie, z dość leciwą i często już nieprawdziwą informacją.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ajger
No bez przesady :roll:
Nie przesadzam, choć akurat Bieszczady nie są terenem moich wędrówek. W BN gdzie się przemieszczam zdarzało mi się z samym Compasem parę chybionych poszukiwań jak np. pomnik ofiar Talerhofu między Czarnem a Jasionką (wędrował przez parę wydań mapy z miejsca na miejsce) czy cmentarz łemkowski w Moszczańcu zaznaczony całkiem w innym miejscu albo w Surowicy. Albo Przybyszów https://picasaweb.google.com/Dlugi0/Przybyszow#
Cytat:
Zamieszczone przez
Ajger
Rzeczywiście jest rozbieżność, ale błędy zdarzają się na wszystkich mapach. Compass akurat nie jest tu wyjątkiem. A geoportal, to prehistoria. Rastry dostępne na geoportalu datowane są na początek lub połowę lat 80-tych ubiegłego wieku i te dopiero zawierają masę błędów. I to raczej mapy z geoportalu należy traktować informacyjnie, z dość leciwą i często już nieprawdziwą informacją.
Ostatnią moją wędrówkę po BN-ie oparłem na WIG-ówce, Compasie a w większości na geoportalu. Udawało mi się odnaleźć krzyże w zupełnych chaszczach właśnie dzięki wsp. z geoportalu. Oczywiście nie udało mi się odnaleźć wszystkich bo obawiam się że nie zostały zachowane ale to wyglądało tak że widzę przed sobą kępę krzaków i GPS prowadzi mnie właśnie w nią, wbijam się i dopiero widzę krzyż - jak np. http://beskid-niski.pl/forum/viewtop...=28736&#p28736 - na Compasie tego nie ma (na WIG-ówce zresztą też nie). Albo w Wołowcu - krzyż ma być przy drodze, nie widzę go jednak bo tam gdzie ma być rosną tylko wysokie świeki w formie żywopłotu - aparat ponad świerki i rzeczywiście za nimi jest. To tylko parę przykładów, nie chce mi się więcej wymieniać bo nie o to tu chodzi.
Compass ma świetną mapę i chętnie przyjmują uwagi odnośnie położenia takich obiektów ale jak zobaczyłem ich ostatnią wersję gdzie oprócz szlaków turystycznych mają zaznaczone i rowerowe i konne to uznałem że nie ma sensu informować ich o np. krzyżach przydrożnych bo nie będą mieli tego jak umieścić na mapie - jak dadzą obok oznaczonych szlaków to ludzie biorący wsp. takich obiektów z ich map będą "w krzakach" dosłownie :-(
Chiałem tylko pokazać że przy takich poszukiwaniach warto korzystać z różnych źródeł jak i urządzeń - nikomu nie każę gapić się w GPS-a non stop choć przydatność GPS-u jest znacznie szersza...
-
Jak napisałem wcześniej błędy na mapach się zdarzają i nie uważam, aby mapa Compassu w jakiś znaczący sposób odbiegała w tym względzie od innych. Tyle. A że jakiegoś obiektu nie ma na jednej mapie, to sięgamy po inną, WIG, czy geoportal, tyle, że na tych mapach mogą być obiekty, których już nie ma w terenie i trzeba mieć tego świadomość.
W zasadzie odpisując Tobie chciałem tylko zwrócić uwagę, żeby niepotrzebnie nie gloryfikować map geoportalu, bo aż tak dobre, to one nie są.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Compass ma świetną mapę i chętnie przyjmują uwagi odnośnie położenia takich obiektów ale jak zobaczyłem ich ostatnią wersję gdzie oprócz szlaków turystycznych mają zaznaczone i rowerowe i konne to uznałem że nie ma sensu informować ich o np. krzyżach przydrożnych bo nie będą mieli tego jak umieścić na mapie - jak dadzą obok oznaczonych szlaków to ludzie biorący wsp. takich obiektów z ich map będą "w krzakach" dosłownie :-(
A to akurat jest przypadłością wszystkich map turystycznych. Mapy turystyczne zwykle wydawane są w skali 1:50k, co oznacza, że 1 mm na mapie, to 50 m w terenie. Już samo zaznaczenie na mapie obiektu, który nie mieści się w skali mapy jest obarczone dużym błędem. Biorąc współrzędne nawet z najdokładniejszej mapy, jeśli pomylisz się nawet 0,5 mm, to w terenie będzie to 25 m, czyli ... będziesz "w krzakach" dosłownie. Nic na to nie poradzimy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ajger
...A że jakiegoś obiektu nie ma na jednej mapie, to sięgamy po inną, WIG, czy geoportal, tyle, że na tych mapach mogą być obiekty, których już nie ma w terenie i trzeba mieć tego świadomość.
W zasadzie odpisując Tobie chciałem tylko zwrócić uwagę, żeby niepotrzebnie nie gloryfikować map geoportalu, bo aż tak dobre, to one nie są.
To już druga osoba która zwraca mi uwagę jakobym wychwalał geoportal :wink: Ale jeśli ja mam na nim oznaczone kilkadziesiąt więcej obiektów niż na innych mapach i później udaje mi się je odnaleźć w terenie to zdanie sam sobie wyrabiam :-)
Ale mocno odbiegamy od tematu, trza kończyć :mrgreen:
-
Po latach od dyskusji mam takie uwagi:
mapy topo z Geoportalu są wprawdzie stare i błędy się na nich zdarzają, jednak są to oficjalne mapy geodezyjne. Porównywanie z nimi map Compass-a czy Rutenus-a jest nieporozumieniem, są o kilka klas dokładniejsze, choćby ze względu na skalę.
Zdjęcia na Geoportalu to są ortofotomapy a nie zdjęcia satelitarne, a to oznacza że stanowią najdokładniejsze odwzorowanie terenu. Jeśli mamy precyzyjne namiary GPS to na mapie dany punkt może być trochę obok,na ortofotomapie musi być odwzorowany idealnie -> zdjęcie jest bardziej precyzyjne niż mapa.
-
W ostatnią niedzielę plątałem się troszkę po okolicy i udało mi się zasięgnąć języka, a nawet trzech :) Byli to dwaj starsi myśliwi spotkani tuż przy szlabanie na końcu Żernicy Wyżnej i mieszkaniec Zachoczewia spotkany przy cerkwi w Żernicy Wyżnej. Wszyscy zgodnie twierdzili, że nie była to drewniana kapliczka nadrzewna tylko stojąca kamienna, murowana. Niestety nie potrafili podać dokładnej daty jej zniszczenia, rozrzut był od ponad 10 do 17 lat. Podobno została zrównana ciągnikiem przy plantowaniu terenu. Jedno jest pewne - nie istnieje już od dość dawna i w terenie nie ma po niej żadnych śladów.
-
2 załącznik(ów)
Załącznik 46378Załącznik 46379Przypadkowo natrafiłam na ciekawe informacje na temat kapliczki .Oto one.