Odp: Rok 1944 w Bieszczadach
Witam.
Warto przejrzeć ; Przez Karpaty -Andrieja Greczki.
Mam na półce w domu, ale dzięki za przypomnienie ;)
W roczniku sanockim 1967, 1979, 1971 znajdziesz wiele interesujących cię informacji
http://sanockabibliotekacyfrowa.pl/d...from=&dirids=1 http://sanockabibliotekacyfrowa.pl/d...from=&dirids=1
http://sanockabibliotekacyfrowa.pl/d...from=&dirids=1
W którymś roczniku sanockim widziałem kiedyś artykuł o stalagu na Olchowcach, ale nie mogę sobie przypomnieć w którym http://pl.wikipedia.org/wiki/Stalag_...ch_%28Sanok%29 . W
W książkach i artykułach (np. Połoniny 2004) Andrzeja Olejki przewijają się te tematy (głównie od strony lotniczej). Sporo bibliografii możesz znaleźć w „Powiat sanocki w latach 1944-1956” – jest tam dużo odwołań do różnych pamiętników, lub materiałów, które w ostatnich dwóch dekadach ukazywały się bezproblemowo, a dotyczyły głównie tematu AK WIN.
„Na dnie Jeziora” J. Pawłusiewicz,
Bolesław Baraniecki „Fortyfikacje Sowieckie wokół Leska” Bieszczad nr 13
Dziękuję za liczne wskazówki bibliograficzne. Przejrzałem "Roczniki Sanockie" i jakoś kiepsko tam z materiałami na temat, który mnie interesuje (walki niemiecko-radzieckie w Bieszczadach '44). Stalag w Olchowcach nie wchodzi w zakres tematyczny mojego artykułu, podobnie jak AK/WiN. Wygląda zatem na to, że obawy przed powieleniem znanych informacji są bezpodstawne ;)
Przy okazji stwierdziłem, że Wojciech Sołtys w swym artykule "Działania i zniszczenia frontowe w powiecie sanockim w 1944 roku" ("RS" 1971) popełnił kilka błędów, np. wspomina, że w walkach w rejonie Sanoka brała udział "18 brygada SS", a takiej jednostki w ogóle tam nie było - była natomiast 18 Dywizja Grenadierów Pancernych Waffen SS "Horst Wessel" (zob.: Wilhelm Tieke, Im letzten Aufgebot. Die Geschichte der 18. SS-Freiwilligen-Panzergrenadier-Division “Horst Wessel“).
Szukaj źródeł niemieckich. Ruscy tak sobie dokumentowali działania wojenne. Sugerowałbym szukanie np. w internecie raportów strat na ty terenie, to może wiele wnosić do Twoich poszukiwań. Szukaj relacji ustnych- tak wiem że rdzennych mieszkańców jest garstka i ciągle się wykruszają... Czasem jednak nawet podkoloryzowane przekazy okazują się bezcenne w poszukiwaniu śladów historii.
Z kategorycznym wykluczaniem czegokolwiek, też się nie rozpędzaj. Na wojnie jak to na wojnie- różnie bywa. W największej bitwie partyzanckiej XXw też pewna jednostka niemiecka "nigdy" nie brała udziału...Sam mam nieśmiertelnik a znajomy pierścionek/sygnet z grawerkami które jednoznacznie wskazują na obecność tejże jednostki w tych walkach... Ponadto dziwnym trafem kilkadziesiąt kilometrów dalej ta "nieobecna dywizja" traci 3 czołgi i w odwecie palą okoliczną wioskę a pod Lublinem potykają się dalej z partyzantami...
Prawda że dziwne?
...a przecież ich tam nie było, tylko wracali z Ukrainy...
...wprost z Ukrainy poszli sobie do Powstania Warszawskiego gdzie wsławili się szczególnym okrucieństwem min. na Pradze...
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawelk
Szukaj źródeł niemieckich.
Szukam i znajduję :wink: Póki co mam namierzone dwie monografie niemieckich dywizji walczących w Bieszczadach (mniej więcej przy obecnej granicy polsko-słowackiej), z czego jedną już w domu, a drugą będę ściągał przez wypożyczalnię międzybiblioteczną. Nie liczę monografii wspomnianej dywizji SS "Horst Wessel", do której dostęp też mam, bo ona walczyła pod Sanokiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawelk
Ruscy tak sobie dokumentowali działania wojenne.
To obiegowa, ale nie do końca prawdziwa opinia. Mój znajomy zbiera materiały do książki dotyczącej walk na terenie jednego z powiatów Dolnego Śląska w 1945 r. i z jego opowieści wiem, że rosyjskich materiałów jest całkiem sporo - zarówno archiwalnych, jak i opracowań (np. monografie dywizji czy armii).
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawelk
...wprost z Ukrainy poszli sobie do Powstania Warszawskiego gdzie wsławili się szczególnym okrucieństwem min. na Pradze...
A nie przypadkiem na Woli? Bo akurat na Pradze powstanie wygasło bardzo szybko i obyło się, z tego co mi wiadomo, bez represji wobec cywili.
Informuję zainteresowanych, że artykuł będzie dotyczył tylko walk niemieckiej 100 Dywizji Strzelców i ukaże się w przyszłym roku w roczniku "Magury" wydawanym przez SKPB Warszawa.
W minioną sobotę zrobiłem odcinek szlaku granicznego: Przełęcz nad Roztokami-Krzemieniec. W wielu miejscach fantastycznie zachowane fortyfikacje polowe z 1944 r. (część w pasie działania ww. 100 DStrz., część w pasie sąsiedniej 101 DStrz.): oprócz rowów strzeleckich także stanowiska km/moździerzy oraz punkty obserwacyjne.
Fotki i info będzie w relacji, która pojawi się w stosownym dziale jutro :-)
http://forum.bieszczady.info.pl/show...zki-Sturmfahrt
Ze względu na to, że można zamieścić maksymalnie tylko 25 zdjęć, są 3 fotki fortyfikacji polowych...