-
1 załącznik(ów)
Mostki bieszczadzkie
Dyskusja o mostkach już się przez forum przewinęła jakiś czas temu :twisted: ... a skoro niektórzy forumowicze w pojedynkę podejmują się zliczania puchaczy :wink: to może możliwe jest określenie liczebności populacji mostków bieszczadzkich? :mrgreen:. Albo przynajmniej zrobienia przeglądu jak te mostki bieszczadzkie się mają i czy jest wśród nich jakiś mostek nad mostkami tj. po prostu Mister Mostek:wink:
Pewnie każdy z Was jakieś zdjęcie mostkowe w zasobach posiada. Na początek taki sobie mostek - pierwszy z (nomen-omen ;)) brzegu:
-
1 załącznik(ów)
Odp: Mostki bieszczadzkie
Załącznik 27358Może niepozorny ale często przebiegany.
-
3 załącznik(ów)
-
-
oooo urocze mostki :)
WUKO - takie właśnie niepozorne, wetknięte gdzieś pomiędzy jednym skrajem jakiegoś małego świata a drugim są fantastyczne. Kojarzą mi się z dzieciństwem. Dzięki za ten Twój. :)))
sir Bazyl - wiadomo tytuł 'sir' zobowiązuje:wink: to i mostek stylowy - niby zwykły, drewniany a jednak z luksusowym buro-zielonym dywanem. piękny
a u nkrz odwrotnie - zielony dywan leży pod mostkiem;) nowoczesny taki... :))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
:wink: to może możliwe jest określenie liczebności populacji mostków bieszczadzkich? :mrgreen:.
hallo,
ja może troszkę odbiegam od tematu :mrgreen:,ale poznałem konstrukcje mostku owego (filary jak i przęsło) w ...Bieszczadach;
przed wiekami ;
ujęła mnie ta bieszczadzka zieleń i ...ta" freepomysłowość"..jakże częsta- towarzyszka wypraw okołobieszczadzkich:mrgreen:
i jeszcze mobilność...tak... mobilność tego wiaduktu!
(przepraszam za www,...ale mecenasi każą mi zamieszczać " to" ,gdy pokazuję czyjąś twarz:-D)
http://galeria.serwertomeks.nazwa.pl...94c22.jpg&q=75
-
Przęsła, jak przęsła, ale ten filar!
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Pierogowy
ujęła mnie ta bieszczadzka zieleń i ...ta" freepomysłowość"..jakże częsta- towarzyszka wypraw okołobieszczadzkich:mrgreen:i jeszcze mobilność...tak... mobilność tego wiaduktu!
Mostek super!!
(mógłbyś kiedyś Mistrzu Pierogowy zainicjować i uwiecznić tak skonstruowany z Forumowiczów mostek na jakimś ...IMBIE tylko powinien być trochę bardziej wyluzowany) ;)
a ze specjalną dedykacją dla wszystkich, którzy twierdzą, że mostki potrzebne są jak dziura w moście...dziura w mostku bieszczadzkim :wink:
-
hallo;
Asiu 999
- co do fotografii grupowych to na forum specjalistów nie brakuje ,a ja mam zbyt wątłe paluszki coby się tam rozpychać,poza tym rimb-u już nie będzie...fotimb może przepoczwarzy się w biennale ,a na kimbie,...hm...
-oprócz dziur istnieją również ażury( nie,nie śląskie ani dynowskie :-P)
trafiają się i witrażyki :shock:
(pozdrawiam w tym miejscu towarzyszkę ,bez której nie trafiłbym na ten cudny stalowy mostek)
http://galeria.serwertomeks.nazwa.pl...822fc.jpg&q=75
-
kolejny raz potwierdza się, że najpiękniejsze kompozycje tworzy natura. Artyście pozostaje pięknie to oprawić...choćby w ramę użyczoną przez stalowy mostek :)
-
2 załącznik(ów)
Witam wszystkich zwolenników bieszczadzkich bezdroży i dedykuję wiszący mostek na Mucznym.
-
Witaj Zbyszku :)) dzięki za mostek w starym dobrym stylu "co ma wisieć nie utonie":grin:
-
2 załącznik(ów)
Taki mi się rzucił na oczy, bo cholernie niebezpieczny jest - zbudowany bez zaprawy i bez barierek :twisted: :
Załącznik 27529 Załącznik 27530
-
cudo;)
gdzie?
lubię takie niebezpieczne
-
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
cudo;)
gdzie?
lubię takie niebezpieczne
Też mi się spodobał :) Jest to jedyny taki mostek przeze mnie spotkany w Bieszczadach. Znajduje się na terenie bieszczadzkiej, wysiedlonej wsi lub jak wolą Słowacy, na terenie wsi, która "zanikła" w roku 1981 - Vel'ka Pol'ana.
-
Najlepszy most jaki widziałem jest w mojej ukochanej Terce...cały z drewna piękny sam w sobie, ale jego główną zaletą są wychodzące z niego co jakiś czas paro centymetrowe gwożdzie ....które znakomicie testują stan naszych opon,miejscowi wiedzą jak po nim jechać,a przyjezdni...cóż......najlepsze jest jednak to że co pewien czas po protestach poszkodowanych, specjalnie delegowany pracownik, za pomocą dużego młotka dobija niesforne gwozdziska i tak aż do następnego razu....pozdrawiam serdecznie miłośnik Terki.
-
1 załącznik(ów)
Mostek nowy, a już z historią;)
Mostek weselny
Krywe, sierpień 2011 r.
-
1 załącznik(ów)
widok z Beskidu N. na Bieszczady
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
zbudowany bez zaprawy
majstersztyk :)
ciekawe jak wyglądała w praktyce budowa takiego mostka. i ciekawe jak te kamienie tak się dzielnie trzymają do dzisiaj.
no to z dalszego planu - mosteczek z kilku zapałeczek;)
-
[QUOTE=asia999;129091]majstersztyk :)
ciekawe jak wyglądała w praktyce budowa takiego mostka. i ciekawe jak te kamienie tak się dzielnie trzymają do dzisiaj.
sklepienie kolebkowe /beczkowe/ -stare jak...samo budownictwo !...Mosteczek rzeczywiście piękny i bajkowy
-
sklepień kolebkowych w różnych odmianach wiele do dzisiaj :) chodzi mi bardziej o zaprawę a raczej o jej brak. jak to układali, że nie pospadało i trzyma się do dzisiaj. na garbie wielbłąda bieszczadzkiego zbudowali? ;)
-
a może pod mostkiem np. dwóch garbatych siedziało i zaprawiali....i stąd zaprawa im wyszła ? :lol:
-
zaprawiali i...kolebali się na boki - stąd kolebkowe:mrgreen:
prawdziwie bieszczadzki mostek!
-
..i stąd zapewne nazwa KOLIBA
-
W ostatnim numerze Skarbów Podkarpackich (http://skarbypodkarpackie.pl/) jest opisany taki jeden mostek zbudowany bez zaprawy. Wprawdzie to nie w Bieszczadach ale polecam do przeczytania :-)
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
W ostatnim numerze Skarbów Podkarpackich (
http://skarbypodkarpackie.pl/) jest opisany taki jeden mostek zbudowany bez zaprawy. Wprawdzie to nie w Bieszczadach ale polecam do przeczytania :-)
Jak to nie w Bieszczadach? Przecież Sołonka leży na południe od Rzeszowa, który przecież jest bramą w Bieszczady :wink: . Poniżej zdjęcie mostu w Sołonce:
Załącznik 27562
A tutaj jego sklepienie:
Załącznik 27563
-
Sklepienie piękne.
A co do Bieszczadów - studiując w Rzeszowie zgadałem się z takim jednym skąd jesteśmy. Spytałem się go czy był w Bieszczadach, przytaknął, spytałem gdzie a on odparł że na Prządkach :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
W ostatnim numerze Skarbów Podkarpackich (
http://skarbypodkarpackie.pl/) jest opisany taki jeden mostek zbudowany bez zaprawy. Wprawdzie to nie w Bieszczadach ale polecam do przeczytania :-)
Ciekawe czy ten mostek sira Bazyla też ma jakąś swoją podobną lub niepodobną historię.
-
tutaj dopiero budowali mostek. Ciekawe gdzie to było.
http://www.youtube.com/watch?v=AYBR06eDYcA
-
1 załącznik(ów)
mostek...zwodzony:wink: ...zwodzi, że jest...tylko się zmęczył trochę;)
-
2 załącznik(ów)
...a ten, w mechatym makijażu, stara się wtopić :wink: :
Załącznik 30609 Załącznik 30610
-
2 załącznik(ów)
-
aktualnie już historyczny ;) ... ale jakże wielki sentyment do niego odczuwam
https://lh6.googleusercontent.com/-X...ia%2520152.jpg
-
3 załącznik(ów)
Mam i ja...
Ten w bieli z Dwernika, w zieleni niedaleko Jeziorek Duszatyńskich.