-
To tu wkraczacie w objęcia zielnych wzgórz / Przemyśl
-
Odp: To tu wkraczacie w objęcia zielnych wzgórz / Przemyśl
mnie akurat o tym nie musisz przekonywać . Piękne miasto, jedno z ładniejszych w kraju, pięknie położone...Lubię jego klimat , nastrój . Przedsmak Lwowa. No i dużo ciekawostek w okolicach !!!
-
Tak, to miasto ma swój niepowtarzalny klimat. Bardzo lubiłam tu bywać mieszkając w Bieszczadach. Wiązały sie z tymi wyjazdami dodatkowe atrakcje - świetne podróże pociągiem, ciekawi ludzie i ich opowieści które pamiętam do dziś. Pozdrawiam Przemyśl. (Jego nazwa to też fajna wskazówka dla... raptusów)
-
To miasto w którym zakochałem się się od dawna warte jest więcej.
Niestety od lat tkwi w marazmie i ciągłych konfliktach. Pod tym względem rzeczywiście jest przedsionkiem nie tyle Lwowa co raczej Wschodu.
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
phantom22
Niestety marazm jest faktem. Społeczny i ekonomiczny. Może coś się zmieni wraz z podstrefą ekonomiczną, obwodnicą i autostradą ale był bym ostrożnym pesymistą w tym temacie. ]
z optymizmem wierze w twoj pesymizm!!! :P
lubie bardzo to miasto.. ta mila knajpka przy dworcu, mily hotelik jak wyciety gdzies ze lwowa, wokol forty... a moze dlatego tak go lubie bo zawsze kojarzy mi sie z wyjazdem dalej, na wschod? :-D
-
1 załącznik(ów)
Jak rzadko gdzie , to tutaj można sobie podzwonić bez komórki
.
Załącznik 27364
-
Też uwielbiam Przemyśl.
Kiedyś objechałam rowerem cały pierścień fortów, nigdy tak się nie wytaplałam w błocie jak wtedy :)
Poza tym - są tam wspaniałe lody.
Kiedy tylko mam w Przemyślu chwilę czasu zaraz idę na lody.
-
Zawsze się śpieszyłem z pociągu na busa i odwrotnie. Nie znam Przemyśla. Phantom zachęciłeś mnie, żeby kiedyś poświęcić więcej czasu temu miastu.
-
Dora reklama dla Przemyśla, nie byłam i nie spodziewałam sie ze tam tak ładnie. Chyba przy najbliższej okazji jadąc w Bieszczady zrobimy kółeczko przez Przemyśl
-
Przemyśl to jedno z najładniejszych a jednocześnie najciekawszych miast Polski, ale z tą bramą Bieszczadów to bym nie przesadzał, bo po drodze jest jeszcze spore i fascynujące Pogórze Przemyskie, choć fakt że jest to brama do ciut innego świata.
-
-
ech...same znajome zakątki...fajne te foty znad Sanu. Oj, kusisz , kusisz......
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
phantom22
Niestety marazm jest faktem. Społeczny i ekonomiczny. Może coś się zmieni wraz z podstrefą ekonomiczną, obwodnicą i autostradą ale był bym ostrożnym pesymistą w tym temacie. Najważniejsze jest to ,że coraz więcej zabytków odzyskuje swój dawny blask !
http://img408.imageshack.us/img408/8827/dsc02832li.jpg
Skąd jest zrobione to zdjęcie ?
Bo resztę wiem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Bo resztę wiem :)
Z Lipowicy ?
-
Właśnie w TVP1 mamy Przemyśl - Msza, procesja i święcenie wody nad Sanem!
-
Jak mieszkam w Przemyślu całe swoje życie to jeszcze tego na żywo nie widziałem tylko zawsze w TV :D
http://img560.imageshack.us/img560/968/dsc0636nm.jpg
http://img820.imageshack.us/img820/340/dsc0431ru.jpg
http://img715.imageshack.us/img715/549/dsc05082v.jpg
Cytat:
Z Winnej Góry
-
2 załącznik(ów)
Nie mam z Przemyśla zdjęć ładnych, ale mam trochę ciekawych. W latach 70. pracowałem w jednym z przemyskich zakładów przemysłowych. Raz na jakiś czas "na zakład" przyjeżdżała miejscowa kapela.
Załącznik 27366
Witała ją dyrekcja, rada zakładowa oraz sekretarz POP (może pomyliłem kolejność, ale skład jest pewny :)
A pracownicy wyłączali maszyny, odkładali długopisy i wychodzili na podwórze słuchać i się cieszyć.
Załącznik 27367
-
-
ja nie wiem phantomiedwudziestydrugi czy Ty te swoje zdjęcia poddajesz obróbce skrawaniem, kuciem, walcowaniem, lutowaniem czy coś tam jeszcze z nimi robisz ale guzik mnie to obchodzi bo efekt jest FANTASTYCZNY :)
a Przemyśl jest piękny - i na zdjęciach i w rzeczywistości. :))))
-
Ciekawe ! Mogę podlinkować na przemyskim forum ? Oczywiście napisze kto jest autorem ;)
https://lh5.googleusercontent.com/-3...DSC_0943-2.jpg
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
phantom22
Ciekawe ! Mogę podlinkować na przemyskim forum ? Oczywiście napisze kto jest autorem ;)
Czy chodzi o moje wspomnienia z pierwszej pracy? Oczywiście, że tak. Może nawet ktoś się rozpozna na zdjęciach :)
-
hallo;
A ja serdecznie dziękuje za fajny spacer po Przemyślu i okolicy.:D
Może w końcu z komisarzem wykąpiemy się w prześlicznym klimacie miasta a nie ...jadąc do Przemyśla zatrzymujemy się we Lwowie.
Jakoś próbujemy sie oprowadzać po historycznych miejscach Galicyji ( tutaj szacunek dla historyka komisarza! )ale jakoś często kończy się to knajpingiem ( a po futerałach aparatów można odczytać nasze marszrutki...);hm ,a czy w Przemyślu zjemy dobre pierogi i wypijemy ...powiedzmy wodę ,oczywiście zimną ?
Plener się szykuje komisarzu!
Pozdrawiam i szacunek za umiłowanie miasta :))
-
Pierogi są, ponoć specjalność mojego miasta, osobiście polecam ruskie w "Rubinie". Można też nabyć "Przemyskie" (tajemnica jak wyglądają, sam spróbuj i odnajdź w mieście)
https://lh6.googleusercontent.com/-K...nemapped-2.jpg
-
Już się nie mogę doczekać kiedy znowu się zjawię na odnowionym przemyskim dworcu i przede mna będzie perspektywa wyjazdu w świat.
-
-
oj, czekałem na fotki tego pięknego dworca !!! ...a wewnątrz ?.........................
-
-
Przemyśl jest pięknie położony,ma kapitalne zabytki,ale niestety jest zaniedbany.Jak przez niego jadę to mam wrażenie że się cofam w czasie o jakieś 15 lat.Ale bywać tam trzeba.Stare miasto,twierdza,znakomite arboretum w Bolestraszycach - jest co zwiedzać.Do tego z Przemyśla w Bieszczad prowadzą dwie obowiązkowe drogi - pierwsza przez Krasiczyn (zamek i park) na Sanok lub jeśli się skręci w Kuźminie to na Ustrzyki Dolne; druga,mało jeżdżona,w zasadzie bezludna,przez dolinę Wiaru,zahaczając o Kalwarię Pacławską i następnie na Rybotycze,Trójcę, Wojtkową i Krościenko, albo jak ktoś bardzo śmiały,ma strzelbę przeciw wilkom,niedźwiedziom,zbójcom i sporo prowiantu, to przez Turnicę i Arłamów też na Krościenko. Ta ostatnia trasa prowadzi niewątpliwie przez jeden ze znanych mi końców świata ;)
-
Chyba dawno temu tu byłeś. Obecnie praktycznie wszystkie chodnik, deptaki , nawet okolice PKSu przebudowali. Remont za remontem kamienic. Jak tak dalej pójdzie to w Krakowie (proporcjonalnie) będzie więcej zaniedbanych kamienic niż w przemyśl.
-
Cytat:
albo jak ktoś bardzo śmiały,ma strzelbę przeciw wilkom,niedźwiedziom,zbójcom i sporo prowiantu, to przez Turnicę i Arłamów też na Krościenko. Ta ostatnia trasa prowadzi niewątpliwie przez jeden ze znanych mi końców świata ;)
ojej....ja tą traskę pokonywałem wielokrotnie- różnej klasy autkami...prowiant w śladowych ilościach , broń- toporek i mój nieodzowny nóż...zbójów jakowyś nie widziałem :mrgreen:, chyba , że przebierają się tam za cyklistów / masoni ??.../ .Bardzo lubię tą trasę....;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
phantom22
Chyba dawno temu tu byłeś. Obecnie praktycznie wszystkie chodnik, deptaki , nawet okolice PKSu przebudowali. Remont za remontem kamienic. Jak tak dalej pójdzie to w Krakowie (proporcjonalnie) będzie więcej zaniedbanych kamienic niż w przemyśl.
No dość dawno,w październiku.Przez te cztery miesiące takie przebudowy,ho ho,niezły spręż :twisted:
-
5 załącznik(ów)
Phantomie !
Jak sam widzisz nie brak na tym forum ludków którzy z sentymentem patrzą na to miasto.
Z sentymentem, ale i wnikliwością która sprowadza się do tego co pisałem
Cytat:
To miasto w którym zakochałem się się od dawna warte jest więcej.
Jestem pewien, że wszyscy z ciekawością oglądają zamieszczane przez Ciebie zdjęcia i nieustaj w tym.
Ale życie jest jakie jest.
Nie było to znowu tak wiele lat temu, gdy pewnego zimowego wieczoru wylądowałem w Przemyślu
Zobaczmy jak przedstawiała się wówczas fasada sławetnego dworca :
Załącznik 27459
Też oświetlona, jeno bardziej ubogo.
Ale czy to znaczy że źle ?
A przebogate wnętrze dworcowe ?
Załącznik 27460
Ono wówczas robiło wrażenie powalające, a dziś ?
Boję się , że ta kasa włożona na odnowienie pójdzie w błoto.
Dlaczego ?
Zbyt dużo wiem o gospodarności naszej rodzimej PKP.
Czy ktoś już wymyślił co zrobić z tymi imponującymi wnętrzami ?
Czy to będzie noclegownia dla bezdomnych ?
Czy lukratywna knajpa dla nowobogackich ?
Czy ktoś myśli o przywróceniu roli jaką pełniły te wnętrza (dla potrzeb podróżnych) ?
Zbyt dużo pytań.
A co widzi podróżny, gdy już wyjdzie z przemyskiego dworca ?
Przepiękną komunistyczną reklamę.
Załącznik 27461
Oto Przemyśl wita Was.
Być może tej kultowej reklamy na wprost dworca już dziś nie ma, ale nie dziw się temu co pisze Browar,
odczucia przyjezdnych są właśnie takie.
Spójrzmy jeszcze z placu dworcowego
Załącznik 27462
a gdy nie znajdziemy nic ciekawego to wróćmy na peron
wróćmy do domu.
Załącznik 27463http://forum.bieszczady.info.pl/images/misc/pencil.png
-
Heniu !!! ten mural PKO to dzieło sztuki !!!!
-
Zgadzam się z tomasem,mural powinien zostać wpisany w rejestr zabytków :)
Mam wrażenia takie jakie mam bo te remonty są wyrywkowe,obok wyremontowanego kościoła czy dworca stoją jeszcze szarobure kamienice,dziurawe chodniki itp,itd Taki remont w kratkę.Ja to rozumiem,o kasę ciężko,poza tym pewnie kamienice w centrum są komunalne a nie prywatne,a to spory problem.Widzę też że miasto się stara i jednak się zmienia ale wg mnie jest przy tym zbyt konserwatywne,np sprawa rynku - on jest tak oryginalnie zagospodarowany że aż dziwaczny :twisted: A i mieszkańcy zdaje się nie chcą zmian...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
pewnie kamienice w centrum są komunalne a nie prywatne,a to spory problem.
Chyba właśnie odwrotnie.
-