1 załącznik(ów)
Odp: Przemyśl forty - pytanie
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Bardziej interesuja mnie forty opuszczone, podobne do XIII "San Rideau", aby w miarę blisko do nich dojechać ze względu na czas. Podajcie proszę nazwę takowego i ewentualnie miejsce najlepszego zaparkowania.
Przykładowo: Fort W I "Salis Soglio". Charakteryzuje się niezłym stanem zachowania, ogromem, dobrym dojazdem oraz obszernymi ubikacjami. Ubikacje są już nieczynne i rozwalona jest ścianka miedzy częścią dla oficerów i pozostałych (foto).
Załącznik 30386
Dojazd do Siedlisk. Położony tuż przy granicy PL-UA. W pobliżu sporo innych fortów po naszej stronie i sześć po ukraińskiej (raczej nie chodź tam).
Mapka: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom...&mlon=22.89216
Niedaleko także parę cerkwi. Możesz zrobić sobie projekt trasy, patrząc na tę mapkę - masz i drogi i forty i cerkwie. Uwaga - cerkwie znikają przy większej skali.
''Łętownia"" fort VIII -dojazd od miejscowości Kunkowce , w górę, są znaki., trochę dalej masz fort "Brunner'' , mocno zarośnięty.W miejscowości Ujkowice cerkiew ,dalej monastyr Cyryla i Metodego.Ale jak dla mnie , "Salis Soglio '' robi wrażenie !! W pobliżu masz ""Borek "" w dobrym stanie, nie co dalej ''Jaksmanice "
Będzie "Salis Soglio'' (oby nie zapeszyć ;) )Czytam o nim i rzeczywiście bardzo ciekawy obiekt, podobno nie tak strasznie zniszczony (25%). A te ubikacje to muszą być ciekawe - przewijają się na co drugiej stronie ;)
Oprócz tego Jaksmanice cerkiew i mam nadzieję, że czasu wystarczy na cmentarz - chyba że w okolicy jest ciekawszy obiekt?
czasu ci wystarczy na cmentarz , jak i na Salis , to ten sam kierunek, na Medykę. W niedalekich Łuczycach masz fort III , tam też cerkiew, jak i w niedalekiej Nehrybce /obecnie kościół/
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Oprócz tego Jaksmanice cerkiew [...] chyba że w okolicy jest ciekawszy obiekt?
Jeżeli o cerkwiach mowa to z tej okolicy ja bym polecił Łuczyce.
I tak troszkę z boku - jak będziesz miał czas to w samym Przemyślu warto zobaczyć jedyny chyba zagospodarowany w Polsce schron bojowy Linii Mołotowa:
Załącznik 30390
Stoi bardzo blisko centrum, obok hotelu Gromada.
Oj, chyba będzie gonitwa by to wszystko ogarnąć ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Oj, chyba będzie gonitwa by to wszystko ogarnąć ;)
spokojnie...ogarniesz....autem podjedziesz w zasadzie do każdego miejsca. Owszem, zależy ILE masz czasu....fortów / a w zasadzie resztek/ masz wokół Przemyśla sporo.Jak i fajnych miejsc....i widoków również / ech, gdyby pogoda dziś była łaskawsza /
Z fortow opuszczonych polecalabym tez Brunner i Orzechowice- moze akurat bedziesz przejezdzal kolo ktoregos z nich?
Tu masz pare zdjec:
https://picasaweb.google.com/1009065...58426800509810
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
Buba, już myślałem że Ci się forty pomyliły :-):
http://images48.fotosik.pl/446/cc52e8b9246f499bm.jpg
To jest z Fortu XIII
Udało mi sie odwiedzić "Salis Soglio'', gdzie zostałem oczywiście wylegitymowany (dobry wywiad mają ;)), później Borek, cerkiew i cmentarz przycerkiewny w Jaksmanicach, fort Jaksmanice (strasznie zarośnięta ruina), http://images48.fotosik.pl/446/cc52e8b9246f499bm.jpgcerkiew w Łuczycach (drobne problemy ze znalezieniem dojścia, niedaleko widziałem z drogi w niezłym stanie bunkier, ale już dojścia nie szukałem), cerkiew Krówniki (jedyna otwarta) a później pojechałem na cmentarze wojskowe w Przemyślu. Miał być jeszcze Kopiec Tatarski jak i cmentarz żołnierzy ukraińskich ale czasu już nie starczyło.
Mimo tego jak również nieprzychylnej pogody dzień uważam za udany :-)
Dziękuję wszystkim za pomoc.
..w Łuczycach bunkrów jest więcej ...fajnie, że się ci udała wyprawa:grin:
Specjalnie dla nich puściłem się z Jaksmanic drogą którą wiedzie szlak forteczny. Pierwszego (wg mapy Compass) za Kolonią Łuczyce nie zlokalizowałem, widziałem ruiny przy drodze na Krówniki i ten koło cmentarza. Czas jednak poganiał... ;)