-
Powsimordy 2013 - głosowanie
Alleluja brada'n'sista! :-D
Witajcie w szóstej, jak zwykle jubileuszowej edycji Powsimord - akcji honorowania najbardziej wybitnych bieszczadzkich indywiduów na niniejszym forum.
W roku 2013 głosujemy w pięciu kategoriach:
- Fotografik Roku
- Literat Roku
- Ekspert Roku
- Debiutant Roku
- Forumowicz Roku
Podstawowe zasady głosowania:
- Kandydaci w kategoriach: Ekspert, Literat i Fotografik Roku powinni zasłużyć się na niwie bieszczadzkiej, natomiast w kategoriach Debiut i Forumowicz Roku wybieramy dowolną jednostkę wybitną bez ograniczeń terytorialnych.
- Z powodu ww. obostrzenia oddając głos w trzech pierwszych kategoriach należy także podać link do wybranego przejawu bieszczadzkiej aktywności kandydata.
- Każdy użytkownik zarejestrowany na forum przed 31 grudnia 2012 roku ma czynne i bierne prawo wyborcze, wyjątkami są Superpowsimordy, czyli Wuka, don Enrico i Bartolomeo, a także mua - na nich nie głosujemy (sprawa oczywiście uzgodniona i zaakceptowana przez zainteresowanych).
- Podstawą oceny powinna być aktywność forumowa kandydata przejawiona między 1 stycznia 2012 a 31 grudnia 2012.
Karta do głosowania - vademecum:
- Jeden użytkownik = jedna karta do głosowania.
- Karta do głosowania wysłana = decyzja podjęta. Głosu nie można uzupełnić, zmienić czy anulować. Karta wypełniona błędnie nie zostanie odesłana do poprawki, ale w części niepoprawnej będzie uznana za nieważną.
- W jednej kategorii można oddać głos tylko na jednego kandydata.
- Można oddać głos na tego samego kandydata w kilku kategoriach.
- Można oddać głos na kandydatów w wybranych (nie wszystkich) kategoriach.
I tura głosowania:
- trwa od teraz do niedzieli 13 stycznia 2013 roku,
- polega na oddaniu głosu na dowolnych kandydatów,
- odbywa się poprzez wysłanie do niżej podpisanego Prywatnej Wiadomości o treści:
I tura
- Fotografik Roku - nick kandydata i link do wybranego dzieła,
- Literat Roku - nick kandydata i link do wybranego dzieła,
- Ekspert Roku - nick kandydata i link do wybranego dzieła,
- Debiutant Roku - nick kandydata,
- Forumowicz Roku - nick kandydata.
Link nie jest konieczny, o ile bieszczadzkość kandydata jest oczywista, jednakowoż licząca głosy jednoosobowa komisja skrutacyjna będzie wdzięczna za wklejanie odpowiednich adresów, bo w wątpliwych przypadkach nie będzie musiała ryć po wątkach.
Po 13 stycznia nicki finalistów zostaną podane do publicznej wiadomości w kolejności alfabetycznej. Do II tury awansuje w każdej kategorii po minimum 2 kandydatów, na których oddano najwięcej głosów. Zasady awansowania do II tury mogą jak zwykle ulec modyfikacji, stosownie do rozkładu głosów w turze I.
II tura głosowania:
- trwa od 14 do 27 stycznia 2013,
- polega na oddaniu głosu na jednego z finalistów w każdej kategorii,
- polega na wypełnieniu karty do głosowania według schematu z tury I, ale z tytułem wiadomości: II tura.
Jeśli II tura nie przyniesie rozstrzygnięcia w którejś z kategorii, zostanie ogłoszona tygodniowa dogrywka według analogicznych zasad. Ostateczne ogłoszenie wyników konkursu nastąpi na forum na przełomie stycznia i lutego. Jak zwykle wręczenie nagród odbędzie się podczas obrad głównych KIMB-u 2013. Nieobecne Powsimordy zostaną poproszone o podanie nazwiska i adresu do przesyłki lub o wskazanie KIMB-owego plenipotenta. Nagrody łatwo tłukące się nie podlegają wysyłce ani przekazaniu pełnomocnikowi, ale niezwłocznej utylizacji podczas KIMB-u.
Jak zwykle Wasze głosy są tajne, ale tylko do dnia KIMB-u. Wszystkie karty do głosowania zostaną wydrukowane i na KIMB-ie będą do wglądu. Na forum znajdzie się jedynie – aktualizowana na bieżąco – lista osób, które spełniły swój obywatelski obowiązek. Jak zwykle regulamin może ulec modyfikacjom stosownie do realiów :-D
Czekam na dalsze deklaracje odnośnie sponsoringu nagród i będę wdzięczny za każdy gest. Aktualną listę sponsorów podam wkrótce, ode mnie są jak zwykle dyplomy i gadżety.
W II turze będziemy mieli też Mordolotka, o czym także później.
Kończę tradycyjnym: Do urn! i jak zwykle pozdrawiam,
Wasz Ojciec Dyktator :-)
-
Odp: Powsimordy 2013 - głosowanie
Brawo dla pierwszego odważnego! :-)
1. Wojtek Pysz
A do puli nagród dokładamy tradycyjny prezent od Mavo - prawo zorganizowania imprezy (np. III NIMB-u) w Nasicznem!
Edit: Jest i drugi, a to:
2. Dlugi
Edit: Trzeci leci:
3. tomas pablo
-
Bravissimo dla kolejnych odważnych!
4. Piskal
5. Jimi
Czyli piąteczka! 8)
Czekamy na następnych! Na zachętę - puchnący w oczach
WYKAZ PREZENTÓW DLA KANDYDATÓW I ELEKTORATÓW:
DLA WYBRAŃCÓW NARODU:
Fotografik Roku
- pamiątkowy dyplom i gadżet,
- drugie śniadanie od Pierogowego,
- flakon zacnej nalewki od Hero,
- rysunek satyryczny o tematyce górskiej od Piskala autorstwa tegoż,
- atlas szlaków rowerowych Podkarpacia od Wojtka Pysza,
- prawo do zorganizowania imprezy masowej w Nasicznem od Mavo.
Literat Roku
- 10 naostrzonych (scyzorykiem!) ołówków od Pierogowego,
- symboliczna literatka, nie pusta, od Piskala (odbiór wyłącznie osobisty, w przeciwnym przypadku nagroda zostanie rozlosowana pomiędzy obecnych na KIMB-ie laureatów),
- „Podkarpackie, przewodnik turystyczny” plus dwie mapy Podkarpacia (północ i południe) w skali 1:100000 od Wojtka Pysza,
Ekspert Roku
- "W kręgu górnośląskich podań i legend" Bernarda Szczecha od Pierogowego,
- portmonetka z napisem BIESZCZADY i wkładem na piwo od Piskala.
- mapa Bieszczadów, na której naniesione są tylko poziomice, potoki i parkingi (w rolce, datowana 15 czerwca 1986 r. w Łopience) od Wojtka Pysza,
Debiutant Roku
- mały kieliszek szklany od Pierogowego,
- piernikowe serce od Piskala,
- najnowsza mapa Bieszczadów Compassa od Wojtka Pysza,
Forumowicz Roku
- oryginalna, na zamówienie wykonana statuetka Powsimordy z drewna bieszczadzkiego od Klubu Rzeszowskiego,
- garść orzechów włoskich od Pierogowego,
- płyta z filmem Rio Bravo od Piskala, opcjonalnie z własnoręcznym Piskalowym autografem Johna Wayne'a,
- mapa Bieszczadów z 1987 roku - nieużywana, nie składana, w rolce – od Wojtka Pysza,
- I wydanie mapy Bieszczad, PPWK, ok. 1958-1960 od Pete'a Fijałkowskiego
DLA NARODU WYBIERAJĄCEGO:
Do rozlosowania wśród elektoratu obecnego na KIMB-ie:
- flaszka od Wojtka1121 do samodzielnego wykopania,
Do rozlosowania wśród laureatów Mordolotka obecnych na KIMB-ie:
- niespodzianka od Piskala (jeśli nie będzie zwycięzcy, gift przejdzie na kolejny rok).
Jeszcze raz wielkie dzięki dla sponsorów!
A kto nie głosuje, ten trąba... 8)
-
Marcowy napisał:
Cytat:
Bravissimo dla kolejnych odważnych!
Ej tam odważnych ?
To już odważnym trzeba być ?
-----------------------------------
a ja się cieszę że do tej naszej zabawy dołączyli Ci którzy w ubiegłym roku nie zwracali na nią uwagę. I to jest ważne !
a reszta jest zabawą ................................... i tak ją traktujcie :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
a reszta jest zabawą ................................... i tak ją traktujcie
Recht :-)
A ja w skrócie przypomnę, o co chodzi w Mordolotku: jeśli w II turze oddacie głos we wszystkich pięciu kategoriach, a Wasze typy będą odpowiadać faktycznej piątce zwycięzców, to bierzecie udział w losowaniu nagrody, o ile pojawicie się na KIMB-ie. Proste? :-D
-
-
1 załącznik(ów)
Hymm.. mam taki pomysł ja. Ale się waham.
Skoro w tym roku wśród moich nagród nie ma, wątpliwej zresztą, nagrody rymowanej, to może ufunduję taką nagrodę dla.. najlepszego "plakatu"(lub innej formy reklamy) zachęcającego do głosowania na Powsimordy. (Poniżej przykład. )
A wątpliwości są takie, że, zając moje częstochowskie rymy, może taką deklaracją zniechęcę do powsimordowej agitacji. Ale zaryzykuję.
Dla osoby, która zamieści najlepszą reklamę naszej zabawy napiszę wiersz na dowolny, podanym przez zwyciężcę temat.
W skład komisji wejdzie, oprócz mnie, Dyktator Marcowy (właśnie się dowiedział, bo nie ustalałem z nim tego wcześniej).
-
Lepiej na POWSIMORDĘ zagłosować
niż na KIMBie pod stołem za karę wylądować ;)
-
Chcesz przeczytać coś dobrego ?
Zagłosuj na Powsimordę najlepszego !
-
Rozpoczął się ostatni tydzień pierwszej tury!
8. bertrand236
9. asia999
-
Ile można gardło zdzierać
POWSIMORDY CZAS WYBIERAĆ
-
Aktywni użytkownicy 325
Głosowało 9 osób
Frekwencja 3%
Na ostatnim KIMBie były 32 osoby (dane ze zdjęcia)
Czyżby ta nasza zabawa do dupy była?
Pozdrawiam
-
Ech tam zaraz do d...
Do dupy to jest ta statystyka która mówi że jest aktywnych uczestników 325-iu
Nikt jeszcze nie rozgryzł skąd się ta cyfra bierze, ale jeden rzut oka wystarczy aby realnie stwierdzić że aktywnych uczestników jest naprawdę 32,5
wówczas okaże się że 9 głosów daje 27,7 % i to dopiero na półmetku pierwszej tury,
a pierwsza tura to tak naprawdę takie pra-wybory
Właściwe wybory dopiero przed nami
Nie jest źle, naprawdę dobrze jest, a po wieczorowym wtorku będzie lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
Czyżby ta nasza zabawa do dupy była?
Pozdrawiam
Powiem szczerze - czytam forum regularnie, codziennie. Ale osobiście miałbym problem, żeby rzetelnie wybrać i szanownej komisji skrutacyjnej wysłać link do konkretnego dzieła. Nawet nie bardzo rozumiem, jakie to miałoby być dzieło w przypadku np. "Eksperta Roku".
-
Cytat:
Zamieszczone przez Fiaa
Ale osobiście miałbym problem, żeby rzetelnie wybrać i szanownej komisji skrutacyjnej wysłać link do konkretnego dzieła
Miłościwie nam panujący Ojciec Dyktafon przewidział takę sytuację
Cytat:
Zamieszczone przez Marcowy
Link nie jest konieczny, o ile bieszczadzkość kandydata nie budzi wątpliwości
-
Potwierdzam. Ja na eksperta roku oddałem głos bez linku i nie zostało to zakwestionowane.
Poza tym, przypominam, że nie ma obowiązku głosowania na wszystkie kategorie, nawet jeden wskazany się liczy. Rzecz w tym, że lepiej pomyśleć i zagłosować w pięciu, bo tylko w taki sposób jest szansa na trafienie w Mordolotka. Ale to i tak w drugiej turze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Ojciec Dyktafon
:-D
I szatańska dziesiątka:
10. diabel-1410
A teraz tuzin:
11. michalN
12. Pierogowy
-
-
14. Jurko
15. don Enrico
Czyli mamy staropolski mendel :-D Ale mam nadzieję, że na tym się nie skończy!
Ludzieeeee! Zostały niecałe 3 dni do końca pierwsze tury!!!
-
16. Miejscowy
17. sir Bazyl
18. bartolomeo
19. Trzykropkiinincwiecej
20. WUKA
-
Może gdzieś to napisane jest ale nie widzę.. czy debiutant roku to musi być ktoś kto zarejestrował się na forum jakoś w ostatnim czasie? czy może to być ktoś kto zarejestrował się dawno ale teraz zaczął się aktywnie udzielać?? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
calanthe
czy może to być ktoś kto zarejestrował się dawno ale teraz zaczął się aktywnie udzielać?? :)
Jak najbardziej :-)
Po bardzo przedwstępnym przedpodsumowaniu wiadomo, że... nic nie wiadomo :-D W każdej kategorii są już co prawda liderzy (a czasem nawet: zdecydowani liderzy), ale na wielu kandydatów oddano tylko po jednym głosie. Ci wybrańcy na razie nie spełniają warunków, by wejść do II tury, ale wystarczy jeden Wasz głos, żeby to zmienić :-)
Naprawdę każdy głos się liczy!
Edit:
I mamy oczko! :-)
21. calanthe
-
-
Dwadzieścia dwie osoby... Ludziska, głosowanie nie jest takie trudne! Jeżeli nie macie ochoty się zastanawiać, szukać w archiwum, przypominać sobie co zrobiło na Was wrażenie i systematyzować sobie kandydatów we wszystkich kategoriach to wskażcie choć forumowicza roku. Albo debiutanta. Albo waszego kandydata w jednej, jedynej, wybranej przez Was kategorii. Trzeba wówczas wysłać do Marcowego banalnie prosty post o treści:
Cytat:
I tura
wybrana kategoria - nick kandydata
To wszystko. A jak macie pod ręką link do jakiegoś dzieła to wklejcie obok nicka.
Z reguły tego jednego kandydata "się ma", każdy z nas (chyba?) lubi czytać posty konkretnego autora i jak widzi na liście nowych postów jego nick to od tego zaczyna. Dajcie poznać temu autorowi, że jego wiersze, relacje, opowiadania, zdjęcia lub opinie cenicie. Że warto aby pisał, fotografował, tworzył nadal. Jeżeli jesteście na tym forum, (nie)regularnie tu zaglądacie to z pewnością macie takiego swojego faworyta.
Jeden post do Marcowego, odpowiedni tytuł (I tura) i minimum jeden kandydat. Nie myślcie, czy inni się z Wami zgodzą, czy Wasz kandydat dalej przejdzie - to nie jest najważniejsze. Zaręczam Wam, że olbrzymią przyjemnością jest już samo pojawienie się na liście kandydatów. To bezpośredni i namacalny dowód, że jest choć jedna osoba na forum, która danego autora ceni.
Proszę Was wszystkich - podziękujmy piszącym na forum choć w ten sposób :smile:
-
Zagłosowałam, dlaczego nie ma tego w"statystyce"???
-
O, sorry, już znalazłam! Dzięki!
-
23. filiplesny
24. Basia Z.
25 creamcheese
Ostatnie 9 godzin I tury!!!
-
"a ja się cieszę że do tej naszej zabawy dołączyli Ci którzy w ubiegłym roku nie zwracali na nią uwagę."
Zgadza się Heniu:) W ubiegłym roku niewiele pisałam na tym forum (mimo że go czytałam), zaczęłam chyba pod koniec roku a później na majowym rimbie było mi łyso dlatego teraz czym prędzej zagłosowałam :}}}
-
I pooooszliiii... :-D
26. partyzant
27. ogla
28. PaweleS
29. długi
-
-
Ej ! hamuj Ojcze Dyktafonie.
Przypomnę Ci że według najnowszych badań, mamy na forum aktywnych uczestników 32,5
i jeśli więcej zagłosuje wybory trzeba będzie uznać za nieważne :mrgreen:
-
Głosować mogą także nieaktywni, byle byli z wyprzedzeniem zarejestrowani! :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
według najnowszych badań, mamy na forum aktywnych uczestników 32,5
No to komuś połówkę trzeba obciąć, sam wybierz komu ;)
Bo rzutem na taśmę przed północą głosy oddali:
32. komisaRz von Ryba
33. maciejka
Za chwilę wyniki I tury.
-
Drodzy i Szanowni,
Dziękuję za udział w I turze. Oddaliście 33 głosy, a więc całkiem nieźle :-) W poszczególnych kategoriach wytypowaliście:
- na Fotografika Roku - 10 osób
- na Literata Roku - 7 osób
- na Eksperta Roku - 10 osób
- na Debiutanta Roku - 8 osób
- na Forumowicza Roku - 14 osób.
Czyli łącznie 49 osób, z czego kilka indywiduów przewinęło się przez kilka kategorii. Głosy rozłożyły się jak zwykle bardzo nierównomiernie - oprócz zdecydowanych liderów sporo było głosów pojedynczych. Poza tym zdarzało się Wam wytypować zakazaną Superpowsimordę albo forumowicza niebieszczadzkiego w kategorii bieszczadzkiej - te typy (tych typów?) oczywiście odrzucałem (choć reszta głosu była oczywiście ważna).
Układ głosów był taki, że gdyby zastosować ubiegłoroczną zasadę, iż do finału wchodzą wszyscy, na których oddano co najmniej 2 głosy, selekcja byłaby niewielka, podobnie jak emocje w II turze. Podniosłem zatem belkę startową o jedno oczko. Ale okazało się, że w kategorii Debiutant Roku oznaczałoby to tylko dwóch finalistów. No to w tejże kategorii belkę obniżyłem. Dzięki tak pokrętnym i naprędce sformułowanym zasadom do Wielkiego Finału weszli (w kolejności pojawiania się na liście finalistów):
Fotografik Roku
- phantom22
- Pierogowy
- krystian_k
- Machoney
Literat Roku
- filiplesny
- Piskal
- Trzykropkiinicwiecej
Ekspert Roku
- sir Bazyl
- Wojtek Pysz
- Browar
Debiutant Roku
- Krzysztof Gdula
- creamcheese
- bieszczadzka tesknota
- Wojtek z Zielonki
- Jimi
Forumowicz Roku
- buba
- Wojtek Pysz
- Pierogowy
Gratulacje! Fanfary! Szampany! :mrgreen:
A teraz czekam na Wasze głosy w II turze, która rusza... teraz!
Tytuł wiadomości: II tura
Zawartość wiadomości:
Fotografik Roku - nick kandydata
Literat Roku - nick kandydata
Ekspert Roku - nick kandydata
Debiutant Roku - nick kandydata
Forumowicz Roku - nick kandydata
Linki już niepotrzebne.
Niniejszym rusza też Mordolotek, czyli typowanie mimochodem. Jeśli Wasz głos będzie identyczny z finałową piątką, a Wasze osobiste ciało przybędzie na KIMB, czeka Was fejm i udział w losowaniu nagród.
No to do urn! :grin:
-
1. tomas pablo
2. creamcheese
3. Remedios
4. maciejka
-
hallo;
kurcze,
wierzyłem w swoją gwiazdę -w kategorii Literata i Eksperta...
a tu taki kiks !!!
pozdrawiam
forumowicz.... ,hi,hi,hi
-
5. WUKA
6. Hero
7. michalN
8. Aleksandra
-
Jestem zaskoczony, nie mniej niż Pierogowy, ale ja tym...że w ogóle znalazłem sie w tak doborowym gronie, co jest dla mnie nominacją chwalebniejszą niż nominacja do Oscara...a może nawet Nobla!!
Ale!! Ponieważ z osób mogących na mnie głosować w I turze, znam tylko jedną, tzn siebie...a nie byłby to warunek dostateczny by znaleźć sie w turze II...hmmm...podejrzewam jakieś niecne manipulacje przy urnach...;)
Pozdrawiam
-
Bardzo podobają mi się liderzy z dziedziny Ekspert roku -ponieważ był to dla mnie najcięższy orzech do zgryzienia właśnie w kręgu wspomnianych osób. Poza tym nie ukrywam, że też jestem w lekkim szoku :) Wykluczając jedną osobę;p, stwierdzam, że wyniki są bardzo trafne! Krótki przerywnik w pracy -wracam do swojej papierologii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez don Enrico
Ej ! hamuj Ojcze Dyktafonie.
Przypomnę Ci że według najnowszych badań, mamy na forum aktywnych uczestników 32,5
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
No to komuś połówkę trzeba obciąć, sam wybierz komu ;)
Bo rzutem na taśmę przed północą głosy oddali:
32. komisaRz von Ryba
33. maciejka
Za chwilę wyniki I tury.
Alem żem stresa miała, że mnie wytną lub co obetną, na przykład takie "ka" na końcu i stracę tożsamość:-?. Spojrzałam w górę na sąsiada i towarzysza niedoli, bo w końcu razem na szarym końcu wylądowaliśmy;-) Więc zerkam w górę, a Komisarz bez mała zielony, przyciska Rybę do serca i też dygoce, że rozerwą ten święty związek...bo statystyka rzecz święta!
To, żeby wszystko się Szanownej Komisji zgadzało, oświadczam, że Komisarz i Ryba to jedność, a mnie można uznać za mizerne 0,5%:mrgreen:.
Gratulacje dla wszystkich laureatów I tury!:grin: