Pierwszy wyjazd w Bieszczady
No tak aż wstyd sie przyznać... 35 lat i nie byłem jeszcze w Bieszczadach, tak więc chcę się wybrać. Plan jest taki. Pierwszy wyjazd na długi weekend w maju, bez dzieci, my tzn ja i żonka oraz kumpel z żoną. Traktujemy to jako wyjazd na rekonesans, chcemy zobaczyć jak to jest w tych Bieszczadach. Ale czytałem że na głównych trasach to będzie wtedy tłok, a tego chcielibyśmy uniknąć. Dlatego mam prośbę aby ktoś doradził gdzie się wybrać. Tak jak napisałem jadą dorosłe osoby więc wygód być nie musi, nie zamierzamy jechać w Bieszczady by oglądać telewizję. Ale jest jedno ale. Ponieważ bieszczady to góry więc mamy obawy (najwieksze maja dziewczyny) że w maju będzie tam śnieg. Zatem gdzie pojechać żeby a) nie było śniegu b) nie przeciskać się między ludźmi jak w ikei w niedzielę. Jak się przygotować na taki wyjazd, bo pogoda może zaskoczyć, a chcielibyśmy raczej w Bieszczady wysokie chociaż niekoniecznie. Najważniejsze to poczuć ducha tych gór :)
Drugi wyjazd planuję na przełomie lipca i sierpnia ale już z dzieciakami więc raczej zawitamy nad solinę. I tu znów prośba o polecenie miejsca na wypoczynek dla rodziny. Założenie jest takie żeby wszystko było w miarę pod ręką, aby dzieci wybawiły się w dzień a rodzice mieli gdzie odsapnąć wieczorkiem, jakiś barek gdzie można coś zjeść coś wypić, w coś pograć, sklepik jakieś niewyszukane atrakcje etc.
Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuję!
Odp: Pierwszy wyjazd w Bieszczady
Zdecydowanie Ustrzyki Górne (połonina Wetlińska jest w miarę łatwa do przejścia a krajobrazy piękne), a jeśli starczy czasu to Bukowe Berdo (magiczne widoki) :) A na drugi wyjazd Wetlina- Cisna :)
Polecam kupić poradnik wyd. Rewasz oraz mapę, najlepiej foliowaną wyd. Ruthenus .
Pogoda w górach jest zmienna, także trzeba to też wziąć pod uwagę pakując się na szlak.
Zamierzasz wybrać boczne szlaki żeby tłoku uniknąć więc polecam-dzień pierwszy - Zatwarnica-Dwernik Kamień-Zatawrnica,dzień drugi - trasę na Jasła-większość szlaku prowadzi co prawda lasem ale jest dość mało uczęszczana.Warto też przejść się z Komańczy na Chryszczatą i zejść do Woli Michowej lub też iścć dalej przez Wołosań i nocować w schronisku w Cisnej.To tak na szybko.Jeśli chodzi o śnieg-raczej już nie powinien leżeć ale może być chłodno,więc ciepłe ubrania mile widziane
Cytat:
Zamieszczone przez
szyszy
Traktujemy to jako wyjazd na rekonesans, chcemy zobaczyć jak to jest w tych Bieszczadach. Ale czytałem że na głównych trasach to będzie wtedy tłok, a tego chcielibyśmy uniknąć. Dlatego mam prośbę aby ktoś doradził gdzie się wybrać.
Cytat:
Zamieszczone przez
szopen
Zdecydowanie Ustrzyki Górne (połonina Wetlińska jest w miarę łatwa do przejścia a krajobrazy piękne), a jeśli starczy czasu to Bukowe Berdo (magiczne widoki) :) A na drugi wyjazd Wetlina- Cisna :)
Szopen, co Ty za głupoty wypisujesz ? Szyszy wyraźnie pisze, że chce uniknąć tłoku, a Ty go wysyłasz tak, gdzie największe w tym czasie tłumy. Porównywalne albo jeszcze większe to tylko nad Soliną.
Szyszy - skoro już musisz jechać w tym terminie to trudno, ale unikaj szlaków, które zaczynają się lub kończą w Ustrzykach Górnych, Wetlinie i pomiędzy nimi. Jeśli już na nie trafisz, to wiedz, że poza sezonem nie ma tam tyle ludzi.
Witam! Zgadzam się z Diabełkiem (sorry), wszyscy górą (Caryńska, Wetlińska, Tarnica...) a my boczkiem, trochę dołem i jak najdalej od tłumów. A maj może być tak gorący jak w zeszłym roku (prawie 30 stopni ).
Też będę :)
Pozdrawiam!
Szopen, chyba nie doczytałeś pytania... Wysyłasz człowieka w paszczę lwa :| Diabeł dobrze radzi, rejon Zatwarnicy i Komańczy, ja bym dodał trójkąt: Baligród - Średnia Wieś - Górzanka... Byle nie za blisko Soliny ;)
Jeśli nie straszne Wam niewygody, chcecie poznać ducha tych gór a przy tym uniknąć tłumów w majowy łikend to najlepszy sposób zabrać namioty, mapę, plecaki itd. i wysiąść z samochodu/autobusu gdzieś na trasie pomiędzy Zagórzem i Ustrzykami Dolnymi i ruszyć na południe. Satysfakcja gwarantowana!
hej dzięki za rzeczowe odpowiedzi, bardzo podoba mi się opcja pojechania samochodem na ślepo i po prostu poszukania swojego miejsca w tych górach.
Ale w ogóle żeby wyjechać, to muszę przekonać dziewczyny że nie będzie śniegu, bo nie po to jest maj żeby wracać do zimy :) Jak myślicie jaka pogoda będzie w maju? Pytam bo każde miejsce na Ziemi a w szczególności góry mają swój mikroklimat i da się co nieco przewidzieć. O Bieszczadach słyszałem takie opinie: najlepiej pojechać w sierpniu ponieważ wiosna bywa zimna, pierwsze liście na drzewach pojawiają się w połowie maja, a w maju to śnieg dopiero topnieje na szlakach. W lipcu natomiast zazwyczaj pada deszcz i to prawie bez przerwy. Jakie są wasze doświadczenia? Ja naprawdę chcę pojechać ale marudzących dziewczyn to nie zniosę :)
Czy ktoś jeździ regularnie kwiecień/maj?
Dobrze Cię rozumiem, że nie zniesiesz marudzących dziewczyn, ale w nocy jak będzie zimno to przytulić byś się chciał pewnie, co?:) Pogoda w maju przeważnie jest już dobra na łażenie, sporo słońca jest. Jednak śnieg po takiej zimie jak jest teraz będzie zalegał miejscami w wyższych partiach gór i po lasach, tam gdzie słońce nie dociera za bardzo. Noce też będą chłodne, a często nawet poniżej kreski. Kiedyś nocowałem w stodole w Ustrzykach właśnie w maju jakoś na początku. Rano sobie wstałem wyspany, wyszedłem przed stodółkę w samych gatkach, zacząłem się przeciągać a tu patrzę...gospodyni się z progu na mnie dziwnie patrzy:) Po czym powiedziała, że w nocy było minus 7 stopni, jakoś mi się od razu zimno zrobiło i wskoczyłem do śpiworka z powrotem. A w dzień był upał że hej. W kwietniu i w początkach maja przyroda dopiero budzi się do życia w tych górach, trawy są już zielone po części, ale drzewa nadal jeszcze w letargu pozostają. I tak jak wyżej forumowicze napisali - jak nie chcesz mijać tłumów na szlakach to trzymaj się z daleka od Ustrzyk, Soliny i Wetliny.
Ja jeżdżę w maju w góry...regularnie w tygodniu z weekendem majowym.
Różnie bywa...śnieg również i to padający...w 2011 - chyba 6 lub 7 maja mgła i opady śniegu wygoniły mnie z Caryńskiej, w 2010 początek maja był śnieżny w Karkonoszach. A w ubiegłym roku lampa taka w Bieszczadach, że krótki rękaw i krótkie spodnie.:smile:
Musicie się przygotować na różne warunki.
Pozdrawiam
Zmienił się klimat, zima do kwietnia a w maju będzie lato!!!:-D
Obyś Wojtku miał rację:) Jednak i w maju pewnie będzie sporo śniegu zalegało jeszcze...
np. 2 lata temu - początek maja - w nocy przymrozki , w ciągu dnia deszcz ze śniegiem i paskudny , zimny wiatr....Cóż, klimat nam się zmienia.
Tak Tomku masz rację, ale ja będę w maju i ma być lato!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek z Zielonki
Tak Tomku masz rację, ale ja będę w maju i ma być lato!!!
oj, życzę Ci tego...fajnie jest brodzić po Sanie , oczywiście JAK jest upał :oops:
No toście mi zabili ćwieka :) Jimi dzięki za zdjęcia - śniegu nie ma i zielono, to zachęca. Pozostaje tylko obserwować prognozy pogody. Dlatego mam kolejne pytanie, ponieważ jak na pierwszy raz chciałbym wynająć jakiś pokój i jeśli okaże się że np na 25 kwietnia zapowiadają upały (oby, oby :)) to czy na kilka dni przed wyjazdem uda mi się znaleźć jakieś miejsce? Jeśli nie to ostatecznie kiedy muszę się orientować w temacie, a może ktoś ma jakieś przetestowane miejsce, niedrogie i sympatyczne, które na koniec kwietnia potencjalnie będzie wolne?
Cytat:
Zamieszczone przez
szyszy
a może ktoś ma jakieś przetestowane miejsce, niedrogie i sympatyczne, które na koniec kwietnia potencjalnie będzie wolne?
Musisz szukać po necie i dzwonić...choć moim zdaniem jest już ciut za późno. Kiedy szukałem 2 m-ce temu miejsca na weekend z Bożym Ciałem...odległy wtedy o 4 miesiące, już dostawałem odpowiedzi, że chcętnie ale nie w tym terminie.
Pozdrawiam
Na pewno kilka dni przed wyjazdem nie uda Ci się znaleźć nic wolnego (możesz tylko liczyć że jakaś oferta zwolni się, wszak zawsze ktoś może się wycofać ale to musiałbyś wszystko na bieżąco kontrolować a i tak szanse są nikłe). Generalnie już od długiego czasu wśród noclegowni panuje tendencja by mieć już teraz zarezerwowany cały komplet na weekend majowy i w zasadzie już w tej chwili będzie Ci bardzo ciężko coś znaleźć. Generalnie pod określeniem "weekend majowy" rozumie się okres od 26.04 do 05.05. Z tego co pamiętam to szukasz w okolicy Bieszczadów Wysokich -a to niestety najbardziej oklepane miejsca, więc życzę powodzenia:)
no to dobra. ryzyk fizyk. bardzo wszystkim dziękuję za uczestnictwo w dyskusji i udzielone odpowiedzi na moje dyletanckie pytania :) jak nie pojadę to się nie przekonam no nie?
Cytat:
Zamieszczone przez
szyszy
no to dobra. ryzyk fizyk. bardzo wszystkim dziękuję za uczestnictwo w dyskusji i udzielone odpowiedzi na moje dyletanckie pytania :) jak nie pojadę to się nie przekonam no nie?
Jak widzę wątek już zakończony, więc wybaczcie moją odpowiedź. Proponuję szlak Bukowiec - Sianki - Źródła Sanu. Samochodem dojeżdżamy do Bukowca, gdzie na parkingu zostawiamy auto i ruszamy na długi spacer. Wcześniej w Tarnawie Niżnej należy wykupić bilet wstępu do Bieszczadzkiego Parku Narodowego i bilet parkingowy. Szlak przyjemny przy suchej aurze. Po deszczu brodzimy miejscami w błotku, co też ma swoje uroki. ;-) Długość 24km, czas przejścia +/- 7h. Ludzi na tej trasie niewielu. Koło nieczynnego już schronu w małym domku mieszka leśnik. Można go spotkać przy parkingu w Bukowcu lub na na szlaku. Człowiek komunikatywny, sympatyczny i ma wiele do opowiedzenia. Wiele informacji, zdjęć i relacji można znaleźć w sieci. Szczerze polecam. Pozdrawiam serdecznie