-
Pomnik Świerczewskiego
"W Jabłonkach koło Baligrodu na granitowym głazie obok pomnika Karola Świerczewskiego, nieznani sprawcy umieścili tablicę, na której m.in. napisano: "Świerczewski - w latach 1918 - 1920 w szeregach sowieckich walczył ochotniczo przeciwko Polsce. W czasie II wojny światowej przez jego nieudolność zginęły tysiące polskich żołnierzy".
Sam pomnik generała oblano czerwoną farbą. Ostatecznie tablica została oderwana i porzucona za pomnikiem.
Część organizacji niepodległościowych domaga się usunięcia pomnika, który od lat budzi spore kontrowersje zwłaszcza wśród polityków i różnych organizacji kombatanckich.
Organizacje prawicowe uważają gen. Świerczewskiego-Waltera za zdrajcę, reprezentanta interesów Moskwy w zniewolonym kraju. Należy, więc zniszczyć wszelkie pamiątki związane z generałem.
Natomiast organizacje lewicowe twierdzą, że generał jest bohaterem, który walczył o wolność ojczyzny i powinniśmy mu oddawać honor i cześć. Dlatego lewicowi kombatanci w rocznicę śmierci generała składają pod pomnikiem w Jabłonkach wieńce i kwiaty.
W Polsce wciąż stoją dwa pomniki Karola Świerczewskiego "Waltera" - w Poznaniu i właśnie w Jabłonkach, gdzie zginął podczas potyczki z odziałem UPA."
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...rtaz-maly.html
-
Odp: Pomnik Świerczewskiego
W Poznaniu pomnik Świerczewskiego nie istnieje jakoś od 2009-2010 roku. Został rozebrany i powstał kawałek trawnika z kwiatami.
-
Pomniki zdrajców i kolaborantów to też historia Polski. Okresu słusznie minionego. Byłbym za tym, żeby pomnik pozostał, ale właśnie z taką tablicą.
-
W kwestii rozbierać czy nie dany pomnika odesłałbym do lektury Pawła Jasienicy "Rozważania o wojnie domowej". Naprawdę warto przeczytać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
Pomniki zdrajców i kolaborantów to też historia Polski. Okresu słusznie minionego. Byłbym za tym, żeby pomnik pozostał, ale właśnie z taką tablicą.
Wiesz !?
Podoba mi się to . Nie ma co zamazywać historii (niszcząc pomniki) , lepiej pokazać zakłamanie propagandowe pozostawiając Świerczewskiego w właściwą adnotacją.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
Dokladnie tak! Miło jakby pomniki z minionej epoki pozostaly jako swiadectwo historii. I warto by je opatrzyc odpowiednim komentarzem.
Celowe niszczenie takich pomnikow wybitnie kojarzy mi sie z jezdzeniem buldozerem po łemkowskich cerkwiach- w stylu wymazac za wszelka cene i tworzyc nowa zafalszowana wersje historii, bez niewygodnych kawalkow...
-
Dodam, że o wiele, być może, można mnie oskarżyć, ale nie o sympatie lewicowe. W Toruniu była tablica ku pamięci Juliana Nowickiego, działacza komunistycznego, pod którą działacze miejscowego SLD 1-go maja składają kwiaty, a my- KoLiber i Liga Republikańska skandowaliśmy" Precz z komuną" i takie tam! Tak, tak- uczuć patriotycznych nie ma co tłumić:grin:
Tylko, że tablicę w zeszłym roku usunięto...
-
Czerwona farba na pomniku Świerczewskiego w Jabłonkach
Ewa Gorczyca
– Ktoś polał pomnik farbą. Szczegółów nie znamy. We wtorek rano jedziemy na miejsce zrobić oględziny. Złożymy doniesienie na policję – mówiła wczoraj Barbara Gawłowska, sekretarz gminy Baligród.
Na granitowym głazie przy pomniku Karola Świerczewskiego pojawiła się tablica ze słowami "Świerczewski - w latach 1918 - 1920 w szeregach sowieckich walczył ochotniczo przeciwko Polsce. W czasie II wojny światowej przez jego nieudolność zginęły tysiące polskich żołnierzy". Umieszczona przez nieznanych sprawców, przykryła upamiętniający generała napis, cytat z wiersza Władysława Broniewskiego. Sam pomnik generała oblano czerwoną farbą. Nie wiadomo, kto jest sprawcą dewastacji. Leska policja jeszcze wczoraj nic nie wiedziała o sprawie.
Ostatecznie tablica została oderwana i porzucona za pomnikiem. Dewastację pomnika potwierdza sekretarz gminy Baligród.
– Ktoś polał pomnik farbą. Szczegółów nie znamy. We wtorek rano jedziemy na miejsce zrobić oględziny. Złożymy doniesienie na policję – mówiła wczoraj Barbara Gawłowska.
Pomnik gen. Świerczewskiego w centrum wsi, tak jak jego, osoba wciąż budzą kontrowersje.
Komunistyczna propaganda kreowała go na bohatera. Lewicowi kombatanci w rocznicę śmierci generała ( zginął podczas potyczki z UPA) składają pod pomnikiem w Jabłonkach kwiaty, argumentując, że walczył o wolność ojczyzny. Część organizacji niepodległościowych i prawicowych domaga się usunięcia pomnika. Uważają gen. Świerczewskiego, "Waltera”, za zdrajcę, reprezentanta interesów Moskwy.
Obelisk z centrum Jabłonek jest prawdopodobnie jedynym miejscem (poza grobem na Powązkach) pamięci o "Walterze”. Świerczewski miał swoje pomniki w Zabrzu i Poznaniu. Obydwa już nie istnieją. Pomnik w Poznaniu został zburzony w czerwcu 2009 roku. W Zabrzu, w 2010 roku popiersie generała zostało zdjęte z obelisku, przejęła je Fundacja Minionej Epoki i umieściła w parku pomników
źródło: http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...ZADY/130729858
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Misieg
przejęła je Fundacja Minionej Epoki i umieściła w parku pomników
]
Mamy jakis takowy "park" w Polsce? Poki co slyszalam o dwoch takowych miejscach, gdzie trafiaja niewygodne pomniki- na Węgrzech i Litwie
http://www.budapeszt.infinity.waw.pl...=593&Itemid=38
http://www.grutoparkas.lt/
Cytat:
Zamieszczone przez
Misieg
Obelisk z centrum Jabłonek jest prawdopodobnie jedynym miejscem (poza grobem na Powązkach) pamięci o "Walterze”. ]
Chyba nie jedynym- w co drugim miescie ma swoja ulice ;)
-
W Rzeszowie była uli, obecnie Zamkowa.
-
A ja nie lubię zajadłych i lewo - i prawicowców. Żadnych skrajności a jeszcze bardziej zmieniających zdanie z każdym powiewem wiatru (choć popieram słuchanie mądrzejszych). Co w związku z tym? Polecam ekspozycję w Kozłówce http://www.muzeumzamoyskich.pl/socrealizm i ciesze się, ze takie miejsce jest, nikomu nie wadzi a zapoznać się z takim też, kierunkiem w sztuce każdy może. Najlepiej byłoby tam przenieść wszystko to co budzi złe emocje i dzieli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
A ja nie lubię zajadłych i lewo - i prawicowców. Żadnych skrajności a jeszcze bardziej zmieniających zdanie z każdym powiewem wiatru (choć popieram słuchanie mądrzejszych). Co w związku z tym? Polecam ekspozycję w Kozłówce
http://www.muzeumzamoyskich.pl/socrealizm i ciesze się, ze takie miejsce jest, nikomu nie wadzi a zapoznać się z takim też, kierunkiem w sztuce każdy może. Najlepiej byłoby tam przenieść wszystko to co budzi złe emocje i dzieli.
Podpisuję się!
Wojtek z...
-
niszczenie jakichkolwiek pomników, jest poniekąd barbarzyństwem .Stanowią jakiś element przestrzeni. I upamiętniają coś , z czym wcale akurat nie musimy się zgadzać. Mogą wręcz stanowić przyczynek do dyskusji. Za ileś tam lat emocje opadną. ''Zasługi'' tego generała znamy. Ale nie da się wyrwać i zniszczyć kart historii.
Myślę, ze wielu z nas ma jakiś tam sentymentalny stosunek do tego pomniczka . Pamiętamy go z wycieczek zakładowych, obozów, wycieczek szkolnych...jako obowiązkowy punkt objazdu po Bieszczadach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
A ja nie lubię zajadłych i lewo - i prawicowców. Żadnych skrajności a jeszcze bardziej zmieniających zdanie z każdym powiewem wiatru (choć popieram słuchanie mądrzejszych). Co w związku z tym? Polecam ekspozycję w Kozłówce
http://www.muzeumzamoyskich.pl/socrealizm i ciesze się, ze takie miejsce jest, nikomu nie wadzi a zapoznać się z takim też, kierunkiem w sztuce każdy może. Najlepiej byłoby tam przenieść wszystko to co budzi złe emocje i dzieli.
Również podpisuję się pod tego typu sentencjami. Zawsze, w tym temacie, byłem za słuchaniem i "podglądaniem" mądrzejszych, gdyż tylko od takich można czegoś dobrego się nauczyć. Natomiast na nienawiści i skrajnej ideologii, niczego dobrego się nie zbuduje. Pozdrawiam wszystkich normalnie funkcjonujących. Zbyszek.
-
W takim Lesku w parku koło kościoła na niewielkiej przestrzeni sąsiadują ze sobą: obelisk ku czci wątpliwego bohatera Kościuszki (któremu można niejedno przecież zarzucić!), pomnik ku czci "wyzwolicieli" z Armii Czerwonej i figura sakralna, i jak do tej pory nikomu to nie przeszkadza. W tym samym Lesku i wielu innych miejscowościach są obeliski i tablice ku pamięci żołnierzy LWP i funkcjonariuszy MO, czyli utrwalaczy najlepszego z ustrojów, którzy jednak walczyli i ginęli w walce z nacjonalizmem wiadomo jakim. I gdzie jak gdzie ale Bieszczady, właśnie przez swoją tragiczną i niejednoznaczną historię powinny być tym miejscem, gdzie pomnik Waltera powinien pozostać. Z odpowiednią wszak inskrypcją. I przy całym moim negatywnym nastawieniu do generała nie pomyślałbym nawet, żeby oblewać jego pomnik czerwoną farbą, bo to nie żadna ideologia, czy dziejowa wypowiedź, tylko zwyczajny wandalizm.
-
:wink:Miałem własnie coś napisać w tym temacie ale,Zrobiłeś to Piskalu za mnie...żeczywiscie w Lesku stoją pomniki różnej prowinencji i jakoś się nie gryzą...gdyby tak gdzie indziej....,cóż każdy ma swoich bohaterów...nie trzeba przecież ich kochać,ale można tolerować...;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Rejon pomnika Karola Świerczewskiego to dla mnie jedno z bardziej klimatycznych miejsc w Bieszczadach. Sam nie wiem dlaczego mam tak duży sentyment do tego miejsca. Pomnik "Waltera" kojarzy mi się od najmłodszych lat jako obowiązkowe miejsce przystanku, gdy jechało się w Bieszczady na wycieczkę organizowaną przez zakładowe PTTK. Przewodnik opowiadał jakim to dzielnym wojakiem był człowiek który kulom się nie kłaniał...
Moim zdaniem pomnik powinien zostać tam jako świadectwo naszej historii, ale gloryfikowanie generała i urządzanie tam uroczystości na cześć Świerczewskiego wydaje mi się niestosowne. Niestety spory lewicowo-prawicowe w naszym kraju "powędrowała" nawet w tak piękne zakątki jak okolice Jabłonek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
stary zgred
ale gloryfikowanie generała i urządzanie tam uroczystości na cześć Świerczewskiego
i to na dodatek z naszej kasy !!! ...owe 10 000 zet na kwiaty i bankiet dla ''leśnych dziadków "....
-
Co do tego Leska to nie jest tak że nikomu to nie przeszkadza, słyszałem o pewnych planach wysadzenia radzieckiego badziewu jak i jego rozbiórki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Misieg
Co do tego Leska to nie jest tak że nikomu to nie przeszkadza, słyszałem o pewnych planach wysadzenia radzieckiego badziewu jak i jego rozbiórki
czas plynie, lata mijaja, zmieniaja sie pokolenia i ustroje a mania niszczenia i wysadzania wciaz tkwi w ludziach ta sama.... :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
A ja nie lubię zajadłych i lewo - i prawicowców.(...)
Słusznie. Zajadłość sama w sobie jest niszcząca.
-
-
:shock:Większych bzdet DAWNO nie słyszałem,to bajki z mchu i paproci,kolejna wersja jakiegoś oszołoma który chce zaistnieć,żałosne! Każdy kto mocno siedzi w tym temacie wie że to kompletna bzdura...Najbliżej prawdy jest red Dariusz Baliszewski który odnalazł dowódcę osobistej ochrony Waltera,skazanego przez komunę na niebyt i zapomnienie,który nadjechał zaraz na odśiecz w zepsutym wcześniej i pozostawionym w Baligrodzie dodgu,facet powiedział co zastał na miejscu i jak to wyglądało.....:
-
Deluxie! Jeżeli mówisz o Wiesławie G. to jego stryjeczny brat mieszka w pobliskim miasteczku. Opowiadał, że W.G. pisał pamiętnik, który prawdopodobnie zaginął.
-
Nie! Mówię o ppor Marianie Różyckim człowieku odpowiedzialnym za ochronę Waltera w drodze od Sanoku do Jabłonek....relacja z jego wypowiedzi na yutube w odcinku Rewizji Nadzwyczajnej .....https://www.youtube.com/watch?v=io2bhttmyd0
-
Pijak, zdrajca, morderca, beznadziejny dowódca i kanalia jakich mało - dla mnie kompletnie nie ma znaczenia, jak zginął i w jakich okolicznościach. Chociaż wersja, że dostał od swoich mi najbardziej pasuje i tylko wielka szkoda, że tak późno!
Tak trochę ponad 30 lat temu byłem z synem w Muzeum WP w Warszawie, stałem koło gabloty z mundurem, właściwie z płaszczem, który był jakoby tego czerwonego bandziora i podszedł do mnie wtedy starszy pan i powiedział "niech pan zapamięta i to synowi wytłumaczy jak dorośnie, że to ani nasz bohater, ani nie zginął od kul upa, tylko zginął od naszych, bo wtedy mieli dobrą okazję by go zabić, nie powiem skąd to wiem, ale przysięgam na Boga, że to jest prawda". Opowiedział mi wtedy o nim więcej bo zaczekał w holu na dole przed wyjściem. Idealnie pasuje jego ówczesna opowieść do tej wypowiedzi https://www.youtube.com/watch?v=d-ALvKw02RA
O tej kanalii, tfuu, nawet nie powinno się wspominać publicznie a jeśli już to dokładnie tak jak było i jak sobie zasłużył dla kraju i miasta gdzie się urodził.
-
Ciekawa koncepcja - pomniki złych ludzi i antybohaterów. Pewnie historie zapisane na takich pomnikach przyciągałyby rzesze ludzi i były czytane chętniej niż historie prawdziwych bohaterów. Mimo wszystko uważam, że czarne charaktery historii powinny być skazane na potępienie i zapomnienie, a uczyć o nich powinniśmy się tylko na lekcjach historii, aby nie popełniać tych samych błędów. Wyobrażacie sobie np. pomnik Hitlera w Warszawie z wyliczeniem wszystkich jego zbrodni? Nie starczyłoby miejsca na tablicy żeby wymienić wszystkie ofiary jego czynów.
-
Jak to naszą dzisiejszą miarą zrozumieć, że ochotnicy ze świata jechali do Hiszpanii nadstawiać łeb za ideały? Z niektórych zostały tylko strzępy gdy mina wyrwała ich z butów. Kto chce wierzyć, że bronili demokracji i wartości które my mamy podane na talerzu i które(uważamy) należą się nam jak psu buda. Czy Świerczewski był kanalią od samego początku, czy zepsuła go polityka? Jakoś trudno mi ogarnąć porównywanie go z Hitlerem.
-
Niedaleko bo w Svidniku, stoi sobie pomnik W. I. Lenina. Stoi. I dobrze. Widocznie nie budzi emocji. Chcesz kogoś potępić - zignoruj go. Traktuj jak powietrze. Burzenie historii, np cerkwi niedawno przerabialiśmy.
Pomniki, wszystkie, to historia. To se ne vrati. Nie lubisz jakiejś postaci z cokołu - nie zwracaj na nią uwagi. Przyroda za ileś lat da sobie z tym rady.
-
bogdaneg, no zmiłuj się człowieku co Ty gadasz? Idąc za Twoją radą to można wiele dośpiewać, może tak?
Widzisz hitlerowską flagę, nie lubisz swastyki na patyku?... przejdź obojętnie i nie zwracaj na nią uwagi! Widzisz flagę banderowską?... drażnią ciebie kolory czerwono czarne? przejdź obojętnie. Flaga krócej wytrzyma niż postać na cokole. Hajlują? spoko kiedyś ich ręka zaboli i przestaną. Jak nic w czystej postaci liberalizm. Ale nie o tym idzie tutaj. Aa jeszcze jedno, czy w tym Svidniku to nie stoi czasami pomnik L. Svobody zamiast Lenina?
partyzant, tak patrząc to i Hitlera zepsuła polityka a wcześniej przecież był wrażliwym malarzem.
delux, jak na razie to o tym bandziorze tfu Świerczewskim to wszystkie opowieści, jak na razie, są z mchu i paproci. Zapewne prawdę skrywają rosyjskie archiwa. Na dociekania historyków z materiału Twojego linku aż przykro patrzeć a takim podsumowaniem jest w końcowej fazie stwierdzenie, zacytuję w dość luźnej formie... ten płaski otwór w tyle munduru zapewne idealnie pasuje do wejścia po kuli ze spiłowanym czubkiem bo upa to robiła. Jakąś próbę balistyczną zrobili a przecież wszystko mają i mogli zrobić. Wspomnieli nawet o sekcji zwłok... ciekawe jakiej? prawdziwej z archiwów rosyjskich? Pachnie aż nadto mchem i paprocią wszystko i robione publicystycznie. I wcześniej specjalnie wspomniałem o płaszczu Ś., tego nie oglądali a był w magazynach MWP, skupili się tylko na mundurze, kula najpierw weszła w płaszcz. Ma w balistyce znaczenie pierwsza powłoka tutaj płaszcz grubszy niż mundur? Sprawdzili jak weszła tam ta niby kula spiłowana?
IPN robi cały czas śledztwo w tej sprawie, poszperajcie o kulisach tego śledztwa, ile jest braków, kto był zamieszany, brak oryginalnego protokołu sekcji. Śledztwo IPN stoi w miejscu bo Rosja nie wyda dokumentów z archiwum. Im to nie jest na rękę tak jak Anglii z Sikorskim i wiele innych.
Jeszcze jedna sprawa jakby przemilczana... K.Ś. był przecież obywatelem ZSRR i do samej śmierci był w Głównym Zarządzie Wywiadu ZSRR. Myślicie, że ci ze wschodu by sobie pozwolili by Polacy prowadzili śledztwo w jego sprawie i zatrzymali oryginalne dokumenty np. z sekcji zwłok?
Niestety, ale bez dokumentów z archiwów Rosji to wszystko będzie z bajki o mchach i paprociach. Chociaż ja mam wiarę w tego starszego pana co mnie wtedy zaczepił w Muzeum WP.
Na początek warto przeczytać Wikipedię :) https://pl.wikipedia.org/wiki/Karol_%C5%9Awierczewski
-
Reconie! Jesteśmy wirtualnymi przyjaciółmi i życzę sobie żeby tak zostało. Co więcej, liczę że kiedyś Cię poznam i będę się z tego cieszył. Niestety bardzo mnie rozczarowujesz, widzisz czarno-biało i najpierw wydajesz wyrok a następnie dorabiasz do tego jakieś uzasadnienie. Zastanawiałeś się nad tym ilu Polaków było obywatelami ościennych krajów w czasie zaborów. Dla ułatwienia podpowiem, że wszyscy. Obawiam się, że święty Paweł nie miałby u Ciebie szans.
To co zauważam dzisiaj u wielu ludzi to jakiś obłęd bycia świętszymi od papieża, widzącymi diabła i spisek naokoło. To takie dzisiejsze i pisowskie, że bolą zęby. Upominam Cię do opamiętania i nie wyręczania boskiej sprawiedliwości.
No to pojechałem po bandzie, teraz pozostało mi dobrowolnie skazać się na banicję, wykluczenie, wirtualna eutanazję. No i dobrze.
Ps będę jednak z ukrycia czytał Twoje zapiski z górskich eskapad.
Musiałem.
-
To sobie miej dalej wiarę w teorie spiskowe,wszak wiara czyni cuda....w temacie walk z UPA siedzę od 16 roku życia i nikt mi wody z mózgu robił nie będzie.....;)
-
I powiem jeszcze jedno,choć pewnie wsadzę kij w mrowisko....Mówi się i pisze banda UPA zabiła Świerczewskiego itd...dla wiadomości mniej obeznanych to z taką bandą jak się pogardliwie nie raz pisze nasze dzielne WP poradziło by sobie szybko,a na prawdę ta BANDA UPA to była świetnie zorganizowana uzbrojona i wyszkolona także przez wywiad Niemiecki ,partyzantka,mająca wysokie morale przynajmniej na początku konfliktu , oraz ciesząca się ZNACZNYM poparciem miejscowej ludnosci,bez której jak wiadomo ŻADNA partyzantka utrzymać się dłużej nie może,i gdyby nie Akcja Wisła to UPA hulała by po Bieszczadzie jeszcze z 10 lat..
-
Taki przedwstęp... jak gdzieś poza "moim" wątkiem coś piszę to czuję się jak capeador potrząsający capą. Co napiszę to niczym bym tą capą potrząsał. Wyluzujcie!
Partyzancie, Twoje "Ps" pasuje do żołnierza nieregularnych oddziałów dywersyjnych., nawet mi schlebia. To co napisałeś przed "Ps" to w części obywatelstwa z zaborów się zgodzę, ale to takie płytkie, że piach widać, bo tylko mogę się domyślać, że pijesz do niejakiego bandziora K.Ś., który pod zaborami był obywatelem rosyjskim urodzonym w Warszawie, ale narodowości polskiej, też został ochrzczony w kościele polskim. Dalej oczywiście jako obywatel zaborcy, najpierw stanął do walki przeciw władcy swojemu a później nadal jako obywatel rosyjski stanął w latach 20 ubiegłego wieku i to na swoją wyraźną prośbę do walki ze swoim narodem. Godna obywatelska postawa można by rzec. Komunista a gdy go ubili to pochowali go jako polskiego katolika z pieśnią Salve Regina, ale wciąż jako obywatela rosyjskiego no już wtedy obywatela ZSRR oddelegowanego specjalnym pełnomocnictwem do pracy w WP.
W dalszej części mi nawet ponownie schlebiasz bo... a z resztą, jak będzie Ci się chciało to sobie to przeczytaj, może zrozumiesz dlaczego mi łechtasz duszę a nie podgryzasz http://fakty.interia.pl/felietony/zi...na,nId,1892684
Podsumowując to nie wiem w czym wywołałem Twoją złość... że niejaki A.H. w młodości był wrażliwym malarzem... a nie był? Każdy artysta ma rozbudowaną wrażliwość, inni też czasami ją mają.
I jeszcze tylko do Ciebie partyzancie, mam do do Twojej osoby pełen szacunek i żadnej urazy nie czuję, ale uszanuj proszę moje opinie chociaż możliwe, że nie są spójne z Twoimi. Przepraszam, że wywołałem u Ciebie rankor! Pzdr :)
Delux, Ciebie też przepraszam za wywołany rankor. Cieszę się, że w swoim ostatnim poście zrobiłeś takie ładne podsumowanie bandyckiej partyzantki upa, współpracującej z hitlerowskimi Niemcami. Podsumowując wywód z tym dziesięcioletnim hulaniem upa po Bieszczadach, to powinni znać ludową mądrość "kto wiatr sieje to zbiera burzę" i spotkało ich to co każde wojsko zrobić wtedy powinno i co się robi często na wojnie. Szkoda tylko tych biednych wysiedlonych ludzi ze swojej ojcowizny, bo w sporej części to upa mieli głęboko w d...e, raczej się ich bali jak to prości ludzie na wsiach bez stałej ochrony WP.
I na koniec by moje credo w tej konkretnie sprawie było zrozumiane a chodzi o okoliczności śmierci K.Ś. Jak ktoś mi na 100% wyjaśni okoliczności jego śmierci to będzie super dla mnie i polskiej historii. Już przynajmniej trzy razy poważnie zabierano się do wyjaśnienia tej kwestii
- w 1947 roku, zaczęto mocno kręcić ze świadectwem sekcji zwłok, nie zebrano wszystkich zeznań a co było na rękę niektórym zbiegłym oficerom z pola walki i sporo jeszcze można dodać jak choćby zaginiony osobisty notatnik, a sporo też namieszała tajna grupa Beskid,
- w 1970 i ciekawa sprawa z Janem Gerhardem,
- IPN w latach dziewięćdziesiątych, brak dokumentów źródłowych z archiwum rosyjskiego,
I mamy to na 100% wyjaśnione? Nie, nie mamy! Mamy za to różne racje, jakieś wywody, świadków, przemilczenia, spiskowe teorie dziejów, bardziej wiarygodnych świadków i tych z mchów i paproci.
I tak na koniec pewna ciekawostka a może jeszcze jeden kamyczek do ogródka nazwanego przez kolegę wyżej "spiskową teorią dziejów" https://marucha.wordpress.com/2015/1...lacja-swiadka/
Ps. zieloni, mam prośbę nie kasujcie tu niczego, piszę na temat, z góry od razu Wszystkich przepraszam i... jakby co to ja nic (to z tekstu Nizioła). :)
-
Spadł mi kamień z serca bo okazało się, że kolega Recon nie taki znowu pieniacz i że nie muszę się ukrywać. Jednakowoż( tu go pewnie zaskoczyłem tym słowem, które sobie "natenczas" odkopałem) bliższa jest mi opcja Bogdanga czyli czesko-słowacka, olać to i nie bić czołem. Podejście talibańskie do zabytków i pomników w Timbuktu zdecydowanie mi się nie podoba. Zauważam pewne analogie.
Ziemkiewicz nie tylko nie jest moim idolem, to w dodatku słuchanie go uznaję za stratę czasu. Sorry.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
partyzant
...olać to i nie bić czołem.
...zostawić pomnik Dzierżyńskiego na jednym z głównych placów W-Wy, Pałac Kultury i Nauki mógłby nadal być im. Stalina, a zamiast Katowic mógłby być Stalinogród, itd.
-
Kolego January! Ja nie wiem dlaczego władze lokalne niektóre pomniki zostawiają a inne nie. Jeżeli decyzja została podjęta w sposób cywilizowany to ja to rozumiem. Rośnie w Jaśle jeszcze dąb Hitlera? Podaję to jako przykład absurdu w zawłaszczaniu przestrzeni publicznej. Moje pytanie do Ciebie; co lepiej w takiej sytuacji zrobić: wyciąć czy ochrzcić na nowo a może jest jeszcze inne wyjście?
-
Tak się rozpisałem o tej narodowości polskiej tego K.Ś. a on aliści już w dokumentach RKKA (Рабоче-Крестьянская Красная Армия) wolał się deklarować się jako żyd urodzony w Warszawie. Wolał jednak zachować nazwisko na jakie zmienił mu ojciec. Z tą nacją to jakaś prawidłowość w Polsce czy moja nadwrażliwość? Wiem, wiem... na bank nadwrażliwość!
I zbyt lakonicznie też podszedłem do komisji w roku 1970 bo raport tej komisji był, tylko wydarzenia roku 1970/71 trochę go przytrzymały by ujrzał światło dzienne. Wspomniałem że J.G. a właściwie Wiktor Lew Bardach aliści też żyd (co za zbieg okoliczności)tak jakoś nagle został zamordowany (był członkiem komisji) a kierownikowi komisji ds. wyjaśnienia śmierci K.Ś. Marianowi Naszkowskiemu (aż boję się napisać, że też...) włamano się do willi i ukradziono cały raport a pieniądze, złoto itp. niepotrzebne rzeczy "złodzieje" zostawili, były tak jakoś mniej wartościowe.
-
Przypominam że Jezus z Nazaretu też.
-
Wydaje mi się, że Świerczewski, był niestety Polakiem. Polakiem zdrajcą.... i nie ważne, kiedy wyjechał na wschód i od jakiego czasu walczył w myśl "wielkiej rewolucji październikowej" i kto go namaszczał.