Schronisko w Czarnohorze. Uroczyszcze Komen.
Czarnohora dochrapała się nowego schroniska.
Schronisko Uroczyszcze Komen to stara przedwojenna czechosłowacka leśniczówka. Budynek znajduje się na zachód od Pop Iwana czarnohorskiego w dolinie strumienia Bałcatul koło źródła mineralnej wody i dziesięć kilometrów na wschód od wsi Bohdan.
/48.04246, 24.54502/
https://www.google.com/maps/d/viewer...4aI2ZYK9aADi-4
Туристичний притулок в урочищі Комен.
https://facebook.com/?_rdr#!/UroczyszczeKomen/
Odp: Schronisko w Czarnohorze. Uroczyszcze Komen.
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryf
Wielkie Dzięki za informację - tak mi po głowie chodzi od jakiegoś czasu żeby na Popa Iwana od strony Łuhów sobie podreptać, a ta chatka po drodze sobie stoi, to i może namiot sobie opuszczę. Jeszcze raz dzięki za info.
Informacja umieszczona przez Gryfa jest bardzo ciekawa, ale nie do końca skumałem, jak działa ta chata.
Czy to jest obiekt publiczny , całoroczny prowadzony przez kogo ?
Czy jest to obiekt prywatny, więc wymaga umówienia się gdy ktoś się wybiera ?
Gdy kolega Jojo zdecyduje się , chętnie też bym się dopisał (w miarę wolnych terminów :-?)
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Informacja umieszczona przez Gryfa jest bardzo ciekawa, ale nie do końca skumałem, jak działa ta chata.
Gdy kolega Jojo zdecyduje się , chętnie też bym się dopisał (w miarę wolnych terminów :-?)
Kolega jojo jeszcze nie wie czy się zdecyduje (choć bardzo by chciał się zdecydować), ale na razie wysłał z facebuka małżonki zapytanie i uzyskał odpowiedź: że schronisko w okresie po najbliższych świętach i w trakcie łykendu majowego rabotajet, tylko że warunki są na razie spartańskie - czyli takie jak lubimy. Heniu nic tylko się spakować, dojechać do Łuhów i naocznie się przekonać !!!!
Ciekawostka : odpowiedź była po płynnie po naszemu.
Chciałaby dusza do raju
Тільки коли. Я не знаю
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Chciałaby dusza do raju
Тільки коли. Я не знаю
DON Хенрік ми знаємо, дорога колесо Команa на Попa Iванa
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Don Enrico, na razie wiem nie wiele więcej od ciebie. A ostatnio na FB znalazłem takie ogłoszenie:
"Cześć!
Tworzymy Schronisko w Czarnohorze, lokalizacja /48.04246, 24.54502 /. To świetne
miejsce otoczone podkową gór; 104 km. od Pop Ivana Marmaroskiego przez Pop Ivana
Czarnohorskiego, Howerlę po Petrosa. My jesteśmy w samym środku z wyjściem na szlaki. Wystąpiłem do ukraińskich Lasów Państwowych o dzierżawę dwóch działek na 25 lat.
Dopinamy formalności. Na jednej działce są dwie leśniczówki stojące od przedwojny, od
czasów Czechosłowacji. Zdrowy bal i więźba dachowa, w jednym piec, w drugim tylko komin.
Domy stoją tam z 80 lat i przetrwały wszystkie kaprysy górskiej pogody a to miłe. Druga działka to duża polana oddalona od schroniska kilometr w lesie. Wydaje się idealna na
obozowanie a w razie potrzeby można tam dojechać ze schroniska.
W leśniczówkach chcemy stworzyć klasyczne schronisko turystyczne. Pomaga mi w tym przyjaciel, przewodnik górski. Wiemy jak powinno działać schronisko i do tego będziemy
dążyć, każda pomoc w tym zakresie mile widziana, zwłaszcza organizacja punktu medycznego.
Chcemy przez lato doprowadzić to do stanu umożliwiającego zimowanie. Polana wydaję się
idealna dla harcerstwa, harce majowe, kursy, czy normalne biwaki.
.
Marcin Małek
501498433"
Uderzam do tego schronu na majówkę a przy okazji chcę się pokręcić po okolicy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryf
Uderzam do tego schronu na majówkę a przy okazji chcę się pokręcić po okolicy.
Ktoś był? Ktoś widział? Ktoś coś opowie?
Wojtku niestety ale polityka rodzinna zatrzymała mnie w domu. Planuję uderzyć z jeszcze większą mocą z początkiem czerwca.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Ktoś był? Ktoś widział? Ktoś coś opowie?
Niestety mi też się nie udało spotkać z Czarnohorą i naszym ulubionym Popem.
A coś planujesz Wojtku w tych okolicach ???
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryf
Wojtku niestety ale polityka rodzinna zatrzymała mnie w domu. Planuję uderzyć z jeszcze większą mocą z początkiem czerwca.
Cytat:
Zamieszczone przez
jojo
Niestety mi też się nie udało spotkać z Czarnohorą i naszym ulubionym Popem.
A coś planujesz Wojtku w tych okolicach ???
Wszyscy piszą, że "niestety", no to trzeba było samemu pojechać;-)
Schronisko stoi i dobrze się trzyma. Wpaść tam można o każdej porze dnia (i chyba nocy). Gospodarz nie zawsze jest obecny, bo czasem schodzi na dół coś kupić albo załatwić. Wtedy trzeba na niego zaczekać lub go poszukać (nie odchodzi dalej niż kilkanaście kilometrów, do Łuhów). Warunki do bytowania są na razie spartańskie, trochę podobne do panujących w Hotelu Kieputa lub Hotelu Burkut. W bezpośrednim pobliżu źródło i strumyczek. Zwraca uwagę nowy wychodek przenośny.
Gospodarza spotkaliśmy w pobliżu Łuhów, gdy schodził do wsi. Bardzo życzliwy dla wędrowców. Dał nam klucze i zaprosił na kawę lub herbatę (samoobsługowo) oraz do pozostania na noc. Wspomnieliśmy, że jeśli nie będzie lało, to chcemy iść dalej i wyżej, bo jeszcze 1/3 dnia przed nami. Udzielił instrukcji, gdzie zostawić klucze, jeśli pójdziemy jednak dalej. Nie lało, więc poszliśmy.
http://ciekawe.tematy.net/2017/czarn...apka_komen.jpg
http://ciekawe.tematy.net/2017/czarn...8_IMG_9008.JPG
http://ciekawe.tematy.net/2017/czarn...2_IMG_9012.JPG
http://ciekawe.tematy.net/2017/czarn...5_IMG_9020.JPG