Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Pielgrzymka z ekskluzywnym obiadem

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Domyślnie Odp: Pielgrzymka z ekskluzywnym obiadem

Prom w Sielnicy. Będzie kilka zdjęć, bo to ostatni (mój) rejs. We wrześniu otwierają nieco poniżej nowy most.

Co będzie potem robił pan promowy?

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Cytat Zamieszczone przez Wojtek Pysz Zobacz posta
    Prom w Sielnicy. Będzie kilka zdjęć, bo to ostatni (mój) rejs. We wrześniu otwierają nieco poniżej nowy most.

W sierpniu napisałem o zakończeniu działalności promu w Sielnicy i otwarciu we wrześniu nowego mostu. Byłem dzisiaj w tamtych stronach i po raz kolejny załapałem się na rejs promem. Przez most można już (chyba od wczoraj) przejechać, ale nie było jeszcze oficjalnego otwarcia, więc prom nadal pływa.
    Pojechałem sprawdzić - most realnie jest!

Ma jeden pas ruchu dla samochodów i pas dla pieszych. Zainstalowana jest na stałe sygnalizacja świetlna. Raz się świeci czerwone ....

.... a potem zielone.

Stoi tutaj wprawdzie znak B-1 "Zakaz ruchu w obydwu kierunkach", ale nie przeszkadza to w poruszaniu się w żadną stronę
    Most wprawdzie nie stanowi kluczowego punktu przy dojeździe w Bieszczady, ale jest pożytecznym połączeniem dla lokalnego wałęsania się rowerem lub pieszo po terenie Pogórza.
    Poniżej lokalizacja mostu.

Ostatnio edytowane przez Wojtek Pysz ; 20-10-2019 o 20:27 Powód: + foto

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

W Sielnicy przepłynąłem przez San a po drugiej stronie jest Bachórzec. Tutaj przy starym kościele można komfortowo zjeść drugie śniadanie.

W jedzeniu towarzyszą mi łażące po ławce takie potworki:

Tu opuszczam dolinę Sanu. Teraz będzie mozolny podjazd przez Drohobyczkę (kuzynka Drohobycza?) do Huciska i szalony zjazd do Łopuszki Wielkiej.
    W tytule wątku jest ekskluzywny obiad. Nie udało się na lotnisku, może uda się na kolei? Najbliższy dworzec kolejowy mamy w Kańczudze. Przy wjeździe do miasta wita mnie konkurencyjna reklama. Nawet kielicha obiecują. Niestety, dzisiaj jest 16 a Rychu i Halina zapraszają dopiero na 18.

Jadę więc na stację kolejową. Już z daleka czuję zapach czegoś smakowitego.
    Na miejscu rozczarowanie. Budynek stacyjny został sprzedany (wynajęty?) i mieszkająca tam rodzina gotuje obiad.

Nie rezygnuję jednak z obiadu na kolei, jadę na następna stację.

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Następna stacja będzie w Krzeczowicach. To niewielka miejscowość, więc pewnie ceny w bufecie będą przyjazne i wystarczy mi na zupę, drugie danie i kompot.

Dotarłem do stacji, ale wyglądała na nieużywaną od jakiegoś czasu.

I na trochę niekompletną.

Postanowiłem jednak nie odkładać dłużej mojego ekskluzywnego obiadu. Na pierwsze była zupa pomidorowa. Na drugie chlebek żytni z serem a zamiast kompotu, aromatyczna kawa.

I tak doszliśmy do tytułowego obiadu, więc w zasadzie relację można uznać za skończoną.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2016

jeżeli miałby to być koniec , to była to bardzo smaczna i pobudzająca turystyczny apetyt relacja, poproszę o dokładkę

Bieszczadnik Awatar bacza
    Na forum od
    07.2017
    Rodem z
    Warmia (Olsztyn)

Bardzo fajnie się czytało, a oglądało zdjęcia - jeszcze fajniej. Dzięki wielkie !
    Jako że (troszkę) interesuję się koleją - tą dawną, parowozy, wąskotorówki itp. - to moją uwagę przykuły zdjęcia z torowiskiem z ostatnich postów. Hhhm... budynki w ruinie, torowisko zarośnięte (ale jakby tylko trochę), same szyny zardzewiałe (ale jakby tylko trochę)... Poszperałem na mapach, w Necie i wyszło mi, że na tej linii jednak coś jeździ : Rozkład jazdy Przeworsk - Dynów

Tak więc ten obiad - na czynnej (okresowo - weekendowo, ale jednak) linii kolej(k)owej - musiał być bardzo ekskluzywny...
    Tam mógł - znienacka (na wąskotorową miarę...) - wyskoczyć zza zakrętu Taki Potwór
    Ale że to pielgrzymka była, to wszystko musiało się dobrze ułożyć.
    Jeszcze raz dzięki, Wojtku, za relację.

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Cytat Zamieszczone przez bacza Zobacz posta
    ... budynki w ruinie, torowisko zarośnięte (ale jakby tylko trochę), same szyny zardzewiałe (ale jakby tylko trochę)...
    Widzę, że wyszperałeś wszystko fachowo;-) Jechałem tym wynalazkiem ponad 10 lat temu.

A dawniej można było przejechać się takim cudem:

A jeszcze dawniej, to przeworska ciuchcia ciężko pracowała, zwożąc z Pogórza setki ton drewna. Zawsze jechał też wagonik osobowy.

A podczas obiadu potwora się raczej nie bałem. Przy jego szybkości poruszania się, można spokojnie usunąć się z torów, zupy nawet nie wylewając;-)

Bieszczadnik Awatar bacza
    Na forum od
    07.2017
    Rodem z
    Warmia (Olsztyn)

(...)
    A dawniej można było przejechać się takim cudem:

(...)
    Piękny Px-48 - wielka szkoda, że tak szybko ich (i innych "czajników") ubywa. Ale koszta, koszta, koszta (rewizja "dużego" parowozu potrafi kosztować 250-300.... tysięcy PLN.....)
    BTW - kiedyś wygrzebałem "dość kolorową" instrukcję obsługi tego typu parowozu (Autor prowadził i naprawiał Px-a przez wiele lat w Piasecznie): Instrukcja użytkowania Px-48
    Dziękuję, już nie "zaśmiecam" wątku...

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Cytat Zamieszczone przez bacza Zobacz posta
    Piękny Px-48 - wielka szkoda, że tak szybko ich (i innych "czajników") ubywa. [....]
    Dziękuję, już nie "zaśmiecam" wątku...
    Ależ wprost przeciwnie! Dzięki takim uwagom człowiekowi otwierają się szerzej oczy. Dzięki temu wiem, że jechałem kiedyś "PX-em". Doczytałem też, że zostało ich w Polsce poniżej 40 szt. a nasz, przeworsko-dynowski jest jednym z najstarszych.

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

[...] tutaj można pisać tylko o wyprawach.
    Już nie tylko, specjalnie dla Ciebie zakres tematyczny tego podforum został lekko rozszerzony
    Czterech panów B.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów