Cytat Zamieszczone przez bartolomeo Zobacz posta
Wydaje mi się, że na zdjęciu Wojtka nie widać Wielkiego Kotła. Na moim to ten ostatni z prawej, z cieniem pod samym szczytem. Te dwa podpisane przez Wojtka to szczyty 1715m oraz 1731m (Worożeska). Wielki Kocioł ma 1770m.
Podpisy na zdjęciu z motocyklem już poprawione i kilka szczegółów dodane. Można składać dalsze reklamacje.
http://ciekawe.tematy.net/2019/swido...18_131624n.jpg

A ja kontynuuje temat staji / szałasów pasterskich. Trzeci nocleg mieliśmy na przełęczy między Małym Menczyłem Drugim 1275 m a Menczyłem Wielkim 1291m. Korzystając z tutejszych środków trwałych, mieliśmy wygodne miejsce do sporządzania i spożywania posiłków.

Zbliżenie na drewnianą konstrukcję, spotykaną niemal przy każdej staji. Na podstawie pozostawionych tu przedmiotów wnioskujemy, że służyła do przechowywania naczyń kuchennych i środków spożywczych, czyli jako kredens. Pozostał porcelanowy kubek, sól w słoiku, torebki po czymś tam. Kuchenka gazowa z butlą to już nasz dodatek – kredens stanowił dobrą osłonę przed wiatrem.

A to już siedziba zarządców sąsiedniego stada spod Wielkiego Menczyła.

Podchodzę bliżej, bo nie mam „zooma”

W okolicy pasterskich staji zawsze można znaleźć źródło. Czasem jest bliżej, czasem dalej, ale gdzieś musi być. Tutaj było na miniaturowej polance w lesie pod przełęczą – 300 m przed siebie i 100 m w dół.