Nie przejmuj się głosami, że "za późno" czy że "już nie warto". Bieszczady czekają na Ciebie, abyś odkryła je dla siebie i po swojemu. Popełnisz błędy i...bardzo dobrze, bo będą najlepszą nauką na przyszłość. Drugi wyjazd będzie lepszy, trzeci jeszcze lepszy i tak dalej. A pierwszy i tak pozostanie w pamięci na zawsze. Sama znajdziesz "serce" tych gór, najlepszą porę roku, najlepszy miesiąc, swoje ścieżki i już niedługo to Ty będziesz udzielać rad następnym pokoleniom odkrywców.
Nie jest za późno. Piękno czy wręcz mistycyzm Bieszczad jest zawsze refleksem czasu i osoby; jest odbiciem "tu i teraz" i na to nie ma rady. Ci, którzy mieli łaskę i szczęście łazić np. w latach 50-ych, mogli narzekać i pewnie narzekali w latach 70-ych (masowe rajdy...), że "to już nie to". Ci, którzy mieli łaskę i szczęście łazić w latach 70-ych czy 80-ych, mogą narzekać i narzekają na czas i stan obecny. Wiem i wierzę, że każdy w każdym czasie może znaleźć dla siebie jakiś umiłowany kąt w Bieszczadach i jeżeli wytrwasz w swoim postanowieniu, to na pewno i Twoim udziałem będzie takie doświadczenie.
Zgadzam się natomiast, że sierpień nie jest - z różnych przyczyn - najfortunniejszym miesiącem dla Twojego planu. Sugeruję najsilniej przełom czerwca i lipca oraz przełom września i października. Przełom grudnia i stycznia także może być wspaniały...
Pewna dawka wiedzy jest potrzebna na początku Twojej drogi. Onegdaj to były klubowe czy środowiskowe nieduże wydawnictwa w mikroskopijnych nakładach, a przede wszystkim ludzie z ich głowami, pamięcią i oczywiście strudzonymi nogami. Dzisiaj możesz wybierać wśród tylu mniej lub więcej ładnych a mądrych książek. Ja polecam Ci przewodnik po Bieszczadach wydawany od lat przed wydawnictwo Rewasz. To suma bogatego i autentycznego (bo "z pierwszej ręki") doświadczenia starszych łazików karpackich. To niezły pomocnik i przyjaciel w planowaniu swojej pierwszej podróży bieszczadzkiej.
Reszta należy do Ciebie.
Uda Ci się na pewno, więc po powrocie napisz małe conieco.
Wiadomość została zmieniona (30-12-03 17:36)

Odpowiedz z cytatem