Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Inauguracja sezonu wędrówkowego

Wilku
    Guest

Domyślnie Re: Inauguracja sezonu wędrówkowego

no cóż chwalić siem nie bede ale ja zainaugurowałem sezon 1 stycznia w samych kochanych naszych Bieszczadkach ...po połoninie to nie szedłem bo bym sie chyba zakopał w śniegu (sporo go tam raczej ...na dole jest do pół łydki) ..ale poszliśmy za to z buta z Wetliny do Ustrzyk G. (bodaj 18 kilosów?) ...pomimo że drogą to i tak było piknie bo przaktycznie nic nie jechało ..chyba przez całą drogę (3,5h) przejechały ze 4 samochody i patrol pograniczników ..to był mój pierwszy raz w Bieszczadach zimą i było po prostu piknie ...tak rozpocząć nowy rok.. w załączniku zdięcie jak wyruszaliśmy z Wetliny

Ćhy
    Guest

do profilu jest link na autorze danej wiadomosci (kliknij na StałyBywalec)

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Czesc,
    Uzupełniam informacje nt łosi kampinoskich: jest ich około 120 sztuk na całym obszarze Puszczy. Informacji udzielili mi spece od łowiectwa, więc chyba sa pewne.
    Niestety nie powiedziano mi ile tych zwierzaków przebywa na terenie rez. Sieraków.
    Pozdrowienia,
    Derty

PS: tako mi przyszła do głowy idea: jakiś puszczański zlot Forumowiczów:)
    Jedna spokojna sobota lub niedziela, mozna by nawet połączyć to z jakim ognichem itd.
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Derty:
    "PS: tako mi przyszła do głowy idea: jakiś puszczański zlot Forumowiczów
    Jedna spokojna sobota lub niedziela, mozna by nawet połączyć to z jakim ognichem itd."

Pomysł doskonały.
    Można to zorganizować na którymś z leśnych parkingów, będących jednocześnie miejscami wypoczynku: np. w Roztoce lub Granicy (lepiej).

Ale najlepiej - moim zdaniem - byłoby naszej gromadce na polu biwakowym koło dawnej posady Łubiec. Wtedy trzeba by zostawić samochody na prywatnym parkingu we wsi Łubiec (parking nie oznaczony na mapach) i dojść ok. 1 km. Na tym polu biwakowym zwykle nikogo nie ma (nawet w soboty), a jeśli nawet ktoś się pojawi, to tylko na chwilę, w celu drobnej konsumpcji własnego prowiantu. Nie ma tam jednak żadnej wiaty, musielibyśmy więc wybrać dzień bezdeszczowy. Nie ma też żadnej gastronomii - powinniśmy być w tym zakresie samowystarczalni. Jest za to miejsce na ognisko, kilka ławek, kosz na śmieci (zwykle przepełniony i eksplorowany nocą przez dzikie zwierzaki, wywlekające z niego, co się da), a nawet ... tzw. suchy klozet.

Oczywiście nasze spotkanie będzie w całości poświęcone sławieniu uroków Bieszczad. Inaczej nas Darek wypisze z tego Forum i każe się wynosić z kampinoskimi pomysłami gdzie indziej.

Pozdrawiam

Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik Awatar Aleksandra
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Stały Bywalcze
    jestem za, a nawet ośmiele się zagłosować za Agę (poznaną przez Cię/Was w Dwerniku) - gdyz znam jej zapał do chodzenia po puszczy w śniegu... aaaaa miało być bezdeszczowo... ale śnieg to nie deszcz... kulig może jakiś???

Wilku - nie zasypałbyś się na Połoninie...

Reszcie gratuluję zapału :D

We mnie teraz tyle energii, że mogłabym zapytać, no to kiedy ruszamy???

Aleksandra
    "niech będą błogosławione wszystkie drogi proste, krzywe, dookolne…"
    http://takiewedrowanie.blogspot.com/

Ćhy
    Guest

innym sposobem na rozruszanie w polowie zimy sa biegowki - np po lasach na Linii Otwockiej, polecam! :)

Bieszczadnik Awatar Xiro
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

I cisza zapadła ...... Czy może sen zimowy? Albo śniegu / łosi / śpiewających żubrów za dużo?????

Ciekawe czy jakiś "dyżur" w puszczy się uda....

:D

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie

Xiro:
    "I cisza zapadła ...... Czy może sen zimowy? Albo śniegu / łosi / śpiewających żubrów za dużo?????
    Ciekawe czy jakiś "dyżur" w puszczy się uda.... "

Pięknie tam było wczoraj. Poszliśmy z Łubca do Górek, potem obeszliśmy Górki przez Cisowe, następnie powędrowaliśmy nad Łasicą do Nowych Bud, a stamtąd wróciliśmy do Łubca. Ok. 18 - 20 km, od godz. 11:00 do 16:45. Sporo śniegu, na którym mnóstwo tropów.

Wybieramy się tam w następną sobotę, 7 lutego. My - tzn. ja z małżonką + Żabki. Planujemy przejść się z Łubca do Leszna, i z powrotem (ale powrót oczywiście inną trasą). Ok. 15 km. W Lesznie, w takim małym barku, przy drodze na Kazuń, są pyszne pierogi ( nie takie smaczne jak w dwernickim "Piekiełku", ale też b. dobre).
    Gdyby ktoś chciał dołączyć do naszej ekipy - będzie nam b. miło. Startujemy z Łubca, do którego przyjeżdżamy między godz. 10 a 11.

Konkretny adres: Łubiec 51. Łatwo poznać - jest znak "P", stoją tam zaparkowane wozy cyrkowe i jakieś TIR-y. Należy wejść przez furtkę, nie bać się małego czarnego kundelka (czymś poczęstowany na pewno nie ugryzie), zadzwonić dzwonkiem przy ganku i spytać sympatycznej starszej pani, gdzie można zaparkować, bo chce się przejść po puszczy. Prawdopodobnie powie, aby wjechać na podwórko i pokaże miejsce na postawienie samochodu. I od razu, z góry, proponuję dać jej parę złotych "za fatygę". My dajemy wg "stawki" 5 zł/samochód.
    Dojechać tam też jest łatwo. W Lesznie należy wjechać na drogę do Kazunia i Nowego Dworu Maz. Po kilku km należy skręcić w Łubcu w lewo i jechać prawie do końca (ok. 1,2 km). Najpierw pojawi się niebieski znak "P 300 m", a potem już ten "właściwy" P.

Pozdrawiam
    SB

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)