Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Ukraina czerwiec 2019

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Ukraina czerwiec 2019

Już na dzień dobry takie rozłożyste widoki !
    Ech ,pozazdrościć.
    Moja pierwsza Borżawa była w chmurach , a może we mgle ? trudno rozróżnić , a widoczność to w porywach sięgała 50 metrów.
    Mapy mieliśmy, a jakże , nawet dwie, jedną przedwojenną wigówkę a druga to radzieckie Karpaty w skali 1:200 tys
    więc z rozpoznaniem która ścieżka w borowinach, gdzie prowadziła było trudno.
    Sam się dziwię do tej pory że startując z Filipca w górę wzdłuż wodopadu udało się zejść do Wołowca
    ... to tak dla pocieszenia , że inni mieli gorzej, ( bo jak mawiają klasycy - nic tak nie cieszy jak nieszczęście bliźniego)
    Ja w takich chwilach śpiewam sobie refren tej piosenki

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2008

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    Już na dzień dobry takie rozłożyste widoki !
    Ech ,pozazdrościć..
    Heniu tak szczerze nie do końca było różowo . Fakt nie padało ale co jakiś czas niskie chmury przewalały sie przez grzbiet. Fotki wybrane z wielu nie odzwierciedlają stanu faktycznego. Taka licentia fotografica.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2008

Zaczne od małego sprostowania (edycji nie widzę) ostatniego posta sytuacja tyczyła się oczywiście pierwszego dnia .Po kolejnych fotkach Enrico może pomysleć , że kpiny sobie z niego robię a przecież wiadomo , że z tej grupy zawodowo - społecznej (z donów znaczy) kpin sie nie opłaca robić.

Dzień 4-ty
    Wczesnym rankiem idę pod wodospad. Nazwa jakaś taka znajoma -Szepit.To urokliwe miejsce ale właśnie o tej porze . Później rozkładają się handlarze przewija się dość sporo ludzi.

Karp. ws 121.jpgKarp. ws 115.jpg

Dzisiaj dzień wolny. Wczoraj trochę poiskrzyło w stadzie i dzisiaj nasiadówa w bazie. Kombinujemy z kolegą czy może przejść górami do Wołowca. Prognozy fatalne w południe burze. Dobra, siedzieć w pensjonacie nie będziemy – ruszamy „w miasto” poszukać starej zabudowy. Coś tam znajdujemy , ładna cerkiew jeszcze nie obita tą popularną w okolicy blachą. Jest też muzeum miniatur cerkwi ale przegrywa z bliższym wyszynkiem.

Karp. ws 239.jpgKarp. ws 240.jpgKarp. ws 230.jpgKarp. ws 234.jpgKarp. ws 236.jpg

Zaczyna się chmurzyc i burzyć więc czas wracać. W pierwszych kroplach deszczu wpadamy na Krupówki. Dzisiaj spożywamy w towarzystwie motolotniarzy z Gimby. Na obiad – szaszłyk jagnięcy pod wodospadem. Taka ciekawostka wejście biletowane – jedyna kasa fiskalna jaką spotkaliśmy w górach. W bazie na wieczór szykowana jest imprezka. Jest wystawnie , przeprosiny za wczorajsze ekscesy i nawet tańce!!!Nie do końca o coś takiego chodzi mi na wyjeździe górskim ale część ekipy jest wniebowzięta.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2008

Dzień 5-ty
    Dziś – Piszkonia. Chętna jest tylko połowa składu. Bus podwozi nas za Sinewir przechodzimy przez most , strażnik kasuje nas za wejście i naprzód. Na szlakowskazach widzę , że niedaleko od szlaku mamy jakieś jeziorko (nie jestem w stanie przypomnieć sobie jego nazwy) i namawiam pozostałych by do niego podejść . Niezgorsze , dosyć zagospodarowane , środkiem zarasta.

Karp. ws 246.jpg

Na drugim szlakowskazie odczytuję informację o muzeum spływu rzecznego (lub cos w tym rodzaju) – wygląda , że to jakaś istniejąca bądź zrekonstruowana klauza?? My wracamy od jeziorka i w górę . Po wejściu na połoninę ja tradycyjnie po chwili opuszczam grupę . Po wczorajszych burzach powietrze się oczyściło , widoki imponujące , chłodny wietrzyk nie pozwala ściągnąć polara.

Karp. ws 295.jpgKarp. ws 248.jpgKarp. ws 267.jpgKarp. ws 272.jpgKarp. ws 286.jpgKarp. ws 293.jpg

Na Negrowcu czekam dość długo na czołówkę goniącego mnie peletonu . Nudno nie jest bo i widoki wspaniałe , umocnienia pewnie I-szo wojenne i pogoda idealna.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2008

Szkoda trochę tempa marszu bo wydaje mi się , że bez problemu można by było zejść przez Jasieniowiec do Kołaczawy – cóż trudno. Przechodzę jeszcze przez Horb na Barwinok i trzeba schodzić w dół. Poniżej lasu czekamy na pozostałych i już wspólnie w Negrowcu -wsi ładujemy się do busa.

Karp. ws 379.jpgKarp. ws 381.jpgKarp. ws 295.jpgKarp. ws 313.jpgKarp. ws 341.jpgKarp. ws 361.jpgKarp. ws 366.jpg

Kolejnego dnia śniadanie , pożegnanie z właścicielami , ładujemy się do autokaru i bez żadnych sensacji wracamy do Łukawicy by przesiąść się do swoich furmanek.
    Kończąc w relacji podaje niewiele nazw geograficznych z pełną premedytacja ,która obrazuje moją wiedze w trakcie wyjazdu (popracowałem nad tym jest znacznie lepiej).
    Zadziwiał niewielki ruch turystyczny , praktycznie poza Gimbą i Pikujem nie spotykaliśmy ludzi.
    Czytając relacje na forum spodziewałem się syfu a tu miła niespodzianka było czysto. Oczywiście przewracało się kilka starych butelek czy puszek ale bez przesady. Możliwe , że to efekt początku wakacji , brak wypasu (tabun dziko pasacych się koni to jedyne zwierzęta jakie spotkaliśmy) czy też zielonych borówek w sensie , że zeszłoroczne śmieci zabrały wiatry i roztopy.
    Oprócz nadętych nowobogackich na "Krupówkach" mieliśmy szczęście spotkać samych fajnych , otwartych ludzi .
    Łyżka dziegciu też bedzie -mnie osobiście jako miłośnika starej architektury raziły te nowe pokrycia cerkiewne - kompletny brak smaku i wyczucia.
    Miłej lektury i zdróweczka w ciekawych czasach życzę.

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2006
    Rodem z
    Poznań/Szczecin

Cytat Zamieszczone przez kulczyk1 Zobacz posta
    Dzień 5-ty
    Na drugim szlakowskazie odczytuję informację o muzeum spływu rzecznego (lub cos w tym rodzaju) – wygląda , że to jakaś istniejąca bądź zrekonstruowana klauza??
    Rekonstruują Ozerjankę - zniszczoną jakoś w latach 90tych. W sumie dziwne że przewodnik Was tam nie zabrał, jeżeli już odnowili to super atrakcja moim zdaniem :) Ale co do pogody to suupeeerr Wam się trafiło!!

P.
    "There is no such thing like too much snow" - Doug Coombs

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sanok

Cytat Zamieszczone przez kulczyk1 Zobacz posta
    Dzień 5-ty
    Dziś – Piszkonia. Chętna jest tylko połowa składu. Bus podwozi nas za Sinewir przechodzimy przez most , strażnik kasuje nas za wejście i naprzód. Na szlakowskazach widzę , że niedaleko od szlaku mamy jakieś jeziorko (nie jestem w stanie przypomnieć sobie jego nazwy) i namawiam pozostałych by do niego podejść . Niezgorsze , dosyć zagospodarowane , środkiem zarasta.
    Ale pogoda, żyleta. Super widoczki na Popadie i okolice. A to muzeum spławu zniosła powódź jeszcze w latach 90. To ciekawe, że je odbudowują.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2008

Cytat Zamieszczone przez wowka Zobacz posta
    Ale pogoda, żyleta. Super widoczki na Popadie i okolice.
    Kolega (wielki fan kina) po wejściu na Negrowiec przyjrzał się z uwaga temu "morzu" gór wokoło i skomentował słowami Stefana Siarzeckiego "Mają rozmach sk...syny"

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)