Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Góry Rachowskie sierpień 2019

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Góry Rachowskie sierpień 2019

Siedzę już od godziny i próbuję wyczaić którędy wiodła wasza trasa. Za pewnik przyjmuję punkt startu w Rachowie, a potem ?
    Piszesz że wieczorem doszliście na nocleg na połoninie Magura . Wyciągam jedną mapę, potem drugą i kolejną aby odszukać taką połoninę i nic.
    Nazajutrz
    Dzisiaj w planie przejść pod Popa , skoczyć na Berlebaszkę i Pietrosa .
    Pop ... ale który ? Pietros .... ale który , a tej Berlabaszki to nawet wujek gogel nie zna
    Po wyciągnięciu siedmiu map i porównaniu skojarzyłem że te tytułowe Góry Rachowskie to to samo co jest nazywane Masywem Marmaroskim.
    potem że Połonina Magura to to samo co góra Menczul
    Pop , to chodzi pewnie Pop Iwan Marmarowski
    Piertos to to samo co Pietrosz
    Pozostaje mi odnaleźć jeszcze gdzie jest Berlebaszka i zatłoczona Połonina Łatandur
    Ewidentnie muszę do kolekcji dokupić kolejną mapę, co byś mi polecił ?

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2008

Domyślnie Odp: Góry Rachowskie sierpień 2019

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    Siedzę już od godziny i próbuję wyczaić którędy wiodła wasza trasa. Za pewnik przyjmuję punkt startu w Rachowie, a potem ?
    Piszesz że wieczorem doszliście na nocleg na połoninie Magura . Wyciągam jedną mapę, potem drugą i kolejną aby odszukać taką połoninę i nic.
    Nazajutrz
    Pop ... ale który ? Pietros .... ale który , a tej Berlabaszki to nawet wujek gogel nie zna
    Po wyciągnięciu siedmiu map i porównaniu skojarzyłem że te tytułowe Góry Rachowskie to to samo co jest nazywane Masywem Marmaroskim.
    potem że Połonina Magura to to samo co góra Menczul
    Pop , to chodzi pewnie Pop Iwan Marmarowski
    Piertos to to samo co Pietrosz
    Pozostaje mi odnaleźć jeszcze gdzie jest Berlebaszka i zatłoczona Połonina Łatandur
    Ewidentnie muszę do kolekcji dokupić kolejną mapę, co byś mi polecił ?
    W tej chwili śpieszę z wyjasnieniem.
    Nazwę Góry Rachowskie znalazłem u p.Rugały i spodobała mi sie.
    Przy pisaniu oraz w terenie korzystałem z mapy ACCA "Мармароси". Mogłem oczywiscie podawać nazwy cyrylicą ale szczerze nie chciało mi się. W angielskiej transkrypcji nie podawałem bo po to mamy język polski by go dostosowywać do terenu i okoliczności. Anglicyzmów ostatnimi czasy jakby nadwyżke mamy - szlag mnie trafia jak słyszę o poselskich czy rządowych briefingach.
    Teraz szczegóły :z "mojej" mapy poł.Magura leży poniżej góry Magura , Menczuł znajduje się nieco dalej na północ nie zauważyłem tam połoniny jedynie kilka mocno zarastających polanek.
    Nie wiem czy Piertos to Pietrosz bo na mapie jest zapisany Петрос z s a nie sz na końcu.
    Верпебашка lub Berlebashka tu google się nie zawaha.
    Co do map to jestem taki p.Czepialski a ta bardzo pozytywnie zaskakuje : naniesione źródła (choć nie wszystkie), budynki (chociaż niektóre w kiepskim stanie) - oczywiście to jedynie moja opinia , człowieka bez wiekszego doświadczenia w tematach wschodnich.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)