Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
Siedzę już od godziny i próbuję wyczaić którędy wiodła wasza trasa. Za pewnik przyjmuję punkt startu w Rachowie, a potem ?
Piszesz że wieczorem doszliście na nocleg na połoninie Magura . Wyciągam jedną mapę, potem drugą i kolejną aby odszukać taką połoninę i nic.
Nazajutrz
Pop ... ale który ? Pietros .... ale który , a tej Berlabaszki to nawet wujek gogel nie zna
Po wyciągnięciu siedmiu map i porównaniu skojarzyłem że te tytułowe Góry Rachowskie to to samo co jest nazywane Masywem Marmaroskim.
potem że Połonina Magura to to samo co góra Menczul
Pop , to chodzi pewnie Pop Iwan Marmarowski
Piertos to to samo co Pietrosz
Pozostaje mi odnaleźć jeszcze gdzie jest Berlebaszka i zatłoczona Połonina Łatandur
Ewidentnie muszę do kolekcji dokupić kolejną mapę, co byś mi polecił ?
W tej chwili śpieszę z wyjasnieniem.
Nazwę Góry Rachowskie znalazłem u p.Rugały i spodobała mi sie.
Przy pisaniu oraz w terenie korzystałem z mapy ACCA "Мармароси". Mogłem oczywiscie podawać nazwy cyrylicą ale szczerze nie chciało mi się. W angielskiej transkrypcji nie podawałem bo po to mamy język polski by go dostosowywać do terenu i okoliczności. Anglicyzmów ostatnimi czasy jakby nadwyżke mamy - szlag mnie trafia jak słyszę o poselskich czy rządowych briefingach.
Teraz szczegóły :z "mojej" mapy poł.Magura leży poniżej góry Magura , Menczuł znajduje się nieco dalej na północ nie zauważyłem tam połoniny jedynie kilka mocno zarastających polanek.
Nie wiem czy Piertos to Pietrosz bo na mapie jest zapisany Петрос z s a nie sz na końcu.
Верпебашка lub Berlebashka tu google się nie zawaha.
Co do map to jestem taki p.Czepialski a ta bardzo pozytywnie zaskakuje : naniesione źródła (choć nie wszystkie), budynki (chociaż niektóre w kiepskim stanie) - oczywiście to jedynie moja opinia , człowieka bez wiekszego doświadczenia w tematach wschodnich.