Wieży na Baranim już nie ma. Słowacy ścięli ja w ubiegłym roku. Powodem likwidacji był kiepski stan techniczny, chociaż byłem tam rok temu wiosną i wydawało mi się, że nie jest tak źle.
Wieży na Baranim już nie ma. Słowacy ścięli ja w ubiegłym roku. Powodem likwidacji był kiepski stan techniczny, chociaż byłem tam rok temu wiosną i wydawało mi się, że nie jest tak źle.
Tak sobie podglądam te wszystkie "fotociekawostki" i już plan się rysuje na następny wyjazd, tylko żeby koronabida trochę odpuściła
Hej !
Nie tak szybko, worek z ciekawostkami beskidzkimi dopiero się rozsypuje , poczekaj , może nazbierasz więcej.
Na razie ani słowa nie było o sztandarowych hiciorach , więc dołóżmy z bocznej flanki
.
hm13.1111.jpg
.
Stoi sobie taki pojazd w krzakach, nie wiedzieć czemu zapomniany.
Przechodzące dzieci wołają : o tu stoi czołg !
Jak można tak wsadzić historię w krzaki ?
Jaki czołg ? .... przecież to nie jest czołg
a wydawało by się że w historii Beskidu Niskiego powinien stać na czele !
Tak dokładnie to ja się nie znam na tych wojennych oznaczeniach, ale faktem jest że to działo samobieżne często bywa mylone z czołgiem
Trudno jednoznacznie stwierdzić czy jest pod opieką Muzeum w Dukli , bo stoi poza płotem , powiedziałbym porzucone w zaroślach ( a może coś się zmieniło)
Zastanawia mnie czy to jest ten sam pojazd który kiedyś stał na zakręcie wjazdowym do Dukli ( na przeciw kościoła Bernardynów) ?
- teraz jest tam pomnik papieski
Ot, kolejne zagadki do rozgryzienia ( dla miłośników zagadek)
Taka stosunkowo nowa ciekawostka. Chyba jedyne obserwatorium w BN.
BN 04.2019 090.jpg
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki