Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Pokucie

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Domyślnie Odp: Pokucie

Cytat Zamieszczone przez bartolomeo Zobacz posta
    Po zejściu w dolinę wyszukaliśmy fantastyczną "głębinkę" na potoku Ilcia i wzięliśmy iście królewską kąpiel
    Pod warunkiem, że jest się miłośnikiem kąpieli;-)

Raz nawet, na podejściu pod Kostrzycę, widzieliśmy takie ładowanie na żywo.
    Na pierwszym zdjęciu - jazda po drzewo, na drugim - ręczne spychanie pni na samochód.

Na Połoninie Rotundul już wcześniej zaplanowaliśmy krótki odpoczynek i popas.
    Odpoczynek był nawet trochę dłuższy, niż krótki, bo złapał nas deszcz. Tutaj mieliśmy ciepły posiłek pod maleńkim daszkiem szopy pełnej siana i pod pelerynami. Każdy deszcz kiedyś się kończy i właśnie wtedy zrobiłem to zdjęcie (a potem trochę wyretuszowałem:).

Z Połoniny Rotundul wyszliśmy na główny grzbiet Beskidu Huculskiego na przełęczy między Rotyłem i szczytem Wersalem 1407. Poniżej przełęczy jest ładne źródło i duża staja, od kilku lat opuszczona, zabrudzona przez konie i z dziurawym dachem.

Na połoninach pod Rotyłem pasło się bez nadzoru kilkanaście koni.

Zbliżamy się pod szczyt Rotyły a do nas zbliżają się chmury.

Namioty udało się ustawić na sucho i schować się do nich, gdy spadały pierwsze krople deszczu.

Potem przez ok. 2 godziny lało i wiało. Ale na zakończenie dnia znów nas wysuszyło

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Cytat Zamieszczone przez Wojtek Pysz Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez bartolomeo
    Po zejściu w dolinę wyszukaliśmy fantastyczną "głębinkę" na potoku Ilcia i wzięliśmy iście królewską kąpiel
    Pod warunkiem, że jest się miłośnikiem kąpieli;-)
    Zawsze mi się wydawało, że nawet najbardziej zatwardzali twardziele raz na tydzień biorą kąpiel z przyjemnością

Z Połoniny Rotundul wyszliśmy na główny grzbiet Beskidu Huculskiego na przełęczy między Rotyłem i szczytem Wersalem 1407. Poniżej przełęczy jest ładne źródło [...]

[...] i duża staja, od kilku lat opuszczona, zabrudzona przez konie i z dziurawym dachem.

Zbliżamy się pod szczyt Rotyły a do nas zbliżają się chmury.

Po kliknięciu większa wersja.
    Czterech panów B.

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Nadszedł czas wejścia na górę Rotyło 1483 m. Wprawdzie wczoraj byliśmy na trochę wyższej Kostrzycy ale Rotyło to najwyższy szczyt Beskidów Pokuckich, czyli nasza najważniejsza góra. Dwójka zwiadowców poszła tam jeszcze wieczorem w czwartek i stwierdziła, że są tam okazałe skały i jest szansa na ładne widoki.

W piątek rano załogi poszczególnych namiotów podchodziły na górę parami na zmianę. Było to przed śniadaniem i jeszcze trochę ciemno.

Podczas śniadania słońce trochę wysuszyło namioty. Następnym nazwanym miejscem na trasie była Połonina Kramy z zadbaną kapliczką i czynnym wypasem.

Teraz przyszła pora na drugą ważna górę - Grehit 1472 m. Zgodnie z nazwą, pod szczytem są połacie pokryte grehitem, czyli gorganem - takimi wielkimi kamieniami, klekoczącymi przy stąpaniu po nich.

Grehit ma dwa wierzchołki - jeden z nich jest wyższy a drugi ładniejszy. Tutaj jest ten drugi. Mogą być jeszcze inne, ale weszliśmy tylko na dwa.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów