Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Sierpniowy Pikuj

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2018

Domyślnie Odp: Sierpniowy Pikuj

Cytat Zamieszczone przez kulczyk1 Zobacz posta
    Karp. ws 136.jpg

Nie wiem ile trza by spełniało definicję tłumu ale jak widać jest gęsto a to tylko ten placyk od południowej strony.
    Mi chodziło raczej o porównanie z tym co dzieje się na naszych szlakach.
    Tak jak wspominałem byłem tylko 3 razy na Ukrainie i tylko w paśmie Pikuja.
    I tylko do tego się odnosiłem - to moja subiektywna ocena. W tym roku na szlaku który opisałem w tym wątku - turystów spotkaliśmy dopiero pod samym szczytem.
    Ukraina obchodziła w tym roku 30-lecie więc to też okazja do świętowania w górach. Nie wiem czy na "co dzień" też tam są takie ilości turystów.
    Niewątpliwie ilość będzie się zwiększała, ale to proces chyba nie do zatrzymania. Mam tylko nadzieję, zdążę jeszcze kilak razy tam pojechać zanim spotkam tam tylu turystów ilu jest obecnie w naszych Bieszczadach.

Zbanowany
    Na forum od
    03.2018

Nie tyle zachęty, co oferty tzw. trekingów czy wycieczek zorganizowanych.
    To znaczy, że w niedługim czasie będą tam całe chmary ludzi.
    Moda.
    Jak na bieganie, morsowanie, rowerowanie etc.
    Żeby po weekendzie można było powiedzieć w pracy: "jestem aktywny".

U nas tez jeszcze nie tak dawno było pusto. Obecnie mamy tłumy - a najczęściej można spotkać właśnie takich jednodniowych "korpoturystów", których wyróżniają modne sportowe wdzianka (właściwie to złe stwierdzenie "wyróżniają," bo prawie wszyscy noszą tak samo agresywnie jaskrawe kolory), smartfony z aplikacjami typu "zobacz, fejsbuczku, gdzie jestem", ewentualne "piwerko" na szczycie (najlepiej pokazujące etykietę, jak gdyby producent płacił za to), "ekologiczność" na pokaz, a prawdziwego plecakowca-włóczęgi ze świecą szukać (zresztą ci raczej unikają miejsc tłumnie odwiedzanych). I na Ukrainie już niedługo będzie identycznie. Kiedyś myśmy jeździli na zachód na szparagi, teraz oni jeżdżą na zachód. Nauczą się i być jednodniowymi masowymi górskimi selfikarzami, właściwie już to się dzieje. Ta akcja z blokowaniem quadów na Pikuju również wydaje mi się bardziej wtapiać w zachodnią retorykę agresywnej "ekologiczności" na pokaz, niż w zdrowy rozsądek turystów, którzy chcą mieć święty spokój w górach. Agresja (obustronna) jakoś mi nie idzie w parze ze świętym spokojem.
    W ogóle masowość i fejsbukowa medialność wspomnianej wyżej "korpoturystyki" nie idzie z nim w parze.

Zbanowany
    Na forum od
    03.2018

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2018

Niestety, przez wojnę musiałem zrezygnować z planów wakacyjnych na Ukrainie. Nie zgłębiałem planów na wyjście z Użoka czy Przełęczy, chociaż w 2024 mocno się zastanawiam czy jednak nie spróbować. Jest jeszcze trochę czasu

Gipsar, co do 2024 r. to ja też się zastanawiam jeśli chodzi o Pikuj. Kiedy - wstępnie sierpień 2024. Którędy ? Jeszcze nie sprecyzowałem tego sam sobie. Tak jak pisze szanowny Henek - czy z Przełęczy, czy z Użoka - obie wersje mają swoje plusy i minusy. Wszystko kwestia pogody pewnie, czasu i zdrowia :)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)