Cześć,
Zagadka na zimowe wieczory: co widać na dołączonym zdjęciu?:)
Za poprawne odpowiedzi przewidziana nagroda:)
Pozdrawiam Biesolubnych Biesołazów
Derty
Cześć,
Zagadka na zimowe wieczory: co widać na dołączonym zdjęciu?:)
Za poprawne odpowiedzi przewidziana nagroda:)
Pozdrawiam Biesolubnych Biesołazów
Derty
hej![]()
![]()
Troszeczkę sobie pogdybam :D nad tym zdjęciem. I tak :
Pierwsza możliwość to współczesne zdjęcie " ucharakteryzowane " na "starsze " /czarno-białe, raster płótna/ przedstawiające jakieś schronisko- pensjonat
![]()
Druga możliwość to pensjonat lub schronisko w Siannkach, oczywiście w tych, których już nie ma.
I po trzecie jak na mój gust, to dużo w tej budowli " ręki i serca " Witkiewicza seniora.
Konkretnej odpowiedzi nie udzieliłem, ale sobie pogdybałem , hihihi
pozdroowka
pozdroowka
marekm
CZEŚĆ,
Marekmm napisał:
>Pierwsza możliwość to współczesne zdjęcie " ucharakteryzowane " na "starsze "
>/czarno-białe, raster płótna/ przedstawiające jakieś schronisko- pensjonat
![]()
Aż taki nie jestem 'charakteryzator' - po prostu skan jest z c-b zdjecia niskiej jakości. Stąd ten raster. Ale faktem jest, że to schronisko:) Czyli już bliżej jesteśmy.
>Druga możliwość to pensjonat lub schronisko w Siannkach, oczywiście w tych, >których już nie ma.
Strzał w 5-kęZbliżamy się do celu:)
>I po trzecie jak na mój gust, to dużo w tej budowli " ręki i serca " Witkiewicza seniora.
Bo też budowla ta jest dziełem PTT o ile mam dobre wiadomości:) A PTT chętnie wzorowało się na stylu zakopiańskim:)
Pozdrawiam,
Derty
Hej,
Ponieważ minęło sporo czasu, a nikt jakoś obiektu nie rozpoznał , postanawiam zdradzić rozwiązanie. Jest to dawne schronisko pod Pikujem. Zdjęcie z takim podpisem znalazłem w jednej z ksiązeczek Władysława Krygowskiego.
Teraz pytanie- prośba do wszystkich, a zwłaszcZa do historyków: czy istnieją jakieś dobre opracowania nt schronisk na obszarach Karpat Wschodnich i Zakarpacia? Otóż chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o tym schronisku jak i o schronach PTT i PTN pod Bratkowską i w dolinie Świcy.
Pozdrawiam,
Derty
Hej Derty jestem członkiem PTT i z tego co wiem zbiorów w Kołomyji i Stanisławowie nic nie pozostało, a z Lwowskim odziałem nie wiem jak jest. Krakowskie PTTKa ma przejete zbiory po tamtejszych odzialach PTT i Krygowski przekazal troche do ich bibiloteki.Poza tym czekam na prace magisterska od znajmego na temat rozwoju turystyki w beskidach wschodnich
wiec tam powinno byc wszystko.Kiedy ja dostane to ci nie powiem ,ale wkrótce
heja
Hej Derty jestem członkiem PTT i z tego co wiem zbiorów w Kołomyji i Stanisławowie nic nie pozostało, a z Lwowskim odziałem nie wiem jak jest. Krakowskie PTTKa ma przejete zbiory po tamtejszych odzialach PTT i Krygowski przekazal troche do ich bibiloteki.Poza tym czekam na prace magisterska od znajmego na temat rozwoju turystyki w beskidach wschodnich
wiec tam powinno byc wszystko.Kiedy ja dostane to ci nie powiem ,ale wkrótce
heja
Poniewaz wybieram się na Pikuja zaintrygował mnie temat.
Czy są namiary gdzie to schronisko było dokładnie ?
Henek, tam juz ni śladu ni popiolu nie znajdziesz, a na żrodelko natkniesz się idąc z Serbowca pod góre, w lesie, gdzies tak w 2/3 drogi na szczyt, tuż przedtem zanim ścieżka zniknie bez śladu. Uważaj na kieże.Zamieszczone przez Henek
Tu znajdziesz malą relacje z naszego wypadu na Pikuj:
http://www.bieszczady.biz.pl/wyprawaua.html
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki