Wiem, że Josip prowadzi różnoraką działalność gospodarczą w zakresie okołoturystycznym, m.in. ma jakiś domek przy czerwonym szlaku na Krasną. Parę lat temu Bartolomeo jechał z nim na Tempą jakimś pojazdem. Gdy się tu zamelduje, może coś opowie.
Wiem, że Josip prowadzi różnoraką działalność gospodarczą w zakresie okołoturystycznym, m.in. ma jakiś domek przy czerwonym szlaku na Krasną. Parę lat temu Bartolomeo jechał z nim na Tempą jakimś pojazdem. Gdy się tu zamelduje, może coś opowie.
Jeśli domek to ten - chwalił się nim. To taki miejscowy potentat (hotel , sklep, Ził-osinobus , terenówka do przewozu turystów). Nawiasem mówiąc miły gość. To właśnie on wskazał mi słupek z zagadki.
Mam do niego kontakt gdyby ktoś potrzebował kwatery lub podwózki.
Swiat jak zwykle jest mały.![]()
Ostatnio edytowane przez kulczyk1 ; 02-10-2021 o 22:21
Kilka lat temu gospodarz podwiózł nas na boczną grań Świdowca (na Tempą było stamtąd dalej niż z Ust-Czornej) UAZ-em. Co wcale nie znaczy, że nie ma jeszcze takiego smoka jak na zdjęciu kluczyka.
Czterech panów B.
Na targ pojechaliśmy, aby kupić suszone grzyby i brusznice. Niestety, nie było tutaj poszukiwanych przez nas towarów (był jeden sprzedawca grzybów). Sprzedający dostosowali swoją ofertę do zapotrzebowania. Turystów tutaj nie ma a miejscowi po brusznice chodzą na Krasna a nie na targ.
Poniżej zdjęcia z targu bez komentarza i bez porządku.
![]()
Nadszedł czas powrotu. Wracamy po śladach. Ruska Mokra.
Niemiecka Mokra
Niemiecka Mokra
Podjazd na przełęcz Przysłop
Zjazd do Kołoczawy
Postój na kwas chlebowy
Ostatnim punktem programu była wizyta w tutejszym skansenie.
![]()
Ja z przyjemnością przeczytałem tą relację ( za co szczególne ukłony dla osób które chciały ją stworzyć)
Wiedząc w jakiej kondycji jest nasze forum (dzięki nam) zacząłem wątpić czy ta relacja powstanie ?.
Udało się . Super...
Dzięki. a te ostatnie foty z zardzewiałego skansenu są kwintesencją tego regionu.
p.s. Żyjemy chwilą . a drugi raz nie zaprosi mnie nikt
Mnie osobiscie skansen podobał się bardzo (bo czytałem o nim mało pochlebne opinie).
Zwraca uwagę data rozpoczecia II wojny
Zakapracie 07.2021 019.jpg
A dla mieszkańca strefy nadgranicznej od zawsze (czyli mnie :) ) historyczna kapusta na nietypowego koloru słupie.
Zakapracie 07.2021 017.jpg
Witam.
Dziękuję za wspaniałą relację, miło było z Wami wędrować.
Nigdy nie byłem w tych rejonach i wątpię żeby mi się kiedykolwiek udało bo za cienki w nogach jestem. Z tym większą przyjemnością przeszedłem ową trasę wirtualnie. Dziękuję![]()
A ja też bardzo dziękuję. Dzięki Waszej relacji motywacja żeby pojechać TAM stała się jeszcze silniejsza![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki