Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Bukowe Berdo

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Bukowe Berdo

Dzięki serdeczne za odpowiedź. W tym momencie uznaję rację drugiej strony. Bukowe Berdo to pasmo górskie. Moja niewiedza spowodowała, że muszę się poddać:) Nic nie straciłam, bo dzięki tej sprzeczce dowiedziałam się bardzo wiele. Oj, gdybym tylko posiadała tę wiedzę zdobywając Bukowe Berdo:) Tamtego dnia poszłam od Pszczeliny-Widełki przez Bukowe Berdo, jego najwyższe wzniesienie Bukowe Berdo :), potem Przełęcz Goprowską, Halicz, Rozsypaniec do Przełęczy Bukowskiej i potem drogą długo. długo:) do Wołosatego, ok 24 km ale za to zdobyłam ważny odcinek GSB.
    Wikipedia podaje, że Bukowe Berdo to szczyt ale jak sam napisałeś, niektórzy go tak nazywają i nie jest to karalne:) mapa jednak, a przede wszystkim wiadomości z linka który wkleiłeś, przekonują mnie do przyznania racji adwersarzowi.
    Pozdrawiam, będę tutaj zaglądać :)
    BB

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2020

Cytat Zamieszczone przez Bukowe Berdo Zobacz posta
    W tym momencie uznaję rację drugiej strony. Bukowe Berdo to pasmo górskie. Moja niewiedza spowodowała, że muszę się poddać:) [...] mapa jednak, a przede wszystkim wiadomości z linka który wkleiłeś, przekonują mnie do przyznania racji adwersarzowi
    Nie oddawaj tak szybko pola Rozpowszechniona acz bezsensowna nazwa Bukowe Berdo historycznie i semantycznie rzecz biorąc bardziej odnosi się właśnie do rejonu "szczytowego" a nie do całego "pasma" - grzbietu, wzdłuż którego rozciągnęli ją austriaccy kartografowie wojskowi na Spezialkarte z 1880 r. Berdo u górali ruskich, w szczególności Bojków, to termin topograficzny oznaczający stromy, urwisty, a często skalisty fragment terenu, u Hucułów wprost 'skały'. Bukowym stało się omyłkowo na mapach, bo w królestwie buka, jakim były i są Bieszczady, nigdy nie było sensu i potrzeby wyróżniania nazewniczego buczyn (jak jedlin, smreczyn, czy olszyn).

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Cytat Zamieszczone przez Tomnatyk Zobacz posta
    [....] bo w królestwie buka, jakim były i są Bieszczady, nigdy nie było sensu i potrzeby wyróżniania nazewniczego buczyn (jak jedlin, smreczyn, czy olszyn).
    Może i sensu nie było ale nazwy odbuczne
    W Bieszczadach jest Przełęcz Bukowska i Kopa Bukowska. W innych rejonach Karpat też buka nie brakuje, a są góry Bucznik (B.Niski, B.Sądecki), jest Bukowina w Gorcach a u mnie po sąsiedzku jest Bukowy Garb. Na Pogórzach karpackich jest kilka gór o nazwie Bukowiec. A w Tatrach są Buczynowe Turnie, Buczynowe Czuby, Buczynowa Przełęcz, Buczynowa Strażnica i kilkanaście innych buczynowych wynalazków

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Pierwotnym tematem tego wątku była kwestia:
    Cytat Zamieszczone przez Bukowe Berdo Zobacz posta
    [....] że Bukowe Berdo to szczyt jako najwyższa kulminacja pasma.
    Spróbuję powrócić do tego pierwotnego tematu.
    Cytat Zamieszczone przez Tomnatyk Zobacz posta
    Berdo u górali ruskich, w szczególności Bojków, to termin topograficzny oznaczający stromy, urwisty, a często skalisty fragment terenu, u Hucułów wprost 'skały'.
    Niezłym znawcą tematów górsko-ruskich był Stanisław Vincenz. W słowniczku umieszczonym na końcu tomu "Prawda starowieku" berdo definiowane jest jako przepaść. Można rzucić okiem na przykład użycia w tekście (tom "Barwinkowy wianek, str. 10.):

W Słowniku górali polskich na Bukowinie, Zbigniew Greń i Helena Krasowska twierdzą, że (strona 31.):

berdo‘przejscie w górach, wysoko’ SHu: Berdo je tam moc wysoko w górach i jak moż-
    na prijść to tym berdem i je dobre (SHu). Por. ukr. бердо ‘przepaść’ (Hrin I, 50).

Pierwotna nazwa Pukowe Berdo, została umieszczona na mapie przez W.Krukara nie przy żadnym z wierzchołków, ale na stromym, pd.-zach., skalistym zboczu wzniesienia Szołtynia.

Poza tym wszyscy zdrowi. A każdy temat, byle był na temat, warto rozwijać, żeby forum żyło;-)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)