Trochę wody w Tanwii upłynęło od ostatniego wpisu ale w końcu i Roztocze Południowe (Wschodnie) doczekało się.
To region popularny na forum . Kilku forumowiczów bywa tam często - niemalże regularnie.
Zacznę od mapy . Dłuższy czas jedyną mapą turystyczną zasługującą na tę nazwę było Roztocze Wschodnie wyd.Wład. . Całkiem niedawno zaszła w tej materii zmiana i Compass wydał mapę pod taką samą nazwą. Szczerze mówiąc obawiałem się , że jak większość pierwszych wydań tej firmy będzie to coś przeciętnego by nie powiedzieć słabego. A tu niespodzianka w 10 stopniowej skali daję z czystym sumieniem 9-kę.Zaznaczono na niej praktycznie wszystko co turystę (nawet wybrednego) może interesować.
Pokażę parę miejsc może mniej znanych ale mam nadzieję ciekawych.

Kapliczki.
Dziewięcierz. Ruiny kapliczki za cerkwiskiem.

moczary-007.jpg

Rudka. Jeden z niewielu obiektów po wymordowanej i spalonej wsi.

DSC-0034.jpg

Stare Brusno. Ruiny kaplicy nad Brusienką.

Kamienia-037.jpg

Stare Brusno - Polanka. Kapliczka nad stawem. Doskonale by się wkomponowała w mur cerkwiska w Dziewięcierzu.

DSC-0175.jpg

Łówcza kaplica ze źródłem w miejscu objawień.

DSC-0040.jpg

Radruż. Kapliczka postawiona przez "bieżeńców" , którym udało się powrócić z sowieckiej Rosjii po I wojnie.

r1-043.jpg

Kapliczka "tatarska" pomiędzy Łówczą a Brusnem.

DSC-0086.jpg

Kolejna z legendą tatarską. Nowiny Horynieckie. Legenda głosi , że zbudowana z kamienia odebranego przy uwalnianiu jasyru. Trudno uwierzyć , że Tatarzy na Krym wieźli kamień z Brusna ale niech tam. :)

ciezkowice-001.jpg