Dziekuje! Przyznam ze jestem zupelnie zielony jezeli chodzi o te okolice. Chetnie poczytam wiecej podobnych relacji :)
P.
Dziekuje! Przyznam ze jestem zupelnie zielony jezeli chodzi o te okolice. Chetnie poczytam wiecej podobnych relacji :)
P.
"There is no such thing like too much snow" - Doug Coombs
Szczerze to nie wiem . Nie chciało mi sie na nią włazić. A na resztę byłego powiatu jest piekny widok z drogi do Dołhobyczowa.
Mówisz i masz.Przez ta nijaka aurę za oknem ciężko się zebrać do pisania ale próbujmy.
Roztocze Zachodnie to raczej ta mniej znana część regionu. Teren raczej dla cyklistów. Może oprócz wąwozów lessowych.
W maju przy okazji biwakowania pod Zwierzyńcem pół dnia spedziliśmy w okolicach Radecznicy.
Radecznica to znany w okolicy ośrodek kultu św.Antoniego prowadzony przez bernardynów.
RZT02-023.jpg RZT02-024.jpg RZT02-027.jpg RZT02-028.jpg
Na ostatniej fotografii typowa dla Roztocza kapliczka "na wodzie".
Na kolejnej cmentarz z I wojny.
RZT02-030.jpg
Idąc do Gilowa widoki dalsze i bliższe.
RZT02-047.jpg RZT02-048.jpg
A to kościół p.w. Najświętszego Serca P..J. w Gilowie . Niezbyt stary bo międzywojenny ale ładnie położony.
RZT02-053.jpg
W miejscowości zachowało się kilka starych, drewnianych domów.
RZT02-054.jpg RZT02-056.jpg RZT02-058.jpg
Głównie widokowymi polnymi drogami kierujemy sie na górę Łysiec.
RZT02-063.jpg RZT02-069.jpg RZT02-065.jpg RZT02-070.jpg RZT02-071.jpg
Jak widać ktoś zbudował a nastepnie zamknął wieżę widokową. Oczywiście zbędną bo widoki i bez niej imponujące. W zamian mamy nieopróżniane kosze we wiacie i ogólna syfozę wokół.
Góra Łysiec zaskakuje. Dłuższą chwilę zeszło nim zorientowaliśmy się , że elementy garderoby na drzewach to miejscowy sposób oznaczania granicy swojego lasu.
RZT02-078.jpg
Blisko szczytu ktoś zbudował dom według instrukcji Żeromskiego.
RZT02-080.jpg
Można tez znaleźć upamiętnienia działalności partyzantów.
RZT02-082.jpg
Nam zostało powrócić na parking przed bazyliką.
RZT02-089.jpg RZT02-090.jpg
Na koniec dwa ciekawe krzyże przydrożne . Karawaka z czasów I wojny i krzyż z kurkiem.
RZT02-039.jpg RZT02-033.jpg
PETE ! tobie jako zapalonemu rowernikowi, tam by się spodobało
i nie byłbyś przestraszony zwijanym asfaltem na koła
(zdjęcie zrobione gdzieś w okolicy wsi Myców, albo Dłużniów ?)
...
...
Mam nadzieję że kolega Kulczyk wybaczy to wtrącanie do wątku
zresztą sam napisał
Ostatnio edytowane przez don Enrico ; 09-12-2021 o 21:00
Tak w kwestii formalnej: Zachodnie to tereny cywilizowane pod rower szosowy a Twoje zdjęcie jest z Grzędy Sokalskiej - robione w polach.
Ale pamiętam wasz powrót do cywilizacji jak szukaliście myjni. To już chyba ze 4 lata?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)