W mojej ocenie – aplikacja dobrze znosi uśpienie telefonu. Tu realny przykład ślady nagrywanego przez godzinę przy zużyciu przez ten czas ok. 5% baterii. Można sobie powiększyć fragmenty i zobaczyć jakość śladu.
https://ciekawe.tematy.net/gpx/mapka...b975f83df46f87
Oczywiście, największe znaczenie ma tu jakość obsługi GPS w urządzeniu, ale niektóre aplikacje potrafią to popsuć
Ręcznej edycji śladu w aplikacji nie próbowałem (do tego mam urządzenia z większym ekranem), skorzystałem raz z możliwości automatycznego wygładzenia i oczyszczenia śladu z "paprochów", powstałych np. na postojach oraz z doczytania wysokości.
No to przy okazji - coś o rejestracji śladów.
Rejestrację śladu uruchamiamy przez kliknięcie na lewym panelu bocznym REC (obrazek 1 poniżej) a następnie na zielonej kropce u dołu ekranu (2). Przed kliknięciem zielonej kropki można zaznaczyć checkbox Komputer podróżny, wtedy podczas nagrywania wyświetlany będzie czas od startu, przebyta odległość itp. Podczas nagrywania panel REC zmienia kolor na czerwony. Aby przerwać nagrywanie śladu klikamy ponownie w panel REC i przerywamy na jakiś czas nagrywanie za pomocą pomarańczowych kresek lub zatrzymujemy za pomocą czerwonego kwadratu (3). Po zakończeniu nagrywania można ślad eksportować (4).
Poniżej na zrzucie (1) przykładowy realnie nagrany ślad a przy okazji zaznaczony punkt. Na moim ekranie pojawiło się kilka narzędzi na prawym pasku bocznym. Nagrane ślady widoczne są w Menedżerze Śladów. Standardowo uruchamiamy go Menu – Ślady, ale warto umieścić skrót do niego na pasku (TRK) bocznym. Sposób był opisany przy mapach. Mapy tu dwie karty (2): Aktywne i Ślady. Na karcie AKTYWNE oraz na ekranie widoczne są tylko ślady z „otwartym oczkiem”. Po kliknięciu na nazwie śladu (3) pokazuje się bogate menu kontekstowe, którego poszczególne punkty warto poznać. Przykładowo – Właściwości pozawalają na zmianę nazwy, ustalenie koloru i grubości śladu, obejrzenie pełnych statystyk podróży, obejrzenie wykresu wysokości (4), obejrzenie punktów zapisanych przy okazji nagrywania śladu, i innych. Ślady można zapisywać w pamięci urządzenia, w chmurach, wysyłać przez e-mail oraz inne środki komunikacji.
![]()
Zakładki