Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Pustynia i dinozaury na rowerze

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Domyślnie Odp: Pustynia i dinozaury na rowerze

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Do Śląska to troszkę ci zabrakło, mieszkańcy Jaworzna mogliby się trochę zburzyć. No i faktycznie z Chechła są lepsze widoki, Rommel to doceniał
    Jak widać, nie przygotowałem się dobrze nie tylko do wędrówki po pustyni. O pustyni doczytałem sobie dopiero po powrocie.
    No a z tym Jaworznem to faktycznie plama. Wprawdzie leży na Wyżynie Śląskiej i należy do województwa śląskiego, ale etnograficznie jest "nasze". Piszę tak, bo według świadectwa urodzenia też jestem krakowiakiem zachodnim

No to minąłem Kraków, potem Wieliczkę. W Wieliczce zazwyczaj zwiedza się kopalnię soli, ale słonie podobno jest niezdrowe, więc szybko pojechałem dalej. W okolicy Wieliczki polowałem na kapliczki. Wielokondygnacyjne. Rekordowa miała 5 kondygnacji.

Tu już było trochę górsko, bo ta Pogórze Wielickie. Szybko się ono skończyło na rzece Rabie.

A za Rabą zaczęło się Pogórze Wiśnickie, nazwane tak od miasta Wiśnicza, który poniżej.

Kawałek za Nowym Wiśniczem warto wpaść na grzyby.

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Nowy Wiśnicz to urocze miasteczko, należy mu się przynajmniej jeszcze jedno zdjęcie;-)

Kolejna miasteczkiem była Lipnica Murowana. Dzisiaj już nie ma praw miejskich, ale przez 600 lat miała, więc niech miasteczkiem pozostanie. Na zdjęciu - Rynek.

Choć Lipnica jest Murowana, to najcenniejszym zabytkiem jest drewniany kościół gotycki z XV w. pw. św. Leonarda

Następny zabytkowy kościół drewniany, już nie tak stary, mijam w Tymowej.

Potem był jeszcze drewniany kościół w Jurkowie, miasto Czchów ze średniowieczną wieżą i w końcu Dunajec, który koniecznie jeszcze tego dnia chciałem pokonać za pomocą promu. Prom z Czchowa (zachodni brzeg Dunajca) obsługuje tylko lokalny ruch do niewielkiej miejscowości Piaski-Drużków (wschodni brzeg Dunajca) i chwilę czasu zajęło mi jego odnalezienie. W końcu go odnalazłem. Alternatywą był objazd przez zaporę w Czchowie i strata pół godziny czasu.

I w ten sposób szybko znalazłem się na drugim brzegu rzeki a równocześnie na Pogórzu Rożnowskim.

Jak baczny obserwator zauważy, mój pojazd miał wspomaganie elektryczne, więc musiałem nocować w miejscach, gdzie można było doładować trochę energii do akumulatora. Była to moja pierwsza w życiu trasa na rowerze elektrycznym i bez namiotu. Więcej grzechów nie pamiętam

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Nocowałem w agroturystyce "Pod Czereśnią" we wsi Piaski-Drużków. Czereśni jeszcze nie było, ale miejsce polecam. Wyspany i naładowany ruszyłem rano w drogę. Tak wygląda z daleka "odpuszczony" wczoraj zamek we Czchowie.

Następny odcinek przebiegał wyasfaltownym wałem przeciwpowodziowym, zwanym tutaj "Velo Dunajec".

Dunajec był po lewej i tak wyglądał:

Dłuższy postój miałem w Zakliczynie. Jak na miasto przystało - jest tutaj rynek i ratusz.

A rynek pełni także tradycyjne role - czyli handluje się tu.

W Zakliczynie jest wiele starych drewnianych domów o konstrukcji przysłupowej.

Na koniec odwiedziłem tutejszy cmentarz wojenny z 1. wojny światowej.

No a gdzie te dinozaury??? Spokojnie, czekają

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)