Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta

...
Kapliczkę na krzyżówce leśnych dróg odwiedziłem kilka lat temu i powstał wówczas zapis na forum
Sięgnąłem do archiwum forumowego (póki istnieje) i odnalazłem ten wpis , ale pozbawiony zdjęć , zjedzonych przez rozwijający się internet
.
Celem jest stojąca pośród lasu kapliczka , która zaznacza niezwykłe skrzyżowanie 6-ściu dróg.
Oj można się pogubić. Są to leśne drogi wyraźnie używane przez leśne służby. Pierwsze skojarzenie to świetny pomysł na rowerową eskapadę.
Kto czytał to pamięta , że w tej kapliczce jest obraz Matki Boskiej Leśnej chroniącej zagubionych.

.
Czyli już 2015 roku był zamysł rowerowania po tutejszych dróżkach.
Bardzo mnie ucieszył widok "zagubionej kapliczki" odnalezionej po latach przez przypadek.
Z tej radości wybrałem jedną z leśnych dróg ( na chybi trafił) i pognałem , lekko w dół, a potem lekko w górę, pięknie i cicho
Gdy las się skończył pojawiły się zabudowania mówiące że jestem w miejscowości Helusz.
Tu postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce i wyciągnąłem mapę aby samemu ustalić dalszy kierunek jazdy.
Okazało się że w pobliżu przechodzi zielony szlak biegnący wierchowiną wzgórz. Super.
Szlak pojawił się na początku, ale potem musiałem włączyć elektronikę aby go pokazała
Jadąc zarośniętą łąką trudno odnaleźć drogę
...

...
ale gps pokazywał że jestem na szlaku , więc brnąłem aż do momentu gdy coś skręciło w las.
i zamiast nikłej dróżki pojawiły się rozległe kałuże
...

...
Niestety nie jestem miłośnikiem sportu "jeżdżenia rowerem po błocie" więc kląłem po cichu po co ja się tu władowałem
Mimo że szlak biegł granią miał wiele takich przeszkód , które można było ominąć ciągnąc rower na smyka po krzakach
ale w końcu wyjechałem na jakąś poważniejszą drogę , która wyprowadziła mnie na piękny punkt widokowy.
Nie było tam wieży widokowej , ale były za to dwie inne wieże
...

....
Gdyby ktoś był zainteresowany podaję zapisany ślad wędrówki
pod tym linkiem