Do kolejnej wycieczki rowerowej po pogórzu podszedłem zupełnie inaczej.
Zacząłem od szczegółowego zaplanowania, w tym celu otwarłem aplikację mapy.cz i kliknąłem na "planowanie"
Trasa miała zaczynać się w miejscowości Nozdrzec nad Sanem słynnej ze swojego pałacu.
...
Obok tego pałacu jest teren rekreacyjny gdzie pozostawiony został nasz samochód transportowy
Trasa miała prowadzić bezleśnymi , widokowymi polnymi drogami .
Rzeczywiście mała uliczka wyprowadza nas na łąkową dróżkę pnącą się w górę
.
.
Jak widać miałem teraz towarzystwo kolegi, którego skusiłem łatwą przejażdżką (niecałe 25 km w 2 godziny czyli spacerowo) po pięknych nieznanych terenach
.Z każdym metrem posuwaliśmy się nie tylko dalej ale i wyżej , dzięki czemu ładną panoramą objawił się nam Nozdrzec ze wzgórzami horyzontalnymi za Sanem
..
.
Pierwszy odcinek nie pokazany jest na planie bo mapy.cz nie przewidują jazdy po łące
a przecież jedynie mokra trawa po padających przez całą noc deszczach nie była zaplanowana,
Po tej łące dało radę jechać z trudem , ale dało a w nagrodę odnaleźliśmy główną drogę grzbietową
Niestety , okazało się że na nią też padał deszcz, tworząc nie tylko malownicze kałuże ,
ale również wprowadzając zmiany w trakcie kierowania jednośladem, który niekoniecznie chciał słuchać kierowcy
zdarzały się więc uślizgi boczne , albo prowadzenie
...
.
p.s. ciekawostka . Jak widać na zamieszczonej mapce planowaliśmy objechać miejscowość Hłudno w której jak podaje apokryf
W 1920 roku urodził się w Hłudnie Ołeksa Konopadzki, w latach 1945-1947 jako „Ostrowerch” dowódca plutonu w kompanii UPA „Szturmowiec”-5 pod dowództwem Stepana Stebelskiego „Chrina”; poległ w boju z oddziałem NKWD w 1948 roku koło Sambora.
Czy taka informacja jest komukolwiek potrzebna ? a może trzeba ją wymazać z pamięci ?
Czy wymazać ze zbiorowej pamięci , skąd pochodzili wojownicy Upa i gdzie zginęli ? Nie wiem...

Odpowiedz z cytatem