Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Pełnoskalowa wojna

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Pełnoskalowa wojna

W ostatnich dniach we wszystkich mediach przypominano o rocznicy pełnoskalowej wojnie na wchodzie.
    ... Jaka to jest wojna pełno-skalowa ?
    i czym się różni , od pół-skalowej , lub ćwierć-skalowej ?
    Nigdy wcześniej nie spotkałem tego pojęcia.
    Chętnie przyjmę wszelkie objaśnienia, bo ciemność widzę.
    Czy rozjaśnieniem może być ten filmik nagrany 6 miesięcy temu ?

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Domyślnie Odp: Pełnoskalowa wojna

Koncerty, spotkania, otwarte knajpy - to wszystko można było spotkać także w Charkowie zaraz jak minął pierwszy szok związany z najazdem. A Charków był atakowany i bombardowany nieporównanie mocniej niż Lwów. Nawet jednak tam ludzie nie ogłosili smuty i nie słuchali rad ze starego żartu aby od razu czołgać się na cmentarz będąc owiniętym prześcieradłem.

Nasze (myślę o moim pokoleniu) wyobrażenie o wojnie zbudowały m.in. filmy takie jak "Czterej pancerni i pies". Wszystko, nie tylko sytuacja na Ukrainie, wskazuje na to, że dziś wojna nie wygląda tak jak w filmie o wspaniałych czołgistach . A i wtedy tzw. normalne życie w obliczu wojny było traktowane jako wyraz siły narodu postawionego w sytuacji ekstremalnej.

Pewnie potrzebny były socjolog albo psycholog aby to wyjaśnić. Ja nie jestem ani jednym ani drugim.
    Czterech panów B.

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Cytat Zamieszczone przez bartolomeo Zobacz posta
    Pewnie potrzebny były socjolog albo psycholog aby to wyjaśnić. Ja nie jestem ani jednym ani drugim.
    Ja myślę, że Henio nie potrzebuje pomocy ani psychologa ani socjologa. Gdyby któryś z nich próbował mu pomóc, zostałby przez Henia spokojnie ale stanowczo oddalony;-) Taki styl wypowiedzi to "heniowy" sposób na sprowokowanie dyskusji, najlepiej burzliwej

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2012

Jeżeli się mówiło kilka lat, że od 2014 roku toczyło się wojnę z Rosją, to jakość trzeba było nazwać nową, prawdziwie wojenną sytuację. A filmy jak kto uważa. Osobiście Kolumbowie, Kanał, bieszczadzki ogniomistrz, filmy Munka, Hubal, wiele innych bardziej i mniej poważnych i oczywiście z przymrużeniem oka "Tri Polaka, odin Gruzin i sabaka. Od czasu Majdanu oglądałem ukraińską TV, różne programy, głównie dyskusje w studio na tematy bieżące a ze szczególnym zainteresowaniem Wielki Lwów. Po "pełnoskalowej" przestałem. Mam własną teorię, która trochę różni się od tych oficjalnych, zarówno tej"jednej" jak i tej "drugiej". Nie wchodzę teraz na bagnisty grunt polityki. Szkoda tych młodych ludzi, złamanych życiorysów, łez. Efekt końcowy i tak pewnie będzie tragiczny. A teraz o chłopakach z Ukrainy. W robocie traktowali mnie jak wójka. Wieczorami rozmawialiśmy o sytuacji. Ten artysta z Majdanu miał do nas(Polaków) pretensje o to, że nie rozumiemy tego, że Oni w Donbasie walczą z Rosją. Nie przewiduję burzliwej dyskusji, chyba że przywrócimy normalne zasady, których tu w pewnych obszarach, od dawna nie ma.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)