Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
Swoją drogą dobrze wiedzieć że jest taka opcja. Ja zawsze wychodziłem z Bukowca prosto (stromo) na Ruski Put.
Sprawdziłem też mapy, papierowa wersja Bieszczady Wschodnie nie pokazuje , nie ma też tej wersji na cyfrowej Użański Park, ale pojawia się na mapy.cz
Ciekawi mnie , czy wiedzieliście o tej wersji ścieżki ? czy to był prosty przypadek.
p.s. na wszystkich mapach jest tylko wyraźna trawersówka nad Bukowcem prowadząca do przekaźnika.
Heniu to są bardzo fajne Twoje pytania.
Odpowiedź: 1. tak widziałem tą wersję ścieżki na mapy.cz , a jak słusznie zauważyłeś na mapach papierowych jej nie ma albo się urywa w środku lasu. 2. znalezienie tej ścieżki to był w sumie trochę przypadek, bo natrafił na nią Wojtek, ale już pod samą granią już na otwartym terenie a my "rypaliśmy" do góry trochę strumieniem a potem przez karpacki las (kto tak kiedyś szedł to wie o czym piszę ) i trawersem na polanę widoczną na też na Mapy.cz schodzącą na południe od głównego grzbietu.
Ale ścieżka jest fajna - schodziliśmy nią następnego dnia. Jest bardzo stroma ale dość wyraźna. Ale wbić się na nią "od dołu" nie jest łatwo.
Instrukcja: jak się od Bukowca z łąk wchodzi do lasu wyraźną drogą, nie wolno iść tą drogą w głąb lasu tylko wyraźnie odbić w lewo na skraju lasu i szukać ścieżki podążającej bukowym lasem dość ostro do góry . Ścieżka rzeczywiście w terenie idzie tak mniej więcej jak jest pokazana na Mapy.CZ.
W sumie to nie weszliśmy na tą ścieżkę, bo nie używaliśmy wtedy żadnych tam Mapy.cz.i innych tam "pomocy".
Ale to chyba też o to chodzi w tych naszych wycieczkach żeby się cieszyć nawet tym, że się troszkę zgubiliśmy .......